icon

Ako učiteľka zvládne návrat do práce s májovým dieťaťom?

Dnes o 10:50

Ahojte, syn bude mat v maji 2027, 3 roky.
Ako ste riesili nastup do prace?
Som ucitelka a v maji mi urcite neprideli riaditelka ziadnu triedu, ani nebude kvoli mne menit rozvrh.
Syna by mi teoreticky mohli zobrat do skolky od 2 rokov a v septembri 2026 by som vedela nastupit.
Pochybujem, ze by mi vystacila dovolenka na pokrytie vsetkych dni od maja 2027 do septembra 2027.
Alebo ste robili asistentku?Neplatene volno? Musim si to este pejst so mzdarkou a riaditelkou.
Je tu nejaka ucitelka v podobnej situacii a vedela by mi poradit? Dakujem

anonym_8cf7d9
Dnes o 11:07

@anonym_autor zisti ak by ti ho vedeli vziat od februara by bolo idealne, nastupis od pol roka - moj maly je tiez majovy, len mne ho bolo luto ze bude v neznamom prostredi s detickami co sa uz poznaju (hoci mi ho vzali do skolky od pol roka) a siel k rodinnej znamej

letfenixa
Dnes o 11:10

@anonym_autor pokiaľ oznamis nástup, tak nastupis, žiadne také, že kvôli tebe sa neprerobi rizvrh, ja som tento šk.rok vyrobila už 4 rozvrhy.

lucka_ke
Dnes o 11:11

tiež by som volila súkromnú škôlku alebo opatrovateľku a vrátila sa do školy na polroka

anonym_85e0cb
Dnes o 11:11

@anonym_autor ja len úplne laicky kmotra má tri deti (decembrové, marcové, júnové) od všetkých troch nastúpila skorej a deti šli skorej do mš. Len prvý rok nebola triedna. Každopádne to mala vopred vydiskutované s riaditeľom školy.

autor
Dnes o 11:18
@lucka_ke

tiež by som volila súkromnú škôlku alebo opatrovateľku a vrátila sa do školy na polroka

@anonym_8cf7d9 Ved prave, ze ho nechcem velmi hodit do rozbehnuteho vlaku.
@letfenixa Som prvostupniarka, takze je to asi iny pripad.
@lucka_ke U nas beru od 2rokov, len musi byt samozrejme odplienkovany.

anonym_00acaa
Dnes o 11:24

ja mám dve májové deti, po každej materskej mi naskočilo kopa dovolenky. Riaditeľ to dajako "navrhol" najprv som čerpala dovolenku, aj PN-ku a v lete tiež dovolenky, ani neviem ako, ale nastupila som koncom augusta. Ale hlavne to bola vôľa riaditeľa. Dopredu som hovorila s riaditeľom a on to navrhol. Nech akože nastupim, ale reálne od septembra, "dajako to urobíme"
Oznámila som normálne na papieri: ... 25.5. plánujem nastúpiť po MD

simca06022011
Dnes o 11:27

ty len oznam, kedy nastupujes po RD do prace.. a uvidis co sa navrhne, ako to bude, to potom spolu uz dohodnete. To nie je na tebe aby si premyslala aku pracu budes robit, pridelia ta niekde mozno do septembra na nieco ine, samoozrejme ti daju cerpat dovolenky a vsetko.. v lete sa aj tak neuci... a k tomu este budes riesit kedy dieta do skolky atd.. to by som uz riesila skor. A rozbehnuty vlak co sa tyka skolky neries, za mna je lepsie dat dieta do jari do skolky prvy krat ako v septembri...

anonym_78e617
Dnes o 11:55

S učitelkami sú stále samé problémy

letfenixa
Dnes o 11:55
@anonym_78e617

@anonym_78e617 hej, hej.

letfenixa
Dnes o 11:56
@anonym_autor

@anonym_8cf7d9 Ved prave, ze ho nechcem velmi hodit do rozbehnuteho vlaku.
@letfenixa Som prvostupniarka, takze je to asi iny pripad.
@lucka_ke U nas beru od 2rokov, len musi byt samozrejme odplienkovany.

@anonym_autor nie je. Ved za teba niekto zastupuje, takže tvojim navratom tento zastup končí.

autor
Dnes o 12:01
@anonym_78e617

@anonym_00acaa dakujem, mam na vyplatnej paske cca 55 dni.
@simca06022011 dakujem, uvidim ako to cele domyslim, ci ho dam skor alebo neskor do prace.
@letfenixa sice ano, to je pravda.
@anonym_78e617 je s nimi problem, vsade chybaju.

autor
Dnes o 12:01

Do skolky*😅

anonym_246481
Dnes o 12:07
@anonym_autor

Do skolky*😅

@anonym_autor ne! Uz do roboty s nim! :D :D 🙂

anonym_78e617
Dnes o 12:09
@anonym_autor

@anonym_00acaa dakujem, mam na vyplatnej paske cca 55 dni.
@simca06022011 dakujem, uvidim ako to cele domyslim, ci ho dam skor alebo neskor do prace.
@letfenixa sice ano, to je pravda.
@anonym_78e617 je s nimi problem, vsade chybaju.

@anonym_autor Neviem kde chýbajú ale u nás ani jedno voľné miesto. Skôr teraz prepúšťali lebo nepotrebujú

anonym_b71ee7
Dnes o 12:14

@anonym_autor toto ty nerieš, len oznam návrat do práce. Oni si to zariadia.

michaela329
Dnes o 12:17

@anonym_autor mne končí RD v januári a vrátim sa v januári. Kolegyňa nastúpila po RD v apríli. Jednoducho k termínu konca RD. Zastupujúca učiteľka s tým jednoducho musí počítať, že to tak môže byť 🤷 Nie vždy to vyjde na september.

autor
Dnes o 12:20
@anonym_78e617

@anonym_autor Neviem kde chýbajú ale u nás ani jedno voľné miesto. Skôr teraz prepúšťali lebo nepotrebujú

@anonym_78e617 zalezi asi od lokality, na vychode som ucila v osade a vzdy potrebovali novych, na zapade je tiez viac ponuk a vies si este vybrat. Samozrejme asi nejaka mala dedinska skola neprijma kazdy rok ucitelov, alebo mas kombinaciu, ktoru maju viaceri. Nemyslim vsak, ze je problem sa zamestnat v skolstve, skor maju riaditelia problem udrzat si ucitelov.

autor
Dnes o 12:21
@michaela329

@anonym_autor mne končí RD v januári a vrátim sa v januári. Kolegyňa nastúpila po RD v apríli. Jednoducho k termínu konca RD. Zastupujúca učiteľka s tým jednoducho musí počítať, že to tak môže byť 🤷 Nie vždy to vyjde na september.

@michaela329 dakujem☺️

evkatk
Dnes o 14:19

Ja som nastúpila tiež v máji do školy ako učiteľka s tým rozdielom, že moje dieťa malo 20. mája 20 týždňov, t.j. 5 mesiacov. Tak vtedy končila MD. Dalo sa všetko zvládnuť s prechodom na maximálne 3 hodinový spánok za celý deň. Dieťa bolo v jasličkách, o domácnosť bolo 100 % postarané, naďalej v nej udržiavaná sterilná čistota a staršie deti mali skvelé výsledky, nepocítili odchod mamy do školy. O necelý rok som už nastúpila ako riaditeľka a aj to sa dalo zvládnuť ďalších 25 rokov.

simona20201309
Dnes o 14:19

@anonym_autor keď máš teraz 55dni dovolenky tak v januari 2027 ti nabehne ďalších 40dni (45?) Takze budeš mat uuuplne s prehľadom dovolenku na 3 mesiace. Oficialne nastupis v máji a reálne az v auguste.

simona20201309
Dnes o 14:22
@evkatk

Ja som nastúpila tiež v máji do školy ako učiteľka s tým rozdielom, že moje dieťa malo 20. mája 20 týždňov, t.j. 5 mesiacov. Tak vtedy končila MD. Dalo sa všetko zvládnuť s prechodom na maximálne 3 hodinový spánok za celý deň. Dieťa bolo v jasličkách, o domácnosť bolo 100 % postarané, naďalej v nej udržiavaná sterilná čistota a staršie deti mali skvelé výsledky, nepocítili odchod mamy do školy. O necelý rok som už nastúpila ako riaditeľka a aj to sa dalo zvládnuť ďalších 25 rokov.

@evkatk riadne chaoticky napísaný príspevok.
Tak snáď ste pre tými 25r nemali ako riaditeľky toľko povinnosti a písomnosti ako dnes. Dnes keby nastúpila matka na pozíciu riaditeľky pri malých deťoch tak by ich pravdepodobne nevidela ani vyrastat, nie to ešte udržiavať domácnosť...

anonym_2fe2e2
Dnes o 14:26

Som učiteľka, jedno dieťa januárové, druhé marcové. Obe deti nastúpili do MŠ v septembri ako 2,5 ročné.

anonym_b4a0a4
Dnes o 14:36
@anonym_8cf7d9

@anonym_autor zisti ak by ti ho vedeli vziat od februara by bolo idealne, nastupis od pol roka - moj maly je tiez majovy, len mne ho bolo luto ze bude v neznamom prostredi s detickami co sa uz poznaju (hoci mi ho vzali do skolky od pol roka) a siel k rodinnej znamej

@anonym_8cf7d9 3 rocne dieta absolútne nerieši, kti sa s kým v triede pozná 🤦‍♀️ normalne sa zaradi a bude sa hrať. Ale práve kvôli adaptácii a normativom sa deti vtedy standardne neprimaju. Pokial mas známosť, vezmú aj v apríli ci máji.

letfenixa
Dnes o 14:46

Bolo by asi dobré, ak sa bude dať, aby tvoj syn išiel do škôlky vo februári 2027, ešte by si bola doma počas prvých chorôb a na konci mája už bude chorobnosť lepšía.

autor
Dnes o 16:04
@simona20201309

@anonym_autor keď máš teraz 55dni dovolenky tak v januari 2027 ti nabehne ďalších 40dni (45?) Takze budeš mat uuuplne s prehľadom dovolenku na 3 mesiace. Oficialne nastupis v máji a reálne az v auguste.

@simona20201309 pocas rodicaku nenabehne nova dovolenka.

autor
Dnes o 16:07
@letfenixa

Bolo by asi dobré, ak sa bude dať, aby tvoj syn išiel do škôlky vo februári 2027, ešte by si bola doma počas prvých chorôb a na konci mája už bude chorobnosť lepšía.

@letfenixa takto som to aj ja zvazovala. Alebo syn od septembra a ja od februara do prace. Aby sa adaptoval, presiel chorobami.

anonym_7c5dc7
Dnes o 16:13
@evkatk

@evkatk ano, verim, ze vtedy sa inak nedalo a museli ste to nejak zvladnut. Aj moja mama musela nastupit do prace par tyzdnov po mojom narodeni. Som presvedcena, ze niekde tu sa zacali moje psychicke problemy. Jasle si nepamatam, skolku som nenavidela. Obhryzene nechty, stres, plac, nastastie teraz uz nie sme nutene deti takto skoro zverit do opateri institucii.
@anonym_autor ja som nastupila na polovicny uvazok na dva dni - vyhovovalo to vtedy aj skole (nemali pre mna viac hodin) aj mne, kedze dieta som este nemala v skolke. Bol s nim muz. Aj pre mna nebol ten navrat tak drsny.

anonym_4f3908
Dnes o 17:48
@evkatk

@evkatk fuj, uz to ako vyslovujes ,,jaslicky" z teba nerobi dobru mamu...a urcite si to uzivalo to dieta, vsak?!...typicky komunisticky studeny odchov, az ma striasa, brrrrrr....a ty ako mama 3 malych deti o rok riaditelka...no way...ty si deti len porodila a potom odovzdala do institucii