icon

Nežijem šťastne, nežijem správne. Čo robiť?

12. dec 2025

Ahojte.
Už dlhší čas mám pocit, akoby sa môj svet potichu zosúval do chaosu, ktorému len pasívne prikyvujem. Žijem v tele, ktoré ma nereprezentuje , obezita ma sprevádza ako tichý tieň, ktorý dokáže prehlušiť aj tie najlepšie dni. Nejde len o estetiku.. je to pocit, že som sa vzdialila samej sebe natoľko, že vlastné zrkadlo mi kladie nepohodlné otázky, na ktoré nemám odpoveď. O to bolestivejšie je sledovať, že rovnaký boj preberá aj moje dieťa. Jeho rastúca obezita ma trápi, pretože viem, že je to odraz prostredia mnou vytvorenym , ktoré nedokážem stabilne udržať, mojich rozhodnutí, ktoré neboli vždy tie najlepšie.
V rodine vládne napätie, akoby každý rozhovor v sebe niesol nálož nevyjadrených výčitiek. Neustále konflikty ma vyčerpávajú, mám pocit, že moje myšlienky nie sú pre mojich najbližších hodné . A potom je tu môj partner. Neviem, či je spravodlivé pomenovať to naplno, ale už dlho sa navzájom nepriťahujeme. On sa o seba takmer nestará, celé telo má zahalené v hustom, neupravenom ochlpení a hygiena je neraz na úrovni, ktorá vo mne vyvoláva viac odporu než blízkosti. A ja? Ja som preňho neatraktívna už roky. Necítim prijatie, necítim záujem. Len akési unavené spolubývanie. Kedysi som mala prácu, ktorá ma dokázala rozhýbať aj v momentoch, keď nič iné nedávalo zmysel. Dnes je to už len nostalgická spomienka. Čoraz viac sa utiekam k internetu, kde aspoň niekto prejaví rešpekt. Je pritom paradoxné, ako ľahko sa človek môže stať závislým na priestore, ktorý mu ponúka iluzórny pocit hodnoty. Tam platí jednoduché pravidlo.. kto nebije, je pre mnohých len hlupák a to ma zaráža aj fascinuje zároveň.
A tak sa pýtam... Dá sa tento spôsob života zvládať dlhodobo, alebo už potrebujem zásadnú, možno až seizmickú zmenu?
A ak áno ... akú?

Strana
z2
angelix
12. dec 2025

Porozmyslaj, co a ako si robila v dobe, ked si bola stastna a zacni to robit znova.

7miriam77
12. dec 2025

Zaujímavo napísaný príspevok...akoby som čítala dáky román...máš talent na písanie 👍👍👍. Čo sa týka ostatného.... začni odseba. Porozmýšľaj, čo by ťa robilo šťastnou. Píšeš, že dieťa aj ty máte obezitu. Začnite spolu chodiť na vychádzky, túry, proste vymyslí šport ktorý vás bude obe baviť a budete aj viac tráviť čas spolu. Možno nájdeš aj nejaké nové kamarátky. Hlavu hore a urob dáke zmeny

ika02
12. dec 2025

Začnite s dcérou robiť niečo pre seba. Navzájom sa podporte a zamakajte. Plávanie, tanec, fitko .. Hocičo, len sa treba odhodlať a konečne začať. Zmenu stravy ľahko ovplyvníš ty sama. Stiahni si kalorické tabuľky a neodkladaj to po Vianociach, po Veľkej Noci.... Začni už dnes! Budeš na tom lepšie po fyzickej aj psychickej stránke, uvidíš.

januska12323
12. dec 2025

Opisovať vieš veľmi pekne ale čo dokážeš pre zmenu urobiť?

lenkahvh
12. dec 2025

podla mna potrebujes naozaj odbornu pomoc, psycholog, obezitolog, trener, vyzivovy poradca ... tu frazy typu hlavu hore nepomozu myslim

tatiana288
12. dec 2025

Obezita bolí, psychicky viac než fyzicky, vlastná nespokojnosť ti prekrúti pohľad na seba, na okolie, na celý svoj život. S obezitou, respektíve jej dopadom na vlastné myslenie, sa nedá žiť spokojne. Je to život plný obmedzení, negatívnych myšlienok a sklamania zo seba samého. Každý kto tvrdí, že je s obezitou zmierený, klame. A to ti nepíšem ako štíhly človek. Čím skôr s tým začneš niečo robiť, tým lepšie pre teba aj pre dcéru. Mám deti a nikdy nedovolím, aby prežili detstvo a dospievanie v takom tele, v akom som žila ja. Nájdite si s dcérou záľubu v športe, v spoločne strávenom čase. Prechádzky, plávanie, tenis, túry, bicykel, čokoľvek čo vás bude baviť. Uprav domácu stravu do zdravšej varianty a oslavuj každý malý úspech svojej premeny. Hneď ako budeš spokojnejšia so svojím telom, budeš žiť vo väčšej harmónii, pokoji a radosti. S mužom sa porozprávajte o svojich dojmoch z toho druhého. Máte obaja príležitosť zapracovať na sebe a znovu sa priťahovať.

derdia
Odpoveď bola odstránená
abbey1
12. dec 2025
@derdia
Odpoveď bola zmazaná

@derdia Ty si lekár? Diabetolog? Tak mihnutín oka doporyčíš nejakej cudzej žene pichať si nejaký sajrajr na chudnutie bez toho, aby si poznala jej zdravotný stav?

amdornik
12. dec 2025
@derdia
Odpoveď bola zmazaná

@derdia práve som pochopila množstvo tvojich príspevkov 😀

a0
12. dec 2025

@anonym_autor za prvé, krásne píšeš 🙏. Za druhé: bez snahy niečo zmeniť ostáva tma. Takže musíš vyliezť zo svojej komfortnej zóny a zaprieť všetko, čo si robila doteraz (kľudne aj postupne, nie všetko naraz). Napríklad môžeš čas so synom tráviť pri prechádzkach (on napr bike, ty rýchla chôdza), chodiť spolu cvičiť,… (ja chodím s deťmi behávať ale to ti pri obezite neodporúčam), môžeš variť nové jedlá a objavovať nové chute (tým nebudeš strádať to staré)… postupne si môžeš vytvoriť svetlo na konci tunela. Držím palce ♥️♥️

anonym_bfb719
12. dec 2025
@abbey1

@derdia Ty si lekár? Diabetolog? Tak mihnutín oka doporyčíš nejakej cudzej žene pichať si nejaký sajrajr na chudnutie bez toho, aby si poznala jej zdravotný stav?

@abbey1 treba to nahlásiť, nech to zmažú. Lebo danej žene ešte psychiater nepomohol dostatočne…

veselo_neveselo
12. dec 2025

@anonym_autor Tak sa zit dlhodobo neda. A jedine, co mozes spravit je zacat od seba. Kazdy si je strojcom vlastneho stastia. Nejaky chlpaty smradlavy chlap ti to moze maximalne tak zneprijemnit, takisto ako navonany model ti to moze maximalne tak sprijemnit, ale stastnou ta neurobi.

Zacni kazdy jeden den robit nieco pre vlastne stastie. Tisickrat malicke stastie ma velku silu.

anonym_d9bb17
12. dec 2025

Akoze nechcem ta urazit ale ja taketo vyplakavnie bez toho aby clovek sam so sebou nieco zacal robit neznasam.. ja som bola vzdy chuda.. potom som pribrala + 25 kil, nemohla som sa na seba pozerat.. ale miesto toho aby som bola nestastna a vyplakavala vsade mozne som sa rozhodla s tym nieco urobit a pekne som to schudla spat.. cely tvoj najvacsi problem je v tom ze si nespokojna sama so sebou.. treba s tym nieco robit, stiahni si tabulky do mobilu, vaz si a zapisuj kazde jedlo a hyb sa.. vyplakavanie ti nepomoze

danica2711
12. dec 2025
@derdia
Odpoveď bola zmazaná

@derdia Biblia a Mounjaro, to je skutočne skvelé riešenie obezity! Ty sa vráť k svojmu psychiatrovi, takéto niečo niekomu odporúčať je prinajmenšom nezodpovedné
@anonym_autor namiesto vypisovania patetických omáčok okolo vlastnej obezity (a čo je ešte horšie, tebou zapríčinenej obezity dieťaťa) začni konať - vyhádž z domácnosti všetky kalorické sračky, ktoré zjavne jete, začni sa stravovať zdravo, začnite obidvaja športovať a uvidíš, ako sa zmení tvoj pohľad na svet. Šport a pohyb akéhokoľvek druhu totiž okrem toho, že je zdravý, vyplavuje do krvi endorfíny, hneď budeš optimistickejšia... A čo urobíš s tým smradľavým chlpáčom, je už len na tebe

anonym_edea3c
12. dec 2025

ja by som si nasla trenera/trenerku, ktora na to pojde s tebou pomaly. skus niekde na FB sa povypytovat, s kym maju v tvojom meste dobru skusenost. a pomalicky to pojde. lebo ak budes cvicit, budes do pohybu investovat, uz si dvakrat rozmyslis, ci si vecer otvoris tie chipsy alebo cokoladu. to uz pojde jedno s druhym.

muza zatial nechaj tak, sustred sa na seba. potom uvidis, ako sa to vyvine. vies ako sa da zjest slon? po kuskoch...
takze jedno po druhom. dieta- no, tu budes musiet byt trocha asi za prisnejsiu. ale ked zmenis ty jedalnickej, zmeni aj ono. drzim palce. musis by ty sama rozhodnuta, ze cches.

ludmilik13
12. dec 2025

poviem ti to takto - pomoct si mozes jedine ty sama, nikto iny. uvedomujes si, ze nieco robis zle, to je zakladny krok k zlepseniu. uz len zacat robit veci inak ♥

lenkahvh
12. dec 2025
@anonym_edea3c

ja by som si nasla trenera/trenerku, ktora na to pojde s tebou pomaly. skus niekde na FB sa povypytovat, s kym maju v tvojom meste dobru skusenost. a pomalicky to pojde. lebo ak budes cvicit, budes do pohybu investovat, uz si dvakrat rozmyslis, ci si vecer otvoris tie chipsy alebo cokoladu. to uz pojde jedno s druhym.

muza zatial nechaj tak, sustred sa na seba. potom uvidis, ako sa to vyvine. vies ako sa da zjest slon? po kuskoch...
takze jedno po druhom. dieta- no, tu budes musiet byt trocha asi za prisnejsiu. ale ked zmenis ty jedalnickej, zmeni aj ono. drzim palce. musis by ty sama rozhodnuta, ze cches.

@anonym_edea3c to s tym slonom pocujem prvy raz, pekne

lenkahvh
12. dec 2025
@danica2711

@derdia Biblia a Mounjaro, to je skutočne skvelé riešenie obezity! Ty sa vráť k svojmu psychiatrovi, takéto niečo niekomu odporúčať je prinajmenšom nezodpovedné
@anonym_autor namiesto vypisovania patetických omáčok okolo vlastnej obezity (a čo je ešte horšie, tebou zapríčinenej obezity dieťaťa) začni konať - vyhádž z domácnosti všetky kalorické sračky, ktoré zjavne jete, začni sa stravovať zdravo, začnite obidvaja športovať a uvidíš, ako sa zmení tvoj pohľad na svet. Šport a pohyb akéhokoľvek druhu totiž okrem toho, že je zdravý, vyplavuje do krvi endorfíny, hneď budeš optimistickejšia... A čo urobíš s tým smradľavým chlpáčom, je už len na tebe

@danica2711 smradlavy chlpac je top - na urovni psa 🙂

martinmmartin
12. dec 2025

Ja to trosku otocim
Predstavme si 40kg osobu ako musi dvihat tazku krabicu - budeme na nu hucat ze keby sa snazila tak ju zdvihne? Nie nebudeme, povieme si ze nema silu lebo je taka ako je a akceptujeme to nebudeme ju menit.
To iste s pevnou volou - niekto ju ma a niekto nema a niekto ju vie vypestovat a niekto nie , len je akceptovatelne na niekoho kto ju viditelne nema hovorit ze by ju mal mat .

Pricina Obezity nieje naozaj vela krat nasa "chyba " ale obezita je vzdy nasa zodpovednost pred ktorou nik neutecie .

Autorka , co citis ked jes? V tom momente je vsetko v poriadku, v tom momente sa citis safe..... tieto pocity sa musis naucit mat aj v inych situaciach.
Plus skus ist na koren svojej obezity- za mlada rodinna situacia bola aka?

cimage
12. dec 2025

Predstav si co ta robi stastnou a najdi si cas na seba, aby si robila to co ta robi stastnou. Najvacsi problem je tvoja obezita, to ti zatienuje tvoje myslenie. Snaz sa upravit stravu, ziadne diety, len vynechat mastne jedla, sladke napoje a pochutiny. Zacnite s dietatom sportovat. Ja chodim so synom skoro kazdy vecer na prechadzku. Je to super, lebo sa porozpravame len my dvaja, sme na cerstvom vzduchu a hybeme sa. Chodza je totiz najprirodzenejsi pohyb a nepotrebujes ziadne pristroje. Ja si aj doma rada zacvicim, nemusim nikam chodit.
Staci urobit male krociky a zrazu sa vsetko v tvojom zivote zmeni. Mozno aj partner.

premyslena
12. dec 2025

Držím palce, aby sa ti podarilo zmeniť svoj život o čosi k lepšiemu. Aj keby sa ti nepodarilo okamžite začať cvičiť a zdravo jesť... Tie problémy sú určite previazané jeden s druhým. Možno by stačilo, ako píše jedna žena v úvode, začať robiť niečo, čo ťa robí šťastnou. Nájsť si nejakú malú radosť a na tom stavať. Držím palce, musí to byť náročné ❤

martinmmartin
12. dec 2025
@premyslena

Držím palce, aby sa ti podarilo zmeniť svoj život o čosi k lepšiemu. Aj keby sa ti nepodarilo okamžite začať cvičiť a zdravo jesť... Tie problémy sú určite previazané jeden s druhým. Možno by stačilo, ako píše jedna žena v úvode, začať robiť niečo, čo ťa robí šťastnou. Nájsť si nejakú malú radosť a na tom stavať. Držím palce, musí to byť náročné ❤

@premyslena Suhlasim ale je tu jedno velke nebezpecie - vela ludi nedokaze byt stastnymi ani keby ich to stastie priamo do nosa prastilo. Nikdy sa to v rodinach za mlada nenaucili nevedia co to je nevedia ako sa vobec spravat v hlave ked sa nieco dobre stane lebo su furt nastaveny na mizeriu non stop v ktorej ale vedia chodit, je pre nich normalna , znama . Stastnym byt sa musis naucit uz v detstve inak mas zarobene na problemy cely zivot.

anonym_6fc6f6
12. dec 2025

@anonym_autor Skúste pozbierať zvyšok sil/telesných i duševných/a s dieťaťom podniknúť aktivity,kde bude pohyb, spoločná príprava chutných a zdravsich jedál a zároveň sa motivovať vzájomne úpravou zovňajšku a vidinou vylepšenia postavy, čo vám obom umožní časom aj obliekať si modnejsie oblečenie.Najhorsie je začať,potom, ako postupne prichádzajú výsledky, motivácia je automatická.Manzela zatiaľ neriešte, potrebujete získať sebavedomie a dobrý pocit z podpory svojho dieťaťa

anonym_3acc93
12. dec 2025

Nezer cica,nezer cica.To jedine ti pomoze.Mas emocne prezieranie.Tak zacni konecne nieco zo sebou robit,toto lutovanie sa ti nepomoze,este ta viac ubije k zemi.
Vstan a najdi si riadneho trenera,co ti pomoze aj s jedalnickom.Ked schudnes,rozved sa s muzom a zacni konecne normalne zit.
Hnusne,tvrde ale pravdive.

anonym_3acc93
12. dec 2025
@martinmmartin

@premyslena Suhlasim ale je tu jedno velke nebezpecie - vela ludi nedokaze byt stastnymi ani keby ich to stastie priamo do nosa prastilo. Nikdy sa to v rodinach za mlada nenaucili nevedia co to je nevedia ako sa vobec spravat v hlave ked sa nieco dobre stane lebo su furt nastaveny na mizeriu non stop v ktorej ale vedia chodit, je pre nich normalna , znama . Stastnym byt sa musis naucit uz v detstve inak mas zarobene na problemy cely zivot.

@martinmmartin presne tak,vediet snivat sa ucia aj deti a ako dospeli by mali vtom aj pokracovat,ale nerobia to.Alebo si daju nerealne sny,a potom su frustrovani a padaju na hubu stale a dokolecka dokola.A preco sa to deje???Lebo jednak na to neveria tak silno,ze sa to splni,a su hodni toho,takeho stastia co si vysnivali.

anonym_513544
12. dec 2025

@anonym_autor Neviem či si to reálne písala ty,ale ak áno máš dar písania. Kľudne môžeš písať blogy a ka ich zaručene čítať budem. Zaujalo ma to. A práve si myslím, že keď budeš mať prácu, ktora ťa bude baviť z napĺňať, tak začneš časom robiť viac aj pre seba. Získaj di dcéru na svoju stranu a začnite spolu .Zdravý životný štýl a,zaradíte aspoň spoločné prechádzky v lete bicykel ak nie ste na,šport. Najdôležitejšia je aj tak strava. A spoločné chvíle Vám upevnia vzťah. matky-dcéry. Držím palce 🤗

autor
12. dec 2025
@anonym_513544

@anonym_autor Neviem či si to reálne písala ty,ale ak áno máš dar písania. Kľudne môžeš písať blogy a ka ich zaručene čítať budem. Zaujalo ma to. A práve si myslím, že keď budeš mať prácu, ktora ťa bude baviť z napĺňať, tak začneš časom robiť viac aj pre seba. Získaj di dcéru na svoju stranu a začnite spolu .Zdravý životný štýl a,zaradíte aspoň spoločné prechádzky v lete bicykel ak nie ste na,šport. Najdôležitejšia je aj tak strava. A spoločné chvíle Vám upevnia vzťah. matky-dcéry. Držím palce 🤗

@anonym_513544 Ahoj, ďakujem. Blogy píšem už 11 rokov a za sebou mám druhú knihu.. práve teraz sa venujem tretej... Sem-tam sem nakuknem, hoc momentálne mi dni plynú rýchlejšie, než stihnem všetko zachytiť.. Večer, ak mi čas dovolí, si s pokojom prezriem, čo je tu popísané.

hana_clarity
12. dec 2025

@anonym_autor Ďakujem, že si to napísala takto otvorene. Už len týmto textom si urobila niečo veľmi dôležité – prestala si klamať sama sebe. A to je vždy začiatok zmeny, aj keď bolí.

Skúsim to povedať priamo, ale láskavo.

To, čo opisuješ, nie je jeden problém. Je to stav, do ktorého sa človek dostane, keď príliš dlho žije spôsobom, ktorý s ním nie je v súlade – a namiesto riešenia sa len snaží prežiť ďalší deň. Chaos, únava, telo, ktoré „neposlúcha“, vzťahy bez tepla, únik do internetu… to nie sú príčiny. To sú dôsledky.

A teraz tá kľúčová vec:
👉 Ty nie si pokazená. Ty si len príliš dlho odkladala zodpovednosť za svoj život.
Nie z lenivosti. Nie zo zloby. Ale z vyčerpania a rezignácie.

Zmena, ktorú hľadáš, nemusí byť seizmická navonok. Seizmická musí byť vnútri.

Začína to jednou jednoduchou, ale náročnou pravdou:
👉 „Toto je môj život. A ak sa má zmeniť, nemôžem čakať, že to za mňa urobí partner, rodina, dieťa, práca ani internet.“

Tvoje telo nie je nepriateľ. Je to výslednica tvojich každodenných rozhodnutí – rovnako ako prostredie, v ktorom vyrastá tvoje dieťa. A hoci to znie tvrdo, je v tom aj obrovská nádej:
👉 čo vzniklo rozhodnutiami, môže sa rozhodnutiami aj zmeniť.

Vo vzťahu s partnerom je cítiť veľa nevypovedaného. Odpor, vzdialenie, únava. Ale kým sa nezačneš správať k sebe s rešpektom, nebude ťa rešpektovať ani nikto iný. Nie preto, že by boli zlí – ale preto, že ľudia reagujú na to, ako sami so sebou zaobchádzame.

Internet ti dáva pocit hodnoty bez námahy. Ale je to prázdna hodnota. Skutočný rešpekt prichádza až vtedy, keď začneš robiť veci, na ktoré môžeš byť hrdá – aj keď sú malé a neviditeľné.

A teraz odpoveď na tvoju otázku:
👉 Dá sa takto žiť dlhodobo? Áno.
👉 Bude to stáť viac a viac energie, zdravia a radosti? Tiež áno.

Akú zmenu potrebuješ?
Nie útek. Nie revolúciu.
Ale návrat k základom:

prevziať späť zodpovednosť za svoje telo (malými krokmi),

prestať žiť v tichom súhlase s tým, čo ťa ničí,

začať robiť každý deň aspoň jednu vec, ktorá ťa posúva bližšie k sebe, nie ďalej.

Nemusíš mať plán na celý život.
Stačí rozhodnutie na dnes:
👉 „Už sa nebudem k sebe správať ako k niekomu, na kom nezáleží.“

A to, že si sa opýtala „čo robiť“, znamená, že zmena už začala.

anonym_1c2822
12. dec 2025

@anonym_autor hneď teraz vypni telku, počítač, telefón a choď von. Prechadzaj sa na čerstvom vzduchu. Nerozmýšľaj či sa ti chce, alebo nie. Obuj topánky a chod. Opakuj to každý, každý deň a zrýchľuj tempo až v ľahký beh. Hlavne sa nelutuj🙏, ale makaj na sebe.

anonym_513544
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_513544 Ahoj, ďakujem. Blogy píšem už 11 rokov a za sebou mám druhú knihu.. práve teraz sa venujem tretej... Sem-tam sem nakuknem, hoc momentálne mi dni plynú rýchlejšie, než stihnem všetko zachytiť.. Večer, ak mi čas dovolí, si s pokojom prezriem, čo je tu popísané.

@anonym_autor Super,šikovná žena 👍👍

Strana
z2