icon

Nemám rada deti

26. okt 2025

Neviem, či som jediná, ale nikdy som nemala rada deti. Nie že by som im priala niečo zlé – jednoducho mi vadí ich hluk, chaos, nevyspytateľnosť a to, že veľa ľudí automaticky očakáva, že ich musím mať rada, len preto, že sú to deti. Nechcem vlastné, neviem sa s nimi rozprávať a necítim k nim žiadnu prirodzenú náklonnosť. Ich prítomnosť ma skôr vyčerpáva než teší.

Som spokojná so životom, aký mám. Žijem si podľa seba, nikomu sa nezodpovedám, mám pokoj – a to mi maximálne vyhovuje. Nepotrebujem, aby mi deti “naplnili životný zmysel”.
Lenže… mám pocit, že spoločnosť s týmto stále nevie narábať. Ak poviem, že nechcem deti, okamžite počúvam “raz zmeníš názor”, “to len hovoríš, lebo si mladá” alebo “po čase ťa to chytí”. Lenže mňa to nechytá – a čím som staršia, tým viac som si istá, že deti nie sú pre mňa.

A úprimne – aj nájsť si partnera, ktorý to má rovnako, je extrémne ťažké. Väčšina mužov deti chce, alebo si aspoň myslí, že ich “raz určite bude chcieť”. Ja ale nechcem niekoho meniť, ani sa prispôsobovať predstave cudzieho človeka.

Má tu niekto podobný postoj? Je to pre vás tiež tabu povedať nahlas, že deti nechcete – a ani vás k tomu nič netiahne?

Strana
z3
anna777115
27. okt 2025

Nežijes v stredoveku, keď neexistovala pre ženu ina možnost ako mať chlapa a deti. Každy žije svoj vlastny zivot ako chce, ako mu vyhovuje a ake ma možnosti. Celemu svetu, možu byť tvoje zivotne rozhodnutia ukradnuté Ver, že je veĺa chlapov ktorí rovnako ako ty, deti nechcu. Či ich však nebudu chcieť aj v buducnosti, ti nikto nezaruči. Chlap je plodny aj v 50-tke, ale žena nema počas zivota neobmedzenu plodnosť. Ži si svoj život a nikomu nič nemusiš vysvetlovať, ani odóvodňovať.

anonym_898424
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_1299c0 ok, ale prečo spoločnosť akceptuje to keď človek nemá rád zvieratá?? Však to je to isté ako deti

@anonym_autor nie, mať dieťa nie je absolútne to isté, čo mat psa alebo iné zviera. To sa nedá porovnávať.

anna777115
27. okt 2025

Autorka, pokiaĺ nevidíš rozdieĺ medzi človekom a zvieraťom, tak tie deti nemať, je v tvojom pripade spravne rozhodnutie.

anonym_7bf65b
27. okt 2025

Nerozumiem tejto dookola sa opakujúcej téme. Tak keď deti nechceš, tak ich nemaj. Každému je to v skutočnosti jedno, možno len tvojej rodine nie. Načo o tom zakladať tému keď si s tým vyrovnaná.
Ja tiež nemám rada mačky, a nebudem teraz o tom zakladať tému, že ježiš ja neznášam mačky a nechcem mačku a som s tým vyrovnaná. Tiež to tak máte ?😵‍💫

jana_eyre_2
27. okt 2025
@anonym_7bf65b

Nerozumiem tejto dookola sa opakujúcej téme. Tak keď deti nechceš, tak ich nemaj. Každému je to v skutočnosti jedno, možno len tvojej rodine nie. Načo o tom zakladať tému keď si s tým vyrovnaná.
Ja tiež nemám rada mačky, a nebudem teraz o tom zakladať tému, že ježiš ja neznášam mačky a nechcem mačku a som s tým vyrovnaná. Tiež to tak máte ?😵‍💫

@anonym_7bf65b tak ale predstav si, ako casto sa s touto témou musia ľudia potykat ak su prave vo veku ked by deti mat mohli..

asi malokedy pride na pretras tema "preco nemas macku" (mna teda s takymto niecim nikto nikdy neoslovil) ale preco nemas deti sa proste a jednoducho asi v rodinach opakuje.. a pre takych ludi je potom prirodzené ze sa citia ako odludi, ktori su jedini na svete.. preto potom hladaju oporu na nete ci je takych ludi viac..nikto sa nerad citi uplne sam..

ivik4
27. okt 2025
@anonym_autor

@ivik4 Ale tým pádom, keď rozprávaš ako nikoho nezaujíma moja téma. Tak nikoho nezaujíma ani tvoja a tým pádom nikoho nezaujíma žiadna téma na modrom končili tak potom na čo existuje vstane modrý konik, keď nikoho nezaujíma nikoho téma ? 😂 A keďže vravíš, že teda nikoho nezaujíma tvoje dieťa tak prečo ho tu zverejňuješ však je to predsa tvoje súkromie nie? Či to len kvôli sebe? A za ďalšie, keď ta táto diskusia nezaujíma tak prečo si ju vôbec otvárala a komentovala.

@anonym_autor ja som napisala ze nikoho cudzieho nezaujima ze niekto ma alebo nema deti ! Ty vies citat ? Nie ze nikoho nezaujimaju temy, si to uplne prekrutila ako male decko 😀. Teda vlastne ty si napisala nieco uplne ine dokonca
Ja sa tu vzdy dobre bavim

anonym_265dec
Autor odpoveď zmazal
oceanahory
27. okt 2025
@jana_eyre_2

@anonym_7bf65b tak ale predstav si, ako casto sa s touto témou musia ľudia potykat ak su prave vo veku ked by deti mat mohli..

asi malokedy pride na pretras tema "preco nemas macku" (mna teda s takymto niecim nikto nikdy neoslovil) ale preco nemas deti sa proste a jednoducho asi v rodinach opakuje.. a pre takych ludi je potom prirodzené ze sa citia ako odludi, ktori su jedini na svete.. preto potom hladaju oporu na nete ci je takych ludi viac..nikto sa nerad citi uplne sam..

@jana_eyre_2 V rodinach sa toho "opakuje vela", hlavne veci, ktore jednoducho nespadaju do "stareho zauzivaneho zmyslania"...mna sa aj po xy rokoch spytaju preco si nedam ten rezen a ako mozem zit bez nedelneho vyvaru 😁. Ale nemyslim si, ze ma odsudzuju, len to jednoducho nechapu...
Moja sestra sa dobrovolne deti rozhodla nemat, na rodinnych zhromazdeniach sa samozrejme nikdy nevyhne tejto otazke alebo aby sa to nezacalo rozoberat. Ona sa ale iba usmeje, povie, ze je s tymto rozhodnutim stotoznena a nie, uz si to naozaj nerozmysli. Koniec debaty. Sestra sa neruca a ostatnym je to v konecnom dosledku aj jedno...Nikdy v zivote som taketo uvahy od mojej sestry nepocula a to preto, lebo je naozaj stastna vo svojom zivote, stoji si za svojimi rozhodnutiami a vlastne preco by sa nad tym mala vobec pozastavovat.

jana_eyre_2
27. okt 2025
@oceanahory

@jana_eyre_2 V rodinach sa toho "opakuje vela", hlavne veci, ktore jednoducho nespadaju do "stareho zauzivaneho zmyslania"...mna sa aj po xy rokoch spytaju preco si nedam ten rezen a ako mozem zit bez nedelneho vyvaru 😁. Ale nemyslim si, ze ma odsudzuju, len to jednoducho nechapu...
Moja sestra sa dobrovolne deti rozhodla nemat, na rodinnych zhromazdeniach sa samozrejme nikdy nevyhne tejto otazke alebo aby sa to nezacalo rozoberat. Ona sa ale iba usmeje, povie, ze je s tymto rozhodnutim stotoznena a nie, uz si to naozaj nerozmysli. Koniec debaty. Sestra sa neruca a ostatnym je to v konecnom dosledku aj jedno...Nikdy v zivote som taketo uvahy od mojej sestry nepocula a to preto, lebo je naozaj stastna vo svojom zivote, stoji si za svojimi rozhodnutiami a vlastne preco by sa nad tym mala vobec pozastavovat.

@oceanahory tak ale ako iste vieš, ľudia nebývajú rovnakí, nie každý je vyrovnaný s neustálymi otázkami ostatných.. niektorým to príde vekom, že sa prestanú trápiť okolím, niektorým prirodzené skôr, niektorým možno nikdy.. nič nie je správnejšie alebo nesprávne.. každý je jednoducho iný a tak je normálne že niektorých trapi čo si myslí väčšinová spoločnosť a čo rieši a niektorých nie..

niekoho by popudila aj 1000x položená otázka o rezni pretože nechce odpovedať dookola to isté..

oceanahory
27. okt 2025
@jana_eyre_2

@oceanahory tak ale ako iste vieš, ľudia nebývajú rovnakí, nie každý je vyrovnaný s neustálymi otázkami ostatných.. niektorým to príde vekom, že sa prestanú trápiť okolím, niektorým prirodzené skôr, niektorým možno nikdy.. nič nie je správnejšie alebo nesprávne.. každý je jednoducho iný a tak je normálne že niektorých trapi čo si myslí väčšinová spoločnosť a čo rieši a niektorých nie..

niekoho by popudila aj 1000x položená otázka o rezni pretože nechce odpovedať dookola to isté..

@jana_eyre_2 Tak ale nicit sa cely zivot preto, ze ma spolocnost voci tebe otazky k veciam, ktore su pre inych tak strasne prirodzene, ze si ani neuvedomuju, ze naozaj niekto iny moze zmyslat a citit inak? Chapem, ze to moze byt otravne...ale nemyslim si, ze to cloveka zrazu prestane otravovat preto, ze na internete najde dalsich ludi, ktorych to otravuje rovnako 🤷. Tento problem si musi autorka vyriesit sama so sebou...bud prijme fakt, ze sa rozhodla pre zivot, ktory je pre mnohych zial nepochopitelny, ale stoji si za svojim rozhodnutim a riesi seba a svoje stastie alebo bude cely zivot lamentovat nad tym, ako ona nema rada deti a preco existuju ludia, pre ktorym je tato predstava az desiva. Autorka moze zmenit svoje zmyslanie a svoj postoj pre svoj vnutorny pokoj, ale nezmeni zmyslanie inych, tymto smerom to nepojde...😮‍💨

maury
27. okt 2025

Autorka to že nemáš rada deti a ani žiadne nechceš je tvoja vec a myslím, že do toho absolútne nikoho nič nie je, nie je to nič zvláštne ani niečo čoby si musela niekomu vysvetľovať. Ja som tiež zažívala nemáte deti? A prečo? A už by bolo načase. A už čakám, že budem na pracovnom trhu odpísaná pretože mám malé dieťa. Na akademickej a vedeckej pôde sa tieto veci ale absolútne neriešia. Tam je mnoho slobodných a bezdetných žien a nikdy toto ani nepotrebovali riešiť ani vysvetľovať a brali ich ako seberovných, narozdiel od toho súkromného/komerčného sektoru. A čo sa tíka mužov starší rozvedení, alebo neplodní. Ale o tej neplodnosti to samozrejme nezistíš na prvom rande. Poznám manželov, čo nemôžu mať deti a adopciu hlavne muž odmietol. Takže aj takí muži sú, čo deti nechcú.

janababana
27. okt 2025
@amdornik

@anonym_autor Žijem si podľa seba, nikomu sa nezodpovedám, mám pokoj – a to mi maximálne vyhovuje.
tak buď klameš alebo robíš nejaký prieskum. pretože v inom prípade by si bola absolútne vyrovnaná s tým, že deti nechceš a necítila by si potrebu písať to na MK a pýtať sa kraviny.

@amdornik ja Ti davam obrovsky lajk, za tuto odpoved. Nie preto, ci deti chces alebo nechces, ale preto, ze mas v hlave upratane a nepotrebujes sa nechat tlapkat po pleci alebo robit vasne na asi najznamejsom mamickovskom fore na SK.
@anonym_autor Mne je skor luto parov, ktore deti mat nemozu a chceli by, radsej by som citala o podpore zenskeho a aj muzskeho “pohlavneho” zdravia, ako o x-tej osobe, co dieta nechce. Nechces? Nemaj - je to tak najlepsie pre vsetkych 😊

anonym_f5b69c
27. okt 2025
@anonym_1299c0

Vies ze aj ty si raz bola to dieta, ktore bolo pre niekoho prilis hlucne, zvedave, urevane…nemusis ich mat rada, ale musis ich akceptovat ako sucast spolocnost a navyse slabsich clenov spolocnosti, ktori si (podobne ako napr starsi ludia slebo postihnuti) zasluzia nasu ochranu, trpezlivost a starostlivost.

Mas pravo nemat deti, nemas pravo na svet bez deti.

@anonym_1299c0 veľmi, VEĽMI múdro povedané 👍👍👍

anonym_f5b69c
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_1299c0 ok, ale prečo spoločnosť akceptuje to keď človek nemá rád zvieratá?? Však to je to isté ako deti

@anonym_autor veľmi, VEĽMI hlúpo povedané👎👎👎

bg92
27. okt 2025

ani ja, okrem vlastnych. keby si videla moj vyraz ked mi niekto bez opytania strci svoje dieta na ruky - co to vobec koho napadne? Ja by som v zivote svoje dieta nevrazila do naruce niekomu kto si to nevypyta.
neviem ale naco su dobre diskusie k tomu, budu ti tu vypisovat matky z druheho brehu. kazdy nech si zije ako chce.

anjelicek26
27. okt 2025

Autorka proste nemaj deti a vybavene, nikoho to nezaujima... nema zmysel zakladat na fore pre mamicky (ano pre ne toto forum je!) taketo provokacne temy...

amdornik
27. okt 2025
@janababana

@amdornik ja Ti davam obrovsky lajk, za tuto odpoved. Nie preto, ci deti chces alebo nechces, ale preto, ze mas v hlave upratane a nepotrebujes sa nechat tlapkat po pleci alebo robit vasne na asi najznamejsom mamickovskom fore na SK.
@anonym_autor Mne je skor luto parov, ktore deti mat nemozu a chceli by, radsej by som citala o podpore zenskeho a aj muzskeho “pohlavneho” zdravia, ako o x-tej osobe, co dieta nechce. Nechces? Nemaj - je to tak najlepsie pre vsetkych 😊

@janababana Ďakujem 😉

viera012345
27. okt 2025
@anonym_047149

@anonym_autor moja spolužiačka od základnej školy, už máme dávno po 40tke...nemá deti, nikdy ich nechcela. Je taká svojská, žije s mamou, všade oni dve chodia. Či dovolenka, nákupy, aj spolu upratujú, mam pocit, že zastala niekde v 13r života. Mala pár známosti, nič jej nevydržalo, aj s jedným žila, potom sa vrátila k mame. Neviem, či nechce ona nikoho, alebo ju nikto. Nikdy neprijme pozvanie na návštevu, ani kávu niekde, lebo jej vadia deti.

@anonym_047149 ... ja mám podobnú bývalú spolužiačku,len tá má už takmer 60,nikdy dlhší vzťah nemala/možno okrem snívania o niekom ani iné nemala/a celý život žila s rodičmi, ktorí už, bohužiaľ, nie sú medzi nami a ona je čím ďalej, tým viac zatrpknuta a snaží sa každého kritizovať, každému radiť/aj vo veciach,s ktorými nemá žiadnu skúsenosť -manzelstvo, výchova detí/

anonym_665849
27. okt 2025

Ja som to tak mala celý život ako autorka. Od detstva som vedela že žiadne deti v živote nechcem. 38 rokov mi liezli na nervy, neznášala som ich. A v 38 sa niečo stalo, a zrazu to na mňa prišlo, taká neskutočná túžba po dieťati, že nechápem ako sa to mohlo takto radikálne zmeniť. Keď si spomeniem na to aká som bola, ako keby som sa pozerala na niekoho iného život a nechápem ako som to mohla takto radikálne cítiť. Teraz sa snažíme o bábätko, nedarí sa a som z toho na nervy :D

mimikarol
27. okt 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 jasné, ja to chápem. A to s tou mačkou bolo prvé čo mi napadlo. Hlúpy príklad porovnávať mačku s dieťaťom. Ale ide mi o to, že keď je raz s niečím človek vyrovnaný tak predsa nepotrebuje to rozoberať na internete s cudzími ľudmi. A ešte k tomu na stránke určenej primárne pre matky, alebo budúce matky.
Za mňa samozrejme keď niekto deti nechce, neni na tom nič zlé. Radšej nechcieť a nemať, ako nechcieť a mať.

sisamisaaa
27. okt 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 Ľudia nikdy nedajú pokoj. Najprv - a kedy budeš mať frajera? Potom: A kedy bude svadba? Po svadbe: A kedy sa presťahujete do svojho (z podnájmu)? Potom sme kúpili dom a dva roky počúvali: A už ste presťahovaní? A potom: A kedy bude dieťa? Mám pocit že otázky nikdy nekončia.

anonym_b6db9d
27. okt 2025

Ale autorka nestrácaj nádej.Čoraz viac ľudí , aj žien nechce deti, je to úplne v poriadku, nie každý ma zmysel zivota v deťoch.Poznam troch mužov, čo nikdy deti nechceli, a ani ich nemajú, sú už starší.Niektori muži by deti nemali, keby ich ženy do toho ‘nedotlačili’/ napríklad úmyselne vysadenie antikoncepcie/chcú si ich poistiť detmi a potom muži utekajú z domu.A niektorí ľudia by zase vôbec nemali mať deti.Ja mám tiež muža, ktorý deti nemá a nechce.

charliee1980
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ved nemaj rada deti. Koho to zaujima vlastne ? Myslis, ze niekoho uprimne ? Mozno, ak vobec tvojich najbližších a cudzích vobec, nakolko dnes su vzťahy tak povrchne, ze si nájdu temy, aby rec nestala. Ci niekto ta naháňa s oplodnovacou striekačkou ? Alebo ta zatvára a znasilnuje, aby si tie deti mala ? Vieme ti nejako pomoct ? A inak, rozvedeni s detmi v starostlivosti matky sa takym ako ty len potesia 😁

autor
27. okt 2025
@charliee1980

@anonym_autor Ved nemaj rada deti. Koho to zaujima vlastne ? Myslis, ze niekoho uprimne ? Mozno, ak vobec tvojich najbližších a cudzích vobec, nakolko dnes su vzťahy tak povrchne, ze si nájdu temy, aby rec nestala. Ci niekto ta naháňa s oplodnovacou striekačkou ? Alebo ta zatvára a znasilnuje, aby si tie deti mala ? Vieme ti nejako pomoct ? A inak, rozvedeni s detmi v starostlivosti matky sa takym ako ty len potesia 😁

@charliee1980 keď ta to nezaujíma tak na čo komentujes ??? Logicky by som nechcela ani rozvedeného s deťmi lebo by som nestrpela ani jeho deti nie?

anonym_f9a262
27. okt 2025
@anonym_3a509c

@anonym_autor no skús niekde povedať, že neznášaš psy. "Psík" je dnes viac ako človek. To by ťa niektorí aj zbili. Deti sú slabý odvar.😃

@anonym_3a509c ja neznasam,vyslovene mi vadia cidzie psy,hlavne ked obstia vsetko naokolo.😡Normalne by som to zakazala chovat v bytovkach.

anonym_f9a262
27. okt 2025
@anonym_autor

@charliee1980 keď ta to nezaujíma tak na čo komentujes ??? Logicky by som nechcela ani rozvedeného s deťmi lebo by som nestrpela ani jeho deti nie?

@anonym_autor A kojo to zaujima,niekto ta nuti nasilu mat deti?Ved ich nemaj a hotovo,ale adi s tym niensi taka stotoznena ked tu zakladas diskusiu,v podstate nikoho nezaujimas a nikoho nezujimaju ci ostanes bezdetna a ani ty sa nikomu nemusis z toho spovedat a vysvetlovat co ta k tomu viedlo nemat deti,nie si jedina.

anonym_7bf488
27. okt 2025

Myslim, ze ich kludne mozes nemat. Ziaden inseminator ta nebude nahat, ze musis, musis mat decko, lebo koniec sveta. Naozaj nikoho, nikoho nezaujimaju tvoje antimaterske postoje, mozno tvojho gynekologa, ktory po tvojej 30.tke prehodi par profi viet na temu tehu, takze kludne sa pridaj k sk celebritkam, ktore to nepovedia priamo, ako ty, ale skryvaju to za rozne zdravotne neduhy a spravili vsetko, aby bejby neboli.( AB, OB, HR, KH, DD... 👾)

Strana
z3