icon

Nakričala som na syna. Ako sa vyrovnať s pocitom viny?

18. nov 2025

Ahojte.
Ja, prišla som sa sem skôr vyžalovať, pretože sa nemám komu. Mám zo seba neskutočne zlý pocit.

Nakričala som na svojho 1 a pol ročného syna tak, že som rada, že okná nepraskli.
Celý deň dneska len plače, robí zle, opakovane zhodil kvetináč, všetko čo mu príde pod ruky tak treskne o zem. Viem, že mám mať všetko zabezpečené, ale na chodbu si manžel položil luster - len čo si na pár sekúnd od neho odbehol a vtom pribehol syn, luster chytil a hodil ho o zem. Samozrejme sa celý rozbil a v tom to vo mne vybuchlo. Začala som až nepričetne na syna kričať, on sa hneď rozplakal, mal úplne vystrašený výraz v tvári a pýtal sa mi na ruky. V tej chvíli som sa uvedomila a kričať som prestala.

Teraz mi je to neskutočne ľúto, že som tak vyletela a mala som to skôr inak riešiť ako s krikom.

Teraz ma zožiera obrovská ľútosť, že som to nezvládla lepšie. Viem, že je to ešte malé dieťa a nerozumie následkom, ale dnes som bola úplne na hrane.

Stalo sa vám niečo podobné? Ako ste sa s tým vyrovnali a čo vám pomohlo, aby ste to nabudúce zvládli pokojnejšie?

amdornik
18. nov 2025

no bože, mala si zlý deň. poobzeraj ho poriadne, či mu neodpadla ruka alebo noha...

glorikarebeka
18. nov 2025

Na muža si mala hučať nie na syna....

amdornik
18. nov 2025
@glorikarebeka

Na muža si mala hučať nie na syna....

@glorikarebeka a prečo? však len na chvíľu odbehol. áno, autorka mala mať všetko zabezpečené, predpokladám, že muž jej oznámil, že odchádza "pre niečo"... no i tak. stalo sa tomu dieťaťu niečo? prestalo vidieť, alebo?

cyneric
18. nov 2025

Akcia a reakcia. Nemusíš sa ospravedlňovať za to že nie si perfektná vo všetkých smeroch, malé deti tiež nie sú úplne "sprosté". Chápanie následkov nepríde v jeden moment zažnutím žiarovky, je to postupné učenie sa o tom že to čo robí má vplyv - takto síce bolo vystrašené, ale asi druhý krát nezdvihne sklenený objekt a nebude s ním trieskať o zem. Čo je vlastne žiadúce, pretože nechceme aby sa deti porezali, alebo dotýkali horúceho sporáku...

andrea_82
18. nov 2025

Nech hodi kamenom ta, ktorej nikdy nerupli nervy. Dietatu sa nic nestalo, ked si na neho nakricala. Pre tvoj lepsi pocit sa mu ospravedln, pomojkaj ho a bude dobre.

angel993
18. nov 2025

@anonym_autor hlavne to synovi vysvetli. Povedz mi že ti je ľúto, že si nezvládla túto situáciu a že takto si nemala reagovať. On už všetkému rozumie. A urobte si doma kútik, kde si môže hádzať loptičky alebo mäkké veci a keď začne niečo hádzať, zober ho do kútika a spolu si hadzajte.

yonce
18. nov 2025

ved to je uplne normalne, chapem ze ti to je luto, ale to prejde, a casom mozno este nastanu obdobne situacie, lebo nik nie je dokonaly...😉

a0
18. nov 2025

No nič, do budúcna sa ospravedlň za svoj výbuch, keď sa upokojíš. Bez obáv, nebol posledný 😅. A syn si zvykne.
ja som veľmi za rešpektujúcu výchovu aj praktizujem ale každý máme svoje hranice, takže áno, aj kričím.

betulinka1
18. nov 2025

@anonym_autor toho este bude 😉😉😉 vobec sa netrap

reanda
18. nov 2025

mala si na neho zvysit hlas uz skor a dat mu jasne najavo, ze ti nie je prijemne, ked vkuse place a hadze veci o zem.. nie buchnes, az ked rozmlati luster.. tak, ako ma on pravo davat najavo svoje pocity, tak ich mas pravo davat najavo aj ty.. a nie sa tvarit za dokonalu matku, ktoru nic nevytoci, lebo ved dieta je dieta a potom buchnes jak papinak.. a z primerane zvyseneho hlasu dieta nezostane v soku, ako ked nan potom nepricetne nakricis.. takze do buducna - predchadzat nahromadeniu stresu vcasnymi reakciami..
na pocit viny sa vykasli, tym nic nenapravis.. synovi daj najavo, ze sa uz nehnevas a mrzi ta, ze si kricala.. on to zvladne

anonym_4611fa
18. nov 2025

Tak nech dvihne ruku tá, ktorú by to po celom dni revania nena*ralo, že ešte aj luster padol za obeť… úplne ta chápem. Takých situácii ešte bude. Večer sa s krpcom porozpravajte a neboj, nebude mat z jedného razu nijaké nasledky

simona20201309
18. nov 2025

@anonym_autor kriste pane, určite si si vedomá že si mu určite narušila psychiku. Bude koktať, pocikávať sa, bude mať zle známky v škole...A ty by si mala okamžite začať chodiť na terapie aby si sa naučila ovládať samu seba. Toto co si si ty dnes dovolila, je v dnešnej dobe neprípustné!!!! Neviem ci to nie je aj na sociálku. Úbohé dieťa, vy rodicia ste ho ohrozili na živote, mohol sa dorezat a zomrieť.

Presne o toto ide dnešným múdrym tetam ktoré sa hrajú na psychologicky. Výčitky, výčitky, výčitky. Matka už nemôže byť človek. Nesmie dat na zadok, kričať, ani zvýšiť hlas, ani dat trest, ani sa krivo usmiať. Lebo ak zlyhal si automaticky psychicky labilna osoba!!!
Autorka! Nádych, výdych - takých situácii ešte bude. Poradím tu len jednu vec - nehromad v sebe nervy aby si potom nevybuchla. Zakročiť treba vždy keď robí niečo čo nesmie. A pri rozbitom svetle by u nás okná určite praskli. Tak večer aspon konečne pochopil ze urobil niečo zlé. Neboj sa vlastného dieťaťa, lebo to neskončí dobre. Nemôžeš mať výčitky preto, že si kričala pre tak záväznú vec! Maj rozum,... zaslúžil si beťar!!!

maminkadeticiek
18. nov 2025

Je to iba ponaucenie.Nic viac,nic menej.Netrizni sa.Porozmyslaj co u teba a preco vyvolalo taky hnev,co tomu predchadzalo,ako si sa mohla osetrit hodinu,dve predtym aby si bola viac v pohode.Preco si si tlacila dobrovolne tu naloz pred sebou cely den a ignorovala ju,co s tym vies nabuduce spravit.Lebobtakychyo situacii pride este tisic,to sa spolahni!A cim bude dieta vacsie tym yo bude narocnejsie.Ale laskavo,ziadne vycitky,tyranie sa,naco?Comu tym pomozes?Malemu sa ospravedln,objim ho,za 2 hodiny urcite ani nevedel ze sa to stalo.Mama musi byt v pohode aby boli deti v pohode.Jedine co musia urobit je prist nato co urobit babuduce lepsie aby si sa skor osetrila.Nielen kvoli malemu,najma kvoli svojej psychickej pohode.

really8
18. nov 2025

No booooze. Garantujem ti ze to nebolo naposledy. Synovi vysvetli (aj ked myslis ze nerozumie). Kazdy ma svoj limit. Mam dve deti a niekedy jacim este pred odchodom do skolky. Nechvalim sa nie som na to pysna ale tak to je

kvadrinkaaa
18. nov 2025

Toto je taký strašný vek u deti, niekedy sú ako med a inokedy by sme ich vystrelili na mesiac. Poznám to. A netrap sa, nie si prvá ani posledná.

loliki
18. nov 2025

Konečne sa naučí, že niečo urobil zle a také niečo sa robiť nesmie. Sleduj prírodu. Naša mačka po 2-3 mesiacoch kojenia zasyčí, zdvihne výstražne labku na mača a keď nestačí, dá jej facku. Mačiatko pochopí a prestane mačku otravovať. Prirodzená výchova v prírode. Bez výčitiek. Mačka určí mačaťu pravidlá a neospravedlňuje sa za to.

majlo1234
19. nov 2025

To nic. Vycitky su na mieste, sama vies, ze si urobila chybu. Ale takch este bude, deti nas vedia dostat do extremnych vyvrtiek(minimalne teda mna)
Zaroven je fajn pomalicky zacat nastavovat hranice uz teraz, ked je malicky 🙂

akodoma
19. nov 2025

@anonym_autor Odporúčam začať počúvať podcast (od prvej časti) počítam do tří. Tam je povedané všetko 🙂

sevrin
19. nov 2025

Kedysi decká dostali po riti a bolo vybavené, dnes sa nemôžeš na ne ani prísne pozrieť, lebo hneď máš na krku mimovládky.
Myslím, že zvýšenie hlasu z času na čas, neuškodí, malé deti sa musia od samého začiatku učiť kde sú hranice a niekedy len ten krik pomôže.

anonym_cb2a89
19. nov 2025
@really8

No booooze. Garantujem ti ze to nebolo naposledy. Synovi vysvetli (aj ked myslis ze nerozumie). Kazdy ma svoj limit. Mam dve deti a niekedy jacim este pred odchodom do skolky. Nechvalim sa nie som na to pysna ale tak to je

@really8 aj dnes zalozis temu o tom ktori herci su najkrajsi?