Tehotenstvo v tínedžerskom veku: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte mam 16 rokov a som tehotna. Moja matka to nezobrala vôbec dobre a uvedomujem si ma právo byt na mňa nahnevaná ale momentálne potrebujem podporu keďže otec toho dieťaťa odomna odišiel a neviem ho kontaktovať otca nemam takže som na to sama
@enmery žeby oprávnene ? Čo sa čuduješ.
@anonym_f69261 mňa by zaujímalo co by ste robila vy keby sa toto stane vašej dcére
Gratulujem!!! A držím palce. Bojuj potom o výživné nech z toho nevyviazne len tak a peniaze budeš potrebovať. Môžeš kontaktovať aj mamu otca alebo im tam ist zazvonit keď vieš kde býva. Nech nie ste na túto sutuaciu len s mamou same.
A vieš čo? Zvládneš to. 🥰
@cholitko čo rypes do tej pani, veď napísala pravdu. Za pravdu sa nekarhá.
@anonym_f69261 Anonymne sa smeje na ľudskom nešťastí. A ja rypem? Jej celý príspevok bol len o tom, ako rýpnuť a ponížiť. Mladá hľadá podporu a ty sa zastávaš komentár, v ktorom si anonymne vyhonila svoje ego. Ale radu ani podporu nedala. Tak na čo je dobrý taký komentár? A keď chce prejavovat svoje názory, prečo anonymne?
@nikuska155 chlap si uzil a okrem platenia zodpovednosť žiadna......zena musi aj porodiť aj výnosov aj kŕmiť starať sa proste všetko....treba si ozaj rozmyslieť s kým spíme
@anonym_f69261 Anonymne sa smeje na ľudskom nešťastí. A ja rypem? Jej celý príspevok bol len o tom, ako rýpnuť a ponížiť. Mladá hľadá podporu a ty sa zastávaš komentár, v ktorom si anonymne vyhonila svoje ego. Ale radu ani podporu nedala. Tak na čo je dobrý taký komentár? A keď chce prejavovat svoje názory, prečo anonymne?
@cholitko tie anonymné komentáre sú tu riadne husté a odvážne v rôznych temach
@anonym_f69261 mňa by zaujímalo co by ste robila vy keby sa toto stane vašej dcére
@nikuska155 je mi ťa ľúto, vlastne ani nie teba ale tvojho nenarodeného dieťaťa
K mame sa správaj slušne, budeš ju teraz veľmi potrebovať.
Starostlivosť o dieťa bude len na tebe s mamou nepočítaj, ani ju tým nezaťažuj, tá sa ako samo-živiteľka bude musieť riadne obracať aby uživila ďalší hladný krk hlavne v zhoršujúcej sa ekonomickej situácii.
Popri tom všetkom mysli či zvládneš dokončiť strednú školu aby si mala vzdelanie.
Po prebdených nociach sedieť nad knihami a pripravovať sa na skúšky a kde necháš plačúce dieťa keď pôjdeš do školy a mama bude v práci?
Môžeš ešte premyslieť nad anonymným pôrodom a vzdať sa dieťaťa v prospech neplodného páru. Aspoň dieťa bude mať lepší štart do života a oboch milujúcich rodičov. Ty si aspoň urobíš normálne školu.
Dieťa nie je zábavka a domáci miláčik na pár mesiacov/rokov. Je to záväzok na najbližších 20 rokov. A už štart začínaš zle, ako osamelá matka, ktorá nedokáže uživiť samu seba.
@anonym_fd98d7 myslím si že vám absolútne nemá prečo byt ľúto môjho dieťaťa som zodpovedná sikovna dokážem sa postarať a viem že budem dobrá matka takže ľútovat mozte tak akurát samu seba
@anonym_fd98d7 preco luto ved zato ze je mladá neznamená ze bude zla mama. Ma 16 rokov prosim nepis jej taketo komentáre
@anonym_ea3e51 môžem vedieť ako si to zobrala ty ked ti este mladšia dcéra oznámila tehotenstvo
@slavka1988 v prvom momente sa mi zrútil svet, som sa vyrevala a o hodinu sme sedeli u gynekologičky a začal sa kolotoč (policajti, súdy, kuratela). Potom už nebol čas plakať. Neprajem zažiť žiadnej matke.
@anonym_fd98d7 myslím si že vám absolútne nemá prečo byt ľúto môjho dieťaťa som zodpovedná sikovna dokážem sa postarať a viem že budem dobrá matka takže ľútovat mozte tak akurát samu seba
@nikuska155 no to som zvedavá aká šikovná budeš 👍
@anonym_fd98d7 preco luto ved zato ze je mladá neznamená ze bude zla mama. Ma 16 rokov prosim nepis jej taketo komentáre
@lapersefona nikde nepíšem že bude zlá mama, ale vo februári mala 14, v marci či v apríli 15, teraz ma 16 zajtra bude mať koľko? V každej téme iná problematika, s matkou tiež nie bohvie aký vzťah, možno bude na ulici či ja neviem kde. Samozrejme neprajem jej nič zlé ale riadne si navarila. Ja som v 16ich chodila poslušne na strednú a učila sa na skúšky. Na chlapov som absolútne v tomto veku nemyslela ani na sex ani som nevedela v tomto veku čo sex je. A to vážne. Takže dúfam že to dieťa bude v dobrom vyrastať
@enmery všakže? Nikdy nevedia ci sa to aj icj dcéram nepritrafi
@lapersefona Dievca spava s chlapmi od 14
V podstate niet co chvalit.....a ani niet co radit...sama to neda, vsetko zavisi od jej matky
Tak žiadna mama si toto asi pre svoju dcéru nepredstavuje a keď takéto niečo príde samozrejme nasleduje šok.. aj hádky.. nechaj mamu nech sa jej to rozlezi v hlave, a potom sa vklude porozprávajte čo ďalej..
Zeny nehnevajte sa na mna co jej tu tlieskate ale ste normalne?a ty autorka ako v com si sikovna?Mas eura na kocik,vybavicku,lekarov?Znova sa pytam kde budes byvat?Sudom bude zverene dieta tvojej matke ak s tym bude suhlasit ona bude poberat prispevok nie ty.Z coho chces to dieta zivit?Uz by si mohla zliezt z toho oblacika ako sa postarasa aka si sikovna.Mas s prepacenim hovno ale huraa budem mat dieta,ved nevadi,ze nas bude zivit matka a babka dietata.Nechapes alebo sa len robis hlupa?Zivot ta riadne prefacka ale potom bude na plac neskoro.Nemam nic ale ze vobec nic takze akosa mienis postrat sama?Nemas sancu bez pomoci.A o tom som pisala,zesi znicila zivot svojej mame.Tak hrdinsky sa zbal,najdi si byvanie a zacni sa starat ked sa tak bijes do hrude,ze to zvladnes.
@cholitko nikto ti nebráni písať komentáre anonymne tiež, tak nezavid.
@anonym_fd98d7 súhlasím, život o ničom bude mať to dieťa, 16 ročná matka sama o sebe je zlý vzor.
@slavka1988 v prvom momente sa mi zrútil svet, som sa vyrevala a o hodinu sme sedeli u gynekologičky a začal sa kolotoč (policajti, súdy, kuratela). Potom už nebol čas plakať. Neprajem zažiť žiadnej matke.
@anonym_ea3e51 ono veľa ľudí povie ze kde urobila chybu matka ale sama viem mam pubertiaka ze človek sa môže aj rozkrájame a niektorým veciam nezabránime.
@nikuska155 keby sa toto stalo mojej dcére alebo synovi, bol by som najšťastnejší budúci dedko na svete. A aj keby to bola dcéra bez otca dieťaťa.
1.snažil by som sa jej vysvetlit, že hoci teraz to nie je najlepšia chvíľa a zabrzdí jej to štúdium, z hľadiska života a aj času môže byt v budúcnosti len šťastná. Pár rokov hore dole je nič. Teraz to možno vnímaš že si mladučká a iné spolužiačky ťa ľutujú a
2. Pomohol by som jej ako by som vedel aj ja aj manželka aj rodina
3. Vyhľadal by som toho chlapca a jeho rodičov a snažil sa nejako vysvetlit, že keď to nevzdá, môže byť šťastný.
Poznám krásne dievča čo otehotnela v 16 tich. Vtedy ju ľutovali. Chlapec si ju zobral ale rýchlo sa rozviedli. Našla si iného a má s ním ešte dve deti. Šťastná rodina krásna krásne deti muz schopný všetci či sa vtedy pohoršovali môžu závidieť.
Zeny nehnevajte sa na mna co jej tu tlieskate ale ste normalne?a ty autorka ako v com si sikovna?Mas eura na kocik,vybavicku,lekarov?Znova sa pytam kde budes byvat?Sudom bude zverene dieta tvojej matke ak s tym bude suhlasit ona bude poberat prispevok nie ty.Z coho chces to dieta zivit?Uz by si mohla zliezt z toho oblacika ako sa postarasa aka si sikovna.Mas s prepacenim hovno ale huraa budem mat dieta,ved nevadi,ze nas bude zivit matka a babka dietata.Nechapes alebo sa len robis hlupa?Zivot ta riadne prefacka ale potom bude na plac neskoro.Nemam nic ale ze vobec nic takze akosa mienis postrat sama?Nemas sancu bez pomoci.A o tom som pisala,zesi znicila zivot svojej mame.Tak hrdinsky sa zbal,najdi si byvanie a zacni sa starat ked sa tak bijes do hrude,ze to zvladnes.
@anonym_2c8de1 presne tak, súhlasím s tebou
@nikuska155 Podla toho, ake blbosti robis uz davno, co som si narychlo precitala v inych temach, nie si ani zodpovedna, ani sikovna. Naopak si dosieras zivot uz od 14
A skutocne, cim skor zlezies z toho oblacika a uvedomis si to, tym lepsie.
@januska12323 ja mamu chápem že je nahnevaná ale moja matka fakt neni typ človeka co by sa somnou rozprávala o takých veciach a je schopná ma vyhodiť z domu a neozvat sa mi u nikdy som jej ukradnutá
@nikuska155 fuha, v tom prípade si naozaj rozmysli či si dieťa necháš a ako sa o seba a dieťa dokážeš postarať. Čo tvoj otec? Iná rodina? Pomoc budeš potrebovať.
@nikuska155
Existuje viacero riešení danej situácie:
1. Ukončenie tehotenstva (interrupcia) - na Slovensku je možné vykonať ju do 12. týždňa tehotenstva
2. Adopcia alebo anonymný pôrod
- dieťa je možné po pôrode zveriť na adopciu
- anonymný pôrod zabezpečuje utajenie identity matky
3. Pokračovanie v tehotenstve a výchova dieťaťa
- máš nárok na štátnu pomoc - napr. príspevok pri narodení dieťaťa, rodičovský príspevok či pomoc v hmotnej núdzi (ak spĺňa podmienky)
- ak otec dieťaťa odmieta zodpovednosť, je možné súdnou cestou určiť otcovstvo a žiadať výživné
@anonym_ea3e51 ono veľa ľudí povie ze kde urobila chybu matka ale sama viem mam pubertiaka ze človek sa môže aj rozkrájame a niektorým veciam nezabránime.
@slavka1988 nikde nemusí urobiť chybu matka (rodičia), ja som sa na začiatku tiež obviňovala, resp. okolie tak divne pozeralo a určite aj ohovárali. Ale ja mám našťastie takú povahu, že ja sa nenechám iba tak zraziť na kolená. A už vôbec ohováraním ľudí, ktorí si tým len mastia ego, že im by sa to staň nemohlo. Vieš čo mohlo, každej jednej rodine by sa to mohlo stať.
@anonym_2c8de1 súhlasím 👍
@nikuska155 autorka ak fakt spávaš od 14ky s chlapmi ja by sa bála aj pohlavných chorôb 🙈
@nikuska155 www.alexisporadna.sk nevahaj kontaktovat, je to bezplatna poradna pre neplanovane tehotne zeny a dievcata
@anonym_f69261 Nie, primitivizmus nemá ospravedlnenie. Zvlašt od dospelých osôb, ktoré sa odbavujú na 16ročnej. Čo tým poriešia? Nič.
@enmery splodiť dieťa je jednoduchšie než sa starať a neničiť pri tom život matke, ktorá ich potom musí mať na krku. Dcéra sa potom má fajne, že veď mama mňa a aj moje decko živí, pričom matka sa ma zle lebo nemá svoj život, nemá pokoj a bohvie kedy mať aj bude, že ? Keď dcéra sa nechystá do práce, iba sa nechať vyživovať čo najdlhšie to pôjde.

Moja dcéra mala dieťa mladšia ako ty... u nás to bola podstatne náročnejšia situácia, ako máš ty. Práve sa ti skončilo detstvo, budeš musieť pre svoje dieťa rýchlo dospieť. Mame sa nečuduj, je v šoku a práve sa jej obrátil svet hore nohami, bude musieť riešiť veľa vecí.
Znova kontaktuj chalana, a oznám mu svoje rozhodnutie. Ak si dieťa necháš, bude musieť platiť, nech poradia na kuratele na čo máš nárok. Možno oznámiť aj jeho rodine, že bude otcom. Nehraj to na hrdinku.
Teraz čítam, že nemáte dobrý vzťah s mamou. Takže, najskôr s ňou preber situáciu, priznaj si svoju chybu a popros ju o pomoc. Nech sa jasne vyjadrí, či je ochotná niekoľko rokov ti pomáhať. Ak nie, tak potom zvažovať iné možnosti.
@anonym_ea3e51 môžem vedieť ako si to zobrala ty ked ti este mladšia dcéra oznámila tehotenstvo