icon

Aké sú skúsenosti s onboardovaním v korporátoch?

matejkoo
18. jan 2024

Ahojte, po reťazových materských, počas kt. som s manželom podnikala a z pôvodnej práce som žiaľ dala výpoveď (v tej dobe sa nám v businesse darilo), som sa vrátila do korporátu. Chcela by som sa spýtať vás ostatných, čo ste v poslednej dobe po covide nastupovali do shared services, ako prebiehal onboarding, trainingy... Nastúpili sme od januára na rovnakú pozíciu viacerí, myslím, že všetci sme po dvoch týždňoch z tej intenzivity a prístupu nie úplne ok. Ak nerátam tri dni všeobecných HR školení, tak už od prvého týždňa dostávame domáce úlohy (každá je na niekoľko hodín investigácie, po pracovnom čase), skúšajú nás na trainingoch v práci i na prezentáciach online, striedajú sa minimálne 15 traineri, budú za nás vyplnat hodnotenie, budeme písať aj koncový test a to všetko v prvom mesiaci v práci. Celá ta forma mi príde ako škola s tým, že to ale motivačne nepôsobí. Som jedna z najaktívnejších a nebojím sa povedať svoj názor, managerovi som už naznačila. Spoločnosť sa pritom hrdí wellbeingom, ale už v po dvoch týždňoch sme pod stresom, myslím, že nik z nás to nestíha absorbovať a robí po večeroch a víkendoch a to aj všetci bezdetní a o 10r mladší odo mňa.., čo bude potom... Mali ste to podobné?

eeffka
18. jan 2024

@matejkoo jezisi to ides robit do NASA?

azzflo
18. jan 2024

Vsetko co pises sa mi zda normalne, ale domace ulohy teda podla mna nie su ok. Ked sa vyzaduje nejaka samostatna praca, mal by sa na to vyclenit cas pocas pracovnej doby.
Kazdopadne je na tebe, ci si ochotna to respektovat. Skus zistit, ci to takto funguje len pocas treningov alebo su neplatene nadcasy bezne aj normalne. A podla toho sa zariad.

azzflo
18. jan 2024

Inak vsetky hodnotenia, testy, skusanie su vacsinou len poistka pre firmu, aby v pripade, kedy by potrebovali niekoho vyhodit, mali dost dokazov. A ano, aj pocas skusobnej doby. Ludia su rozni a firmy nechcu mat ziadne legalne dotahovacky. Takze od tohto sa treba uplne odosobnit.

diewcatqoo
18. jan 2024

Ano, prvy mesiac som absolvovala skolenia, treningy a testy. Ale ziadne domace ulohy a ziadna praca navyse po pracovnej dobe. Chapem, ze zamestnavatel si chce preskolit pracovnikov a otestovat, ci su schopni, ale toto, co pises, mi pride uz trosku cez.

cilacik
18. jan 2024

Pracujem tiez v korporate ktory si velmi zaklada na vykone. Mame rozne tabulky na jeho meranie, plus musime pripravovat rozne prezentacie, robit si certifikaty atd. Ale praca mimo pracovnej dobe NIKDY nebola vynucovana ani ziadana. Kto chce robit nadcasy lebo ho to napr. bavi moze, ale nas sef nam dookola opakuje a prizvukuje nech to nikto z nas nerobi. Cize citajuc Tvoj prispevok mi to pride chore a domace ulohy daleko cez ciaru. Btw. co mas 10 rokov aby Ta niekto ukoloval? :D Skus sa ozaj popytat ci toto je normalny prispup aj po onboardingu, lebo velmi skoro vyhoris..

domireb
18. jan 2024

Po škole som nastúpila do korporátu,kde sme mali čosi podobné, ale teda bez domácich úloh. Denne vysvetlovať, prečo bola výkonnosť toľko percent, denne maily, že prosím o vysvetlenie k postupu... O robote sa mi snívalo a to, s akým stresom som zapínala ráno nb, že aké maily ma čakajú.. a samozrejme,plat absolútne neadekvátny. Vtedy som nevedela, teraz už viem, toto skúšajú na absolventov, keď vidím požiadavku na flexibilný a dynamický, mám dosť. Na tvojom mieste, ak za toto nemám 2k+ plat, tak by som to nebola ochotná podstupovať, píšeš, že sú tam o 10r menej, bezdetní, si odpovedz sama, či ten stres tebe, pracovne skúsenej, doma s rodinou, stojí za toto? Mne by teda nie, chodiť domov vypľutá a vybrechať sa doma, lebo ten tlak a stres musíš niekde vypustiť

matejkoo
autor
18. jan 2024

@cilacik aby som to objasnila, domace ulohy si mozno myslia, ze stihneme pocas pracovnej doby, ale to je nerealne.. takze vyslovene nepovedia, ze nadcasy, to by si nemohli dovolit

janagem
18. jan 2024

Poviem ti ako je to u nás. Pár ludidí bolo prijatých na nové pozície školenia im začali v januári. Ak nerátam hr a všeobecne o firme školenia tak majú 5 trénerov, každý z nich odborník na iný program, ale všetky programy ovládajú všetci. Momentálne sa im vysvetľujú teoreticke veci, tréning majú každý deň dve hodiny, zvyšok samo štúdium toho čo im bolo v dany deň vysvetlené. Týždeň po ukončení tréningu každého programu píšu test z teórie. Cca 10 otázok, čo im vymyslí tréner, viac menej ľahkej teorie čo musí vedieť aj o polnoc u nás a áno tréner sa pýta aj na tréningoch aby videl či sa Ľuda chytajú, čomu treba dať viac pozornosti atď. Všetko toto sa robí len v rámci pracovnej doby.

Ráta sa že ľudia začnú od februára prechádzať na praktickú časť, lebo naša teória sa da naučiť hlavne prácou.

janagem
18. jan 2024

Btw v tých testoch ani nejde o správnu odpoveď ale o spôsob rozmýšľania. Či sa prikláňam k správnemu systému alebo nie

majlo1234
18. jan 2024

Nie, u nas take neexistuje. Existuju videa s postupmi, best practices, vypozeras si to za mesiac a hotovo. Nikto ta neskusa, nikto ta nestresuje. A potom na konkretne veci ta zauca priamo niektory z kolegov. Dufam, ze pri taked preciznosti vas aj dobre platia. Naozaj neznasam zbytocne korporatne bullshity a tvarenie sa, ze ozaj robis v nasa namiesto klikaciek v pocitacii a vymyslani KPIs

letmebe8
18. jan 2024

Toto mi dosť pripomína praktiky AT&T a podobných "firiem".

babulkomale
18. jan 2024

@matejkoo a to aj niekde nieco realne produkujete a vyrabate, alebo toto cele je len o nejakych tabulkach pre tabulky? Aky je zmysel vasej prace a celej tej namahy? Co sa ucite?

matejkoo
autor
Autor odpoveď zmazal
matejkoo
autor
Autor odpoveď zmazal
matejkoo
autor
18. jan 2024

@babulkomale hej, aj sa nieco produkuje, je to investigacia, legislativa atd, vela narocnych veci,ziadne copy paste klikacky

majlo1234
18. jan 2024

@matejkoo tak bud sa rozhodnut, ze to vydrzis, ale nevenovat uz tomu tolko myslienok, energie a vobec sa nestresovat. Alebo sa na to vykaslat. Mne je absolutne proti srsti takato mikrosikana a mikromanazment na pracovisku.
Ale aj tak nechapem, preco vas buzeruju a skusaju ako prvakov v skole, aky to ma zmysel? Vsetko di aj tak budes musiet praxou osvojit, pride mi to, ze si len niekto na tom zmiera “plusove” bodiky

barbora291
19. jan 2024

Manazer na to ako reagoval? Alebo si skus pokecat s ludmi, ktori su tam uz dlhsie, oni ti budu vediet povedat ako to bezne funguje a ci je toho stale tak vela alebo len ten zaciatok je narocny.

lienka.7
19. jan 2024

@matejkoo Tak z takejto "firmy" by som okamzite odišla. "Pokusy" si môžu robiť na absolventoch, nie na "hotovych" luďoch s pracovnými skúsenosťami. A este mimo pracovnej doby? To platia ako nadčas alebo ako co?

teri24
20. jan 2024

@matejkoo čaká ma niečo podobné a rada by som sa vyhla takej firme. Akosi ma tu hodilo kľúčové slovo holcim ale neviem či sa jedná o tú firmu alebo je to inde?

barborachors
22. jan 2024

@matejkoo korporat = otroctvo za malo penazi, šikana a stres. To su len prvé slova, co mi napadnú pri tomto a to co píšeš, to je voľačo otrasne. A mimochodom, cim viac sa budes snažiť a byt aktívna, tym viac na teba navalaju. Samozrejme, necakaj nejake centy navyse za snahu. Korporat je vhodný pre hlúpych neskúsených mladych, co si myslia ze spravia kariéru. Tebe ako matke a skúsenej zene sa čudujem, ze si do toho sla. Ale ak si robot, bez EQ a nároku na osobný zivot, je to to prave orechové a budes spoko. Za mna korporat je jedno velke NIE.