icon

Prečo máte deti, keď viete, že sa budú trápiť?

22. okt 2025

A to sa teda budu. Hlavne ak nemate dobre zazemie. Sikany v skole, zdravotne problemy, partnerske sklamania, nakladny zivot a ucty, hypoteky, praca 40-50 rokov ako otroci, zomru im blizki, budu mat bolesti a nedajboh zdedia vase geneticke ochorenia. Nechcem tymto rypat, len sa zamyslam, preco vlastne mat deti do takehoto sveta plneho trapenia? Aby cestovali, videli peknu prirodu, zaplavali si, zasexovali, opili sa, skusili zivot? Vacsina zivota je otrocina a povinnosti, trapenie, sklamania. Hlavne prosim nepiste, kto ma doopatruje na stare kolena, kto ka bude navstevovatz budem sama, to je za mna sebeckost level 10000000

anonym_d5ecff
24. okt 2025
@zuzana76

Ja som si uz viac krát vsimla, ze mladsia generacia obvinuje svojich rodicov aj z toho, ze sa narodili. resp. ze oni sa na tento svet nepytali a teda nemusia sa zivit a mali by to robit ich rodicia, kedze ti ich vlastne chceli. Citala som uz nejeden taky nazor. Asi sa nam tu rozmaha novy nešvár.

@zuzana76 velmi dobry postreh.. inak by som povedala, ze za toto mozu rodicia vo velkom. Ved deti su vychovavane stylom: si dieta, bud dieta, nemusis nic, rodic sa postara, rodic kupi, je povinny to robit za kazdych okolnosti a zabezpecovat pohodlicko. Zaroven netreba sa doma o nic starat, pomahat, surodencom, rodicom = ani s bratom sa pohrat, ved rodicia si spravili= nech si strazia a takto to ide s kopou veci. Moja diva doma, zacala uz, ze on ani chodnik nepozameta, lebo vsak nas je to dom a nech si robime okolo domu co chceme a velakrat to vidim uz prii pubertiakoch, ze nechce sa im= nemusia, rodicia urobia... Jasne, ze si toto ponesu do dospelosti deti. zrazu ked treba potom pohnut zadkom v dospelosti, preco by to robili??? vsak postazuju sa, mama a oco sa maju postarat... mozu za to ze som tu na tomto svete a co ine maju na praci ako okolo mna lietat :D A ked nie mama oco, tak partnerov hladaju co budu im zelania plnit, inak no no no.. radsej psa a radsej ziadne deti = vsak to by musel clovek obetovat pohodlicko, vyhovorim sa na zlu dobu (fuuu aj vo vojne sa deti rodili a ubde to kopa ludi spochybnovat, nie z povinnosti, velakrat uplne z rovnakeho dovodu, lasky, tuzby ako dnes...). A prisposobovat sa??? ti co riesia porodnost nizku, toto je ten dovod. Nie peniaze, nie neviem co = to ze ludia sa nevedia sa pomaly nevedia prisposobit a starat o niekoho ani na kratku dobu, bez toho aby skoncili na praskoch a v depkach... vidno ako mater nedokaze sediet doma par mesiacov na riti, prisposobit program a musi liezt s batolatom na vysokohorsku turistiku:D

anonym_978016
24. okt 2025
@anonym_d5ecff

@zuzana76 velmi dobry postreh.. inak by som povedala, ze za toto mozu rodicia vo velkom. Ved deti su vychovavane stylom: si dieta, bud dieta, nemusis nic, rodic sa postara, rodic kupi, je povinny to robit za kazdych okolnosti a zabezpecovat pohodlicko. Zaroven netreba sa doma o nic starat, pomahat, surodencom, rodicom = ani s bratom sa pohrat, ved rodicia si spravili= nech si strazia a takto to ide s kopou veci. Moja diva doma, zacala uz, ze on ani chodnik nepozameta, lebo vsak nas je to dom a nech si robime okolo domu co chceme a velakrat to vidim uz prii pubertiakoch, ze nechce sa im= nemusia, rodicia urobia... Jasne, ze si toto ponesu do dospelosti deti. zrazu ked treba potom pohnut zadkom v dospelosti, preco by to robili??? vsak postazuju sa, mama a oco sa maju postarat... mozu za to ze som tu na tomto svete a co ine maju na praci ako okolo mna lietat :D A ked nie mama oco, tak partnerov hladaju co budu im zelania plnit, inak no no no.. radsej psa a radsej ziadne deti = vsak to by musel clovek obetovat pohodlicko, vyhovorim sa na zlu dobu (fuuu aj vo vojne sa deti rodili a ubde to kopa ludi spochybnovat, nie z povinnosti, velakrat uplne z rovnakeho dovodu, lasky, tuzby ako dnes...). A prisposobovat sa??? ti co riesia porodnost nizku, toto je ten dovod. Nie peniaze, nie neviem co = to ze ludia sa nevedia sa pomaly nevedia prisposobit a starat o niekoho ani na kratku dobu, bez toho aby skoncili na praskoch a v depkach... vidno ako mater nedokaze sediet doma par mesiacov na riti, prisposobit program a musi liezt s batolatom na vysokohorsku turistiku:D

@anonym_d5ecff vies to je aj o tom ze ked su deti male tak samozrejme nemusia a ked povyrastu tak sa rodicia stazuju ze nic nerobia. Ptm je aj take ze dieta robi snazi sa a rodic povie ze to spravil nanic. Napr vyupratujes izbu a matka ti povie ze sak to si len do skrin nahadzala 🙄 pritom je naozaj upratane. Alebo robia rodicia medvediu sluzbu ze napr dietata sa suseda nieco pyta a odpovie rodic. Alebo dieta si samo chce nabrat jest ale stary rodic sa mu do toho miesa. A dieta povie 100x ze same chce. Alebo vacsie dieta sa snazi varit a matka do toho šije ze toro sprav tak a ked dieta odmietne tak je matka urazena.

miroslavka1977
24. okt 2025

@anonym_autor nič krajšie ako mať dieťa a rodinu neexistuje. Moja rodina a syn je to, prečo milujem tento život . Źivot máš taký, ako si ho urobíš, čo do neho dáš, to sa ti vráti.

anonym_d5ecff
24. okt 2025
@anonym_978016

@anonym_d5ecff vies to je aj o tom ze ked su deti male tak samozrejme nemusia a ked povyrastu tak sa rodicia stazuju ze nic nerobia. Ptm je aj take ze dieta robi snazi sa a rodic povie ze to spravil nanic. Napr vyupratujes izbu a matka ti povie ze sak to si len do skrin nahadzala 🙄 pritom je naozaj upratane. Alebo robia rodicia medvediu sluzbu ze napr dietata sa suseda nieco pyta a odpovie rodic. Alebo dieta si samo chce nabrat jest ale stary rodic sa mu do toho miesa. A dieta povie 100x ze same chce. Alebo vacsie dieta sa snazi varit a matka do toho šije ze toro sprav tak a ked dieta odmietne tak je matka urazena.

@anonym_978016 ved pisem = je to o vychove a rodicoch a cim dalej tym sa to zhorsuje. Vidim ako sa spravali moji stari rodicia, ako moji rodicia ku mne a ako sa vsetci tito uz teraz spravaju k mojej dcere.. to je diametralne odlisne vsetko a zaujimave, ze to novodobe heslo "rodic vychovava, stary rodic rozmaznava", co uz kazdy omiela donemoty, som v mojom detstve nepocula absolutne, ak dieta sa nevedelo spravat umiestnili ho aj stari rodicia, dnes sa vela z nich rehoce ako okrepeni, aj keby malu byt zhrozeni a riesit = ale zaroven kritizuju mladych jedna radost =alebo ohovaraju :DDD Vela dei by od malicka rado robilo veci samo :D o tom som presvedcena. Aj to vozenie do skoly je napr priklad, dieta by islo samo = nemoze. Rodicia sa viac a viac boja, aby dieta nemalo nejaky diskomfort.

zuzana76
24. okt 2025
@anonym_978016

@anonym_d5ecff veru pravdu mas, aj ked niektore veci, ako cestovanie s malymi detmi beriem ako zocelovanie rodiny a maleho cloveka, cestovanie so zdravym rozumom, nie, ze mam novorodenca a nevydrzim a musim ist na koncert, ci na svadbu s dvojtyzdnovym babatkom. Rodicia svoje deti ospravedlnuju za take veci, ze ja som niekedy len zirala. A teda skusenosti sme mali habadej v skole s roznymi pripadmi.

@anonym_978016 lenze vies, vyhovarat sa stale na rodicov a ich vychovu je take detinske, ked ten clovek uz dovrsi nejaky vek, tak by mala nastupit uz nejaka samoregulacia. Ved ani vychova ich rodicov, ci starych rodicov nebola idealna. Nikdy to nie je bez chyby.

A vacsina ludi ma obdobie, ze deti nechce, napr v puberte. Ale cely zivot zit ako dieta, mat detisnke sposoby spravania a myslenia, neprevziat zodpovednost za svoje konanie je toxicke a velmi zle pre daneho cloveka. Ti ludia si to neuvedomuju, ked su mladi, stale sa na nieco vyhovaraju, ale potom im mladost pretecie pomedzi prsty a zrazu zistia, ze zmeskali vlak, lebo sa stale len chovali ako dieta a nezacali sa samostatne rozhodovat. Zostanu na nizsom stupni vyvoja a nenaplnia svoj potencial - nedospeju.

jennky13
24. okt 2025

@anonym_autor tvoje deti prijmu aspon na zaciatku tvoj pohlad na svet. Ja svoj zivot zijem v nadeji dobreho a radost je casta v nasej rodine. U nas je vela smiechu a radosti a ano aj choroby nas trapia, ani smrt blizkych sa nam nevyhla.
Ale napriek tomu verim v dobry zivot pre mna a aj pre moje deti.
Toto co pises nie je detoch, ale o tebe o tvojom strachu z buducnosti a zo zivota pred tebou.

anonym_7e0e79
24. okt 2025

Autorka, to že ty to vnímaš depresívne neznamená, že to tak vníma každý.
Objektívne si môžeme myslieť, že svet je pí-čovina ale sú ľudia, ktorí ho považujú za skvelý a ešte im príde ako skvostný nápad nakotiť do toho sveta deti ale tak je to ok. Nech si každý robí čo uzná za vhodné a keď mi príde vhodné narobiť deti s dawníkom, narobiť deti všeobecne, nech sa páči :D čo je to vôbec za otázka a za zbytočná starosť :D

oblecenie99
24. okt 2025
@majkamajusqa

To si ty, co bi si nedala zivot za svoje dieta?

@majkamajusqa Nie, tá naopak vyzdvihovala radosť života, svojho života, a že ju ešte čaká veľa sexu a ďalších podobných super veci, za čo sa oplatí žiť a ponúknuť za toto všetko vrahovi svoje dieťa za seba, ak by si mala vybrať medzi sebou a tým dieťaťom. Jej slová, ne moje.

Na autorku tohto príspevku a na jej príspevok som sa rozhodla radšej nereagovať.

klara546
24. okt 2025

To je pesimisticky pohľad na svet. Ved Deti sú radosť a láska. Cez nich som spoznala pravú lásku. Vždy vravím,oni dali život mne,nie ja im. Kvôli tomu som ich mala. Milujem sa o niekoho starať a dávať niekomu lásku.

andulka1988
24. okt 2025

@anonym_autor keby sa nad týmto zamysleli tvoji rodičia pred tým ako si sa narodila dávno by si nebola ani uschnuta v zihlave

janage
24. okt 2025

@anonym_autor predstav si, že by si sa narodila do milujúcej, finančne zabezpečenej rodiny, obklopená priateľmi, robiaca prácu, ktorá ťa baví - hoci možno náročnú. Dala by si tu takúto otázku? Asi nie, predpokladdala by si, že hoci je svet náročný, je fajn žiť.
Ty v príspevku automaticky predpokladáš, že všetci sú bezútešní otroci v bezútešnej situácii a svete, na ktorom byť je len trápenie.
Mnoho detí sa rodí lebo 2 ľudia túžia vychovávať nový život. Niektoré samozrejme aj z ľahosatajnosti voči dôsledkom,nepozornosti, nedbanlivosti a nehodou 🙂

Ale faktom je, že mnoho úspešných ľudí či ľudí čo priniesli svetu nové perspektívy, obohotili svet o úžasné umelecké diela, či prosto len šíria dobro, vyšlo z nie práve najlepších pomerov a mali to veľmi ťažké v živote.

Sú ľudia, ktorí zažili skutočne zlé veci a napriek tomu sa považujú za šťastnýc a spokojnýc - nie bez problémov. Dokázali sa postaviť za niečo.

Máme možnosť voľby. Inak pár 100 rokov dozadu či niekoľko krajín od nás nemajú ženy ani len tú voľbu či tie deti a koľko mať budú. Rozhoduje manžel, štátna politika atď.

bubuzu
25. okt 2025

Skôr sa sama seba spýtaj, či je lepšie nežiť vôbec ako žiť. Lebo ak by bol život taký hrozný, ako ho opisuješ, tak by si väčšina ľudí radšej zvolila samovraždu ako taký hrozný život. Pravda je taká, že to že žijeme je úplný zázrak. A ja som chcela deti pre to, aby som aj im dopriala to zažiť.

lenka_1705
25. okt 2025
@bubuzu

Skôr sa sama seba spýtaj, či je lepšie nežiť vôbec ako žiť. Lebo ak by bol život taký hrozný, ako ho opisuješ, tak by si väčšina ľudí radšej zvolila samovraždu ako taký hrozný život. Pravda je taká, že to že žijeme je úplný zázrak. A ja som chcela deti pre to, aby som aj im dopriala to zažiť.

@bubuzu niektorí ju aj volia 🤷 život je aj stracanie toho čo milujeme.. či s tým niekto súhlasí alebo nie, to je fakt

elzu
25. okt 2025

@anonym_autor přesně takový pohled ma moje patnácti letá dcera- když jsme ji před nedávném oznámili, ze bude mit 3.sourozence- spustila tirádu negativismu na téma dnešní svět a dnešní doba.

A ja se jí ani nedivím- ono to tak na člověka opravdu působí, když cely den nezvedne hlavu od obrazovky mobilu, ze kterého se na člověka valí depka za depkou prokládána frustrací. Když se v prubehu dne soustředí na to, co všechno se sere, ne na to, co se povedlo. Kdyz koukaji kamsi dopredu, nekam, kam se neda dohlednout, misto, aby vedome zili tim, co je tady a ted. Byt stastny je mozne se naucit. V podstate jakychkoli podminkach (a ted nemluvim o extremech typu- hladomor v Gaze, valka, smrtelne onemocneni)- mluvim o beznem prumernem zivote s vetsimi a mensimi starostmi, s mensimi ci vetsimi radostmi.

Jako lidstvo prožíváme lepší a horší casy, presto ten zivot stoji za to zit. Delam praci, ktera mi dava smysl, venuju energii svym detem, ktere mi ji svou laskou vraci zpet. Nase spolecna cesta me toho spoustu naucila, obohacuji me.

Pro me jsou deti- a nejen ty moje, ale celkove nove generace- mou největší nadějí.

alica110
25. okt 2025

Ja život milujem a preto ho doprajem aj ďalším stvoreniam. Je mi ťa ľúto, s takýmto nastavením musíš mať ťažký život 🙂

romanadam1626
25. okt 2025

@anonym_autor lebo som lubila mojho muza a prirodzený vystenie našej lasky bolo ,že sme spolu splodili z lasky 3 deti, presne 3 synov😉🥰😭😀❤️

romanadam1626
25. okt 2025

Chlapci maju teraz 25,24 a 17 rokov a sú šťastni

chelgi
25. okt 2025

@anonym_autor chcela by som ta objat. Povedat ti o tom aky je zivot krasny. Co tam po debilovi, co ma sikanoval? Co tam po prvom ex co bol pako. Pozriem sa na smiech s najlepsom kamoskou, pozriem sa na manzela...smrt blízkych? zomrela mi babka, smútok... Ale nespominam na pohreb, spomínam na jej kolace, kartove hry.. Mam deti lebo som chcela rodiny zivot, ukazat im bicyklovanie dole kopcom, vietor vo vlasoch aj ked to skoncilo s rozbitym kolenom a bolestou. Ukazat im, ze za drinu v práci, môžeme mat radosť z výletu, jedla. Zivot je krasny, ak ho krásny vidieť chces. Ked nechces, kazda cokolada bude horka

sunyrose
25. okt 2025
@koniarova

Život je taký, akým si ho sama urobíš.

@koniarova Tak úplne to neplatí... Predsa je tu čas a okolnosti, ktoré postihujú každého...

anonym_e0ece6
25. okt 2025

@anonym_autor Deti mám preto, že som ich chcela mať. Majú zázemie, bez hypotéky, dobre sa učia, užívajú si všetko, čo si zaslúžia. Nemám pocit, že sa trápia. Majú kopu lásky, zážitkov, užívajú si detstvo. Nedovolím im premýšľať nad tým, čo momentálne nie je u nás aktuálne. Snažím sa ich myseľ zamestnať tak, aby nemali čas premýšľať nad hlúposťami. Nikdy nevieme, čo po nás zdedia, každopádne každý rodič miluje svoje deti a snaží sa im vštepovať tie najlepšie ľudské hodnoty. Nie negatívne myslenie. Lebo ty vyjdeš na ulicu a okamžite ta zrazí auto, však. 🫣

sapa20
25. okt 2025

Čo ťa vlastne serie?
Ži si svoj život najlepšie ako vieš a druhých nerieš. Človek ktorý je spokojný so svojím životom druhých nerieši.

Prajem pekný zvyšok života ❤️

lady511
25. okt 2025
@anonym_autor

@koniarova s cim preboha mozes nieco urobit? Vies ake to je zit s chronickym ochorenim, alebo s posttraumou? Vy si myslite, ze lekari caruju? Ani netusis, kolko dnes stoja liecby, to su tisice aj desattisice eur a kto ti to zaplati, poistovna? Hah.

@anonym_autor s jednou vetou s tebou suhlasim a to je ale je to žiť s chronickým ochorením..hlavne keď ho máš “koli” rodičom lebo na teba ako mali nedali pozor,,ja to tak mám a len naozaj ten kto ma niečo podobne a každý pohyb je pre neho bolesť to vie pochopiť,aj napriek tomu ďakujem sebe a mužovi že máme úžasne klop klop zdravé dieťa lebo zdravie je to najviac

cervenaruza123
25. okt 2025

@anonym_autor Prve co mi napadlo, ze teda odkial by som si mala byt ista, ze moje deti budu mat hrozny zivot. Vacsina ludi co poznam, ho ma celkom fajn, aj tazke skusky, aj tauke choroby, traumy, aj zle obdobia, ale aj vela dobreho a kazdy je rad, ze zije. Preto predpokladam, ze aj vacsina deti, co sa rodi, bude rada, ze zije, napriek trapeniam, ktore zivot prinasa. Dokonca by sme mohli povedat, ze nebyt trapeni, nevazime si tie dobre dni
Druha, moja cynicka cast, ti ale povie, ze rozmnozovanie sa je jednoducho pud, ktory vsetky zive tvory nuti zachovat svoju DNA na tomto svete aj po svojej smrti, co je jednoducho rozmnozovanie. Su dokonca organizmy, ktore ziju len preto, aby sa rozmnozili a ani nejedia. Su organizmy, ktore kvoli rozmnozeniu sa zahynu a aj tak sa rozmnozia. Ci sa nam to paci ci nie, sme velmi vyrazne ovplyvneny aj tymto pudom, ktory my sicebvieme do istej miery ovladat a regulovat, preto dnes ludia nemaju 10 deti, ako to bolo kedysi bezne. Ale zase je dostatocne silny na to, aby vacsina ludi tuzila aspon po nejakom potomkovi. Stale sme sucastou prirody, ci chceme ci nie a preto nas do velkej miery riadia aj jej pravidla.

sszuzu8
25. okt 2025

Čakať na dokonalé podmienky? Ľudstvo vymrie. Nikdy nie je nič ideálne

anonym_306701
25. okt 2025

@anonym_autor bol dobrý tento nervový výlev psychicky chorej ženy ? Čo si teraz myslíš, že s ním spasíš svet ?

sfet
25. okt 2025

Hlavne ak by som nemala zazemie, prácu, vhodného partnera, tak by som dieta nemala.ale robila som tak, aby som mala a dieta mohlo byt a bolo zabezpečené. A s opaterou na staré kolena nepočítam a v ničom bránit nebudem.

minka80
25. okt 2025

@anonym_autor ty musis byt velmi nestastny clovek, je mi ta uprimne luto

charliee1980
25. okt 2025

@anonym_autor Ty si riadne vymleta.

blackcat8885
25. okt 2025

Beriem si pop corn 👍

andrea2667
25. okt 2025

@anonym_autor Preto máme deti, lebo ich milujeme. Lebo najvyššia hodnota je život a láska. Lebo sú dôvodom všetkých mojich snáh. Lebo základný princíp života, nielen u človeka, je zanechať potomstvo. Lebo bez detí by som nebola MAMA. Lebo ma napĺňajú radosťou a šťastím. Lebo im odovzdám svet plný krásy, lásky, odovzdania a drobných radostí. Lebo oni možno tiež raz budú mať deti a budú ich milovať. Lebo som im lásku odovzdala a môžu ju ďalej rozdávať. Lebo nič nie vzácnejšie. Lebo tak to je normálne.