Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba
Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂
ktore VS su pre vas beznych slovakov pofiderne? by ma to dost zaujimalo inak!!! pofiderne skoly ? ktore menujte.. tiez jednu mam skoncenu.. podla coho pofiderna? TIE mudre hlavne komentujte.. dakujem a pekny vecer
@almia nie je VS ako VS a odbor ako odbor. Z niektorých je uplatnenie lepšie, z iných horšie. To nie je môj názor, ale objektívny fakt.
Ja mávam praktikantky a z niektorých škôl chodia naozaj nepripravené. Pritom si ich pamätám ako šikovne študentky, ale stagnujú. Radšej nebudem menovať univerzity, nech to niekto neberie osobne, pri výbere si však treba pozrieť štatistiky a úspechy danej školy. A nielen sa hneď za lacno získaným titulom.
Ahojte, som absolventkou VŠ a poviem vám, že pre mňa nie je hanbou robiť i "podradné" roboty. Hanba by bola, keby som bola doma a bola finančne závislá od druhých. Prešla som si aj prácou v kancelárii aj v obchode a každá mi niečo dala do života...
@almia
pre bežných slovákov, akým som napríklad aj ja, sú pofidérne tie, ktoré každoročne ukazujú v hodnotení ARRA mizerné výsledky alebo mávajú problémy s udelením akreditácie od Akreditačnej komisie. Majú rovnaké charakteristické črty:
- nízka (žiadna) náročnosť prijímacieho konania
- slabá (žiadna) vedecká činnosť (počty publikácií, citácií, atď)
- veľký počet nezamestnaných absolventov
- nízka úroveň doktorandského štúdia (počty absolventov d.š., vedecká činnosť, atď...)
- zlá povesť - napríklad škola umožňuje získať titul pochybným spôsobom (viď prípad Danko)
názorný prehľad škôl/odborov podľa uplatnenia na trhu práce:
https://firma.profesia.sk/rebricek-vysokych-sko...
Dnes bohužiaľ dokončí VS akýkoľvek trpak...trh je presyteny "odbornikmi" a teda sa netreba čudovať, ze sa titulovany neuplatnia...treba ludi aj v profesiach ako upratovac, kuchar...len ich treba adekvatne zaplatit...ja osobne si veľké iluzie, že budem pracovat v odbore nerobim a popravde budem rada ak si nieco najdem v dnesnej dobe a rodina sa z obzerancov neuzivi...
@almia spýtaj sa zamestnávateľov,že z ktorých VŠ ľudí nechcú,lebo vedia prečo
@rik01lulaka neblázni... V dnešnej dobe je najnižšia nezamestnanosť v histórii SR a v 90% regiónoch nerobí len ten kto nechce robiť... Prečo by si mala mat problém s prácou? Véd si mladá tak môžeš cestovať, hľadať, byt flexibilná... Ak už teraz máš pochybnosť o odborné co študuješ tak načo ho študuješ? Sú už teraz jasne štatistiky kde sú ľudia potrební a neustále hľadaní, tak chod študovať to...
Inak dlhodobé štatistiky hovoria ze ľudia s VS sa omnoho ľahšie a rýchlej ie zamestná ju a KO ľudia so ss, takže by dom stále tu vš nevidela tak tragicky...
@almia pekne ti to Murphy Brown zhrnul... Ja ešte dodám že väčšina všelijakých akreditovanych pobočiek v každej hornej dolnej ktorá o tej vedeckej práce či prítomnosti odborníkov ani nechyrovala... Ja keď počujem o vs v sladeckove ci Revúce tak rozmýšľam ci to akože fakt myslia vážne alebo si len srandu robia...
@dai No je najnižšia nezamestnanosť ale tie čísla neodrážajú realitu. Rapídne sa zvýšil počet invalidných dôchodcov, veľa nezamestnaných bolo dotlacenych do živnosti, veľa ľudí pracuje za min.mzdu. Tak podľa mňa to nie je až také fantastické. To sa len naša vládna strana rada vychvaľuje a prezentuje to ako svoj uspech.
@saslavka73 ale aj tak stále je... Ja keď to porovnám s dobou keď som ja končila - aj vtedy bolo všetko vo spomínaš akurát že nezamestnanosť nebola 4% ale 13... A invalidných dôchodcov bolo viac... Celkovo v EÚ máš strašne nízku nezamestnanosť... A za tu min. Mzdu až tak veľa ludi nepracuje - skúsim nájsť cisla
@dai mám rodinu teda aj výber práce budem musieť prispôsobiť jej...na druhu stranu nie každý ma záujem cestovať, a už som po škole 2roky, robila som ju popri práci...v nej som skončila bo zdravie si pre ziadne zamestnanie neznicim a nove som nestihla uz poriesit 😂
@rik01lulaka ok... Keď nemá záujem cestovať tak potom musí prijať co región dá a nesťažovat sa. Pripadne to pracovné miesto pre seba sám vytvoriť. Na celom svete sa za prácou cestuje, dochádza... Ono akurat v SR nejak človek chce super prácu rovno pod nosom... Môj otec cestoval ešte za komunizmu každý boží deň za prácou a mal rodinu a 3 deti a bral to ako normálnu súčasť života keď chcel robiť prácu co vyštudoval.
V každom prípade držím palce aby ti ta vš pomohla uplatniť sa
Mať v Prešove vyštudovaný manažment nie je žiadne terno, keďže PU ich chrlí každoročne niekoľko desiatok. Tu táto fakulta spolu so súkromnou VŠ sv. Alžbety odbor sociálna práca nemá dobré meno. Na tieto dve školy idú všetci, ktorí nemajú na iné, vychytenejšie odbory, ako aj všetky stredoškoláčky zo štátnych úradov. Poznám šikovného chalana, ktorý je doma kvôli tomu, že si nevie ako absolvent manažmentu nájsť vhodnú prácu. A to je muž. Takže nechcem sa dotknúť zakladateľky, možno má smolu, že žije na východe, kde nie je koho manažovať, lebo príležitosti je tu málo a manažerov veľa 🙂.
Žiadna práca nie je podradná a myslím si, že je lepšie chodiť do akejkoľvek práce ako sedieť doma. A nájsť niečo lepšie sa dá vždy 😊 Tiež mám VŠ a pracovala som aj za pásom aj upratovať som chodila a nakoniec sa mi podarilo nájsť prácu v kancli v obore. Takže držím palce👍. Mimochodom som z východu😊
@oli18 ja som skoncila v case,ked sa fakulta transformovala. Nastupila som na.odbor verejna sprava,ale v 3.ocniku nas zmenili na marketing. My sme mali pomerne dost zlozite skusky,bolo aj sitoz predmetov ako matika,statistika ci geografia ... teraz uz neviem,ako na tom fakulta je...ale.zrejme ide dole vodou
@stamara VŠ neuvádzaj tam kde netreba lebo naozaj na niektoré pozície uprednostnia uchadzaca bez vzdelania lebo si budú myslieť ze im zdrhnes pretože máš na viac (co je v podstate aj pravda, nestudovala si preto aby si makala celý život za pásom). V štátnej správe ti musia dať vyšší plat s VS podľa tabuliek aj to môže byť dôvod že radšej uprednostnia lacnejšiu strednú.
Tak isto si nepíš materskú ani brigády typu týždeň tam týždeň hentam. Ja dokonca ľutujem to naše ová v priezvisku lebo na veľa pozícii sa nedostaneš iba koli tomu ze si žena (ale aj opačne nechcú muza). Pritom ide o prácu ktorú môžu vykonávať obe pohlavia ale predsudky sú silné.
Niekto môže povedať ze takéto zatajovanie je klamstvom ale záleží od uhla pohľadu, niekedy si človek rozmysli ci bude sedieť doma na zadku bez peňazí len koli 100% pravdivému zivotopisu
@stamara Podla mna skola problem nie je. Ta uz vacsinu ludi az tak nezaujima, zaujimaju ich skusenosti. Problem je to, ze si po skole 2.5 roka nerobila a mas v podstate prazdny zivotopis. Dnes uz 90% ludi so skolou ako mas ty davno pracuje popri skole a prax ma pred skoncenim studia. Da sa to zvladnut aj denne s touto skolou, nie je to pravo ci medicina. Ked sa pozru na zivotopis, tak ich to musi zarazit
@lujza123 Súhlasím. Ja som uvádzala dátum narodenia, už neuvádzam. Niektoré skúsenosti tiež vynechávam

@hettinka v com zalezi aku mas VS skoncenu?