icon

Ako fungujú dovolenky učiteľov počas prázdnin?

13. sep 2026

Ahojte,
chcela som sa len tak zo zaujímavosti spýtať. Ako to majú učitelia s dovolenkami ? Dcéra ide študovať učiteľstvo tak som sa nad tým zamýšľala. Že keď sú prázdniny v škole, učitelia chodia do práce, alebo sú tiež doma? Ak chodia do práce tak čo robia? Môžete si zobrať dovolenku aj počas školského roka mimo prázdnin? Zaujimalo by ma ako to majú učiteľky ;), keďže si nepamätám za mojich školských čias že by učiteľka chýbala počas roka okrem nejakých jednodňových chýbačiek.

anonym_046c53
13. sep 2026

@anonym_autor už zas nefunguje Google?
Alebo AI?
Toto je tvoj najväčší problém , keď nemajú viac dovolenky alebo nemôžu čerpať kedy sa im zachce, nepustíš svoje dospelé dieťa na vš?

anonym_b95702
13. sep 2026

@anonym_autor ano, sme niektore dni v praci - vzdelavacky, papierovacky, planovanie co a ako dalsi rok. Ano, mozem si zobrat dovolenku aj pocas roka v primeranom mnozstve pokial ma ma kto zastupit. Su kolegovia chodia tyzden mimo sezony, lebo je to lacnejsie.

anonym_40073a
13. sep 2026

Hadam tvoja dcera vie ako funguju dovolenky v skolstve, ked si vybrala toto povolanie. Tak spytaj sa jej.

anonym_0746d2
13. sep 2026

cele leto doma, posledny augustovy tyzden praca

anonym_25524c
13. sep 2026

@anonym_autor a vieš, že podľa ZP určuje dovolenku zamestnávateľ? Takže v akejkoľvek práci sa môže stať, že nebude mať žiadne voľno v lete alebo na napr. na Vianoce, lebo to môže byť hlavná sezóna. Tak čo je lepšie? Mať dovolenku cez všetky sviatky a takmer celé leto ako chudáci učitelia, čo nemôžu ísť na dovolenku mimo sezónu alebo kľudne môže mať nariadenú dovolenku vo februári a v októbri, lebo to nejakému zamestnávateľovi takto vyhovuje.

anonym_31fd63
13. sep 2026

@anonym_autor prvy júlový a posledný augustovy sme v robote,papierovacky, upratovanie, skolenia, je to rozne. Pripravt na novy sk.rok, mimo nadelenej dovolenky zabudni na cerpanie dovolenky,.ked si zmyslis.

domkakvet
13. sep 2026

@anonym_autor ucitelia maju 45 dni dovolenky, ktoru si cerpaju pocas prazdnin, pocas skolskeho roka im vznikaju aj nadcasy, ktore tiez cerpaju pocas prazdnin a mozu mat v kolektivnej zmluve aj viac dni dovolenky, ci si ju mozu cerpat aj pocas skolskeho roka zalezi od danej skoly.

anonym_c43393
13. sep 2026
@anonym_31fd63

@anonym_autor prvy júlový a posledný augustovy sme v robote,papierovacky, upratovanie, skolenia, je to rozne. Pripravt na novy sk.rok, mimo nadelenej dovolenky zabudni na cerpanie dovolenky,.ked si zmyslis.

@anonym_31fd63 Preco by zabudla na cerpanie dovolenky, ked si zmysli? Ucim uz na druhej skole a ani v predoslej, ani teraz v tejto nema vedenie problem dat dovolenku mimo skolskych prazdnin. Svagrina uci na opacnom konci Slovenska a tiez mala dovolenku mimo skolskych prazdnin.

anonym_0cda35
13. sep 2026
@anonym_31fd63

@anonym_31fd63 hlavne, ze pomaly nie je den bez suplovania, lebo ucitelka bola na vylete (nie v ramci skoly, ale normalne s rodinou), v kupeloch a pod.

anonym_ded7c9
13. sep 2026
@anonym_0cda35

@anonym_31fd63 hlavne, ze pomaly nie je den bez suplovania, lebo ucitelka bola na vylete (nie v ramci skoly, ale normalne s rodinou), v kupeloch a pod.

@anonym_0cda35 ucitelia nie su ludia? Ked moze ist do kupelov kadernicka, ekonomka, predavacka preco nie ucitelka? Ja som cez prazdniny bola v letnom tabore co robi skola a teraz idem v oktobri na dovolenku. Ucitel s tym zufalym platom musi chodit cez najvacsiu sezonu ked je to najdrahsie? Budte niekedy tokerantni aj k ucitelim. Fakt im avidite to leto? Mate moznost ist studivat a ucit. Pozri edujibs a uvidis kolko ucitelov skoly stale zhanaju.

anonym_944804
13. sep 2026

toto je zas trapne vymyslena tema trapnymi adminkami MK na rozduchanie vasni.
Som ucitelka, a ano, riaditel mi dal dovolenku tyzden v juni. Potom som mala zas 6 tyzdnov v lete. A zas budem mat jesenne aj zimne prazdniny. A nech vas roztrhne zavist.

anonym_7fd27f
13. sep 2026
@anonym_ded7c9

@anonym_0cda35 ucitelia nie su ludia? Ked moze ist do kupelov kadernicka, ekonomka, predavacka preco nie ucitelka? Ja som cez prazdniny bola v letnom tabore co robi skola a teraz idem v oktobri na dovolenku. Ucitel s tym zufalym platom musi chodit cez najvacsiu sezonu ked je to najdrahsie? Budte niekedy tokerantni aj k ucitelim. Fakt im avidite to leto? Mate moznost ist studivat a ucit. Pozri edujibs a uvidis kolko ucitelov skoly stale zhanaju.

@anonym_ded7c9 taka predavacka si zas nemoze brat dovolenku november, december... Lebo sezona nakupov na Vianoce 🤷 a co predavacky su menej ako ucitelky? 🤷🤌 A platy tiez nic moc.... To je take vyplakavanie, porocnavanie.
Kazdy v zamestnani ma nejake obete, obmedzenia...

anonym_ded7c9
13. sep 2026
@anonym_7fd27f

@anonym_ded7c9 taka predavacka si zas nemoze brat dovolenku november, december... Lebo sezona nakupov na Vianoce 🤷 a co predavacky su menej ako ucitelky? 🤷🤌 A platy tiez nic moc.... To je take vyplakavanie, porocnavanie.
Kazdy v zamestnani ma nejake obete, obmedzenia...

@anonym_7fd27f nie su predavacky menej. Len pre vas su ucitelia menej. Vecny terc zavisti za letne prazdniny. Predavacka si moze zobrat dovolenku, tokko brigadnikov je a pred vianocami ich pocet znasobia.

anonym_37b7e1
13. sep 2026
@anonym_944804

Som ucitelka, a ano, riaditel mi dal dovolenku tyzden v juni. Potom som mala zas 6 tyzdnov v lete. A zas budem mat jesenne aj zimne prazdniny. A nech vas roztrhne zavist.

@anonym_944804 A čo Ti máme akože závidieť ?

anonym_8049eb
13. sep 2026

Funguje to tak ze cez rok su v skole a cez prazdniny pisu somariny na modrom koniku

autor
13. sep 2026
@anonym_046c53

@anonym_autor už zas nefunguje Google?
Alebo AI?
Toto je tvoj najväčší problém , keď nemajú viac dovolenky alebo nemôžu čerpať kedy sa im zachce, nepustíš svoje dospelé dieťa na vš?

@anonym_046c53 nebolo nič o tom, že by som dcéru nepustila, to naozaj neviem kde ste vzali 🙂 len som sa nad tým zamyslela na základe toho, že to dcéra študuje

anonym_31fd63
13. sep 2026
@anonym_c43393

@anonym_31fd63 Preco by zabudla na cerpanie dovolenky, ked si zmysli? Ucim uz na druhej skole a ani v predoslej, ani teraz v tejto nema vedenie problem dat dovolenku mimo skolskych prazdnin. Svagrina uci na opacnom konci Slovenska a tiez mala dovolenku mimo skolskych prazdnin.

@anonym_c43393 tak u nas ti ju neschvalia napriklad, preto som to napísala

autor
13. sep 2026
@anonym_40073a

Hadam tvoja dcera vie ako funguju dovolenky v skolstve, ked si vybrala toto povolanie. Tak spytaj sa jej.

@anonym_40073a ešte ani nenastúpila na školu, čiže nie, nevie. a nemyslím si, že toto bol kľúčový faktor pre ňu pri vybere povolania.

anonym_31fd63
13. sep 2026
@anonym_0cda35

@anonym_0cda35 ako vies??? Ja ked chybam, tak jedine preto,ze som na OCR s dieťaťom, nie na lyzovacke

autor
13. sep 2026
@anonym_25524c

@anonym_autor a vieš, že podľa ZP určuje dovolenku zamestnávateľ? Takže v akejkoľvek práci sa môže stať, že nebude mať žiadne voľno v lete alebo na napr. na Vianoce, lebo to môže byť hlavná sezóna. Tak čo je lepšie? Mať dovolenku cez všetky sviatky a takmer celé leto ako chudáci učitelia, čo nemôžu ísť na dovolenku mimo sezónu alebo kľudne môže mať nariadenú dovolenku vo februári a v októbri, lebo to nejakému zamestnávateľovi takto vyhovuje.

@anonym_25524c veď práve nad tým som sa zamýšľala. že nemôcť zobrať si dovolenku mimo sezóny nie je nič moc. preto som rozmýšľala či to majú nejak inak alebo naozaj majú možnosť len počas prázdnin.

autor
13. sep 2026
@anonym_944804

@anonym_944804 pani toto vôbec nebolo o závisti. bola to čistá zvedavosť z mojej strany a nevedomosť.

anonym_819db0
13. sep 2026

To nie je normálne! Čo deň - to téma "Učitelia a prázdniny"- hlavne, že napr. moj zubár je 3 t. zima aj leto exotika, detto pravnici, politici,.....

autor
13. sep 2026
@anonym_819db0

To nie je normálne! Čo deň - to téma "Učitelia a prázdniny"- hlavne, že napr. moj zubár je 3 t. zima aj leto exotika, detto pravnici, politici,.....

@anonym_819db0 moja otázka nebola myslená nijak útočne ani tak, že si nezaslúžia učitelia dovolenku. len zo zvedavosti som sa pýtala na to, či keď majú deti prázdniny sú aj učitelia doma alebo v škole niečo robia. či si môžu zobrať volno aj počas roka alebo len v určitých časoch prázdnin. nebolo to nijak zle položené, netreba vo všetkom hľadať negatíva. slušne som sa spýtala a ak je to pre niekoho citlivá téma, nemusí odpovedať

anonym_25524c
Včera o 04:34
@anonym_autor

@anonym_25524c veď práve nad tým som sa zamýšľala. že nemôcť zobrať si dovolenku mimo sezóny nie je nič moc. preto som rozmýšľala či to majú nejak inak alebo naozaj majú možnosť len počas prázdnin.

@anonym_autor nic moc? Tak nech ide do fabriky kde bude mat 2 tyzdne celozavodnej v juli a 2 tyzdne v decembri/januari a bude spokojna.
Akoze furt sa tu riesi ako si chudak ucitel nemoze zobrat dovolenku kedy chce. Lenze to si moze malokto.
A ze ma 2x tolko dovolenky ako ostatni je tiez nic moc?

anonym_ec79fe
Včera o 04:37

@anonym_autor my chodime do skoly cez letne prazdniny vzdy posledny augustovy tyzden, inak sme doma. Niektori chodia este prvy julovy tyzden. Kazdy to ma inak. Brat dovolenky pocas roka si samozrejme mozeme ale nezvykneme to robit casto lebo dovolenka je pre nas vzacna kedze kazde prazdniny si berieme dovolenku.

letfenixa
Včera o 04:45

Sme v práci prvé dva dni v júli a posledné dva dni v auguste. Sme doma cez jesenné,vianočné, polročné a veľkonočné prázdniny. Cez jarné prázdniny mávame 2 dni školenia. Mimo prázdnin dovolenku necerpame.