icon

Život na východnom Slovensku. Ako sa adaptovať na novú lokalitu?

18. okt 2025

Ahojte. Je tu niekto, kto odisiel zo zapadneho Slovenska na vychodne, s tym, ze na vychode nikoho nepozna, nema ziadnu rodinu? Ze zacal akoby nanovo zivot? Da sa zvyknut na taku zmenu? Pracu mam vyriesenu, ide o specializovanu poziciu, ktora je platena raz tolko (lebo na vychode nevedia zohnat ludi), takze zivotna uroven by mala ist hore.

anonym_a1f2cc
18. okt 2025
@inaemre

No to ma tiez velmi zaujima o aku poziciu ide kedze na vychode takeho experta nenajdu ako si ty 🫣 Lebo tam ziju len robotnici alebo ako?

@inaemre dalsia vztahovacna 😀

kikazoe
18. okt 2025

áno, ja som išla pred pár rokmi. Našla som si východniara a po roku behania hore dole po SR, som zbalila seba a dcéru a presťahovali sa. Okrem teda partnera som tu nikoho nepoznala, prácu poriešila do 2 týždňov ( tiež špecifická profesia ). Síce nám to nevydržalo ale ostali sme tu- a hej, začiatky boli všeliaké, východ má svoje extra špecifiká :D
sme v PO, často aj v KE... ak sa chceš niečo konkrétne spýtať, kľudne napíš- aj súkromnú správu

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@kikazoe

áno, ja som išla pred pár rokmi. Našla som si východniara a po roku behania hore dole po SR, som zbalila seba a dcéru a presťahovali sa. Okrem teda partnera som tu nikoho nepoznala, prácu poriešila do 2 týždňov ( tiež špecifická profesia ). Síce nám to nevydržalo ale ostali sme tu- a hej, začiatky boli všeliaké, východ má svoje extra špecifiká :D
sme v PO, často aj v KE... ak sa chceš niečo konkrétne spýtať, kľudne napíš- aj súkromnú správu

@kikazoe ake su to extra specifika?

simona20201309
18. okt 2025
@anonym_autor

@martinmmartin Kosice, neviem lokalitu este, byt mi plati zamestnavatel

@anonym_autor Košice sú neporovnateľne krajšie ako ktorékoľvek iné mesto na Slovensku. Ver mi, že tu si zvykneš veľmi rýchlo. Prechadzaj sa po námestí, striedaj kaviarne, ... užívaj si toto mesto. Vždy sa tu niečo deje. Vždy! Nebudeš sa nudiť. Neboj sa, bude ti super

simona20201309
18. okt 2025

@anonym_autor keby si išla do Stropkova, alebo nebodaj Vranova, tak ti rovno poviem ze robíš blbosť. Ale Košice??? 🤩🤩🤩

anonym_cf3655
18. okt 2025

@anonym_autor Na vychodne Slovensko by som nesla ani za 3 nasobok platu. Vadi mi, ze to je daleko niekam k civilizacii - Rakusko, Taliansko....A okrem Kosic su tie mesta cisty des
Takze nie, casto vyletujeme - Cechy, Rakusko, Slovinsko, Taliansko....stasna dialka.

anonym_cf3655
18. okt 2025

@anonym_autor Kosice su ok, ale aj tak nie, dovody som uviedla....

anonym_dbce42
18. okt 2025

Urazeni východniari za 3,2,1...🤣

kiki68
18. okt 2025

KE je fajn za mna, bude sa Ti tam pacit. Ako ja som tam ako teenage mala kamosky a bolo tam vzdy super.

kiki68
18. okt 2025
@anonym_cf3655

@anonym_autor Na vychodne Slovensko by som nesla ani za 3 nasobok platu. Vadi mi, ze to je daleko niekam k civilizacii - Rakusko, Taliansko....A okrem Kosic su tie mesta cisty des
Takze nie, casto vyletujeme - Cechy, Rakusko, Slovinsko, Taliansko....stasna dialka.

@anonym_cf3655 to rovno chod byvat do Korutanska 😀

lalala94
18. okt 2025

Kvôli škole som sa presťahovala zo stredného Slovenska do Košíc. Sama ako prst, nikdy som nebola dovtedy ani na východe (1x až na prijímačkách). Už som tu zostala. Je tu fajn. 🙂 Našla som si aj manžela z Košíc. Špecifiká nevidím žiadne, snáď len ten jazyk - doteraz nechápem, prečo si veľa ľudí mýli dve a dva. Kým som sem neprišla, nikdy som sa nestretla s výrazmi ako "dva fľaše", "dve kvety" a pod. 😀

lapersefona
18. okt 2025

Keď mas dobrý plat tak sa neboj. Na vychode sú lacnejšie služby aj bývanie inac to nie je taký rozdiel
Kosice je krásne mesto, mas aj kde ist aj pre deti sú možnosti. Jasne nie je to Bratislava, ale slušne sa tam dá žiť. No a ľudí stretneš všelijakých po celom Slovensku

niki35
18. okt 2025
@lalala94

Kvôli škole som sa presťahovala zo stredného Slovenska do Košíc. Sama ako prst, nikdy som nebola dovtedy ani na východe (1x až na prijímačkách). Už som tu zostala. Je tu fajn. 🙂 Našla som si aj manžela z Košíc. Špecifiká nevidím žiadne, snáď len ten jazyk - doteraz nechápem, prečo si veľa ľudí mýli dve a dva. Kým som sem neprišla, nikdy som sa nestretla s výrazmi ako "dva fľaše", "dve kvety" a pod. 😀

@lalala94 áno toto je tu u nás na východe bežné s dva a dve :D možno to bude aj tou východniarcinou že tam sa to nerozlisuje a proste povieme to čo nám v danej chvíli príde. Veď rozumieme si aj tak :D

anonym_cf3655
18. okt 2025
@kiki68

@anonym_cf3655 to rovno chod byvat do Korutanska 😀

@kiki68 Dalsia uzazena vychodnarka.

biba_18
18. okt 2025

@anonym_67fd53 to aj mňa zaujalo ☺️

anonym_dc4910
18. okt 2025

PO je super mesto. poznám každú ulicu, sídliská.
určite si zvykneš.

anonym_e9fcdb
18. okt 2025

ze Ba velkomesto dobre som sa zasmiala.Akurat tak jedna vacsia dedina rozdelena na casti.Ja neviem vzhladovo ale ze vobec nema napriklad na Kosice a to som zo zapadu vobec nie z vychodu.Nechapem tomu ospevovaniu Bratislavy.Jedno hnusne,betonove,skarede mesto.Studovala som tam a casto tam musim chodit aj teraz takze viem porovnat

anonym_cf3655
18. okt 2025
@anonym_e9fcdb

ze Ba velkomesto dobre som sa zasmiala.Akurat tak jedna vacsia dedina rozdelena na casti.Ja neviem vzhladovo ale ze vobec nema napriklad na Kosice a to som zo zapadu vobec nie z vychodu.Nechapem tomu ospevovaniu Bratislavy.Jedno hnusne,betonove,skarede mesto.Studovala som tam a casto tam musim chodit aj teraz takze viem porovnat

@anonym_e9fcdb Z BA si za hodinu vo Viedni na letisku V com je betonovejsie ako Kosice? Kazde ma debilne sidliska, Kosice snad nie? Centrum a niektore casti su velmi pekne. Je tu ovela viac co robit a viac turistov. Tvaris sa, akoby Kosice nemali x Lunikov

kiki68
18. okt 2025
@anonym_cf3655

@kiki68 Dalsia uzazena vychodnarka.

@anonym_cf3655 ja nie som z vychodu, ale zo zapadu a byvam v Korutansku uz dost dlho 😂 Ale tak mile, ze ma nejde dobre identifikovat 😀

kiki68
18. okt 2025
@lalala94

@lalala94 to je dialekt, napr u nas nespravne pouzivame dativ v nemcine. V ramci dialektu, nemcinara by tu otocilo.

danica2711
18. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 vo všetkom mindset, mentalita, priateľkosť, nastavenie životné, hodnoty. To má rodený blavák iné ako cezpoľný. A za CPčkárov rátam už ľudí z Pezinka.

@anonym_06c29b ty nie si z BA, však? Žiadny Bratislavčan nepovie "Blavák"- A ak žiješ v BA a vyjadruješ sa takto (úplne scestne) o Bratislavčanoch, tak ty budeš z tých, čo sa novému prostrediu nielen nevedia, ale ani nechcú prispôsobiť. Pre tvoju informáciu: sme ľudia ako všetci ostatní, nájdu sa tu milí aj nepríjemní, ako všade inde. A ak sa ti rodení Bratislavčania (plošne podľa teba všetci) nezdajú byť normálni, tak možno len reagujú na niečo, čo vyžaruješ ty

anonym_06c29b
18. okt 2025
@danica2711

@anonym_06c29b ty nie si z BA, však? Žiadny Bratislavčan nepovie "Blavák"- A ak žiješ v BA a vyjadruješ sa takto (úplne scestne) o Bratislavčanoch, tak ty budeš z tých, čo sa novému prostrediu nielen nevedia, ale ani nechcú prispôsobiť. Pre tvoju informáciu: sme ľudia ako všetci ostatní, nájdu sa tu milí aj nepríjemní, ako všade inde. A ak sa ti rodení Bratislavčania (plošne podľa teba všetci) nezdajú byť normálni, tak možno len reagujú na niečo, čo vyžaruješ ty

@danica2711 máš pravdu, nie som Blavák, som z Pezinka. Ale od strednej, po VŠ som študovala v BA. Tam som aj pracovala asi 8 rokov. Čiže mám nacítených, napozeraných a navnímaných Blavákov ako aj ľudí zo stredného a východného SVK a viem, kde je fajn miesto na život.

danica2711
18. okt 2025
@anonym_06c29b

@danica2711 máš pravdu, nie som Blavák, som z Pezinka. Ale od strednej, po VŠ som študovala v BA. Tam som aj pracovala asi 8 rokov. Čiže mám nacítených, napozeraných a navnímaných Blavákov ako aj ľudí zo stredného a východného SVK a viem, kde je fajn miesto na život.

@anonym_06c29b no tak si tam ži a teš sa z toho a prestaň kydať na Bratislavčanov. To, že sa tebe nepáčime, neznamená, že to je naozaj tak

anonym_cf3655
18. okt 2025
@danica2711

@anonym_06c29b no tak si tam ži a teš sa z toho a prestaň kydať na Bratislavčanov. To, že sa tebe nepáčime, neznamená, že to je naozaj tak

@danica2711 Vsetci kydaju, ale vsetci sa sem drbu, zvysuju ceny bytov a znizuju platy
Vsak nech ostanu niekde v Sobranciach ci v Michalovciach....

mircalla
18. okt 2025
@anonym_06c29b

Bývam v KE, a tu sa ti bude páčiť. Ľudia sú tu v pohode oproti BA, mne osobne táto zmena veľmi prospela a som tu šťastná. Našla som si priateľov, kolegov, partnera a nevrátila by som sa už späť.

@anonym_06c29b Bratislavsky kraj je jediny kraj, kde nevyhrava volby vladna mafa. Aj to o dacom svedci

zuzanita1609
18. okt 2025

...a tak pekne začala táto téma. Není dňa,neníí dňaa 🤭

euka210
18. okt 2025

@anonym_autor ved v Ke je to pohoda...kopec moznosti, akcii. Jedine ine narecie tam je, na to si budes musiet zvyknut.

euka210
18. okt 2025
@anonym_cf3655

@danica2711 Vsetci kydaju, ale vsetci sa sem drbu, zvysuju ceny bytov a znizuju platy
Vsak nech ostanu niekde v Sobranciach ci v Michalovciach....

@anonym_cf3655 ja sedim pekne v Sobranciach 😁...a dosla som sem z Presova 😁
...tu niet v So poroadnej prace, preto mladi idu prec min.do Ke alebo dalej...

staromodna
18. okt 2025

@anonym_autor toto je hrozne náročná otázka, pretože záleží od množstva faktorov. Ja som prišla naopak z východného na západné Slovensko a žijem tu 7 rokov a nie, nemám tu stále nikoho a neviem sa absolútne s nikým zoznámiť, avšak deti už majú tú svoje zazemie a v podstate nemá zmysel sa pre nás sťahovať na východ, pretože som za tie roky vzťahy určite stratila a neviem ci by sa obnovili, takze žijem svoj izolovaný zivot, avsak nemam pocit, že ty to budeš mať tak, ako ja, keďže ľudia na východe sú otvorenejší ako tito prepacte, ale vo väčšine "nudni" západní ari. Proste východniari su "šaľeni ludze" a tak to proste je. Neradim samu seba medzi najnormalnejsich ľudí 😁

anonym_ec92f1
18. okt 2025

Komu by sa nepáčilo v Košiciach? Možno prízvuk chvíľami polezie na nervy.