Trauma z materstva
Stále sa v spoločnosti hovorí otom, ako rodičia a detstvo zanechali na deťoch traumy, ktoré si potom musia liečiť v dospelosti. Nikto sa ale nebaví otom, aké traumy zanechávajú na rodičoch deti … Hovorím z vlastného prípadu. Mám pubertálne dieťa, chvalabohu zdravé a môžem povedať že materstvo na mne zanechalo jednu veľkú traumu a je to tak dodnes. Kým je dieťa malé chápem, musíme sa prispôsobovať, veď dieťa sme chceli predsa my, je to dieťa ono zato nemôže, veľa veci nemá vyvinutých a nevie sa s nimi popasovať ako dospelý človek a aj ja som si materstvo predstavovala inak. Ale to, čo zažívam XY rokov ja, je teror zo strany dieťaťa, len kvôli jeho povahe. Nejdem tu rozoberať čo je problém ani mi prosim Vás nepíšte rady čo robiť a nerobiť a ako su deti zrkadlom rodičov. Niesu! Nie všetky. Ani ako to dieťa cíto od nás … nie, necíti. Ako máme ísť k psychológom. To robíme roky a výsledok? - všetko v poriadku je to povaha dieťaťa. Ja mám doma jedného bezcitného, sebeckého a zákerného človeka ktorého sme nedokázali vychovať inak. Je to naša chyba? Dobre nech je. Ja som robila, čo som mohla až ma to dostalo na pokraj mojich síl ku AD ale kladiem si otázku prečo? Prečo keď som urobila aj s manželom všetko najlepšie ako som vedela …Chyba nie je vo mne a už nebojím sa priznať si to ani pomenovať vlastnosti dieťaťa. Ale nie nemajú len deti traumy z detstva ale aj rodičia z materstva. A mám pocit, že nikto to nemôže ani vysloviť nahlas lebo bude spoločnosťou zlinčovaný.
Nemá skôr duševnú poruchu?
Spravanie dieťaťa nie je len o vychove. Podstatn rolu zohráva genetika, prostredie ale aj rozne povahove osobnostne črty. Ďalšim dovodom mozu byť rozne psychychicke az psychiatricke dovody, ktore nikdy neboli zdiagnostikovane. Možes mať pať deti a jedno može vyčnievat z radu a popri tom maju rovnake podmienky aj pristup a sposob výchovy.
Len ak nechceš rozpisovať čo konkrétne robí dieťa tak ti ťažko poradíme že prečo. Nie je okay že sa takto cítiš (nemyslím to tak, že nemáš právo sa tak cítiť, skôr že to nie je v norme, proste bežne sa tak rodič z dieťaťa necíti) z dieťaťa ktoré nemá žiadnu diagnózu. Takže buď diagnozu má, lebo sa na to neprišlo alebo je chyba inde.
Ja si dost dobre neviem predstavit o com hovoris. Ale pokial si s dietatom nevies rady tak existuju polepsovne tzv. ustavna vychova.
Ja mam priklad z rodiny - chlapec zacal brat drogy, nechodil do skoly, kradol peniaze, utekal z domu. Skoncil nakonec na odvykacke na psychiatrii a potom v resocializacnom zariadeni na par rokov. Ide o nieco podobne?
píšeš že máš dieťa zdravé. vieš čo prežívajú rodičia postihnutých deti ? Títo rodičia majú traumy až do smrti. Rozbesnení autista ti dokáže aj fyzicky ublížiť. A to nehovorím o škodách ktoré vie spraviť na majetku.
Ja si dost dobre neviem predstavit o com hovoris. Ale pokial si s dietatom nevies rady tak existuju polepsovne tzv. ustavna vychova.
Ja mam priklad z rodiny - chlapec zacal brat drogy, nechodil do skoly, kradol peniaze, utekal z domu. Skoncil nakonec na odvykacke na psychiatrii a potom v resocializacnom zariadeni na par rokov. Ide o nieco podobne?
@anonym_cf70c7 to sa až ťažko číta. Ako skončil v živote? Polepšovňa niečo pomohla , alebo bolo to ešte horšie.
píšeš že máš dieťa zdravé. vieš čo prežívajú rodičia postihnutých deti ? Títo rodičia majú traumy až do smrti. Rozbesnení autista ti dokáže aj fyzicky ublížiť. A to nehovorím o škodách ktoré vie spraviť na majetku.
@anonym_e18f5a čakala som tento komentár. Mrzí ma, že ako sa majú rodičia postihnutých, chorých deti. Ver mi, že je mi to veľakrát ľúto keď nato myslím alebo to niekde vidím. To ale nijak nezasahuje do toho čo cítim ja. Nemôžeme sa na všetko pozerať štýlom “veď niekto sa ma aj horšie” Ja žijem teraz tento život s týmito podmienkami a práveže som neskutočne šťastná zato, že mám krásne a zdravé dieťa a oto viac ma mrzí ako sa chová a aký dopad to celé má na nás.
Úplne ta chápem....a stale sa v spoločnosti nepíše o tom, ze materstvo a rodicovstvo je velmi náročné, ze sa dieťaťu podriadi takmer celý život. Všade naokolo počúvam ze tehotenstvo je najkrajšie obdobie zeny((WTF??) Proste mat dieta je obrovský záväzok a myslím si ze keby ľudia vedeli čo ich caka, tak tých deti sa toľko az tak nenarodi. Bohužiaľ.....
Zivot nie je o jednej veci, ktora zmeni vsetko. Kazda udalost a kazda situacia ovplyvňuje ďalšie veci. Takze neexistuje jedna vec, ktora spôsobí vsetko. A tak isto ani povaha akákoľvek nie je čisté zlo. Takze v prvom rade by som odporúčala psychológa pre celu rodinu. A vyskusat aj iného k akemu teraz chodíte, lebo dobry psycholog nemoze byt len pre dieta ale musi vidiet a pochopit celu dynamiku rodiny.
Často je to o vzájomnom nepochopeni ludi v rodine alebo o neriesenych traumach rodičov z minulosti.
@anonym_autor Takých detí je veľa a veľa rodičov trpí, len o tom nehovoria. A ešte tomu pridáva dnešná doba, kedy je dieťa posvätné a rodič nesmie prakticky nič, lebo všetko je jeho vina. Treba vydržať, nech dospeje a poslať ho preč z domu a minimalizovať kontakty. Nech si žije svoj život a možno sa raz uvedomí. A ak nie, vás ti trápiť nemusí. To je jediné riešenie. A nebrať ohľad na to, čo kto hovorí. Povinnosť ste si splnili a basta.
Aj tu na stránke sú takéto deti a často nazývajú rodičov toxickými a ešte im tu mnohí pritakávaju, hoci nepoznajú verziu druhej strany. Z toho si netreba nič robiť. Bohužiaľ, niektoré deti sa nevydaria.
@anonym_autor Kolko rokov ma dieta?
@anonym_autor Takých detí je veľa a veľa rodičov trpí, len o tom nehovoria. A ešte tomu pridáva dnešná doba, kedy je dieťa posvätné a rodič nesmie prakticky nič, lebo všetko je jeho vina. Treba vydržať, nech dospeje a poslať ho preč z domu a minimalizovať kontakty. Nech si žije svoj život a možno sa raz uvedomí. A ak nie, vás ti trápiť nemusí. To je jediné riešenie. A nebrať ohľad na to, čo kto hovorí. Povinnosť ste si splnili a basta.
Aj tu na stránke sú takéto deti a často nazývajú rodičov toxickými a ešte im tu mnohí pritakávaju, hoci nepoznajú verziu druhej strany. Z toho si netreba nič robiť. Bohužiaľ, niektoré deti sa nevydaria.
@anonym_ccc989 Tvoje slová sú tvrdé, ale ja s nimi úplne súhlasím. Častokrát si predstavujem ako moje dieťa v dospelosti rozpráva otom, že z detstva má takú a takú traumu. Matka bola taká a taká .. A zrejme aj mať bude. Ale bude to len kvôli nám rodičom? … V duchu sa snažím zmieriť s tým, že ma bude asi v dospelosti nenávidieť. Je to pre mňa ťažké, keďže je to navzdy moje dieťa.
@anonym_ccc989 no hlavna chyba väčšiny rodičov a preco o nich deti často hovoria ako o toxických fakt nie je vo vsetkom zlom co rodicia urobili, ale v tom, ze rodič nedokaze uznať, ze mozno ma jeho dospele dieta v niečom pravdu, nemusí mat vo všetkom samozrejme, ale rodicia nedokážu často absolutne prijať aj svoju zodpovednosť. Alebo to prijmu tak, ze no ano prepac, ale ked ty si taky a taky a ty si mi tiez ublížil. Casto uplne opačne otáčajú a manipulujú. A to je zas z dovodu toho, ze rodicia maju svoje vlastne traumy z detstva a neriešili ich a ani neriesia.
@anonym_cf70c7 to sa až ťažko číta. Ako skončil v živote? Polepšovňa niečo pomohla , alebo bolo to ešte horšie.
@deti95060810 nakonec to malo happy end. Uz je to skoro 7 rokov co odisiel z toho recosu. Ma dve prace, manzelku, deti. Zije normalny zivot. Ani nepije alkohol.
@anonym_autor nikto nevie čo dostane do vienka s dieťaťom😜nie je asperger?už ti nič nepomôže, keď budeš hľadať kde sa stala chyba.Iba ho musíš prijať také, aké je.Mozno ste boli až príliš dobri a opovrhuje vami, možno to je jeho povahova črta a to emocno má nízke.Mozno to ty hrotis?Aj ty by si sa mala chodiť poradiť k psychológovi ako s ním komunikovat.Ja, keď vidím ako dcéra manipuluje s mužom, ale jemu to nevadí a ja som ta zla😆
Dávnejšie som čítala článok/úvahu/postreh o tom, že kedysi v minulosti, keď bolo bežné mať X detí, tiež sa stávalo, že sa medzi nimi objavili problematickí jedinci, "čierne ovce", ako ich nazývali. Zväčša potom našli svoje miesto medzi dobrodruhmi, žoldniermi, námorníkmi a zmizli niekde vo svete. Teraz, keď sa také čosi stane a vy máte jedno, maximálne dve - tri deti, je to pre rodičov oveľa väčšia tragédia, pocit zlyhania. Predávam, ako som kúpila...
@anonym_autor Čo si si vychovala, to máš.
@anonym_autor Čo si si vychovala, to máš.
@abbey1 🤦🏼♀️ presne … ľudia ako Ty. Úplne mimo. Ale neprekvapuje ma to, všímam si Ťa aj v iných diskusiách.
Ak má dieťa nejakú psychiatricku diagnózu, tak jedine, čo ste mohli spraviť, je to zachytiť, podchytiť a udržiavať. Surovo povedané, zabezpečiť, aby dieťa ,, neprepadlo" cez systém. Lebo to je nebezpečná kombinácia.
Je mi ľúto, čo prežívate.
@abbey1 🤦🏼♀️ presne … ľudia ako Ty. Úplne mimo. Ale neprekvapuje ma to, všímam si Ťa aj v iných diskusiách.
@anonym_autor S deťmi to nie je ľahké, lebo aj v rodinách kde majú dve deti, jedno sa správa celkom dobre a druhé robí aj zlé veci. Neviem koľko má rokov, ale niektoré deti sa takto správajú v puberte alebo aj do 20 rokov. Ja som bola rada, že som syna nejako previedla týmto obdobím, ale on našťastie všetko hovoril, čo zažil, počul v škôlke, potom v škole, aj teraz ešte povie, takže som aspoň vedela, z čoho to vzniká.
Ale takto by ste mohli ísť aj sama za skúseným psychologom, čo by poradil. A ak je to chlapec, tak by mu mal muž povedať, ako to vidí on.
@anonym_autor nie je asperger? Nemá nejaké duševné ochorenie?
@anonym_autor to dieta sa zákerne a protivné nenarodilo… poznám jednu takú mamičku, tiež ma pubertálne dieťa, ktoré jej skáče po hlave a ona je z neho zúfalá.. tiež nevidí problém v sebe, hoci ona jediná plus otec dieťaťa za to môžu, aké to dieťa je. Hovorila som jej to už keď malo to dieta 3 roky. Nech zmení spôsob výchovy, inak bude plakať, keď povyrastie. No, nezmenila nič, ešte mi nacesala, že deti potrebujú veľa lásky a ja zrejme svoje deti dosť nelubim, lebo som prísna mama. Nuž… mne sa moja prísnosť vyplatila, ona plače… čo si jej decko dovolí, to je otras.
Milujem "ako si si vychovala tak máš", alebo "vidno že je jedináčik". Človek robí ako najlepšie vie, ale proste tie gény sú niekedy fakt sviňa
@anonym_autor to dieta sa zákerne a protivné nenarodilo… poznám jednu takú mamičku, tiež ma pubertálne dieťa, ktoré jej skáče po hlave a ona je z neho zúfalá.. tiež nevidí problém v sebe, hoci ona jediná plus otec dieťaťa za to môžu, aké to dieťa je. Hovorila som jej to už keď malo to dieta 3 roky. Nech zmení spôsob výchovy, inak bude plakať, keď povyrastie. No, nezmenila nič, ešte mi nacesala, že deti potrebujú veľa lásky a ja zrejme svoje deti dosť nelubim, lebo som prísna mama. Nuž… mne sa moja prísnosť vyplatila, ona plače… čo si jej decko dovolí, to je otras.
@mane01 Co robila zle a co si jej dieta dovoli?
Velmi by ma zaujimal uhol pohladu toho dietata.
Ak si spravila maximum vo výchove, nájdi odborníka sebe- myslím terapeuta. Pracuj na tej traume, držím palce.
@anonym_autor Vela robi aj vrodena povaha, nielen vychova. Ja si myslim, ze tak, ako sa niekto narodi vysoko citlivy, tak niekto moze byt od prirody aj na opacnej strane, teda velmi nizko citlivy a empaticky. Moze to byt vas pripad.
Moj syn je sice velmi zlaty, ale nejaky typ traumy mam aj ja, a sice zo situacii, ked som mu musela zachranovat zivot. Jednak ked sa dusil pri laryngitide, ale u nas je zase problem nedostatok pozornosti a tak maly niekedy robi take psie kusy, ze zabudne, ze je na rebriku a vykroci do vzduchu, zabudne sa a bez rozmyslu vbehne na cestu, proste musim byt stale v strehu uz 6 rokov a promptne zasahovat. Niekedy zostanem z niektorych situacii dost vyklepana. Ale tak verim, ze to bude coraz lepsie.

A nemôže to byť porucha osobnosti?