icon

Ako ochrániť zamestnanca pred neférovou výpoveďou?

22. feb 2024

Dobrý deň, neviem, či mi tu bude niekto vedieť odbornejšie (právne)poradiť, ale skúsim.O mesiac mám nastúpiť do zamestnania po rodičovskom a dozvedela som sa, že zamestnávateľ má v pláne ma z pracovného pomeru vyštvať.Zo zdroja, ktorému verím na 100% viem, že na mňa pripravuje rôzne ťahy, aby som sama podala výpoveď a on tak nemusel preplatiť dovolenky a odstupné.Vraj mi dá denne drhnúť wc a iné podradné práce v obchode, aby som to vzdala, raz toľko práce ako kolegom, aby mi mohol dať upozornenie, že naplním pracovnú náplň, atď. Už teraz z toho mám neskutočný stres, nespávam, rozmýšľam či vôbec nastúpiť a vystaviť sa tomu.Je niečo v zákonníku práce, čo ma pred týmto správaním od zamestnávateľa ochráni, alebo je to vopred prehraté a teda vyštve ma bez väčšej námahy?Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
lilianka28
22. feb 2024

Tak zostatok dovolenky ti pri skončení pracovného pomeru musí preplatiť.
Čo sa týka práce, máš pracovnú náplň a tá by mala byť dodržaná.
Ale ak ťa bude chcieť vyhodiť, zámienku si nájde. Žiaľ.
A popravde, ak by som o tomto všetkom vedela, už by som sa pozerala sama po novej práci.

anjelicek26
22. feb 2024

Vystvat ta nemusi, moze ta proste prepustit...vsetky ine "tahy" treba riesit cez inspektorat prace, vacsine zamestnavatelov staci jedna navsteva od nich a pochopia, kde je sever a ze tade cesta nevedie...

https://www.ip.gov.sk/podat-podnet-na-vykonanie...

autor
22. feb 2024

@anjelicek26 ide o to, že on chce, aby som bola ja prinútená dať tú výpoveď a tým pádom on nevyplatí odstupné.Vraj budem denne končiť prácu s plačom.

aliziana
22. feb 2024

A nejde Ti to skončiť dohodou o mesiac, s tým, že Ti vyplatí dovolenku a Ty budeš mať nárok na čo najvyššiu podporu? Akože moc sa mi nepáči zneužívanie systému, ale keď to má byť takto...

viestta
22. feb 2024

Ja by som sa nastavila uplne opacne. "Mna len tak nemase**s, zlaty moj. Ja ti ukazem, kde je sever. Ked ma chces dostat prec, tak plat tak ako zakon kaze."

anjelicek26
22. feb 2024

Ved ked ti da pracu, ktora je pre teba nevhodna a nie je naplnou pracovnej zmluvy povies nie. Proste nie. Ako pise viessta - mna len tak nenaseries zlaty moj, nech ti da pisomne pokarhanie s odovodnenim, preco je s tebou nespokojny a pockaj si s kludom anglicana na tu vypoved...nie, ty ju nedava a nie, nerob nic, co nemas v pracovnej zmluve... akekolvek "tahy" ta moze akurat tak vies co... jasne mu vysvetlit, ze ked vyplati odstupne, dovolenku, tak nemas problem odijst... inak s tebou bude proste musiet "zit"

autor
22. feb 2024

@aliziana ako skúsiť to môžem, ale ako ho poznám, dohodnúť sa s ním nedá a neustupi, kým si nevynuti svoje.Nemá problém ma ,,šikanovať " mesiace.Je to žgrloš a podľa mňa aj sociopat.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
bale1rinka
22. feb 2024

no určite, aby som sa bála!! je na to paragraf, najskôr ťa musí upozorniť PÍSOMNE na neplnenie prac. povinností a musí ti to aj dokázať a ty máš 6 mesiacov na PÍSOMNÉ odpovedanie!!!!!!!!

bale1rinka
22. feb 2024

@chodec15 dovolenku jej nemusí vôbec preplatiť, môže jej nakázať ju celú vybrať, zamestnávateľ má v rukách celú tvoju D...

bale1rinka
22. feb 2024

volať inšpekciu, a hotovo.

autor
22. feb 2024

@chodec15 aktívne si hľadám inú prácu, ak dám výpoveď aj tak 2 mesiace tam budem musieť pobudnúť, ak mi teda nepodpíše dohodu a možno by som skončila skôr.Alebo deň dovolenky a potom úrad práce, ak by som si nenašla iné zamestnanie.Len ma štve, že takíto ľudia vždy dosiahnu svoje a zamestnanca zastrašia, vyšachujú bez odstupného.

bale1rinka
22. feb 2024

len aby súhlasil s tou D, nemusí ti ju vyplatiť, môže ti ju nakázať vyčerpať všetkú, ja by som sa chcela vždy lBA DOHODNUT a nie dávať výpoved

autor
22. feb 2024

@bale1rinka a inšpekcii by som povedala aký dôvod?šikanovanie od zamestnávateľa? Či snaha ma umelo vyhodiť? V živote som nedávala podnet na inšpektorát.

bale1rinka
22. feb 2024

ja som tam bola aj osobne na školení, stačí ak poruší čo máš v prac. zmluve, ak ti dáva prácu navyše napríklad áno aj šikanovanie, na to ale musíš mať svedkov, všetko MUSÍ vedieť ON ale aj TY dokázať, možno sa zľakne a dá ti pokoj potom, a ja by som tej osobe neverila, čo ti to povedala, prečo sa dopredu stresuješ? ešte sato ani nezačalo, NEHAS ČO ŤA NEPÁLI, keď to bude aktuálne a NAOZAJ sa to bude diať to rieš...

autor
22. feb 2024

@bale1rinka aj toho by som sa obávala, že mi nakáže vyčerpať.Už som s ním mala opletačky, keď mi odmietal zaplatiť 10 dní Pn ešte pred materskou a urobil tak, až keď to nevedel kvôli zákonom obísť.

bale1rinka
22. feb 2024

stačí anonymný telefonát, že nech overia jeho firmu, prídu a budú kontrolovať ani nemusia vedieť, že to TY si ich zavolala, a samozrejme TY sa budeš tváriť, že....čo? KTO to?

autor
22. feb 2024

@bale1rinka ja tej osobe verím a viem, že to má priamo od zamestnávateľa, on sa neserie s nikým , veľký podnikateľ, využíva ľudí ako len vie a zákon umožňuje.

bale1rinka
22. feb 2024

takže volať inšpekciu anonymne, nech mu aj účtovníctvo prekontrolujú, inak aj sociálna poisťovňa chodí na kontroly...

autor
22. feb 2024

@bale1rinka ďakujem za rady a tipy.

melanta
22. feb 2024

Máš v/k pracovnej zmluve podpísanú aj pracovnú náplň? Ak áno, ak ti dá robiť niečo mimo pracovnej náplne, povieš nie. Ak sa odvolá na to, že máš v pracovnej náplni aj bod "iné úlohy od nadriadeného", tak povieš, že tie iné úlohy majú súvisieť s tvojou pozíciou. Zmeň nastavenie hlavy. Píšeš, že využíva ľudí a je sociopat. Napriek tomu si sa tam zamestnala, neodišla si. A práve preto sa tak správa. Lebo ideš k nemu do práce so stresom, namiesto toho, aby si tam išla s hlavou hore a s nastavením, že teba ten lúzer nebude buzerovať. Ak docieli, že budeš mať stres a dáš výpoveď, tak iba preto, že to dovolíš. Tak prestaň v hlave riešiť jeho a začni riešiť seba a svoje sebavedomie. Pretože zatiaľ celý príspevok aj odpovede sú iba o ňom.

autor
22. feb 2024

@melanta áno, zamestnala som sa tam a neodišla, lebo sa ku mne správal normálne vrámci možností.Obrat nastal po oznámení tehotenstva po 2 rokoch práce, až som kvôli stresu a krvácaniu musela ostať na rizikovom a čerpať Pn.

melanta
22. feb 2024

Dosť si protirečíš. Píše, aký je sociopat, týra kým nedosiahne svoje. Ale predtým bol v pohode. Ale to je v podstate nepodstatné. Podstatné je niečo iné - dosiahne svoje IBA preto, že mu to dovolíš. Ako som napísala, ak máš pracovnú náplň, chovaj sa podľa nej. Buď dospelá, háj si to, čo máte podpísané v zmluve. Zmeň nastavenie svojej hlavy. Zameraj sa na seba a nie na neho. Ak to nemienieš urobiť, môžeš založiť aj tisíc diskusií, nikto ti nepomôže, ak si nepomôžeš ty sama zmenou myslenia z obete na sebavedomú ženu, ktorú nejaký pako nezlomí, kým si nenájde inú prácu. A argument, že ak by si chcela odísť, musíš tam výpovednú dobu opracovať. Nuž môžeš dať výpoveď tak, aby ti výpovedná doba plynula ešte počas rodičovskej. Možností je veľa, ako nebyť v strese. Len musíš ozaj chcieť. A ozaj chcieť znamená konať a nie nariekať. Chápem, že je to náročné, ak si doteraz takto nebola nastavená. Ale ako matka najvyšší čas s tým začať. Takže ti držím palce, ak sa rozhodneš so sebou niečo urobiť.

alenocka0802
22. feb 2024

Po rodicovskej dovolenke zamestnavatel nemusi zamestnanca zaradit na rovnaku pracovnu poziciu ako mal predtym, musi mu ale ponuknut nejake miesto s minimalne rovnakym platom. Takze kludne to moze urobit tak, ze ti da poziciu upratovacky a potom skutocne budes musiet umyvat zachody alebo das vypoved/dohodnes sa na ukonceni pravovneho pomeru.

bale1rinka
22. feb 2024

@alenocka0802 no nie, musí ti dať tvoju pracovnú pozíciu,ibaže ti nesmie dať degradujúcu ak ti nedá tvoju tak musí ti dať porovnateľnú tvojej, takže ak si robila asistentku tak nemôže ti dať robiť upratovačku, ked máš stupen náročnosti práce č.2 tak nemôžeš robiť práce zaradené do stupna náročnosti č.1
a ani vyššie, teda 3-jedine žeby si si urobila školu,mala prax, skúsenosti ...

deti95060810
22. feb 2024

@bale1rinka inšpekcia ti figu pomôže...

bale1rinka
22. feb 2024

@deti95060810 prečo? ja som sa stretla s tým, že pomohli, kolegyna v inej práci riešila, keď ju nechceli nazad vziať po rodičáku a ja som aj osobne bola v BB na inšpektoráte a napísali mi list pre zamestnávateľa a pomohol tiež a telefonicky mi tiež pomohli...takže ja verím, že pomôže, prinajmenšom ho vyľakať.

luccija
22. feb 2024

@bale1rinka ver tomu, že by svedka nenašla čo to videl, počul.A nie je to tak, že s polovicou dovolenky môže zamestnavatel hýbať?
Autorka ja by som tam ani nenastúpila potrebuješ nervy po rodičovskej?vieš, že Ta tam nechce načo bojovať už teraz máš nervy.Cim skôr nájsť niečo iné a prec

autor
22. feb 2024

@luccija nepotrebujem nervy, to je pravda.Stresy mám už teraz a to ešte nedrhnem tie wc, čo ma podľa vyjadrení čakajú.Zrejme to nestojí za to odstupné, aby sa na mne nejaký citový mrzák vyvršoval.Aj keby to tam vydržím mesiace, nakoniec by som výpoveď podala, lebo by ma to ničilo.

petrao2
22. feb 2024

@deti95060810 suhlasim
Podala som podnet kde zamestnavala na cierno bez zmluvy a nikto nic

Strana
z2