Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba
Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂
@lujza123 noo moj CV je chronologicky, nemam ziadne diery v nom,teda myslim tym hluche obdobia. Ale asi tu VS ozaj zmazem na miesta,kde ju netreba,co je vsak smutne :( ja som si napr.po VS nemohla najst dlho pracu lebo som bola absolvent alebo mi jednoducho bez okolkov povedali,ze kedze som sa vydala, tak budem do roka tehotna (doslova) a nevzali ma... niekedy mam pocit,ze mat dieta je pre zenu znamena mat zeleznu gulu na nohe. Kazdy zamestnavatel radsej uprednosti slobodne jak maminy s malymi detmi...lebo ocr, lebo PN a neviem co :(
@jajka92 dakujem krasne za povzbudenie ❤❤ ja sa prace nebojim,aj ked teraz muz odchadza prec a ostanem s malou sama,takze sklbit pracu a malu bude tazsie :( Inak ano, aj ja som chodila upratovat a aj dalej budem (dokonca popri robote,kde som koncila o cca 15tej a hned som sla na byt do 20'00 a na dalsi den opat to iste). Neviem preco ludia maju predsudky,ze s VS a ist za predavacku ... ale ano,stretla som sa s tym u svokry, aj u znamych a to ma odradzalo. Ale radsej robit pracu,ktora ma bavi a kde je dobry kolektiv,ako chodit s krcami do prace...
@tykat nevyhovovala som len jednej osobe. Bola to kamoska mojej sestry. Sestra sa vydala a odvtedy sa ta znama zmenila. Moja priama nadriadena nesuhlasila s nepredlzenim zmluvy,avsak tato znama si to vydupkala...lebo sa jej vsetci bali. Velmi neprijemna osoba,ktora ide aj cez mrtvoly...
@eliska13 dakujem 🙂 ja som neucila,mala som na starosti agendu PhD.,vedu a vyskum. Mas pravdu, za tie nervy to nestalo. Aj som sa naplakala,ked na mna vyletela nepravom,lebo vstala v dany den lavou nohou. Mas aj pravdu v tom,ze by som si mala viac verit. V praci som dostala mnoho pochval od inych veducich,ktori neboli moji priami nadriadeni,ale spolupracovala som s nimi. Takze hlupa nie som ... asi si len neverim,ze mam naviac.
Mám VŠ s odborom, kde keby sa zamestnám tak mám tabuľkový plat a robím pomaly za minimálnu mzdu. Tá robota by ma bavila, je zaujímavá, ale bohužial. Preto som aj študovala čo som študovala, zaujimalo ma to (knižnično - informačné služby). Ale robím prácu mimo svoj odbor, robím v obchode, robím aj za kasou, robím s ľuďmi a mám možnosť zarobiť raz toľko, možno aj dvakrát toľko, ako by som zarobila pri práci v odbore. A vôbec sa za to nehanbím, že s VŠ pracujem v obchode. Mám super kolektív, prácu zaujímavú a celkom ma baví, som v teple a suchu, takže pohodička 🙂
Ja som pracovala aj ako predavačka a aj v personálnej agentúre, keď som po materskej nenašla prácu v odbore. Boli to len prechodné miesta
@stamara veru s tymi detmi je to bohuzial tak. Pritom nikto pred pohovorom nevie ci deti vobec mozes mat alebo chces a ked uz aj mas nikto nevie ci naozaj budes potrebovat OCR, lebo vsak mozes mat babku dochodkynu co sa postara, pripadne muza co pracuje z domu... Kazdy to automaticky vyhodnoti tak ma deti = bude stale na OCR. Ma 30/po svadbe a nema deti = isto ich bude mat do roka. Chlapov sa nikto na deti nepyta a neriesi pricom dnes su bezny aj oteckovia na materskej, aj na OCR
To co som pisala mam od mojej byvalej sefky, ked sa obsadzovala jedna administrativna pozicia vo firme automaticky vyradila VS (lebo jej tam nevydrzia a budu chciet pracu v obore) a chlapov (lebo zevraj nezvladnu naraz dvihnut telefon, zapisat do PC a este aj komunikovat so zakaznikom co prisiel osobne. Je pravda ze zeny su prirodzene multifunkcne a vedia robit viac veci naraz ale taka situaia co popisovala a koli comu nechcela muza na tej pozicii nastala tak raz za rok)
@stamara inac mne v zivotopise velmi pomohlo (aj na pohovoroch mi povedali ze ich to zaujalo) ked som spisala aj vsetky mimopracovne skusenosti a dobrovolnu cinnost.
Lebo napriklad clovek kory sice nikdy nerobil manazera ale v zivote zorganizoval niekolko kulturnych podujati, pretekov atd tym dokazal ze ma jednoznacne organizacne schopnosti aj ked to nikdy nerobil ako oficialne zamestnanie
Pripadne clovek co odsoferuje s karavanom celu Europu je isto dobry vodic vhodny na pracu sofera s dodavkou aj ked taku pracovnu skusenost nema.
Alebo napriklad niekto kto si priviraba predajom vlastnych handmade vyrobkov je isto velmi zrucny ..
Takych prikladov je vela a je chybou sa takymito zrucnostami nepochvalit v zivotopise
@stamara robím s nezamestnanými, sama som tiež bola nezamestnaná, mám VŠ, niekoľko odborov. niekde mi aj povedali, že ak mám VŠ, nech nejdem na iné miesto, lebo oni ako keby čakali, že človek s VŠ chce ísť niekam ďalej, posunúť sa, nerobiť stále "len" predavačku. ale poznám VŠ vzdelaných, ktorí robia robotníkov, stavbárov, predavačky, napr. v LIDLI. ide o to, čo chcete vy sama, nie to, ako sa na to pozerajú iní ľudia. veľa ľudí si myslí, že VŠ = kancelária, ale treba VŠ napr. v detských domovoch, domovoch sociálnych služieb atď., kde sa robia aj nočné, poobedné. závisí od toho, čo máte vyštudované. ak to nechcete robiť, ak chcete robiť mimo odbor, čo vás je po názoroch iných. vy potrebujete byť spokojná, šťastná.
Ja sa vyjadrím k teme tiez. Mam VS odbor environmentalistika, zamerany na geograficke informacne systemy(mapovanie, terenne prace, spracovanie GPS map, uzemne planovanie a pod.)
Uplatnenie v praxi: prax. Pocas vS pokial nadobudnete nemate sancu. Skusam napriek tomu. Nastupny plat v statnych inštitúciach 650v hrubom a povinnosti neurekom. O zodpovednosti nehovoriach, psychicky narocna praca ktoru si nie raz donesiete aj domov.
Realita: pracujem vo fabrike kde si odrobim 8hodin a idem spokojna domov. Na ucet mi pride 600eur v cistom kazdy mesiac. Ak si potiahnem vikend alebo sviatok niekolko desiatok eur mam navyse. Plus odmeny a 13 a 14 plat. Ja som spokojna a praca ma bavi.
Na porovnanie to vravim kazdemu kto na mna skuli ze mam VS a robim vo fabrike. A? Inak sa na vas pozeraju to je pravda ale mam moznost aj karierne stupat. Poznam XY ludi co maju VS a nerobia vo svojom odbore. Dokonca ludi co nemaju ani maturitu a robia na vysokých poziciach.
Ja som jeden z pripadov kedy vam VS je na dve veci. Naozaj vsetko zalezi od skusenosti a hlavne podotykam od sikovnosti. Ludia nie su slepi ani hlupy. Ked vidia ze clovek sa snazi a chce tak daju sancu. Beriem to tak.
@lujza123 áno, s niektorými zamestnávateľmi je to tak. Mne sa prednedávnom ozval jeden zamestnávateľ, asi 100 km od môjho bydliska mi poslal ponuku na prácu, aj so zabezpečeným ubytovaním. Písala som mu, že mám dieťa a nemôžem nechať dcérku samú so starými rodičmi a či neponúka aj možnosť pracovať z domu. Vyžiadal odomňa CV aj s foto. Obratom písal, že mám veľmi zaujímavý životopis a či môže súkromnú otázku ... ja som už asi vedela, kde smeruje, ale keďže som šťastne vydatá, napísala som mu, nech sa teda opýta. Pýtal sa ma, že či žijem len sama s dcérkou 😃 Keď som mu napísala, že som vydatá, ale muž robí mimo SK a s malou mi pomáhajú starí rodičia, už sa neozval 😀 Takže aj takí, fuj, zamestnávatelia sú. Viem, nemusela som mu odpovedať na túto otázku, pretože zamestnávateľa to nemá čo zaujímať a pokiaľ viem, je to porušenie zákonníka, ale vedela som, o čo mu ide, tak som ho hneď nasmerovala čo a ako. Je to hnus. A to isté je presne aj s deťmi - ako si písala ... keď si vydatá a bezdetná, tak ťa nechcú, lebo do roka a do dňa otehotnieš (akokeby slobodné mamičky neexistovali) alebo ak máš dieťa, tak budeš vkuce na OČR. Nech mi nikto nehovorí, že ženy nie sú diskriminované v práci .. sú a hlavne teda matky.
Ja som napr. doučovala deti vo voľnom čase, ale to bola len taká bokovka .. neviem, či to uvádzať do CV či nie .. 🙂 inak sa snažím pomáhať jednému OZtku - útulku, dočaskujem psíky, inzerujem ich a pomáham nájsť domovy .. len či toto by bolo atraktívne pre zamestnávateľov .. myslím, že nie 🙂
@jajka92 ešte raz ďakujem 🙂 Škoda, že nie ste z Prešova, asi by som prišla k vám na psychologické sedenie hi hi 🙂)) Môj problém je aj ten, že som priveľmi zodpovedná a svedomitá a zaujíma ma názor iných - asi som v tomto fakt blbá. Viem, že sú ľudia, ktorým by som nikdy nevyhovela, aj keby som im na zlatom podnose priniesla hocičo. Muž mi stále hovorí, že mám kašľať na názory iných, že ja som strojcom svojho šťastia. A viem, že má pravdu. Ja nemusím nikomu nič dokazovať ... nikto nežije môj život a ani nebude...
@stamara No ja si myslím, že pre niektoré zahraničné spoločnosti by bola tvoja dobrovoľnícka činnost zaujímavá.
@saslavka73 myslíš ? Hm to ma nikdy nenapadlo,žeby to mohlo byť pre zamestnávateľa atraktívne 🙂
Ahoj, nečítala som všetky príspevky, ale z vlastnej skúsenosti ti poradím, aby si si poslala životopis do všetkých zaujímavých firiem v tvojom okoli. Nemusis pisat na ziadnu konkretnu ponuku, napis im iba, ze by si sa rada zamestnala, ze ta ich firma zaujala. Neboj sa vo vatsej firme zamestnat aj na nizsej pozicii kludne aj robotnickej, v dnesnej dobe sa na veduce pozicie vyberaju ludia obvykle z vlastnych radov, kludne aj robotnickych , vo vatsich firmach je bezne ze sa ludia posuvaju na poziciach. A kedze jazyk vies, je to tvoje velke plus. To ze ti nejde komunikacia pri pohovore nezdoraznuj. Zivot ta nauci aj komunikovat, neboj 😉 .Dolezite je ze sa vies pisomnou formu vyjadrit. Odporucam samozrejme zivotopis vlozit na profesiu.
Titul je len pomoc, občas o čosi ľahšia cesta zamestnať sa. K tvojej otázke, ak by bola moja rodina odkázaná, šla by som robiť hocičo. Ak by na môj príjem odkázaná nebola, začala by som podnikať, ale na zadku by som nesedela
@stamara určite si to napíš do CV ved to sú pracovné skúsenosti a navyše veľa prezrádzajú o tebe ako o človeku.
Ja sama som bola prekvapená akú veľkú odozvu mal môj životopis keď som pridala všetky mimopracovné skúsenosti, na pohovoroch sa ma každý pýtal práve na tu časť. Asi im to prišlo zaujímavé, ľudia tieto veci neuvádzajú, čo je škoda.
@stamara Ono je to naozaj rôzne. Niekto si vezme prácu, ktorá nie je adekvátna vzdelaniu aj z dôvodu, aby bol bližšie k bydlisku, aby sa mohol viac venovať deťom. Je to naozaj rôzne. Vybudovať karéru vyžaduje veľa času, vzdelávania po víkendoch /lebo na niektoré pracovné pozície s vysokou zodpovednosťou sú povinné pravidelné preskúšania, rôzne testovania, rôzne odborné školenia a pod./ a veľmi často treba aj cestovať za prácou do vzdialenejšieho mesta. Takže tam je to často na úkor rodiny. Treba si asi zvážiť, čo je pre ženu prvoradé. Lebo nie vždy sa dá spoľahnúť na nejakú opatrovateľku a nie každý má šťastie na vitálnych a ochotných starých rodičov.
@stamara Ahoj som názoru,že ak má niekto titul,tak by mal mať k nemu aj prácu (adekvatnu). Je pravda ,že v dnešnej dobe je viac VŠ miestach dopytu ako ponúk. No ak by som ale nenašla prácu adekvatnu vzdelaniu tak isto beriem hocičo aby bolo na šeky. Ale problemy o prácu som nemala,nakoľko možno preto že nemám Vš a vždy som bola pracovita a tiež som mala aj miesta ako niekto hovoril,že som kancelárska krysa. No každopadne držím palce nech čím skor najdeš. 😃

@mircalla nerobila ...mala som AP, popritom brigady, ktore oficialne neboli. Od materskej som uz pracovala,takze prax uz mam 2 roky ...a ja neriesim to,ze nemam pracu,ale to, aku zvolit. ...moja kamoska po skole takmer 5r (!!!!!) nemohla najst pracu a nakoniec nasla a nikto zarazeny nebol. Ja.som si po VS nemohla najst pracu,lebo bud nechceli absolventa alebo sa bali,ze otehotniem,kedze som sa pocas VS vydavala ...okrem toho,tu na vychode nemame tolko pracovnych prilezitosti ako vy na zapade. Tu na nase miesto caka dalsich 100 ludi v rade ...je to krute,ale je to tak.