icon

Ako podať výpoveď dohodou a čo spomenúť?

24. nov 2023

Chcem poslat ziadost o výpoveď dohodou.Rozmyslam či uviesť dôvody(nedodržiavanie Zákonníka práce,nizsie mzdy ako v skutočnosti mali byť,otrasné zaobchádzanie) alebo už sa na to vykašľať?Čo sa týka preplatenia dovolenky,je lepšie to v žiadosti spomenúť alebo to každý zamestnávateľ po skončení pracovného pomeru automaticky vyplatí?Totižto sa bojím,že mi ju nepreplatia vzhľadom k tomu ako poznám zamestnávatela.

klarissa25
•
24. nov 2023

Výpoveď dohodou neexistuje

maranco
•
Autor odpoveď zmazal
•
maranco
•
24. nov 2023

Ty dôvody nemusíš uviesť.
Existuje ukončenie PP dohodou, ale nie výpoveď dohodou.

Nedodržiavanie zákonníka práce sa poraď s https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/
Ak je blbé vedenie, že nechcú riešiť čo majú, tak tvoje dôvody sú im nanič.
Pri dohode musia súhlasiť obe strany s dohodou aj jej textom.

Možno skús porušovanie zákona riešiť s inšpektorátom, pozbieraj si dôkazy.
A možno ti sami navrhnú dohodu, tak vieš lepšie vyjednávať a možno ponúknu aj odstupné aby sa ťa ako "problémového" rýchlo zbavili.

autor
•
24. nov 2023

@maranco inšpektorat práce už situácie riešil niekoľkokrát,k náprave dôjde na pár mesiacov a potom to zas ide ako bolo.Odstupne mi isto neponúknu,kolegyňa sa súdi ešte o vyplatenie PN.Odstupne u nás ešte nikto nikdy nedostal.😂Neviem ako to mám sformulovať,s ničím čo navrhnem súhlasiť nebudú,vždy to tak bolo ak sa niekto rozhodol odísť.Suhlasit budú iba s tým aby som.odisla

maranco
•
24. nov 2023

Porozprávaj sa s vedením že chceš odísť, dohodnite si dátum ukončenia s ktorým budete obaja súhlasiť a potom napíšeš dohodu u ukončení podľa vzorov na nete.
Ak budú robiť napriek, tak do konca novembra im doruč výpoveď a budeš eštew pracovať cez výpovednú lehotu a potom skončíš.

Na výpovedi nech máš podpísaný novembrový dátum prevzatia listu v "podateľni". Potom plynie výpovedná lehota 1 mesačná ak tam robíš do roka, alebo dvojmesačná. Ak nemátre v pracovnej zmluve dohodnuté inak.

ibrunova
•
24. nov 2023

Dôvody tam nemusíš písať, ja by som to tam nepísala, načo to hrotiť.

vulka
•
24. nov 2023

No ak to takto vyhrotíš, tak Ti dohodu zamestnávateľ nemusí vôbec podpísať. Daj na to pozor.

nelca84
•
24. nov 2023

@autorka Ak nebudu suhlasit s dohodou, ostava ti iba vypoved. Vtedy samozrejme nemas narok na odstupne + musis dodrzat vypovednu dobu.

autor
•
24. nov 2023

@nelca84 pri skončení dohodou predsa tiež nemáš nárok na odstupné

maranco
•
24. nov 2023

Nárok na odstupné je (jedno či výpoveď alebo dohodou) ak sa končí z dôvodu
§ 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

nelca84
•
24. nov 2023

Pri dohode za urcitych podmienok ano, ale to asi nebude tvoj pripad, kedze ty chces odist z vlastnej vole. Pri skonceni ti musia zostavajucu dovolenku preplatit.