Neistota na vysokej škole
Zdravim, som totálne frustrovaná a zničená neviem úprimne ako ďalej pokračovať čo chcem od života čo by som chcela robiť a či ostať na vysokej alebo skúsiť ísť na iný odbor alebo sa vykašľať na vysokú. Mám totálny zmätok v hlave so Ride mi že ako som teraz začala chodiť na vysokú tak už vôbec neviem čo vlastne chcem do budúcna. Na strednej som mala jasné sny ciele a vedela som čo ma baví a napĺňa no bohužiaľ na nezobrali na môj odbor ktorý som pôvodne chcela študovať tak som sa potom hlásila na úplne inú školu a aj iný odbor a povedala som si že tomu dám šancu. Lenže teraz ako to študujem tak je to niečo čo mňa absolútne nebaví nezaujíma a nenapĺňa s keď vidím ostatných spolužiakov že každého baví aspoň jeden predmet hrozne ma to frustruje. A hlavne keď vidím ako sa darí spolužiačkam zo strednej ktoré šli na ich vysnívanú školu ako sa im darí ako cestujú a plnia si sny je mi smutno a zároveň závidím aj ked viem že to je nepekné a že je to zlá vlastnosť nemôžem si pomôcť. Za posledný rok mám pocit že je všetko nefér a že aj napriek tomu že som sa tak hrozne snažila som nedosiahla to čo som chcela a ostatní čo sa nesnažili to dostali. Neviem hrozne ma to tak odradilo že keď som sa nedostala na tu školu tak to asi ani nie je pre mňa a jednoducho mi to nie je súdené lenže ja fakt neviem, či zostať a študovať toto čo ma nebaví a je to pre mňa extrémne náročné, alebo skúšať hľadať iný odbor alebo kašľať na vysokú skúsiť sa zamestnať. Vôbec neviem je mi z toho fakt do plaču úprimne. Príde mi hlavne že popri škole mám toho teraz tak veľa že sa ani nemôžem sústrediť na to čo chcem vlastne od života čo chcem ďalej robiť .
@anonym_autor Ved chod na vysnívanú školu na buduci rok skusit znova.
@betulinka1 ale čo ak to nevde a zahodil tým pádom aj túto školu
@anonym_autor Je mi ľúto, že sa takto cítiš – je úplne v poriadku cítiť sa niekedy stratena.
Prestaň porovnávať svoju cestu s ostatnými – nie sú to preteky ani súťaž.
Potvrdzuj si svoje pocity – tvoja frustrácia a smútok sú skutočné a zaslúžia si pozornosť, nie odsudzovanie.
V prípade potreby si daj krátku pauzu – hoci len pár dní na odpočinok. Pri syndróme vyhorenia nie sú potrebné žiadne veľké rozhodnutia.
Ak naozaj nechces svoj odbor, je v ok zvážiť zmenu – nie dokončiť niečo, čo vyčerpáva.
Preskúmaj iné oblasti (aj príležitostne online alebo prostredníctvom krátkych kurzov) – možno pôvodný sen nie je jediná cesta.
Pokecaj so školským poradcom alebo akademickým poradcom – existujú preto, aby pomáhali študentom....Skus v malom: Zapíš si veci, ktoré si kedysi mala rada, aj hobby.
Nepremyslaj uz, ze „takto to malo byť“ – dôležité je to, čo sa TEBE zdá správne, nie to, čo sa „malo“ stať. aj voľno v práci alebo práca na čiastočný úväzok je okej. dat si cas, skumat sama seba........... Si len v prechodnom období, a to je ťažké, ale dočasné.Máš dovolené zmeniť názor 😉
keby nevysli nahodou aj dve skoly... budes hladať seba dalej. kurzy, koničky,rok v zahraničí...
@anonym_autor no pokial som dobre citala tak zahodis len to co vlastne nechces...takze tam sa nejedna o nejaku "stratu".
Osobne by som si na tvojom mieste dala rok pauzu a premyslela si co chces robit...bud pracuj medzitym, cestuj - existuju viacere dobrovolnicke aktivity kde co-to popracujes, byvanie mas zadarmo a stihas sa aj ucit. Ja ako rodic by som s tymto u svojho dietata nemala problem - resp. s mojim 17r som aj na niecom podobnom "dohodnuta", aj ked on presne vie co chce robit.
@anonym_autor čo chces robiť?a akú školu si si na to vybrala pôvodne?kde chodíš teraz?
Je to fakt v škole,či čo sa stalo?
Ak je to naozaj tvoj sen a povolanie, ktoré chceš potom vykonávať sa bez VŠ robiť nedá, tak skús aj o rok a pripadne aj o dva. Najväčšia chyba je mysliet si, že si stratila teraz rok. O 10 rokov keď sa na to pozeieš spätne, tak bud budeš mat vyštudované čo si chcela, síce neskôr ako tvoji spolužiaci zo strednej, alebo budeš mat vyštudované niečo čo nechceš, ale na čas ako ostatní. Ak k svojmu povolaniu VŠ nepotrebuješ, tak by som z terajšej školy odišla a išla hľadať spôsob, ako sa zamestnať a nadobúdať prax.
Ak je to naozaj tvoj sen a povolanie, ktoré chceš potom vykonávať sa bez VŠ robiť nedá, tak skús aj o rok a pripadne aj o dva. Najväčšia chyba je mysliet si, že si stratila teraz rok. O 10 rokov keď sa na to pozeieš spätne, tak bud budeš mat vyštudované čo si chcela, síce neskôr ako tvoji spolužiaci zo strednej, alebo budeš mat vyštudované niečo čo nechceš, ale na čas ako ostatní. Ak k svojmu povolaniu VŠ nepotrebuješ, tak by som z terajšej školy odišla a išla hľadať spôsob, ako sa zamestnať a nadobúdať prax.
@brrunetkaa no veď toto celú strednú aj základnú som bola presvedčená že to môj sen je lenže skrátka spolužiaci má predbiehali každý bol lepší v niečo inom v niečo čo baví ich a ja som zaostávala hlásila som sa na veľa súťaži a nidky som nevyhrala zatiaľ čo ostatni vyhrávali stále. Viem že sa nemám porovnávat ale rozprávala som sa o Tom s mojím vtedajsim učiteľom a on mi povedal že možno to nie je pre mňa a mala by som skúsiť niečo iné a to ma úplne zneistiloa odvtedy som úplne stratená že čo vlastne vôbec chcem
@brrunetkaa no veď toto celú strednú aj základnú som bola presvedčená že to môj sen je lenže skrátka spolužiaci má predbiehali každý bol lepší v niečo inom v niečo čo baví ich a ja som zaostávala hlásila som sa na veľa súťaži a nidky som nevyhrala zatiaľ čo ostatni vyhrávali stále. Viem že sa nemám porovnávat ale rozprávala som sa o Tom s mojím vtedajsim učiteľom a on mi povedal že možno to nie je pre mňa a mala by som skúsiť niečo iné a to ma úplne zneistiloa odvtedy som úplne stratená že čo vlastne vôbec chcem
@anonym_autor ved napis konkrétne skoly , neviem o akých sutaziach to píšeš, akože umeleckých?Lebo ja som na žiadnych napr. v živote nebola a dostala som sa na ťažkú skolu bez problému, no mala som spoluziakov co sa dostali aj na 2. Krat a su v obore úspešní, chce to len viac snahy.Ale ak nemáš az taky talent,ktorý je na tvoju vysnívanú skolu potrebný, tak nič nenarobis ale zas su aj príbuzné obory, kde vieš talent využiť.
@anonym_autor preco by to nevyšlo? Ked zamakáš na prijimackach. Skus si najst pripadne doučovanie od niekoho z tej VS. Pozri si ten odbor aj v CZ, ak vies jazyk, tak aj v zahranici. Nevzdávaj sa svojho sna pre jeden neúspech.
@anonym_autor chcela si ist na medicinu? O akych sutaziach pises? Predmetove olympiady co by ti nahnali body k prijimackam? Podla mna malo info z tvojej strany. Lebo ak sa jedna o medicinu, tam skusaju aj dalsi rok viaceri, nie si sama. A ekvivalent k tejto skole je tazko najst.
@anonym_autor chápem ta úplne
@anonym_autor chcela si ist na medicinu? O akych sutaziach pises? Predmetove olympiady co by ti nahnali body k prijimackam? Podla mna malo info z tvojej strany. Lebo ak sa jedna o medicinu, tam skusaju aj dalsi rok viaceri, nie si sama. A ekvivalent k tejto skole je tazko najst.
@ivana11155 nie na konzervatorium
@anonym_autor Ahoj a na akú chodíš teraz? Ak je to niečo úplne odlišné od tvojho sna a naozaj ťa to nebaví a nevidíš sa v tej práci v budúcnosti, tak kľudne ukonči a skús o rok to čo ťa baví. Skús si ešte pozrieť študijný plán odboru a sylaby predmetov na ďalšie roky, či tam nie je niečo čo by ťa zaujalo, ale ak je tam len jeden bod, ktorý by ťa zaujal a zvyšok nie. Tak sa radšej netráp, nepozeraj na ostatných a hlavne sa neporovnávaj, každý má svoje tempo. Nie je zlé ak človek urobí chybu, zastaví sa, cúvne a ide znova iným smerom. Tiež som študovala odbor, ktorý ma na začiatku ako tak bavil, ale bol jeden predmet, ktorom som bola pozadu oproti ostatným a bod zlomu prišiel v poslednom ročníku, vtedy ma to prestalo baviť, ale štúdium som nechcela ukončiť práve kvôli tomu ze som bola v poslednom ročníku a malo to dopad na moje zdravie, lebo to bolo utrpenie. Doštudovala som a potom som si dala zdravie dokopy a síce neskôr, ale študujem znova niečo čo ma baví a aj keď som staršia a nemám taký talent, tak sa snažím neporovnavať s ostatnými. Držím palce k rozhodnutiu
@anonym_autor och moja. Umelecké školy akékoľvek je náročné študovať ak chýba kus talentu, ktorí spolužiaci majú. Áno niečo sa dá naozaj vymakať, ale tam to chce ešte ten kúsok niečoho, čo tebe zrejme chyba, aby si sa na školu dostala a pozor aj sa na nej udržala a po jej skonceni sa v danej oblasti uplatnila. Lebo konkurencia je obrovská.
Čo tak pohnúť sa tým smerom čo ťa baví a napĺňa a vždy si chcela mimo tej školy. Dobrovoľníctvo, kurzy....hľadaj podobný odbor. Napr. Učiteľstvo
A konzervatória majú tiež rôznu úroveň náročnosti. Skúšala si viacero? Či raz a jedno?
Ak si sa v súťažiaci neumiestnovala, tak sa treba pravde pozrieť do očí s tým, že možno naozaj nemáš na to byť v tej hrstke vyvolených. Ale, môžeš predsa študovať niečo príbuzné a svojmu umeniu sa venovať popri tom.
Konkrétne ide o aký odbor? Tanec, spev, nástroj, maľba...?
A Konzervatórium pokiaľ viem má úroveň strednej školy, či sa mýlim?. Vysoká je potom vysoká škola múzických umení.
Teda akú máš strednú školu?
Co študuješ teraz?
Ved konzervatorium je stredna skola, nejako to pleties.
@anonym_autor Ahoj a na akú chodíš teraz? Ak je to niečo úplne odlišné od tvojho sna a naozaj ťa to nebaví a nevidíš sa v tej práci v budúcnosti, tak kľudne ukonči a skús o rok to čo ťa baví. Skús si ešte pozrieť študijný plán odboru a sylaby predmetov na ďalšie roky, či tam nie je niečo čo by ťa zaujalo, ale ak je tam len jeden bod, ktorý by ťa zaujal a zvyšok nie. Tak sa radšej netráp, nepozeraj na ostatných a hlavne sa neporovnávaj, každý má svoje tempo. Nie je zlé ak človek urobí chybu, zastaví sa, cúvne a ide znova iným smerom. Tiež som študovala odbor, ktorý ma na začiatku ako tak bavil, ale bol jeden predmet, ktorom som bola pozadu oproti ostatným a bod zlomu prišiel v poslednom ročníku, vtedy ma to prestalo baviť, ale štúdium som nechcela ukončiť práve kvôli tomu ze som bola v poslednom ročníku a malo to dopad na moje zdravie, lebo to bolo utrpenie. Doštudovala som a potom som si dala zdravie dokopy a síce neskôr, ale študujem znova niečo čo ma baví a aj keď som staršia a nemám taký talent, tak sa snažím neporovnavať s ostatnými. Držím palce k rozhodnutiu
@anonym_e3512e dakujeem momentálne študujem na stavebnej fakulte takže niečo úplne iné ale mám to zasa ako také pokračovanie zo strednej preto som tam aj šla aoe nebaví ma to, no veľa ľudí mi vraveli že prvý ročník je vždy taký že až neskôr to začne byť zaujavejsie preto som taká že neviem čo robit
@anonym_autor och moja. Umelecké školy akékoľvek je náročné študovať ak chýba kus talentu, ktorí spolužiaci majú. Áno niečo sa dá naozaj vymakať, ale tam to chce ešte ten kúsok niečoho, čo tebe zrejme chyba, aby si sa na školu dostala a pozor aj sa na nej udržala a po jej skonceni sa v danej oblasti uplatnila. Lebo konkurencia je obrovská.
Čo tak pohnúť sa tým smerom čo ťa baví a napĺňa a vždy si chcela mimo tej školy. Dobrovoľníctvo, kurzy....hľadaj podobný odbor. Napr. Učiteľstvo
A konzervatória majú tiež rôznu úroveň náročnosti. Skúšala si viacero? Či raz a jedno?
Ak si sa v súťažiaci neumiestnovala, tak sa treba pravde pozrieť do očí s tým, že možno naozaj nemáš na to byť v tej hrstke vyvolených. Ale, môžeš predsa študovať niečo príbuzné a svojmu umeniu sa venovať popri tom.
Konkrétne ide o aký odbor? Tanec, spev, nástroj, maľba...?
A Konzervatórium pokiaľ viem má úroveň strednej školy, či sa mýlim?. Vysoká je potom vysoká škola múzických umení.
Teda akú máš strednú školu?
Co študuješ teraz?
@janage študovala som na stavebnej ale chodila som od mala na zušku na spev a zároveň herectvo bol môj sen len je to fakt náročné sa na niečo také odstáť. Mňa to hlavne mrzí že mne učiteľ vždy hovoril že na to mám s ja som mu uverila. A okrem toho si naozaj neviem predstaviť robiť niečo iné. A vyslovene ma až boli keď pomyslím že by som robila niečo iné, neviem úprimne že čo by bolo tomu také podobne s ja by som to vedela
Ved konzervatorium je stredna skola, nejako to pleties.
@sidicek myslela som muzickych umení výšku pomýlila som sa
Všetky tvoje pocity sú úplne v poriadku. Sú tvoje. A nič na nich nie je zle. Len si ich musíš pripustiť.
Je veľmi pravdepodobne, že cosi podobne ešte v živote zažiješ veľa krát. Teda takýto zmätok a nevedieť ktorým smerom sa vydať.
Školu ktorú si chcela, môžeš skúsiť znovu tento rok. Môžeš sa na ňu s niekym vhodným pripravovať. Taktiež úplne nezahodis co študuješ teraz. Máš možnosť štúdium len prerušiť (myslim že tam je možnosť na rok) a v prípade že ta príjmu a zistíš že to predtým bolo lepšie v zasade len budeš pokračovať. Ale aj ak štúdium ukoncis, môžeš sa znovu prihlásiť na ten odbor kde si aktuálne a bud do do 3 alebo 5 rokov od skončenia štúdia ti vedia predmety pouznavat, čiže by si ich nerobila znovu.
Je dobre ísť za svojim snom. Resp to aspoň skúsiť. Btw názor jedného človeka (učiteľa) je len názor. Názory na rovnaké veci sa pri už len dvoch rôznych ľuďoch môžu líšiť. Nie je to fakt. Fakt je ten, ze teba by to bavilo a skúsiť to môžeš.
A v aktualnej škole by som sa celkom nezamerala na to, čo sa teraz učíte ale či si vieš predstaviť robiť to, čo budeš môcť po jej vyštudovaní.
Ja mám skoncenu tazku VS, ťažký odbor. A teda prvý semester má nebavil ze vôbec. Boli to predmety ktoré som nemala rada a bola to proste nutná jazda kým sme sa prepracovali aspoň k čomusi čo má bavilo. V druhom ročníku má už začínali predmety baviť a v treťom kde sme si už viac vyberali zameranie tak úplne. Ale ja som vedela do čoho idem a ze toto je odbor ktorý milujem. Aj ked uplatnenie s ním je dost uzkospecificke.
Držím prsty.
Nerozumiem, preco hadzete niektore z vas autorkin problem do gatGPT a kopirujete jeho odpoved sem. 🤦♀️ Autorku zaujimaju vase pohlady na situaciu, nie co si "mysli" AI.
@sidicek myslela som muzickych umení výšku pomýlila som sa
@anonym_autor prečo si si vybrala technickú školu, keď ťa to ťahalo k umeniu?Prečo nie ekonomika, prírodné vedy, pedadogika, ale práve stavebná veď to je samé rysovanie, výpočty ani sa nečudujem, že ťa to nebaví.Odid z takej školy, keď si tak znechutená bude to trápenie.Niekedy sa treba pozrieť pravde do očí, že hoci to bol tvoj sen, ale asi na to nemáš, keď si neuspela v súťažiach a neprijali ta na VS.Iny odbor by tá nezaujímal na VŠMU?Išla by som pracovať, k psychológovi na testovanie aká VS by bola vhodná a znova by som išla na prijímačky.
Mam kamarata co sa tiez nedostal na vsmu, isiel na prakticku skolu ,ktora ho zivi a popri tom hra v divadle, chodi na divadelne festivaly a hra vo filmoch v komparze a je spokojny
@anonym_autor stavebnú máš strednú? Vysokú študuješ teraz co? Zameranie spev, divadlo, no čokoľvek s pedagogikou....poznám babu gymnazium a od zakladky spev, deti miluje, išla na VŠ kde keď vystuduje bude cez umenie a terapie pomáhať deťom. Nie je to špeciálna pedagogika, ešte nejak inak.
Porozmýšľaj čo ťa ešte baví a uzivilo by ťa to.
Konkurencia v umeleckom svete je naozaj veľká a keď si už počas rokov na zuske videla, že zaostavas za ostatnými a teda to nevieš ani vydriet, treba sa pozrieť realite do očí a to čomu žiješ si nechať ako srdcovku a koníček. Pracovať na sebe a šíriť radosť z toho čo robíš ďalej.
Uplatniť to, že si dobrá, (hoci nie medzi najlepšími) a baví ta divadlo a spev v iných sférach.
@anonym_autor ak stavebnu zvladas tak asi mas talent na techniku a nie na umenie a ono ta to zacne bavit, ked to dostudujes a budes vidiet tie ponukane platy a porovnas si ich s absolventami vsmu
@anonym_autor ak stavebnu zvladas tak asi mas talent na techniku a nie na umenie a ono ta to zacne bavit, ked to dostudujes a budes vidiet tie ponukane platy a porovnas si ich s absolventami vsmu
@michal6677 tak zvladala som teraz to už je ale horšie
@michal6677 tak zvladala som teraz to už je ale horšie
@anonym_autor kazda technicka skola je tazka a ano pekne sa pocuvaju prihody absolventov VSMU, co vsetko na skole zazili, to na technike asi tazko zazijes ale skola po 5-6 rokoch skonci a nasleduje zvysok zivota, kde ti treba zamestnanie, ktore ta uzivi pripadne dovoli ist do dochodku v normalnom veku a nie ked ti stat dovoli. A to s VSMU pokial nebudes top umelec dosiahnes asi tazko.
Skus ist znova na prijimacky a sucasnu skolu si nechaj ako zalohu. A ked to nevyjde,zmier sa s tym. Dnes sa hudbou vies zivit aj bez skoly. VS je prvy rok narocna,mozno ked sa zmieris s tym,co studujes,bude sa ti lahsie ucit. Stavebna je super,mas vela moznosti aj dobre uplatnenie. Poznam chalana,ktory sa niekolko rokov neuspesne pokusal dostat na herectvo. Nakoniec vystudoval liecebnu pedagogiku,zalozil niekolko suborov a kruzkov,kde hra s detmi divadelne predstavenia a naplna ho to.
Skus ist znova na prijimacky a sucasnu skolu si nechaj ako zalohu. A ked to nevyjde,zmier sa s tym. Dnes sa hudbou vies zivit aj bez skoly. VS je prvy rok narocna,mozno ked sa zmieris s tym,co studujes,bude sa ti lahsie ucit. Stavebna je super,mas vela moznosti aj dobre uplatnenie. Poznam chalana,ktory sa niekolko rokov neuspesne pokusal dostat na herectvo. Nakoniec vystudoval liecebnu pedagogiku,zalozil niekolko suborov a kruzkov,kde hra s detmi divadelne predstavenia a naplna ho to.
@marca12 joj presne Liečebná pedagogika, to je ono čo som si nemohla spomenúť😊
Ahoj. Ja som popri strednej začala pracovať, po strednej si povedala,že si niečo zarobím a na VŠ pojdrm o rok ( externe). Chcela som sa rovnať svojim spolužiakom a tiež som si po roku a externe vybrala VŠ, ktorá sa javila ako niečo wau. Nie len že ma to nebavilo, bolo to aj náročné a hoci som za to platila, po prvom semestri som to skončila...prešlo 13 rokov, zatiaľ som si prešla školou zivota, založila rodinu, aj sa osamostatnila (odišla zo vzťahu aj s 2 deťmi). Medzitým zmenila profesiu, v ktorej som sa našla a baví ma a až teraz si robím VŠ, ktorá mi k tomu, čomu sa venujem aj reálne niečo dá.
Je velky rozdiel študovať alebo sa čokoľvek vzdelávať len preto,že musíš / lebo to treba, ako študovať to, čo sama chceš, čo ti dáva zmysel a baví ťa..
Za mňa si kľudne dopraj dostatok času, pracuj, skušaj, hľadaj, čo ťa bude baviť a potom si vyber podľa toho aj tu školu. A ak je to vyslovene ta 1, ktorá vieš,že ti splní tvoj sen - tak si za tým choď! Skus o rok a keby nie tak ten ďalší rok znova.... medzitým môžeš objavovať a rozvíjať svoje talenty na rôznych workshopoch alebo kurzoch 😉
Zostávať v niečom, čo vieš, že nie je ono je len predlžovanie tej frustrácie a nechuti, ktorú opisuješ.
Držím ti palce, aby si mala odvahu prekonať strach, vybrala si pre seba zmenu k niečomu lepšiemu a aj keď možno ešte teraz nevieš presne k čomu..aby si vykročila svojmu šťastiu naproti! 🤗💫💖
Ahoj. Ja som popri strednej začala pracovať, po strednej si povedala,že si niečo zarobím a na VŠ pojdrm o rok ( externe). Chcela som sa rovnať svojim spolužiakom a tiež som si po roku a externe vybrala VŠ, ktorá sa javila ako niečo wau. Nie len že ma to nebavilo, bolo to aj náročné a hoci som za to platila, po prvom semestri som to skončila...prešlo 13 rokov, zatiaľ som si prešla školou zivota, založila rodinu, aj sa osamostatnila (odišla zo vzťahu aj s 2 deťmi). Medzitým zmenila profesiu, v ktorej som sa našla a baví ma a až teraz si robím VŠ, ktorá mi k tomu, čomu sa venujem aj reálne niečo dá.
Je velky rozdiel študovať alebo sa čokoľvek vzdelávať len preto,že musíš / lebo to treba, ako študovať to, čo sama chceš, čo ti dáva zmysel a baví ťa..
Za mňa si kľudne dopraj dostatok času, pracuj, skušaj, hľadaj, čo ťa bude baviť a potom si vyber podľa toho aj tu školu. A ak je to vyslovene ta 1, ktorá vieš,že ti splní tvoj sen - tak si za tým choď! Skus o rok a keby nie tak ten ďalší rok znova.... medzitým môžeš objavovať a rozvíjať svoje talenty na rôznych workshopoch alebo kurzoch 😉
Zostávať v niečom, čo vieš, že nie je ono je len predlžovanie tej frustrácie a nechuti, ktorú opisuješ.
Držím ti palce, aby si mala odvahu prekonať strach, vybrala si pre seba zmenu k niečomu lepšiemu a aj keď možno ešte teraz nevieš presne k čomu..aby si vykročila svojmu šťastiu naproti! 🤗💫💖
@1jedina dakujeem ❣️

@anonym_autor Ved chod na vysnívanú školu na buduci rok skusit znova.