Nechcem oslavovať Vianoce
Ahojte, ako mám dosiahnuť aby rodina pochopila že neplánujem žiadne Vianoce, neznášam rodinné stretnutia lebo je to celé len o pretvárke, nestaviam stromček, nepečiem koláče, úplne najradšej by som si sadla k rozprávkam a od rána do večera len s vyloženými nohami pozerala blbosti? Mám 41 rokov, deti nemám, a nechce sa mi pretvarovať aká som šťastná, nadšená, lebo sú Vianoce a všetci teraz musia byť veselí a šťastní na povel hoci celý rok sú k sebe ako psi. U muža to isté, tiež sa do osláv nehrnie, tiež je z rozbitej rodiny a celé Vianoce berie ako obdobie pretvárky a zbytočného napätia a stresu. Najradšej by sa šiel najesť niekde do reštaurácie keby bolo niečo otvorené a vykašľal sa na to.
Ale nie, mama chystá slávnostnú večeru, svokra chystá slávnostnú večeru, vkuse do mňa rýpu že som zas nič nenapiekla, že isto nemám ani upratané ako sa patrí, že nemám stromček, že musíme prísť na večeru lebo ako by to bolo, tváriť sa šťastne, keď náhodou niečo poviem úprimne tak sú slzy a nič si nevážim a oni sa tak snažili... Ešte je len November a ja už mám teraz vyvrátený žalúdok z predstavy že už sa blíži 24 a zas všetci ako na gumičke nastúpení, vysmiati, 1 deň v roku sa strašne milujeme a sme najukážkovejšia rodina na svete a potom sa s polovicou rodiny rok nevidíme lebo nemáme nikto záujem sa stresovať ešte aj cez rok. Keby aspoň do mňa nerýpali že čo som to za ženu keď ani kapustnica navarená, ani koláče napečené, ale nechali ma tak, OK neužíva si to a je to v poriadku, tak by som prišla, odsedela si to a spokojná odišla, ale nie, ja úprimná byť nesmiem ale oni rýpať môžu.
Pritom jediná z rodiny vždy vyberám darčeky presne podľa uváženia čo tí ľudia majú radi a čo by sa im zišlo, ešte im ich aj ručne vyrábam, oni len nakúpia veci z akcii a hodia peniaze do obálky a vybavené. A tak si vytiahnem krém ktorých mám doma 5 neotvorených, deodorant (nepoužívam) a šampón proti lupinám ktoré nemám... Áno teraz sa sťažujem ako keby to vždy bolo len zlé, niekedy sa aj darček naozaj zadarí, niekedy je aj atmosféra v pohode, ale aspoň troška uznania a rešpektu že pre mňa Vianoce nie sú a že ich len pretrpím a nebudem sa usmievať na povel lebo povedali, nebudem stavať stromček lebo povedali a ani vypekať lebo oni povedali.
tato situacia je suca na odcestovanie a nemusis sa nikomu "spovedat". Budes daleko a mimo oci. Oni spokojni a ty tiez. Neskusis, nevies...ja by som hned sla.
Ahoj, zbaľte sa s mužom a od 20.12. do 2.1. si užívajte niekde v teple. Dovolenka All inclusive, neriešis stromček, varenie, pečenie darčeky, návštevy....
Vsak si spravte Vianoce ako vy uznate za vhodne. Na navstevu mozte ale aj nemusite ist. Alebo odlete do dalekych krajin a mate vystarane
radšej do práce - budeš mať príplatky. keď už sú ti Vianoce o ničom .
A vies,že na návštevu nemusis ist? A keď niekto do teba rýpe staci sa otočiť a ist prec
Darceky nekupuj a vyrazte prec podľa vašej chuti ,teplo ,voda alebo teplo a objavovať nové miesta a ešte sú aj kopce ,potom to iste len v zime
@anonym_autor ahoj Ivona
@anonym_autor preco nejdete niekde na dovcu? Budete mat pokoj a budete si uzivat po svojom
@anonym_autor ani ja nemám rada Vianoce
@anonym_autor zoberte sa s muzom kdesi na nejaku romanticku chatu a uzite si pokoja v prirode a seba navzajom. Alebo si pozicajte autokaravan (resp. komfortnu obytnu dodavku) a vyrazte do nejakeho celorocneho kempu/stellplatzu v nejakom zaujimavom meste.
Že mňa nikdy v živote ani len nenapadlo odísť niekde do čerta :D No už som aj bola za mužom že nech pouvažuje aj on 🙂 Ale toto je niečo čo mne naozaj nikdy ani nenapadlo, vidno že si žijem vo svojej bublinke tradícii a možností ktoré poznám a nie neobmedzených možností :D Vďaka za tip! No rozhodne top, už aj nad tým rozmýšľam 🙂
@anonym_autor ja sa ti čudujem, deti nemáte, išla by som 22.12. na dovolenku a cestou na letisko sa zastavila u rodičov, dala im darčeky a vrátila sa až po novom roku. Kde je problém? Máš vyše 40 rokov, nie 15. My nie sme veriaci, takže pre nás majú Vianoce iný význam, postretáme sa s priateľmi, povymetáme koncerty, budeme mať viav času jeden na druhého a žiadne vypekanie do nemoty a návštevy, kde sa zase len žgáš. Urobte si tak, aby ste boli spokojní vy dvaja.
Prepac, ale v 40tke ak niekde nechcem ist,tak proste poviem,ze nepridem a hotovo. Ak mate zle vztahy,tak co viac sa moze pokazit? Ak nie toto,ci dovoleka,tak si vymyslite chripku a mate svaty pokoj 😉
@anonym_autor ani ja nemusim Vianoce, hoci slavnostnu veceru mame. Mame pekne vztahy v rodine, ale tie Vianoce mi pridu nutene. U mna su skor o oddychu, jedeni a kukania tv. Ale ze by som sa nejako tesila ci citila citila nejake caro, to teda nie.
Do Vianoc a Silvestra tu bude asi častejšia mrzutá atmosféra 😏. Tiež som si sem tam povedala,že Vianoce pretrpím,keď tu už nemám niektorých mojich najbližších,že čo sa mám pretvarovať a silene usmievať....no ale potom ma to vždy prejde,dostane ma tá atmosféra a nálada, vône a svetielka,rodina,priatelia. Ako dieťa som milovala tieto sviatky a už ako dospelá ich považujem za niečo,čo je ako takým príjemným časom stráveným so svojími najbližšími. A určite ako matka by som ich začala milovať znovu,pre svoje deti. Nič nikomu nevysvetľuj,pobaľte sa na týždeň,dva a choďte tam,kde Vianoce nemajú.
Že mňa nikdy v živote ani len nenapadlo odísť niekde do čerta :D No už som aj bola za mužom že nech pouvažuje aj on 🙂 Ale toto je niečo čo mne naozaj nikdy ani nenapadlo, vidno že si žijem vo svojej bublinke tradícii a možností ktoré poznám a nie neobmedzených možností :D Vďaka za tip! No rozhodne top, už aj nad tým rozmýšľam 🙂
@anonym_autor
My stravili niekolko Vianoc v Thajsku , az teraz robime Vianoce pre vnukov.
@anonym_autor nie nie sme vsetci veseli. ano bola som, kym mi zila rodina. akonahle clovek postupne prichadza o svojich blizkych, zial dostava tento sviatok smutnu prichut. :( cakam kedy uz bude normalne odbobie zas.
@anonym_autor nemusíš sa trápiť s darčekmi, peniaze na darčeky presmeruješ na dovolenku
ani nikam nemusia chodiť - stačí povedať že tento rok neprídu lebo chcú byť sami - alebo keď nemajú toľko asertivity - kľudne nech zaklamú že idú niekam aj keď neidú…
Tak odcestujte..
Na jednej strane ťa chápem, ale z pohľadu rodičov, ktorí tu nebudú večne by som sa na tú jednu večeru prekonala.
Máš 41 rokov nie 14 a muža s ktorým môžeš Vianoce tráviť ako vy dvaja uznáte za vhodné. Nikomu sa nemusíš spovedať prečo a načo žiješ ako sa ti páči.
Tak odcestujte..
Na jednej strane ťa chápem, ale z pohľadu rodičov, ktorí tu nebudú večne by som sa na tú jednu večeru prekonala.
@ibrunova ak sú po zbytok rola vzťahy o ničom, tak by som sa neprekonávala. Vianoce zase nie sú niečo tak špeciálne, že by sme sa mali všetcu z toho zblázniť. Rodičia, ktorí svoje deti majú radi a chápu, prečo nemajú radi Vianoce, im tú dovolenku doprajú a pôjdu s nimi na večeru v januári, keď vianočný ošiaľ opadne
@anonym_autor mne muž vyslovene zakázal piecť na Vianoce (nikto to nejedol,), takže ma zbavil tejto povinnosti a je to super. Iba zdobim, to ma bavi
Ja poviem, že Vianoce vnímaš asi trošku zle. To nie je pretvárka, ale to, že sa všetci snažia aby aspoň ten jeden deň v roku bol pekný, aj keď ľudia dokážu byť strašne svine. Ver, že všetci sú si vedomí toho, že počas roka sú problémy - ale Vianoce majú byť o vďačnosti, nádeji a snahe pochopiť sa. Keď ti raz toto dôjde - mne to trvalo veľmi dlho, mala som to podobné ako ty, tak Vianoce sa zrazu stanú krásnymi, . Na druhej strane, nik tá nemôže do ničoho nútiť. Proste nechodte na večeru.
Ja poviem, že Vianoce vnímaš asi trošku zle. To nie je pretvárka, ale to, že sa všetci snažia aby aspoň ten jeden deň v roku bol pekný, aj keď ľudia dokážu byť strašne svine. Ver, že všetci sú si vedomí toho, že počas roka sú problémy - ale Vianoce majú byť o vďačnosti, nádeji a snahe pochopiť sa. Keď ti raz toto dôjde - mne to trvalo veľmi dlho, mala som to podobné ako ty, tak Vianoce sa zrazu stanú krásnymi, . Na druhej strane, nik tá nemôže do ničoho nútiť. Proste nechodte na večeru.
@anonym_5edfba Toto je pekné ak by tie vzťahy aspoň za niečo stáli. Môj otec celé moje detstvo trávil v krčme a po kamarátoch a po frajerkách a mama trávila čas hádaním sa s ním a krikom a potom prišlo 24-ho a hihi haha všetci sme ukážková rodina, šťastní a vysmiati, pusinky, a 25-ho začal rovnaký kolotoč alkoholu a hádok na ďalších 365 dní.
A teraz v dospelosti mi už na to nemám proste síl, ja sa rada stretnem aj s maminou, aj so svokrou, ale zvyšné osadenstvo tam aj tam je celé o tom že celý rok sa nevidíme, neznášame kvôli rozdielnym politickým názorom, nevieme si pomôcť, normálne sa porozprávať a zrazu 24-ho, všetci sa nahrnú ku stolu, celé rodiny lebo sa to patrí, úsmevy, príde 25-ho a zas jeden je hnusný antivaxer, druhý rusofil, tretí progresívec, s tebou sa nebavím, no fuj.
@anonym_autor nie nie sme vsetci veseli. ano bola som, kym mi zila rodina. akonahle clovek postupne prichadza o svojich blizkych, zial dostava tento sviatok smutnu prichut. :( cakam kedy uz bude normalne odbobie zas.
@anonym_5c0ee5 Tu som trošku zmäkla, musím priznať. Človek si naozaj často neuvedomuje čo má, kým to má. Ďakujem a držím palčeky.
ani nikam nemusia chodiť - stačí povedať že tento rok neprídu lebo chcú byť sami - alebo keď nemajú toľko asertivity - kľudne nech zaklamú že idú niekam aj keď neidú…
@biba_18 Včera som mužovi navrhla dovolenku či ísť niekde na chatu a presne toto mi povedal - veď ak nechceš ísť, nemusíme, ostaneme doma a hotovo, na čo niekam chodiť a utekať :D Celkom ma dostal, a si vravím - do prčic fakt, tak vieš čo poďme si spraviť pekný deň niekde sami v prírode ak počasie dá a potom pôjdeme po mamách, ale nie klasicky, dôjdeme na hodinku či na dve a nebudeme tam vysedávať a dojedať sa celý deň. Dá sa aj kompromis ale nikdy som o tom s ním takto narovinu nekomunikovala 🙂
@anonym_5c0ee5 Tu som trošku zmäkla, musím priznať. Človek si naozaj často neuvedomuje čo má, kým to má. Ďakujem a držím palčeky.
@anonym_autor dakujem a presne ako pises. cas sa nam kazdemu krati....a cas je to najcennejsie co mame. okrem zdravia.
@anonym_autor keď nechceš, nerob to. Nemusíš to robiť preto, lebo to chcú iní ..
@anonym_autor my sa tiež s niektorými rodinnými príslušníkmi vidíme iba na Vianoce, čo je na tom? Proste si nemáme čo povedať, nie sme kamaráti ale ani sa neznášame 🤷♀️

@anonym_autor a prečo nejde cez sviatky na dovolenku?