icon

2 mesiace pracujem a musím ostať doma kvôli rodine. Poradíte?

gesypa
17. jan 2014

Aby ste ma rozumeli, pracujem krátko, 2 mesiace na trvalý pracovný pomer, doma mame 84 ročnú babku ktorá bola až do času úplne v pohode, postarala sa o seba, ohriala si jesť najedla sa, no posledný mesiac to s nou ide dolu vodou, Odíde z domu, dom nechá pootváraný, nechala zapnutú konvicu bez vody, ta začala horeť až nakoniec vibilo poistky v celom dome, nedá sa na nu vôbec spolahnúť. Včera nam padla tak nešťastne že sme volali záchranku, zašivali jej hlavu, našťastie sme už boli z práce doma, čo keby sa to stalo keby sme boli v robote? nechcem si to ani predstaviť, teraz je v nemocnici. Začala som vybavovať dom opatrov. služieb, treba tam kopec papierovačiek vybaviť a s babkou obehať nemalo doktorov, pokial toto všetko vybavíme čo s mojou prácou? Dnešná doba, štátny podnik, nemôžem dať výpoved, mám sa hodiť na PN? alebo čo by ste mi poradili, čo by bolo pre mna najlepšie riešenie do vtedy kym nam babku neumiestnia v zariadení? dakujem za každú radu.

brnka
17. jan 2014

a neskusala si nejaku opatrovatelsku sluzbu? Ados alebo nieco podobne? Zeby chodila nejaka opatrovatelka cez den k nej....

snehulienka82
17. jan 2014

ahoj, prave som ti odpovedala, ale nejako sa to nezobrazilo... takze mozes sa hodit na OCR, - ošetrenie člena rodiny, akoby PN, len to plati Soc. poistovna, nie zamestnavatel. Myslim, ze je to aj lepsie platene. Okrem toho mas podla zakonnika prace narok na 7 dni v roku, na sprevadzanie clena rodiny k doktorovi, takze si nemusis brat dovolenku, ked pojdete na rozne vysetrenia k doktorom. ked si v skusobnej dobe, tak by to mohlo byt problem, skus to ale prediskutovat so svojim sefom, kedze je to statny podnik, podla mna by sa dalo dohodnut, ved to nie je na trvalo, iba docasne...

eeffka
17. jan 2014

Daj sa najprv na ocr s babkou mozes,ale to buses mat platene len 10 dni,Moses aj dlhsie ale potom uz zadarmo+ kombinacia s nejakou pnkou. Pises Len o sebe,babka deti nema?

winka99
17. jan 2014

spoliehas sa na to, ze poobehujes nejake urady, lekarov, vyplnis papiere a myslis ze babku hned zoberu do nejakeho zariadenia? neviem odkial si, ale mi tu mame cakacky v domoch opat. sluzieb, aj v domovoch dochodcov...vsetko plne a poradovnik dlhy
este ak, tak geriatriu skor vybavis podla mojich skusenosti
ako u pisu, mozes očr-kovat s babkou, len ako sa k tomu postavi tvoj zamestnavatel je otazne ak si v skusobnej dobe. pripadne mozes nechat pracu pracou a vybavit si opatrovanie clena rodiny

selema
17. jan 2014

ahoj ... požiadaj ošetrujúceho lekára, aby ju neprepustil domov, ale preložil do "doliečováku"/LDCH, tam by bola 21 dní. Aj keď si myslím, že dr. to urobí automaticky, je to klasický postup. Ja som síce proti LDCH (viem o tom svoje) ale keď nemáš inú možnosť, aspoň budeš mať viac času na vybavovačky.
Medzi tým si pozisťuj, či vaše mesto/obec neposkytuje domácu ošetrovateľskú službu (neviem ako presne sa to volá) babke by pridelili ošetrovateľku, ktorá by sa o ňu starala, kým by si bola v práci, ale pokiaľ viem, túto starostlivosť poskytujú len v doobedňajších hodinách.