icon

Ako sa brániť proti nezákonnej výpovedi?

2. mar 2026

Ahojte, zamestnávateľ ma chce vyhodiť. Započula som rozhovor, kde preberali, že ma prepustia, aby sa na oddelení uvoľnilo miesto a mohli tam presadiť niekoho z iného oddelenia, koho nechcú prepustiť.

Moja otázka znie: skúsia ma pustiť dohodou, bez udania dôvodu a bez odstupného, alebo by mi dali max. jeden mesiac... ak to nevyjde, vyhodia ma pod nejakou vymyslenou zámienkou. Ak mám svedkov, že toto plánujú, nakoľko náročné je súdiť sa proti takému prepusteniu? Koľko by ma táto celá právna ťahanica stála? Počula som, že by som mohla mať nárok až na 36 mesiacov ušlej mzdy. V dnešnej dobe je veľmi ťažké nájsť si prácu. Myslím si, že som v dobrej pozícii a takéto prepustenie považujem za úplne nezákonné. Inde mi radili, aby som podpísala ten jeden mesiac odstupného a zmierila sa s tým. Ale pýtam sa – ak mám svedkov a ak je výpoveď nezákonná, prečo by som sa mala uspokojiť s jedným mesiacom?

Čakám na vaše komentáre a hlavne na vlastné skúsenosti.

anonym_c5f5d3
2. mar 2026

dohoda je o dohode dvoch stran, nemozu ta nutit ju podpisat a ty ju podpis len ak bude pre teba vyhodna inak pri vypovedi musis dodrzat postup a dat ti co ti patri
kolko tam pracujes ?

anonym_7a5928
2. mar 2026

Kolko tam mas odpracovane? Mate take zle vztahy ze Ta chcu pustit, ak si na dobrej pozicii?
Dohodu Ta nemozu donutit podpisat.

anonym_71d0af
2. mar 2026

V dohode si môžete stanoviť podmienky obe strany, aké chcete. Čiže oni ti dajú návrh, ty dáš protinávrh. Ak sa dohodnete ok. Poviem príklad - dávno, dávno, v čase krízy 2009 sa rušilo oddelenie, zo zákona som vtedy mala mať nárok na 2m odstupné a 2m výpovednú dobu. Oni mi ponúkli, že aj odídem ku koncu mesiaca dostanem 5 platov. Tak prečo nie, pre mňa jeden mesiac k dobru. Čiže ty sa snaž dohodnúť. Ak to nepôjde, dajú ti výpoveď s výpovednou dobou a odstupným, pokiaľ máš na neho nárok. Koľko rokov máš odpracovaných?

patrike
2. mar 2026

Pleties spolu rozne veci, dohodu nemozno nikomu nariadit, s dohodou musia obe strany suhlasit. Pouziva sa niekedy na elegantne vyriesenie vyssie postavenych alkoholikov alebo za manazerske preslapy.
V tvojim pripade ta mozu prepustit podla zakonnika prace s odstupnym a vypovednou lehotou, musia presne uviest dovod. Ak tvoje miesto fiktivne zrusia a nasledne opat vytvoria pre noveho cloveka, potom sa mozes sudit. Ak su len trochu sikovni, premenuju poziciu a redefinuju pracovnu napln a potom ti nic nepomoze.
Vseobecne : ked si na odstrel, tak ta vyrazia tak ci tak.

anonym_e8be73
2. mar 2026

@anonym_autor ty si riadna spekulantka, sa necudujem ze ta chcu prepustit, kopla by som ta akurat vies kam. ak ta chcu prepustit vzdy sa najde daky dovod a neboj nova pozicia urcite nebude rovnaka ako je teraz ta tvoja. kto spekuluje, si akurat tak ty. mozem sa opytat, kolko tam pracujes? spominas mesiac odstupne, tak tam si max rok? 🙂

anonym_b53068
2. mar 2026

Dnes máš svedkov, keď príde na lámanie chleba, nikto nič nepočul a nevidel. Mám inú skúsenosť, po návrate z materskej mi ponúkali miesto na inom oddelení, síce veľmi zaujímavé, náročné, sen, ale pri dochádzaní a malom dieťati nepredstaviteľné, vraj moje miesto sa ruší. V zátvorke - moje miesto sa nerušilo, baba, ktorú potrebovali dostať na moje miesto, pracovala na tom oddelení, ktoré ponúkali mne, prácu nezvládala, bola veľká kamka s mojou vedúcou a chceli ju upratať. Tak som si zobrala do rúk svoju pracovnú zmluvu, celú ju detailne prešla, zahrala sa na chrumkavú (začala som hrať ich hru). Spýtala som sa, či môžem byť aspoň jeden deň na ponúkanom oddelení, aby som videla, do čoho idem. A tam som sa dozvedela všetko o tomto zákulisnom ťahu. Preveľká chyba, že v mojej pracovnej zmluve bolo okrem iného presne určené aj miesto výkonu práce s názvom sídla, ulice, oddelenia. A tak som po svojom dni na skúšku a predýchaní, nakráčala na personálne, vyčistila im žalúdky, rovnako i mojej vedúcej (vedela som, že do tej firmy sa už nikdy nevrátim), a podľa kolektívnej zmluvy dostala aj 5 mesačné odstupné. Keď sa ťa chcú zbaviť, urobia to, je na tebe, čo z toho vyťažíš. Čo máš v zmluve, máte kolektívnu zmluvu... ?

anonym_ef4190
2. mar 2026

Je jednoduche ta obist … zrusenie pracovneho miesta, (zazila som ab ked nie v mojom pripade) nemusia vytvorit nove … len presunu tvoje veci niekam inam. K dohode ta nutit nemozu, vypoved je jednostranna v sulade so zakonom. Pokial nemas dobreho pravnika, sama to nedas. Je to na dlhe tahanice a so svedkami bu son neratala. Kazdy si chrani vlastnu zadnicu. Takze ak nebudu prepusteni spolu s tebou, potopia ta … ty nemas, co ponuknut a ucty za nich nezaplatis… na to pozor. Zvaz svoje moznosti … ano mam skusenost, ked som bola prepustena nie uplne v sulade so zakonom … ale vsetko riesila pravnicka kancelaria a na 90% som mala vyhrate … v podstate islo len o vysku odstupneho … a s odstupom casu … mala som pytat viac🤷‍♀️ ja som osobne neriesila nic okrem preposlania kontaktu. 36 mesiacov … pokial nie si CEO alebo nieco podobne … nemas sancu, keby si nim bola teple miesto si najdes

anonym_3cd5fb
2. mar 2026

@anonym_autor nevieme, ako to tvoje miesto zrušia, ani čo vo výpovedi bude, tak je teraz ťažko súdiť či aj to ako ta prepustia bude urobené nezákonne. Ak bude papierovo všetko v poriadku, svedkovia ti nepomôžu.
Ak podpíšeš dohodu - je to zákonné. Ak zrušia tvoje miesto a dajú ti odstupné zo zákona, dodržia všetko to, čo majú, opäť je to zákonne.
To, že na tvoje miesto obratom niekoho zamestnajú alebo pozíciu premenuju je už porušenie predpisov, no ťažšie dokázať. Svedkovia len toho, čo vedenie plánovalo nestačí. Možno v americkom filme. Dôkazom je až to, čo sa aj naozaj stalo/urobilo/vykonalo.

muchotrafka298
2. mar 2026

Ti pleties dokopy rozne veci. Hlavne si pozri svoju pracovnu zmluvu.Dohodu podpisat nemusis, je to dohoda. 36 mesiacov uslej mzdy? To si top managerka niekde, CEO, vedenie, spravna rada?
A to, ze mas svedkov, tak to je fajn, ale mas ich dnes. Zajtra ich mat nebudes a ked pride na lamanie chleba, ani Ta nebudu poznat. V zivote nic nevideli, nepoculi a vlastne Ta nepoznaju.
Samozrejme, ze si mozes najat pravnika, ze Ta prepustili neopravnene, len by si si mala byt vedoma, ze kolko Ta to moze stat penazi a vysledok je nejasny, lebo to je vzdy 50:50. Musis dokazat porusenie zakona a oni si daju sakramentsky pozor, aby ho neporusili.

anonym_4a1c7f
2. mar 2026

Samozrejme mozes sa branit....ale ja by som nechcela pracovat tam kde ma nechcu. Casom by ti aj tak robili napriek. Ty musis vediet ci ti to za ten boj stoji.

oriesocek
2. mar 2026

Pre upresnenie. Ak sa nedohodnete a oni ti dajú výpoveď - napr z organizačných dôvodov, tak na súd to môžeš dať, ak to bude chybne ako proces - napr ponuková povinnosť, nedodržanie zákonných poziadaviek…. Ale počítaj s tým, že to bude trvať pár rokov (u manžela už 12 a ešte to nie je ukončené) a pekných pár tisíc (teda skôr desiatok). Súdnictvo je u nás bohužiaľ dosť spomalene, ťahá sa všetko, z času na čas sa spis odloží akoby omylom do archívu , atd…

anonym_eb4f68
2. mar 2026

@anonym_autor
Aka si prespekulovana taka si naivna, nemas ziadnych svedkov.

anonym_e8be73
3. mar 2026
@anonym_eb4f68

@anonym_autor
Aka si prespekulovana taka si naivna, nemas ziadnych svedkov.

@anonym_eb4f68 na jednun stranu poukazuje na spekulativnu vypoved na druhu stranu spekuluje sama autorka. asi zije v americkom sne, ked si mysli, ze vyhra. naivita. aze 36m nahrada mzdy, dobre ma to pobavilo !

vevesh
3. mar 2026

Nie si v amerike, ze pravnici pracuju bud pro bono alebo podla vyhrateho/prehrateho sudu. Svedkov urcite nemas, pokial nebudu tiez s tebou prepusteni. A ak je to nejaka vacsia firma, ma pravnika, bude vsetkym okolo vypovede kryta (aj ked pojdu takto naokolo). Takze ako prve pozriet zmluvu a ja ososbn3 by som sa snazila vytrieskat co najviac dohodou. Jedna osoba v mojom okoli si v rovnakej situacii zvolila ine miesto v rovnakej firme radsej (menej platene, ale stale zamestnana) a skoncila po par rokov takmer psychicky zdeptana (zly kolektiv, zla praca, zle podmienky, ale ucty sa platit museli....).

anonym_abdf8d
3. mar 2026

@anonym_autor moj otec sa súdil so zamestnavatelom 10 rokov. Pracovnopravne vzťahy majú na sudoch prednost, ale vidis na tomto prípade, v akom stave je naše súdnictvo. Na zamestnávateľa mal kopec dôkazov, podal na neho viacero žalôb aj na neplatnosť výpovede. Do kariet mu hralo, že sa robilo každoročne vyhodnocovanie pracovníkov, podľa viacerych kritérií, otec priniesol organizacii historicky projekty za stovky milionov slovenských korun, aj v ostatnych rebríčkoch bol najlepší, tie dokazy boli nepriestrelné, že ho nemali prepustiť pre nadbytocnost, lebo bol kľúčovým zamestnancom, ale bola to v podstate politická objednavka. Otec si veľa žalôb pisal sám, bol prudko inteligentny, vedel si nastudovat judikaty, zákony, toto nie je realne schopny bezny smrteľník. Na sudoch ho obhajoval pravnik, ktorému všetko musel vysvetľovať, čo si nastudovat, pripravovať mu podklady, napriek tomu za pravne zastúpenie zaplatil za tie roky cez 5000 eur + chcel pravnik odmenu aj po ukončení sporu. Skončilo to dohodou, suma za všetko bola viac ako tých 36 platov (spojilo sa viacero žalôb do spoločnej dohody). Počas súdneho procesu ocino dostal rakovinu, sme presvedčení, že to bolo kvôli tomu a veľkému stresu. Takze toto si zváž. Hlavne 36 platov sa udeľuje výnimočne, skôr vôbec, veď si načítaj obdobné prípady - rozhodnutia sudov, aj keď sú anonymizovane, sú zverejnene. Navyse, si si ista, že máš svedkov? Totiž každý sa boji o robotu, nikto ti nepride svedčiť proti svojmu chlebodarcovi. Aj toto sme zažili, napriek tomu, že vyplakavali na jeho pohrebe a hovorili, ako bol otec najlepsi manažér, že uz za nikoho im tak dobre nebolo, keď sa riešil súdny spor, všetci ticho suchali nohami.

anonym_e8be73
3. mar 2026
@anonym_abdf8d

@anonym_autor moj otec sa súdil so zamestnavatelom 10 rokov. Pracovnopravne vzťahy majú na sudoch prednost, ale vidis na tomto prípade, v akom stave je naše súdnictvo. Na zamestnávateľa mal kopec dôkazov, podal na neho viacero žalôb aj na neplatnosť výpovede. Do kariet mu hralo, že sa robilo každoročne vyhodnocovanie pracovníkov, podľa viacerych kritérií, otec priniesol organizacii historicky projekty za stovky milionov slovenských korun, aj v ostatnych rebríčkoch bol najlepší, tie dokazy boli nepriestrelné, že ho nemali prepustiť pre nadbytocnost, lebo bol kľúčovým zamestnancom, ale bola to v podstate politická objednavka. Otec si veľa žalôb pisal sám, bol prudko inteligentny, vedel si nastudovat judikaty, zákony, toto nie je realne schopny bezny smrteľník. Na sudoch ho obhajoval pravnik, ktorému všetko musel vysvetľovať, čo si nastudovat, pripravovať mu podklady, napriek tomu za pravne zastúpenie zaplatil za tie roky cez 5000 eur + chcel pravnik odmenu aj po ukončení sporu. Skončilo to dohodou, suma za všetko bola viac ako tých 36 platov (spojilo sa viacero žalôb do spoločnej dohody). Počas súdneho procesu ocino dostal rakovinu, sme presvedčení, že to bolo kvôli tomu a veľkému stresu. Takze toto si zváž. Hlavne 36 platov sa udeľuje výnimočne, skôr vôbec, veď si načítaj obdobné prípady - rozhodnutia sudov, aj keď sú anonymizovane, sú zverejnene. Navyse, si si ista, že máš svedkov? Totiž každý sa boji o robotu, nikto ti nepride svedčiť proti svojmu chlebodarcovi. Aj toto sme zažili, napriek tomu, že vyplakavali na jeho pohrebe a hovorili, ako bol otec najlepsi manažér, že uz za nikoho im tak dobre nebolo, keď sa riešil súdny spor, všetci ticho suchali nohami.

@anonym_abdf8d autorka ma ledva odpracovane rok, ked pise o tom ze ma narok na 1m odstupne. Pripad tvojho tatina je uplne iny. A presne ako pises, ostatni mozu len suchat nohami ( svedkovia) , pochybujem , ze pojdu svedcit v prospech autorky.
kazdy sa dnes boji o pracu... Autorka je akurat tak naivna a nastvana. A vypocitava.

oriesocek
3. mar 2026
@anonym_abdf8d

@anonym_abdf8d my sme niečo podobne - už 12 rokov. Skúsenosti toľko, že mozem robiť šéfku personálneho a právnika. Veľa veci sme si robili samy - ale právnika musíme platiť. Už sme boli na každom súde na SR. Ale manzel bol rovnako na vysokej pozicii vo veľkej firme, takže sa to ťahá, stále sa odvolávajú. Teda najprv on… ale korporat ma mesačný budget na právnikov… už by sa to malo ukončiť v dohľadnej dobe- keďže znovu sme išli z ústavného na kraj, okres a teraz kraj (+ 2x prieťahy). Ale je to extrémne náročné z hľadiska psychiky. Nás tie všetky súdy, odvolania, prieťahy, vyjadrenia na vyjadrenia, atd stali ani nebudem hovoriť kolko. Keďže oni v pohode nápisu 20 strán nezmyslov a právnik na to musí reagovať, kedte súd žiada na všetko vyjadrenie.

anonym_b81670
3. mar 2026

Dolezite je, ci svedkovia budu ochotny to potvrdit pred pripadnym sudom. Lebo sa budu bat ze dopadnu rovnako.Urcite by som nepodpisal dohodu s 1 mesacnym odstupnym. Aj ked najlepsie je sa dohodnut. Ak to pojde na sud, bude o stat vela nervov a penazi a vysledok je neisty

anonym_abdf8d
3. mar 2026
@oriesocek

@anonym_abdf8d my sme niečo podobne - už 12 rokov. Skúsenosti toľko, že mozem robiť šéfku personálneho a právnika. Veľa veci sme si robili samy - ale právnika musíme platiť. Už sme boli na každom súde na SR. Ale manzel bol rovnako na vysokej pozicii vo veľkej firme, takže sa to ťahá, stále sa odvolávajú. Teda najprv on… ale korporat ma mesačný budget na právnikov… už by sa to malo ukončiť v dohľadnej dobe- keďže znovu sme išli z ústavného na kraj, okres a teraz kraj (+ 2x prieťahy). Ale je to extrémne náročné z hľadiska psychiky. Nás tie všetky súdy, odvolania, prieťahy, vyjadrenia na vyjadrenia, atd stali ani nebudem hovoriť kolko. Keďže oni v pohode nápisu 20 strán nezmyslov a právnik na to musí reagovať, kedte súd žiada na všetko vyjadrenie.

@oriesocek ja som si na tom jeho prípade napisala diplomovku a vyhrala s nou 1 miesto na ŠVOČ😅 takze ano, vyškolila sa pritom celé rodiny a mám lepsie pravne povedomie ako 99% manažérov. Ale aj mna prekvapili minulý rok napr iste lehoty pri nariadení čerpania dovolenky, lebo platil ešte mimoriadny stav, keď som ja zas manželovi niečo riešila v práci, ale v jeho veľkej spolocnosti o tom nevedeli, takze som si to uhrala v manzelov prospech, takze na niečo to bolo… držím vam vo vašom boji palce, nech spravodlivosť zvíťazí.

anonym_6da79d
3. mar 2026

Moja znama takto vydolovala odstupne cca 30 mesiacov + 4 mesiace vypovedna lehota na formalne dokoncovacie ulohy a preberaci proces na kolegu z HO.
Ale predchadzal tomu proces odkladania emailov, ukladania pisomnych dokazov...zapisov z kazdeho stretnutia s kazdym sefom. Pisomny suhrn jej vsetkych uloh aj s pozitivnym kazdorocnym hodnotenim. Proste bola pripravena.
Islo o to, ze ju vyhodili a praca sa odovzdala mladsiemu (lacnejsiemu) kolegovi. O com sebavedome rozhodol novy manazerik a myslel si, ze znama odide cela stastna so 6 mesiacami podmienenymi pisomnym suhlasom od noveho kolegu, ze ho vsetko naucila. 🙂
Sla za pravnikom.
Postavili to na diskriminaciu kvoli veku. Korporatni pravnici nevedia co v takychto situaciach robit.
Treba skusit. Inac to nejde.

petronela1985
3. mar 2026

@anonym_autor aj keď je to teraz na pracovnom trhu tak, ako to je, napriek tomu by som nechcela byť v pracovnom pomere u niekoho, kto ma tam nechce. Iný potenciálny zamestnávateľ môže vidieť tvoju pracovnú hodnotu. Tu strácaš čas a nervy. Proste, našiel sa lepší človek na to miesto. Veľa vecí nie je v živote spravodlivých a možno aj je, možno dôvod na tvoje prepustenie majú, len ťažko tomu dať zákonnú podobu. Ja by som im na to kašľala z vysoka.

princezna_bosorka
4. mar 2026

@anonym_autor zacni tym, ze si najdes advokata. Dokazy, krore nie su na papieri, su slabe ako caj. takto od stola ti nikto nepovie, kolko to moze stat (a ani kolko to bude stat zamestnavatela, ak prehra). Moja klientka za nezakonne prepustenie teraz dostala 25 tus eur a o dalsich 18 sa este sudime.

anonym_b0a58c
4. mar 2026

Neoplatí sa Ti to. Súdne ťahanice budú trvať minimálne 2 až 3 roky a nakoniec budeš aj tak možno musieť zaplatiť súdne trovy. U mňa to bolo 4900€. Ak Ťa chcú prepustiť radšej to prijmi s hrdosťou, že prídu o schopného zamestnanca a nájdi si inú prácu.

anonym_e8be73
4. mar 2026
@anonym_b0a58c

Neoplatí sa Ti to. Súdne ťahanice budú trvať minimálne 2 až 3 roky a nakoniec budeš aj tak možno musieť zaplatiť súdne trovy. U mňa to bolo 4900€. Ak Ťa chcú prepustiť radšej to prijmi s hrdosťou, že prídu o schopného zamestnanca a nájdi si inú prácu.

@anonym_b0a58c hlacne toto je daka urazena co tam robila mozno rok. to sa jej ozaj neoplati natahovat, skor mam pocit ze je urazena a myslela si ze si vycuca zo situacie maximum. dalsia.... na grc