Ako riešiť nevyplatenú mzdu od zamestnávateľa?
Emi ako riešiť túto situáciu môj zamestnávateľ mi nevyplatil mzdu a už je 5. deň v omeškaní od termínu kedy mala byť suma na účte keď som ho spomenula najprv bez reakcie a včera mi odpísal že je v zahraničí a mzda sa pošle tentokrát neskôr ako môže niekto takto pristupovať k zamestnancom ? Samozrejme že som ich už udala na inšpektorát práce ale kým sa k tomu oni dostanú tak to potrvá
@anonym_autor Zamestnávateľ je povinný poslať mzdu za odpracovaný mesiac do posledného dňa nasledujúceho mesiaca.
Obávam sa, že s udaním neuspeješ
co mas uvedene v zmluve ako vyplatny termin?
@anonym_autor A za ktory mesiac ti ju este nevyplatil? Za jul?
Pises 5 dni, tak tipujem ze je to jul.
Co mas napisane v zmluve? Ktory den je vyplatny?
Je tam specificky napisane, ze do 15.teho dna? Alebo je tam napisane do konca mesiaca (i ked to posielaju dobrovolne k 15temu dnu)?
Lebo od toho sa odvija to, ci je vobec v omeskani s vyplatou mzdy a ci si narokujes naozaj po prave na svoju mzdu uz teraz.
V prave si, ak:
1. nevyplatena mzda je za starsi mesiac, ako jul - to je realne v omeskani.
2. v zmluve je vyslovne uvedene, ze mzda bude vyplacana do 15-teho dna v mesiaci, nasledujucom po odpracovanom mesiaci.
Mzda za 07/2026 je splatná do 31.8. Mzda za 06/2026 bola splatná do 31.7 a dnes by bol 19 dní v omeškaní.
Mzda je splatná najneskôr do 15. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý mzda patrí, pokiaľ sa zamestnávateľ a zamestnanec nedohodli inak.
A nedohodli sme sa inak plus nereaguju absolutne
@anonym_autor čo s tým má spoločné jeho zahraničie 😭😁😭, to bude nejaký čierny podnikateľ 👁️👁️👁️
@ivicatolic 😭
Mzda je splatná najneskôr do 15. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý mzda patrí, pokiaľ sa zamestnávateľ a zamestnanec nedohodli inak.
A nedohodli sme sa inak plus nereaguju absolutne
@anonym_autor to je stanovené v PZ. Podľa Zákona je mzda splatná najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Čiže v tomto prípade do 31.8. Ak sa mzda nevyplatí dovtedy, tak nasleduje predžalobná výzva a trestné oznámenie. ÚP nerieši nevyplatenie mzdy. Nevyplatenie mzdy je trestný čin a rieši to polícia a následne príslušný súd.
@anonym_autor to je stanovené v PZ. Podľa Zákona je mzda splatná najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Čiže v tomto prípade do 31.8. Ak sa mzda nevyplatí dovtedy, tak nasleduje predžalobná výzva a trestné oznámenie. ÚP nerieši nevyplatenie mzdy. Nevyplatenie mzdy je trestný čin a rieši to polícia a následne príslušný súd.
@billy_jean oprava IP, nie UP 😂
Jasne no dobre ale normalny clovek posle dokedy ma ked je splatnost do 15. Tal dovtedy poslem takto to je len nespolahlivost
Jasne no dobre ale normalny clovek posle dokedy ma ked je splatnost do 15. Tal dovtedy poslem takto to je len nespolahlivost
@anonym_autor Znova - mas v zmluve splatnost k 15temu dnu v mesiaci?
Alebo je to len tak na firme dobrovolne zauzivane, ale v zmluve je napisane, ze k poslednemu dnu v mesiaci?
@anonym_autor vy rozdiel výplatný termín a splatnosť mzdy podľa zákona. Zamestnávateľ porušil dohodnutý výplatný termín 15. 8., ale zákonná najneskoršia splatnosť mzdy za júl je 31. 8., pokiaľ zmluva nestanovuje skoršiu splatnosť.
Do 31. 8. nič neporušuje

@anonym_autor čo s tým má spoločné jeho zahraničie 😭😁😭, to bude nejaký čierny podnikateľ 👁️👁️👁️