Otec bil moju mamu. Ako teraz spracovať tieto emócie?
Dnes sa mi mama priznala, že ju otec občas "vyfackal". Oni dvaja nemali nikdy ideálne manželstvo, často sa hádali, ale o tomto som netušila. Úplne ma to zaskočilo a odvtedy len plačem. Otec už niekoľko rokov nežije a mama odvtedy úplne rozkvitla. S otcom som nemala nikdy ideálny vzťah, ako som dospela som bola k tomuto faktu zhovievavejšia, lebo mal ťažké detstvo a asi sa nikdy nenaučil prejavovať lásku. Ale toto ma úplne dorazilo. Som na neho strašne nahnevaná a zhnusená z neho. Boli sme taká "tradičná" rodina, v ktorej mama chodila do práce, starala sa o deti a domacnosť a otec ked prišiel z práce len ležal na gauči.
Roky chodím na terapiu, lebo si neviem nájsť vzťah a s terapeutom sme prišli na to, že z veľkej časti je to aj kvôli vzťahu s otcom.
Ale teraz je život dobrý, mama je veselá a aktívna dôchodkyňa, všetci ju majú radi a my dve máme dobrý vzťah. Brat býva s ňou a tiez vychádzajú dobre. Ale ja sa cez toto zistenie neviem preniesť, je mi znova doplaču už len keď toto píšem. Neviem, akú radu čakám, možno len slová podpory a povzbudenia.
Aj môj otec bil mamu, dodnes mám pred očami scénu, keď odmontoval horúcu žiarovku z lustra a dal jej ju pod tričko za chrbát a potom ju ťahal po celej chodbe na zemi, kým sa nerozbila. Mala som vtedy 10 rokov, teraz budem mať 40 a ako by to bolo včera. Ale k nám deťom bol vždy dobrý, po rozvode ako med, všetko nám kúpil, bral nás na dovolenky. Ako dieťa som to nevedela spracovať a vychádzala som s ním normálne akoby nič v podstate doteraz vychádzam, aj keď je to manipulátor ako vyšitý. Na človeku to zanechá stopy, ale už to mám ako tak spracované. Aj mama mala chyby (otca vtedy podvádzala, teraz zase alkohol), takže paradoxne teraz mám práveže lepší vzťah s otcom napriek všetkému. Už sa k tomu nevracaj, mame to radšej nepripomínaj, nejatri rany, aj tak to už nezmeníte, podpor ju v tom, že je teraz šťastná a zatvorte dvere za minulosťou.
@anonym_592fec Máš môj obdiv, že to znášaš s vnútornou silou. Škoda, že tvoja mamina nie je v pohode a čistá, že sa ti nemôže venovať tak, ako by si možno chcela. Ale z takýchto tráum veľa žien sa dá na závislosti, buď veľa fajčí alebo pije. To, čo sa dialo u vás, bolo šialené. Zase niečo originálne, čo dokáže chlap hovädo urobiť žene.
@anonym_autor
Mala by si mu odpustiť , cítila by si sa lepšie
@buminka555 to máš pravdu,ale k odpusteniu sa dá jedine dopracovať a dobojovat, je super ze autorka chodí na terapie,odpustiť niekedy nie je také ľahké, ono sa povie ľahko že odpustam,ale v srdci to človek ešte moze držať roky.
@kristina2412 to vážne? Navždy vynechať návštevu cintorína? Keby nechodil na hrob nikto kto kedy dostal nejaku "vychovnu" tak by tam bolo dost pusto...písala, ze s otcom nemala ideálny vztah, ale nezdá sa, ze by sa k nej choval ako netvor. Neviem si predstaviť, co by moj rodič musel urobiť, aby som mu uz nikdy nešla na hrob.
@gerrwie_girl chodiť spomínať a smútiť za niekým kto svoju manželku a matku detí bil? Prípadne to ešte ospravedlniť ťažkým detstvom?
Za mňa určite nie , násilie je jediná vec, ktorá ma v našej rodine nulovú toleranciu a to vedia aj moje deti. Všetko viem pochopiť, odpustiť, ale zámerne ubližovanie ľuďom či zvieratám naozaj nie...keby to bolo raz tak možno, ale tento človek položil na manželku ruku neraz..
@gerrwie_girl chodiť spomínať a smútiť za niekým kto svoju manželku a matku detí bil? Prípadne to ešte ospravedlniť ťažkým detstvom?
Za mňa určite nie , násilie je jediná vec, ktorá ma v našej rodine nulovú toleranciu a to vedia aj moje deti. Všetko viem pochopiť, odpustiť, ale zámerne ubližovanie ľuďom či zvieratám naozaj nie...keby to bolo raz tak možno, ale tento človek položil na manželku ruku neraz..
@kristina2412 pre mna je rozhodujúci vztah medzi dcerou a otcom. A ten pokial viem nebol nejaky zlý. Matka nemusi chodit na hrob.
@kristina2412 pre mna je rozhodujúci vztah medzi dcerou a otcom. A ten pokial viem nebol nejaky zlý. Matka nemusi chodit na hrob.
@gerrwie_girl ja beriem človeka ako celok. Nie iba jeho vzťah ku mne. Darmo môže byť 100 percentný otec, keď je tyran a násilník. Taký človek by sa mi definitívne zhnusil. Tiež by som nemohla fungovať s partnerom,ktorý je síce dokonalý vo vzťahu ku mne ale napríklad je hrubý k ostatným ľuďom, zle zaobchádza so svojím psom atď.
Nikdy som nechápala na pohreboch, keď sa spomínalo bol to "skvelý človek , taký dobrák". Hej dobrák,pol platu prepil, naložil manželke , deťom a zaspal. Hoci pán bol pracovitý pomáhal kde vedel po dedine, by sa rozdal....žiaľ nič to nemení na fakte že bol násilník.

@anonym_c46105 Fu, chúďa babka. Nechápem, prečo sa vždy obviňuje obeť násilia.