Ako riešiť meškajúcu výplatu od bývalého zamestnávateľa?
Ahojte. Toto mame v zmluve, posledné 3 mesiace sa stalo že výplata neprišla 10., len nerozumiem úplne tej splatnosti o ktorej sa píše v zmluve. V skratke- už je to bývalý zamestnávateľ, čakám na poslednú výplatu. Robil mi extrémne zle a meškajúca výplata je taktiež naschval, veľa veci idem riešiť s inšpektorátom prace ale neviem či je aj toto vec na inšpektorát? Mám mu napísať mail s výzvou o vyplatenie mzdy?
Ďakujem za rady.
Interný výplatný termín je do 10.teho v mesiaci. Avšak podľa zákona je povinný mzdu napríklad za júl vyplatiť najneskôr do konca mesiaca august. Ak by tak neurobil, tak vtedy porušil zákon. Čiže počkáš do konca mesiaca, pošleš mu výzvu na vyplatenie mzdy a náhrad mzdy a následne pokiaľ nedostaneš výplatu, tak podáš trestné oznámenie, lebo nevyplatenie mzdy je trestný čin. Avšak do konca mesiaca má podľa zákona čas.
@anonym_autor nechápem čomu nerozumieš, už to nemôže byť napísané jednoduchšie. Žiadna výplata ti nemešká
@anonym_autor vidím, sami odborníci tu píšu, ešte že každý pozná zákony a vie to autorke vysvetliť..
Nie, nie je správne, čo ti tu píšu ostatní. Po prvé posledná mzda je splatná najneskôr v deň ukončenia pracovného pomeru. Jedine, že by ste sa v zmluve alebo priamo na dokumente ukončujúcom pracovný pomer dohodli inak. Najneskôr sa môžete dohodnúť na poslednom dni nasledujúceho kalendárneho mesiaca.
Nuž a za druhé - zmluve nerozumieš, pretože je nezrozumiteľná a nie je to len tvoj pocit. Na jednej strane sa píše o výplatnom termíne, čiže termín, kedy ma byt mzda zamestnanca na účte, na druhu stranu si vzápätí nasledujúca veta odporuje - hovorí o mzde a náhradách… ale to je všetko mzda zamestnanca, alebo peňažné plnenie, ktoré patrí tebe - zamestnancovi. Takže právnik by povedal, že ta zamestnávateľ uviedol do omylu. Ak vyhotovil zmluvu on, na jeho ťarchu ide nesúlad a platí vždy výhodnejší variant pre teba.
Čiže suma sumárum - posledná mzda ti ma byt vyplatená v deň skončenia PP, ostatné mali byt do 10. dňa.

@anonym_autor má čas ti to poslať 31.8. a nič neporušuje