Mrzí vás, že vaše vnúčatá nehovoria vašim jazykom?
Mrzí vás(mrzelo by vás)že vaše vnúčatá nehovoria vašim materinským jazykom a preto sa neviete dohovoriť? Mňa to mrzí, je mi ľúto že bývajú tak ďaleko, že nemáme taký vzťah ako mali deti s mojimi rodičmi. Najstarší keď bol malý tak ešte hovoril, mladší ešte rozumel ale odpovedal v inom jazyku ale čím sú väčšie tým je to horšie...
@anonym_autor Bola by to pre mna vyzva naucit sa dalsi cudzi jazyk.
Mrzelo by ma to, snažila by som sa aspoň niečo vnúčatá naučiť.
Je smutné, ich rodičia neučia svoj jazyk - v žiadnom inom jazyku som sa s tým nestretla
@anonym_autor áno, mrzelo. Nedopustila by som, aby moje dieťa nevedelo moj jazyk aspoň na základnej úrovni.
mna by to mrzelo. sme bilingvalna rodina a jazyky ovladaju na rovnakej urovni- v prvom rade,rodic sa nevie nikdy tak vyjadrit so vsetkymi odtienami emocionalnymi a jazykovymi ako vo svojom vlastnom jazyku, bilingvalne deti maju neskutocne velke mnozstvo roznych vyhod vdaka pouzivaniu viacerych casti mozgu (su na to studie) no a v neposlednom rade kvoli komunikacii so starymi rodicmi - ale celkovo proste kolko jazykov vies tolkokrat si clovekom. neviem si predstavit ze moje deti neovladaju nase jazyky, bola by to velka skoda …
@anonym_autor Bola by to pre mna vyzva naucit sa dalsi cudzi jazyk.
@dskjhfdlkdjhl tri rôzne cudzie jazyky? Jeden zať je bulhar, druhý španiel a tretí je z filipínec....
@dskjhfdlkdjhl tri rôzne cudzie jazyky? Jeden zať je bulhar, druhý španiel a tretí je z filipínec....
@anonym_autor ani jedna dcéra neučí deti po slovenský?
@anonym_autor Z toho vyplýva, že matky detí sú tvoje dcéry Slovenky, ony by teda mali svoje učiť po slovensky.
Presne to vystihla @amelia89
Všetci vedia anglicky. Tvoje dcéry prečo neučia deti slovenský?
@anonym_autor podľa mňa ľudia čo nenaučia svoje deti rodný jazyk sú pohodlný, blbý a neohľaduplný. Takže áno mrzelo by ma to.
@anonym_autor anglický vedia určite všetci. Nauč sa aj ty. Iná cesta nie je.
@anonym_autor Pisala si v uvodnom prispevku o dvoch vnucatach, tak som si myslela, ze sa jedna o jeden cudzi jazyk. V takomto pripade by som sa zamyslela, co som urobila zle vo vychove, ze ani jedno z deti nema zaujem u svojich deti pestovat rodny jazyk. Takze si to skus so svojimi detmi vydiskutovat, nech ich napr. dovezu na prazdniny a deti sa naucia rychlejsie ako dospely clovek.
@anonym_autor ani jedna dcéra neučí deti po slovenský?
@dennissa16 ako som písala staršie deti hovorili keď boli malé ale časom prestali, doma nehovoria po našom, v škole ďalším jazykom. Potom keď sa narodilo mladšie už stále prevládal iný jazyk. Dve najmenšie ešte nevedia rozprávať.
Moje deti tiez nehovoria slovensky. Na moju obhajobu - žijeme v ČR. Naštastie tam nie je jazyková bariéra. Slovensky som s nimi hovořila, než nastupili do MŠ.
Mrzelo by ma skôr to ako dcéry nemajú záujem o rodinu a udržiavanie vzťahov. Pretože keby mali záujem mohla by si deckám čítať knižky cez aplikácie, spievať, chodiť na návštevy a jazyk by sa naučili aspoň základy.
Viac krát som sa tu na ml stretla s názorom že matky neučia deti po slovensky lebo sa na Slovensko neplánujú vrátiť a podobne
@anonym_autor mám to v blízkej rodine, nebudem špecifikovať. Matka dieťaťa zabudla náš materinský jazyk, roky ho nepoužíva, so svojou matkou komunikuje veľmi lámavo. A áno, starú mamu to veľmi mrzí, ale je vo veku kedy na nový jazyk už nemá kapacitu a za ten obmedzený čas čo sú spolu deti jazyk nenaučí… je to na pleciach matky detí. Tak isto ako u vás. Ak matka nechce, nenarobíš nič. Aj u nás sa stará mama mohla “aj postaviť na hlavu” a nepomohlo. Je len smutná. Vzťahy časom veľmi ochladli.
@anonym_autor Pisala si v uvodnom prispevku o dvoch vnucatach, tak som si myslela, ze sa jedna o jeden cudzi jazyk. V takomto pripade by som sa zamyslela, co som urobila zle vo vychove, ze ani jedno z deti nema zaujem u svojich deti pestovat rodny jazyk. Takze si to skus so svojimi detmi vydiskutovat, nech ich napr. dovezu na prazdniny a deti sa naucia rychlejsie ako dospely clovek.
@dskjhfdlkdjhl dokopy ich mám sedem najstarší dvaja už nie tie prostredné ako tak respektíve takú mix hatlanimu a dve najmenšie sú bábätká, ďalšia vnučka pribudne na Vianoce.
Viac krát som sa tu na ml stretla s názorom že matky neučia deti po slovensky lebo sa na Slovensko neplánujú vrátiť a podobne
@anonym_autor súhlasím s názorom vyššie. Je to len pohodlnosť daného rodiča, nič iné. Aj keby som na svk s deťmi chodila len raz za 5 rokov, ovládať jazyk naviac je plus hlavne pre to dieta.. no ale nie každý to asi tak berie. Si pravom nešťastná
Tak dcéry sú veľmi pohodlné, neostáva nič iné ako sa naučiť aspoň anglický. Do budúcna.
@dskjhfdlkdjhl dokopy ich mám sedem najstarší dvaja už nie tie prostredné ako tak respektíve takú mix hatlanimu a dve najmenšie sú bábätká, ďalšia vnučka pribudne na Vianoce.
@anonym_autor Jednoznacne sa treba o tom so svojimi dcerami porozpravat. A vysvetlit im napr. aj taku banalitu, ze kazdy cudzi jazyk (ich matersky bude pre nich cudzi, ale maju vyhodu, lebo maju doma zivu ucebnicu) je cloveku k dobru. A pozyvat na prazdniny, vycestovat za nimi a snazit sa kontakt rozvijat. Co ine sa da poradit.
@anonym_autor mám to v blízkej rodine, nebudem špecifikovať. Matka dieťaťa zabudla náš materinský jazyk, roky ho nepoužíva, so svojou matkou komunikuje veľmi lámavo. A áno, starú mamu to veľmi mrzí, ale je vo veku kedy na nový jazyk už nemá kapacitu a za ten obmedzený čas čo sú spolu deti jazyk nenaučí… je to na pleciach matky detí. Tak isto ako u vás. Ak matka nechce, nenarobíš nič. Aj u nás sa stará mama mohla “aj postaviť na hlavu” a nepomohlo. Je len smutná. Vzťahy časom veľmi ochladli.
@anonym_46197c má rok a dva do dôchodku, nemyslím si že by som mala kapacitu toľko sa učiť, niekedy mám problém držať krok s technikou v práci som z toho unavená. Deti vidím pár dní v roku. Čo je na všetko málo
@anonym_autor Jednoznacne sa treba o tom so svojimi dcerami porozpravat. A vysvetlit im napr. aj taku banalitu, ze kazdy cudzi jazyk (ich matersky bude pre nich cudzi, ale maju vyhodu, lebo maju doma zivu ucebnicu) je cloveku k dobru. A pozyvat na prazdniny, vycestovat za nimi a snazit sa kontakt rozvijat. Co ine sa da poradit.
@dskjhfdlkdjhl keby som všetku svoju dovolenku minula na cestovanie si myslíš že za ten týždeň, týždeň a pol by sa naučili? Nehovoria slovenky keď sú u mňa, keď niečo chcú bežia za mamou
Samozrejme že by ma to mrzelo. A hlavne som Slovenka a chcem aby moje deti hovoril po slovensky, keďže z polovice au aj oni Slovenky. Síce už 20 rokov nežijem na Slovensku, ale je to pre mňa. Takze ju ním hovorím po slovensky a dávam ich pravidelne od malička mojej maminy na prázdniny,cez letné prázdniny sú tam aj 2-3tyzdne. Decká sú od malička trojjazyčne a teraz žijem v krajine kde sa pre ne hovorím ďalším novým 4. jazykom , to moju 8 a 11 rokov. Na slovenčinu ale nedám dopustiť ako svoj rodný jazyk! Tak isto aj TV a filmy pravidelne v češtine alebo slovenčine! Ale poznám tvoj problém pretože moja sestra nenaučila deti bohužiaľ nič. Nielenže to mrzí našu mamu aké aj zvyšnú rodinu, ktorá žije na Slovensku atď. ale aj ju samu!! chlapci sú teraz v puberte a nevedia absolútne nič. Je to obrovská škoda. V tomto tie ženy/matky fakt nechápem!!
@dskjhfdlkdjhl keby som všetku svoju dovolenku minula na cestovanie si myslíš že za ten týždeň, týždeň a pol by sa naučili? Nehovoria slovenky keď sú u mňa, keď niečo chcú bežia za mamou
@anonym_autor No, tak ani z voza, ani na voz. Dcery zaujem nemaju, Ty nemozes, tak ja neviem, ale zazrak sa asi nestane.
Dcéry šli do práce deti do jaslí, škôlky a pod . Nejak to šlo bolo, aspoň ony tvrdia
Všetci vedia anglicky. Tvoje dcéry prečo neučia deti slovenský?
@anonym_4ede96 niektoré vedia aj anglicky ale na ktorej zš, sš sa učilo anglicky na Slovensku pred rokom 1989?
@anonym_4ede96 niektoré vedia aj anglicky ale na ktorej zš, sš sa učilo anglicky na Slovensku pred rokom 1989?
To koľko majú tvoje vnúčatá rokov? 100?
Moja dcéra má kamarátku , jej mama je Thajka, otec Číňan , žijú tu na SR , dievčatko vie pekne po slovensky, ale s mamou a j otcom komunikuje v ich rodnom jazyku . Každý týždeň má dve hodiny učenia s mamou ich znakové písmo . Cez leto chodí povinne do Thajska k starým rodičom . Tak ono to ide , keď sa rodičia snažia.

@anonym_autor malo by ich k tomu viesť vase dieta .