icon

Obavy z rodičovstva

28. aug 2025

Ahojte. Mám 29 rokov, snúbenec rovnako, o rok máme svadbu po 9 rokoch spolu. Máme 3-izbový byt na hypo, ale celkovo za bývanie platíme 500€. Mám momentálne fajn prácu kde robím do 16:00-16:30, snúbenec robí na zmeny aj cez víkendy.
Ale bojím sa či zvládneme mať dieťa. Stále premýšľam či budem stíhať chodiť do škôlky, kto mi pomôže keď budú často choré, čo ak to v práci nebudú tolerovať… mám z toho obavy lebo kolegyne mamičky sa len naháňajú do škôlok, deti sú choré a stále sú marod s nimi, na seba nemajú už čas, veľa im pomáha rodina…
Môj Ocino je na dôchodku, ale mamina ešte bude 10 rokov pracovať. Snúbencovi rodičia neprichádzajú do úvahy, oni k nám prídu raz do roka na návštevu, oni majú stále niečo na dome… momentálne ani nepracujú.
Bojím sa že mi dieťa totálne zmení život, že nebudem mať čas, peniaze lebo na materskej prídeme o môj príjem…

Niekedy si hovorí že či vôbec do toho ísť keď sa toho obavám… prosím neukameňujte ma, fakt som to len chcela niekam napísať, prídem si divná.
Proste je doba kedy všetko veľa stojí a ja sa bojím či to zvládneme.
Partner zarába 1300€ ja tiež, občas aj viac.

zooeynka
28. aug 2025

Tak nemat dieta lebo sa obavas vyberania zo skolky je take...no slaby argument. Aby si raz v 60tke nelutovala ze nemas potomstvo kvoli prkotine, ktoru kazdy nejak v zivote zvladol....

mullerova46
28. aug 2025

@anonym_autor zvládnete 🙂 ak chcete dieťa zvládnete to. Hypotéku máte nízku, rodinu nepotrebujete. Všetko prispôsobíte aby ste dieťa vedeli vyzdvihnúť zo škôlky. Keď máš dobrého partnera nájdeš si čas aj na seba 🙂 ak máš dobrý susedu budete si strážiť deti navzájom keď bude treba. Všetko sa vymyslí ak túžite po dieťati

iwesska
28. aug 2025

Keby takto vsetci rozmyslali,tak by sme tu vymreli. Vzdy bude nieco,preco nie. Nikdy nebude idealny cas na deti,lebo vzdy bude "nieco". Ked budete vnutorne citit,ze ste pripraveni na dieta,tak neotalajte. Cas bezi. Nikto nedostal navod na vychovu dietata. Vsetko to pride po narodeni tak nejak samo. Netreba sa dopredu bat.

anonym_3b0a8b
28. aug 2025

Obavy sú prirodzene ale ak sa na to ešte necitis tak nerob nič na silu iba si stráž vek a rozhodnutie
Ale inak všetko sa dá, jasné ze to zmení život boli by ste traja, ďalší človek ktoreho by ste milovali🙂

anonym_a6c95b
28. aug 2025

Takých “čo ak” situácii je nespočetne veľa. Keby tak každý rozmýšla tak by skoro nikto deti nemal. Hlavne si rozrátajte aké máte náklady a aké príjmy čisto mužov príjem plus rodičák a kolko vam mesačne zostane ak nechceš popri rodičovskej robiť.
Zvyšné veci sa nejak vyriešia, kým bude dieťa škôlkar tak sa toľko vecí môže zmeniť.

anonym_a893a0
28. aug 2025

@anonym_autor sme na Tom úplne rovnako a zvladame to úplne normálne. Sú horšie dní sú lepšie dni ale mne dieťa dalo zmysel života.

anonym_ac67dc
28. aug 2025

@anonym_autor ja ti napíšem moju skúsenost toto som vôbec neriešila. Vždy som vedela že chcem mať deti a keď sme zistili že ich tak ľahko nemôžeme mať začal sa svet točiť len o koľko toho. Teraz keď som konečne otehotnela sa neskutočne teším a len pevne verim že všetko dopadne v poriadku.
Čo sa týka pomoci tak tiež to nemáme ľahko. Bývame 200-300 km od rodiny. Sme tu len ja a manžel a asi nám nikto tiež nepomôže a keď áno tak prídu tak 2x do roka. Všetko bude hlavne na mne pretože manžel robí dlhšie do večera nakoľko robí v zahraničí. Ale ja verím ze mi vikendy s bábätkom pomôže a aj kúsok večer keď príde z prace aby som si oddýchla. Ak bude veľmi zle tak chcem naučiť bábätko cestovať a sadnem do auta a pôjdem k našim, už len pomoc že mi niekto navarí jedlo, je veľká. A keď sa vrátim do prace tak rátam s tým že asi na plny úväzok robiť nebudem ale asi to vidím na začiatok na polovičný a potom uvidíme. Myslím že všetko sa dá zvládnuť a nie je pravidlo že keď chceš mať deti že musia byť starý rodičia každý deň u teba a pomáhať.

ivangeline
28. aug 2025

Jedno zvládnete určite. Aj dve.

denkabemommy
28. aug 2025

A potom sú tu deti, ktoré nebývajú choré vôbec. A matky, ktoré sa nenaháňajú. Tie, ktoré si to užívajú, alebo aj nie.

Je super, že nad tým rozmýšľaš. Ešte mysli aj na 2mes prázdnin pri školákoch 😅. A potom zistíš, že deti mať nechceš už naozaj.
A áno, dokonca ti totálne zmení život, do úplne inej dimenzie a budeš musieť znovu nájsť samú seba. Ale vidíš koľko detí sa stále rodí? Takže asi tak hrozné to je pre každú jednu…

anonym_0bda4b
28. aug 2025
@denkabemommy

A potom sú tu deti, ktoré nebývajú choré vôbec. A matky, ktoré sa nenaháňajú. Tie, ktoré si to užívajú, alebo aj nie.

Je super, že nad tým rozmýšľaš. Ešte mysli aj na 2mes prázdnin pri školákoch 😅. A potom zistíš, že deti mať nechceš už naozaj.
A áno, dokonca ti totálne zmení život, do úplne inej dimenzie a budeš musieť znovu nájsť samú seba. Ale vidíš koľko detí sa stále rodí? Takže asi tak hrozné to je pre každú jednu…

@denkabemommy v predošlej diskusii si bola rada že sú doma cez prázdny 😂

ivik4
28. aug 2025

Za mna super ze si to uvedomujes lebo naozaj je to par rokov ustavicneho prisposobovania sa, hlavne pracovne a nevravme si ze nie. Pracovna doba, ocrky, vkuse dake prazdniny 🙄.
Mozno by som si zacala nieco malo odkladat , co neskor mozes vyuzit na strazenie dietata ked bude ozaj treba . Kludne poprosit susedu alebo studentku, ved uz uvidis. Na druhu stranu, stale je to len par rokov kym dieta trochu vyrastie. Nieje to masla na celi zivot ako sa tu niektore schvalne bezdetne tlapkaju po pleci aku maju ony slobodu a my chudiatka uz nezijeme. Samozrejme zalezi aj kolko deti by si mala, ja mam len jedno takze tak.
Inak mimu temu, ja chodim s kamoskami rovnako von ako aj pred dietatom, rovnako aj vyletujeme s muzom ,len vsetko musime planovat dopredu. Chyba docasne spontannost ale aj Ta sa vrati casom

denkabemommy
28. aug 2025
@anonym_0bda4b

@denkabemommy v predošlej diskusii si bola rada že sú doma cez prázdny 😂

@anonym_0bda4b a teraz som už rada, že pôjdu do inštitúcii. Potom mi zas budú chýbať praznidny s nimi 🤷🏼‍♀️🤣 život.
V každom prípade môj komentár vyššie bol skôr všeobecný ako o mne.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
reanda
28. aug 2025

tak deti nemaj.. ked ti staci k naplneniu zivota kazdy den do pol piatej pracovat, splacat hypoteku, cez vikend ist na wellness a raz/dva krat do roka na par dni na dovolenku, tak si to uzivaj.. co by si si komplikovala zivot detmi

sisska96
28. aug 2025
@denkabemommy

@anonym_0bda4b a teraz som už rada, že pôjdu do inštitúcii. Potom mi zas budú chýbať praznidny s nimi 🤷🏼‍♀️🤣 život.
V každom prípade môj komentár vyššie bol skôr všeobecný ako o mne.

@denkabemommy ja som rada. Každé máme povinnosti

denkabemommy
28. aug 2025
@sisska96

@denkabemommy ja som rada. Každé máme povinnosti

@sisska96 áno, hlavne pri nich pracovať je na mašľu 😅. Ale aspoň som sa nemusela stresovať tým, že kam ich tento rok “odložím”

autor
28. aug 2025

Ďakujem za vašu podporu, je pravda že vždy som sa dopredu obávala, bála som sa popri plnom úväzku chodiť externe do školy a dala som to na červený diplom. Ja som vždy všetko brala v živote veľmi zodpovedne a nechcem zlyhať.
Viem že nemať dieťa by som časom určite ľutovala, lebo je to etapa ktorá patrí k životu a určite to donesie aj nový zmysel do nášho vzťahu. Síce nám nič nechýba a momentálne aj cestujeme a užívame si, stále napríklad z výplaty šetrím, síce teraz na svadbu ale potom na nie o iné.
Len vidím ako na trhu prace vnímajú mamičky, ako nechcený tovar, že máji deti a budú len problémy…
Každopádne asi netreba premýšľať takto zbytočne dopredu, ozaj dovtedy bude všetko inak

biba_18
28. aug 2025

bojíš sa že ti dieťa totálne zmení život, že nebudeš mať čas, peniaze lebo na materskej prídete o príjem…
uhm. tak to bude. dieťa vám totálne zmení život, nebudete mať čas a kým budeš na materskej ani peniaze… ale získaš omnoho omnoho viac… získaš zadarmo človeka ktorého budeš milovať celý život a on bude celý život milovať vás, naučíš sa od neho nové veci a nájdeš život o ktorom si možno ani nesnívala…
ja som deti nechcela. nie že som sa bála toho čo píšeš - ja som ich vôbec nechcela - keď som ostala tehotná - už vtedy sa mi zmenil svet…

anonym_2c0241
30. aug 2025

@anonym_autor Zvládli aj zvládajú to iný, zvládnete aj vy.Kazdy má obavy, ale kto veľmi chce sa nebojí toho. Nekto sa bojí zadĺzit niekto detí.

viera012345
27. sep 2025

@anonym_autor V prvom rade chcem napísať,ze dieťa zmení život, ale je to výlučne Vaše a partnerove rozhodnutie, či chcete, viete prijať túto zmenu.Vahate,co je tiež prirodzené a ani Vás nechcem presviedčať v rozhodovaní.V krátkosti však napíšem,ze reálne sa dá zvládnuť tehotenstvo so zdr.rizikami vo vyššom veku.Starostlivost sa dá zvládnuť aj napriek častým zdr.problemom dieťaťa i matky,aj napriek tomu , že je matka na to sama a ešte musi aj zarábať.Nikto nepovedal, že to bude ľahké,ale sme predsa silné...