icon

Ako riešiť nevyplatenú mzdu od zamestnávateľa?

19. aug 2026

Emi ako riešiť túto situáciu môj zamestnávateľ mi nevyplatil mzdu a už je 5. deň v omeškaní od termínu kedy mala byť suma na účte keď som ho spomenula najprv bez reakcie a včera mi odpísal že je v zahraničí a mzda sa pošle tentokrát neskôr ako môže niekto takto pristupovať k zamestnancom ? Samozrejme že som ich už udala na inšpektorát práce ale kým sa k tomu oni dostanú tak to potrvá

ivicatolic
19. aug 2026

@anonym_autor čo s tým má spoločné jeho zahraničie 😭😁😭, to bude nejaký čierny podnikateľ 👁️👁️👁️

anonym_a84b43
19. aug 2026

@anonym_autor Zamestnávateľ je povinný poslať mzdu za odpracovaný mesiac do posledného dňa nasledujúceho mesiaca.
Obávam sa, že s udaním neuspeješ

anonym_0574c7
19. aug 2026

co mas uvedene v zmluve ako vyplatny termin?

moonlight1210
19. aug 2026

@anonym_autor A za ktory mesiac ti ju este nevyplatil? Za jul?
Pises 5 dni, tak tipujem ze je to jul.

Co mas napisane v zmluve? Ktory den je vyplatny?
Je tam specificky napisane, ze do 15.teho dna? Alebo je tam napisane do konca mesiaca (i ked to posielaju dobrovolne k 15temu dnu)?

Lebo od toho sa odvija to, ci je vobec v omeskani s vyplatou mzdy a ci si narokujes naozaj po prave na svoju mzdu uz teraz.

V prave si, ak:
1. nevyplatena mzda je za starsi mesiac, ako jul - to je realne v omeskani.
2. v zmluve je vyslovne uvedene, ze mzda bude vyplacana do 15-teho dna v mesiaci, nasledujucom po odpracovanom mesiaci.

billy_jean
19. aug 2026

Mzda za 07/2026 je splatná do 31.8. Mzda za 06/2026 bola splatná do 31.7 a dnes by bol 19 dní v omeškaní.

autor
19. aug 2026

Mzda je splatná najneskôr do 15. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý mzda patrí, pokiaľ sa zamestnávateľ a zamestnanec nedohodli inak.

A nedohodli sme sa inak plus nereaguju absolutne

autor
19. aug 2026
@ivicatolic

@anonym_autor čo s tým má spoločné jeho zahraničie 😭😁😭, to bude nejaký čierny podnikateľ 👁️👁️👁️

billy_jean
19. aug 2026
@anonym_autor

Mzda je splatná najneskôr do 15. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý mzda patrí, pokiaľ sa zamestnávateľ a zamestnanec nedohodli inak.

A nedohodli sme sa inak plus nereaguju absolutne

@anonym_autor to je stanovené v PZ. Podľa Zákona je mzda splatná najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Čiže v tomto prípade do 31.8. Ak sa mzda nevyplatí dovtedy, tak nasleduje predžalobná výzva a trestné oznámenie. ÚP nerieši nevyplatenie mzdy. Nevyplatenie mzdy je trestný čin a rieši to polícia a následne príslušný súd.

billy_jean
19. aug 2026
@billy_jean

@anonym_autor to je stanovené v PZ. Podľa Zákona je mzda splatná najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Čiže v tomto prípade do 31.8. Ak sa mzda nevyplatí dovtedy, tak nasleduje predžalobná výzva a trestné oznámenie. ÚP nerieši nevyplatenie mzdy. Nevyplatenie mzdy je trestný čin a rieši to polícia a následne príslušný súd.

@billy_jean oprava IP, nie UP 😂

autor
19. aug 2026

Jasne no dobre ale normalny clovek posle dokedy ma ked je splatnost do 15. Tal dovtedy poslem takto to je len nespolahlivost

moonlight1210
19. aug 2026
@anonym_autor

Jasne no dobre ale normalny clovek posle dokedy ma ked je splatnost do 15. Tal dovtedy poslem takto to je len nespolahlivost

@anonym_autor Znova - mas v zmluve splatnost k 15temu dnu v mesiaci?

Alebo je to len tak na firme dobrovolne zauzivane, ale v zmluve je napisane, ze k poslednemu dnu v mesiaci?

billy_jean
19. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vy rozdiel výplatný termín a splatnosť mzdy podľa zákona. Zamestnávateľ porušil dohodnutý výplatný termín 15. 8., ale zákonná najneskoršia splatnosť mzdy za júl je 31. 8., pokiaľ zmluva nestanovuje skoršiu splatnosť.

anonym_ec6edf
19. aug 2026

Do 31. 8. nič neporušuje

bobbula
1. sep 2026
@anonym_autor

@billy_jean to nie je pravda, čo píšeš. Zákonník práce nestanovuje že mzda je splatná do konca nasledujúceho mesiaca. Neviem odkiaľ to ty a ostatní máte. Zákon stanovuje že je splatná do dokonca nasledujúceho mesiaca, ak sa v pracovnej zmluve alebo kolektívnej zmluve nedohodne inak. To je určené. A pani bola dohodnutá inak, do 15. dňa. Tá druhá časť vety alebo podmienky sa nedá len tak ignorovať alebo preskočiť 🫣

@anonym_autor autorka máš ešte možnosť dať okamžité skončenie pracovného pomeru. Pokiaľ je zamestnávateľ v omeškaní so mzdou alebo jej časťou viac ako 15 dní. Ale tiež by som ho predtým ešte pre istotu vyzvala na doplatenie, až potom dala okamžite. Ak ho dáš tak potom budeš mať nárok ešte plus na náhradu vo výške dvojnásobku priemernej mesačnej mzdy.

autor
1. sep 2026

Po podaní trestného oznámenia do jedného dňa bola mzda na účte. Jasné do konca mesiaca 4 mesiacov však? Ja ako vysvetlím banke nevyplatené úvery a podobné veci že nejaký zmrd ktorý Perie peniaze nedokáže vyplatiť mzdu kde robím ako otrok ? Aj vy dementi čo mi tu píšete takéto veci tak vám prajem aby vám neprišla mzda rok

bobbula
1. sep 2026
@anonym_autor

Po podaní trestného oznámenia do jedného dňa bola mzda na účte. Jasné do konca mesiaca 4 mesiacov však? Ja ako vysvetlím banke nevyplatené úvery a podobné veci že nejaký zmrd ktorý Perie peniaze nedokáže vyplatiť mzdu kde robím ako otrok ? Aj vy dementi čo mi tu píšete takéto veci tak vám prajem aby vám neprišla mzda rok

@anonym_autor myslím, že každý ktorý ti tu písal, ti radil v dobrom a neželal ti nič zlé. Chapem, že sú to náročné situácie a nie vždy sa dá na to pripraviť. Je fajn, že sa to napokon tak vyriešilo v tvoj prospech. Avšak je dobré si držať nejakú rezervu a byť zodpovedný sám za seba, nespoliehať sa len na druhých a to platí aj o zamestnávateľovi. Rozumiem, že sa to tiež nie vždy dá. Zákonník v tomto prípade veľmi chráni zamestnanca, preto je to trestný čin, rovnako je aj možné vyplatiť zo Sociálnej poisťovne časť mzdy, pokiaľ sa zamestnávateľ dostane do platobnej neschopnosti.

autor
2. sep 2026
@bobbula

@anonym_autor myslím, že každý ktorý ti tu písal, ti radil v dobrom a neželal ti nič zlé. Chapem, že sú to náročné situácie a nie vždy sa dá na to pripraviť. Je fajn, že sa to napokon tak vyriešilo v tvoj prospech. Avšak je dobré si držať nejakú rezervu a byť zodpovedný sám za seba, nespoliehať sa len na druhých a to platí aj o zamestnávateľovi. Rozumiem, že sa to tiež nie vždy dá. Zákonník v tomto prípade veľmi chráni zamestnanca, preto je to trestný čin, rovnako je aj možné vyplatiť zo Sociálnej poisťovne časť mzdy, pokiaľ sa zamestnávateľ dostane do platobnej neschopnosti.

@bobbula samozrejme ja nehovorím o takých ľuďoch ako vy ale niektorí hneď sa do mňa pustili čo vidno že podnikajú a evidentne tiež vyplácajú halabala ľudí a samozrejme že mám nejakú rezervu veď to by nikto nešiel tak že na ale sú rôzne situácie a oni nerozmýšľajú nad tým že niekto môže mať horší mesiac nejaké nečakané výdavky vyššie a je to fakt výborne urobené hneď sa zľakli keď som odfotila podané trestné oznámenie takže potom som ho samozrejme stiahla keďže vyplatili len nechápem to odôvodnenie že výplaty budú meškať pretože sme na dovolenke akože čo toto je za argument ? A ešte doplnili že nevedia kedy

anonym_6d7b29
2. sep 2026
@anonym_autor

@bobbula samozrejme ja nehovorím o takých ľuďoch ako vy ale niektorí hneď sa do mňa pustili čo vidno že podnikajú a evidentne tiež vyplácajú halabala ľudí a samozrejme že mám nejakú rezervu veď to by nikto nešiel tak že na ale sú rôzne situácie a oni nerozmýšľajú nad tým že niekto môže mať horší mesiac nejaké nečakané výdavky vyššie a je to fakt výborne urobené hneď sa zľakli keď som odfotila podané trestné oznámenie takže potom som ho samozrejme stiahla keďže vyplatili len nechápem to odôvodnenie že výplaty budú meškať pretože sme na dovolenke akože čo toto je za argument ? A ešte doplnili že nevedia kedy

@anonym_autor ja len dufam,ze uz tam nerobis,kedze sa nemozes spolahnut na to,ze vyplatu dostanes vzdy na cas ako hodinky.
Toto samizda,ozaj bude medzi benefitov,cislo1 mat vzdy nacas vyplatu.

autor
2. sep 2026
@anonym_6d7b29

@anonym_autor ja len dufam,ze uz tam nerobis,kedze sa nemozes spolahnut na to,ze vyplatu dostanes vzdy na cas ako hodinky.
Toto samizda,ozaj bude medzi benefitov,cislo1 mat vzdy nacas vyplatu.

@anonym_6d7b29 nie ja som čakala mzdu poslednú po výpovedi a normálne som si myslela že to chcú urobiť naschvál že už mi nechcú vyplatiť poslednú mzdu keďže z mojej iniciatívy som podala výpoveď bola tam toho viac ale majú tam teraz brigádničku ktorej nevyplatili žiaden nadčas ani jún takže tá odchádza teraz neviem kto tam bude robiť ale je to každopádne veľmi zaujímavé

anonym_6d7b29
2. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_6d7b29 nie ja som čakala mzdu poslednú po výpovedi a normálne som si myslela že to chcú urobiť naschvál že už mi nechcú vyplatiť poslednú mzdu keďže z mojej iniciatívy som podala výpoveď bola tam toho viac ale majú tam teraz brigádničku ktorej nevyplatili žiaden nadčas ani jún takže tá odchádza teraz neviem kto tam bude robiť ale je to každopádne veľmi zaujímavé

@anonym_autor nuz dovolenku uz pan majitel absolvoval a bude robit sam.

bobbula
4. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v tom prípade si mzdu pri výpovedi, skonceni mala splatnú už v posledný deň skončenia, teda 31.7., nie až pri výplatnom termíne - taký je zákon.

vevesh
4. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v 2. polovici 90tych rokov to bolo normalne, ze si obcas nedostala vyplatu, respektive s parmesacnym oneskorenim...raz mas, dva-styri mesiace nie, potom znova mas a potom znova nie...a nezamestnanost 16%, takze ani druhu pracu si si nenasla...len cakat, dokym pride konecne vyplata. Cize zeny, tie starsie, maju aj osobne skusenosti na tvojej strane, kedze to bolo dost caste...

autor
4. sep 2026
@bobbula

@anonym_autor v tom prípade si mzdu pri výpovedi, skonceni mala splatnú už v posledný deň skončenia, teda 31.7., nie až pri výplatnom termíne - taký je zákon.

@bobbula dokonca🚩

bobbula
4. sep 2026
@anonym_autor

@bobbula dokonca🚩

@anonym_autor dobre, je tam možnosť, že mas niečo v zmluve a je to najbližší výplatný termín (ale pri takomto type podnikateľa pochybujem)

anonym_afcd02
4. sep 2026
@bobbula

@anonym_autor dobre, je tam možnosť, že mas niečo v zmluve a je to najbližší výplatný termín (ale pri takomto type podnikateľa pochybujem)

@bobbula pri skončení pracovného pomeru sa mzda vypláca v riadnom výplatnom termíne. Teda výplata za júl prichádza na účet vo výplatnom termíne za júl, aj pri skončení PP ku 31/07.