icon

Ako správne nastaviť pracovnú zmluvu v gastre?

8. mar 2025

Ahojte robím už nejaký čas v Gastre a pri nástupe som dostal normálnu pracovnú zmluvu z minimálnou mzdou na papieri no dostávam o 300€ viac dajme tomu. Problém je v tom že keď som si pozeral poisťovňu tak som tam registrovaný dohodár o pracovnej činnosti. Nebudem si musieť doplácať sám? Ako to funguje?

petamich
•
8. mar 2025

A ta normalna zmluva bola dohoda o vykonani pracovnej cinnosti? Alebo aka zmluva? Klasicky trvaly pracovny pomer a zaregistrovali ti dohodu?

autor
•
8. mar 2025

@petamich Nie je tam napísané dohoda o pracovnej činnosti ale len pracovná zmluva

nelca84
•
9. mar 2025

A aky mas v tej zmluve dohodnuty tyzdenny pracovny cas? Lebo na dohodu o PČ je mozne odpracobat max. 10 hodin tyzdenne. Takze ak pracujes viac, nejdu za teba odvody. A to plari aj o peniazoch, mtore beries na ruku. Je ti jasne, ze odrbvavas sam seba, vsak?

autor
•
9. mar 2025

@nelca84 40h týždenne ako to myslíš ?

autor
•
9. mar 2025

@nelca84 40h týždenne ako to myslíš že odrbavam sám seba ?

nelca84
•
9. mar 2025

Tak, ze odvody sa platia iba z penazi na vyplatnej paske.
To zistis, ked budes PN, pojdes na matersku, do dochodku, nebodaj by sa ti nieco stalo a siel by si na invalidny...
A ako som napisala, na dohodu o PČ je mozne odpracovat iba 10 hodin tyzdenne, cize max. z tohtopoctu hodin za teba odvadza zamestnavatel, ak nie aj z menej. Pravdepodobne ta zaregistroval iba preto, aby mu nebolo zistene nelegalne zamestnavanie. Takze zakladna otazka, mas vyplatne pasky? A kolko mas na nich hodin?

tiika
•
9. mar 2025

Tu minimálnu mzdu máš na hodinu či mesačnú? Podľa všetkého ide o podvod a neplatia za teba odvody ani toľko, koľko by mali za zárobok na prac.zmluve. Doplacat si ale nebudes musieť, no máš potom mensi výmer na pn, podporu, dôchodok…

vivuska666
•
9. mar 2025

Inak cele gastro ma zvlastne pozadie co sa mzdovych veci tyka. Minimalna mzda a zvysok na ruku. O 40 hodinach za pracovny tyzden mozu casnici len snivat.

nelca84
•
9. mar 2025

@vivuska666 to mas pravdu. Problem je, ze zamestnanci v tom idu so zamestnavatelmi, lebo jasne, dostanu viac ako keby mali mzdu riadne na paske a zaplatene odvody. Ale to ich skor ci neskor dobehne.

tiika
•
9. mar 2025

@vivuska666 prečo myslis, že môžu o 40h týždenne iba snívať?

vivuska666
•
9. mar 2025

@tiika Moj muz robi casnika od maturity. Kratky dlhy tyzden. Ranajky su od siedmej a restika zatvara o 22hej. Chodil bud na 7mu alebo na desiatu. Obcas mohol odist skor, ale ked bolo plno bol tam cele hodiny. Nikdy sa nestalo ze to vyslo priemerne 8 hodin denne. Sanitarny den sa nezapocitaval ak to vyslo na jeho volno. Cele zle.

tiika
•
9. mar 2025

@vivuska666 myslím, že toto dosť záleží od podniku. Niekde pracujú 7-19; inde ako píšeš 7-19, či 10-22. Nadčasy bývajú bezne, no stáva sa, že niektori pracujú cele mesiace bez nadčasov. Sanitárnym deň sa ma a u nas i riadne započítava. Takze fakt je to individuálne. No možno máš pravdu, že vacsina prevádzok funguje ako opisuješ ty + peniaze bokom.

maury
•
9. mar 2025

Ja nechápem ako môže mať niekto podpísanú pracovnú zmluvu, ktorú má v rukách a v soc.poisťovni nahlásenú dohodu o pracovnej činnosti.

bu_bu_bubak
•
9. mar 2025

Samozrejme, ze odrbavas sam seba.....ved to je uplne logicke v tomto pripade 🙄

Na paske minimalna mzda a zvysok bokom. Do tohto by som ja teda urcite nesiel. Ak sa riesia podmienky tak nech je to tak ako je uvadzane v inzerate. S takymito smelinarmi by som ja zmluvu urcite nepodpisal.

Minimalna mzda = minimalne odvody. Ked pride na rad PN ci dochodok tak ta to casom pekne dobehne.

maury
•
10. mar 2025

@bu_bu_bubak takto funguje XY firiem na Slovensku. V lokalitách, kde je nedostatok pracovných miest, tak tým ľudom neostáva nič len len sa vziať a cestovať aj cez pol republiky za prácou. Nevezmeš to kvôli tomuto? Nevadí máme tu ďalších, ktorí s tým taký problém nemajú, sú radi že môžu robiť a nejaké peniaze zarobia. Koľkí žijú zo dňa na deň, neriešia čo bude, alebo nemajú možnosť dochádzať za prácou alebo majú exekúcie a takto im to vyhovuje.

bu_bu_bubak
•
10. mar 2025

@maury kazdy je strojcon vlastneho stastia. Ak si niekto mysli, ze toto je dobre riesenie tak smelo do toho.

maury
•
11. mar 2025

@bu_bu_bubak tí ľudia sú mnohí takí jednoduchí, že fungujú úplne inak. Oni nevedia, že sa to dá inak. V oblasti, kde funguje takto 90% firiem a v zvyšných 10% sa proste nemajú šancu zamestnať. Nemali to kde vidieť. Prostredie, zázemie, k tomu prisluhujúce vzdelanie. Poznám mentalitu Slovenských podnikateľov a tzv. syndróm Slovenského podnikateľa. Kde si majiteľ myslí, že je samaritán a ako ľuďom pomáha. To je taký začarovaný bludný kruh. Deje sa to hlavne v menších mestách, ktoré viac menej vznikli lebo vybudovaný priemysel.