icon

Ako zvládate dieťa a prácu?

larissa007
27. jan 2017

Ahojte ako to mate zorganizovane a co robite? Pracu a dieta ...do kedy mate pracovnu dobu?

janci05
27. jan 2017

@larissa007 no poviem ti, že v dnešnej dobe keď starí rodičia ešte chodia do roboty a nemá kto dieťa postrážiť po škôlke, škole tak je to celé zle. Ja som pracovala v obchode od 9.00 hod. do 17:30. Škôlka otvorená do 16:30 a manžel chodí do roboty tak, že týždeň ranná a týždeň poobedná a na rannej robí do 15:00 a ešte aj dochádza, takže tiež škôlku nestíhal. Mama moja robí, aspoň otec je na inval. dôchodku, tak rok a pol mi on chodil takmer každý deň po neho. Nakoniec som dala výpoved, a neskôr som pracovala na štyri hodiny, takže to mi vyhovovalo najviac, aj teraz by som mala isť do tej istej práce, tak dúfam že tam aj nastúpim. Toľko moja skúsenosť.

hettinka
27. jan 2017

pracovná doba od 7:3 do 14:00 + zvyšok pracovného času si nosím prácu na doma. takto pracujem odkedy syn nastúpil do škôlky v 2,5 roku, teraz už je školák
ešte som k tomu pracovala 3 roky na dohodu, čo bolo asi 1 týždeň z mesiaca po 2-3 hodiny denne
deti mám dve. ráno rozvážam do škôl. Vstávam pred 6:00, o 6:30 odchádzam z domu, okolo 7:00 vykladám pred školami a do 7:30 som späť. popoludní tá istá cesta, domov prichádzame okolo 15:00, ešte niekedy ide mladší na krúžok.
Staršia sa už premiestňuje aj vlakmi sama, takže ak končí v takom čase, že ju môžem zobrať, ide so mnou autom, inak vlakom.
Potom riešime domáce úlohy, domácnosť, večeru, bežné rodinné radosti a starosti ...
Cez prázdniny som našťastie doma, takže v tomto ohľade super práca ... vybrala som si ju práve pre dobrý pracovný čas, inak som mala úplne iné ambície.

alicka850
27. jan 2017

Ja uz idem tretikrat za 8 rokov menit pracu koli detom. Sme obaja lekari a nemame babky a dedkov, takze prazdniny a choroby nocna mora. Nasla som pracu od 7:00 do 15:00 bez sluzieb, ale s takou cielovou skupinou, co nikto nechce robit. Zial. Bud budu moje deti vychovavat opatrovatelky, alebo jeden z nas musi na karieru zabudnut.

larissa007
autor
27. jan 2017

@alicka850 smutne :(

hettinka
27. jan 2017

@alicka850 veru je to ťažké. Ja som tiež kariéru nateraz obetovala, nechcem,a by moje deti boli doma samé, alebo s cudzími ľuďmi celé dni. Hoci už majú 9 a 15 rokov, stále potrebujú mamu, aby bol niekto doma, keď prídu zo školy.
Manžel pracuje tiež, má celkom dobrý oficiálny pracovný čas, ale často musí zostať dlhšie alebo musí aj mimo oficiálneho prac. času prísť na pracovisko. Takže ak nutne potrebujem, ide pre deti aj on, ale každý deň sa spoľahnúť nemôžem.
Máme aj starých rodičov, ale tiež ich nechcem a nemôžem stále zaťažovať s mojimi deťmi, napomáhali sa mi dosť, ked bola dcéra malá. Ale už sú aj oni starší, aj deti už majú iné záujmy, ako stále byť u babky.

alicka850
27. jan 2017

@larissa007 ano smutne z hladiska terajsieho stavu mojej kariery. Ale mozem sa venovat svojim detom a pritom zarabat celkom nadstandardne, takze to mi pride celkom vesele. Ked som sluzievala v nemocnici, iba sme si doma podavali klucky s muzom ked sme sa menili pri malej, takze takto ja zit nechcem. Malu som nevidela aj dva dni. Ludia, ktori maju pomoc od rodicov si to mnohi ani neuvedomuju ake je to ulahcenie zivota.

alicka850
27. jan 2017

@hettinka to je jasne, tvoji uz mozu byt aj sami. Moje maju 7 a 2 a este jedno planujeme. Niekedy clovek potrebuje len hodinku vykryt dedkovcami. My hladame stale niekoho na prazdniny k detom, ale ja nemam odvahu len tak niekomu cudziemu zverit deti na zaklade nejakeho inzeratu. Takze len tak po znamych sme dali echo, len malokto vitalny je uz na dochodku a kto je, zas sa neciti na cudzie male deti.

hettinka
27. jan 2017

@alicka850 môžu aj nemôžu ...jasné že vydržia, ale určite nie tak, že každy den prídeme obaja s manželom domov až večer, budeme si robiť kariéru a decká budú ponechané samé na seba ... doba je zlá, deťom sa treba venovať. Aspoň kým neskončia strednú školu.

alicka850
27. jan 2017

@hettinka to je jasne, ja som to myslela tak, ze mozu napriklad hodinku po skole byt sami, ze nemusis bezat na 15:45 do skolky ☺ v ostatnom suhlasim s Tebou. Dufam, ze to raz nase deti ocenia ☺

hettinka
27. jan 2017

@alicka850 no syn dochádza do školy takze síce nie do škôlky , ale do družiny letím aj tak. A odtiaľ na presný čas na krúžok. Kým bol v škôlke , aspoň DU nemal. Teraz riešime aj toto. Ale beriem tak že deti som chcela. Obe boli plánované a kariéru môžem ešte riešiť aj o 5-10 rokov. 😉

bubelko
27. jan 2017

@larissa007 robim na recepcii v hoteli, plus administrativu a back-office. robim niekedy na 2 miestach - jedno mam 5min autom, druhe 40km.
a zorganizovane to mam tak, ako som si dohodla so sefom a s muzom. nastastie sef mi vysiel v ustrety a aj kolegyna s ktorou sa striedame. nie je to velky hotel, takze sa to da. ked robim cele dni, ma muz home-office. inak robim len tak, aby som stihala byt doma. ked mam viac roboty a viem, ze to bude na tesno, ma starsi kluc a cakaju doma, kym pridem. niekedy, ked kolegyna vypadne, tak aj cele popoludnie. maju 9 a 7 rokov.
vedia co maju robit - 1.ulohy, 2. hudobne instrumenty a potom sa mozu hrat. takze s tymto problem nemam. ulohy robia sami.

katpetdo
28. jan 2017

@larissa007 nastupila som hned po skonceni MD pri oboch detoch, kedze z jedneho platu by sme ucty nezvladli. Pracovna doba od 9-18, ale vacsina z domu. V kancelarii som 2x5h/tyzden. Ked som v robote, strazi deti mama, zvysok som s nimi sama a je to niekedy velmi zaujimave, ked sa snazim zladit pracu a venovanie detom. Starsi syn je v skolke iba doobeda, mladsi je este doma. Nerobim vsak nejaku zavratnu karieru. Mam stastie na super vedenie a zaujimavu pracu bez stresov.

katrinka8
30. jan 2017

Mňa to čaká v piatok - prvýkrát do práce s 2 deťmi po 3 rokoch. Medzi nimi som bola v práci, ale tom sme mali len dcérku - bolo to dosť ťažké časovo zladiť, pretože som začínala akurát cez prázdniny, malá síce mala 3 roky, ale škôlka až od septembra. V tom čase bola u rodičov 2 mesiace, majú dom, záhradu, tak cez leto ideálne - ráno po ňu chodil ocino, cestou ma zobrali do roboty, idúc z roboty ju bral mm. Ale mm chodí domov z práce cca o 17:00, aj neskôr, ja som bývala dlhšie v robote, po 15-30 minút, aby ma mohli cestou zobrať - keďže by sa mi neoplatilo ísť po dcérku k našim (predbehla by som manžela asi o 15 minút a musela sa tam predtým trmácať autobusom asi 20 plus peši nejaký čas...). Potom sa mi podarilo raz - dvakrát za týždeň odísť o hodinku - dve skôr a šla som k našim do záhrady.
V septembri nastúpila dcérka do škôlky, ale ako to býva, viac bola doma ako v škôlke, takže keďže ma čakal len mesiac a týždeň v práci pred nástupom na druhú materskú, tak s ňou bola doma moja mamina, keď bola chorá - keď bolo treba k dr., tak som šla ja, aj ten deň som s ňou bola ja alebo mm, podľa potreby). Ráno som s ňou do škôlky chodila ja cestou do roboty, ale keďže mala ťažkú adaptáciu, ostávala len na 1/2 dňa, a to po ňu chodili naši.
Teraz to bude zaujímavé, pretože mm odchádza do práce o piatej ráno (dochádza 80 km), a prichádza tiež tak cca - čiže na rozvoz-dovoz detí je nepoužiteľný, hoci v prípade potreby, samozrejme, môže - ale nie denne. Takže ráno o 7:15 musíme z domu, najprv do škôlky, potom do školy, pred ôsmou snáď budem v práci. Malý ide zajtra prvýkrát spať v škôlke, doteraz chodil len na 1/2 dňa. Po deti bude zase raz chodiť moja mamina, pretože ja to poťažko stihnem o 16-tej z práce, kým by som došla do škôlky z družiny, bolo by asi po pol piatej (dovtedy je škôlka). Družina ani neviem vlastne dokedy... Som im ozaj vďačná, že nám takto pomáhajú 🙂 Kolobeh sa vracia, starí rodičia takto vyzdvihovali zo školy a škôlky aj nás...

libawet
30. jan 2017

@larissa007 keď mi syn šiel ako 3-ročný do škôlky, mohla som robiť na pol úväzok, od 7 - 12, čo bolo super, syn tam nemusel spať, brala som ho domov na obed a tak si postupne zvykal a robila som takto rok, potom som prešla už na plný...ale to už bol syn na škôlku zvyknutý a nebol taký problém, ako keby tam hneď aj spával a bol celý deň. Bolo to moje najkrajšie obdobie ( teda okrem MD ), lebo som sa mu mohla venovať viac a aj pre mňa to bolo fajn, že som hneď nenabehla na celodennú prácu a takú hektiku. Keď mal nastúpiť do školy ako prvák, tak som bola pol roka nezamestnaná ( nie mojou vinou ), no zasa to malo svoje veľké ZA - nemusel byť v družine a mohli sme sa spolu učiť, nebol taký zhon a stres, na všetko bolo dosť času a myslím, že to malo aj veľmi pozitívny vplyv na jeho ďalší vývoj, takže všetko zlé, je aj na niečo dobré, ako sa vraví.

dai
30. jan 2017

@larissa007 ahoj. ja robim rano ako pride - do nejakej 9tej sa snazim byt v praci, odchadzam o 17tej aby som stihla deti kedze tie maju skolu a skolku do 17:30... potom som s detmi pokial neidu spat - vecera, ak je nejaka pisomka tak sa ucim so starsou, s mladsim denne logopedia, hrame sa, maju povolene potom rozpravky a na dobru noc citame knizky - to sa striedame s muzom... ked deti spia tak aj ja aj muz este dorabame veci -niekedy menej velakrat viac... a potom mame spolocny cas🙂
myslim ze sme v pohode aj ked niekedy vsetko stihat je o hubu, zatial vedieme 2karierove manzelstvo... rozmyslame nad 3tim dietatom - ak by bolo tak asi moja kariera bude odsunuta nabok nacas...😉

inak po prvom dietati som nastupila do prace ked mala malinka 15 mesiacov - mala som doma pani ktora sa o nu starala do 2.5 roka, potom isla do skolky... s malym som bola 3 roky doma, on nastupil do skolky ked mal 2 a nieco, tym ze som bola doma tak sme v pohode prezili aj malej nastup do skoly, aj maleho choroby a adaptaciu - nastupila som az ked mal 3 kedy uz bolo vsetko v pohodicke...

trish31
16. feb 2017

Ja mam velmi narocnu pracu,pracujem takmer non stop a vela cestujem mimo SVK.Mame nastaveny rezim ze ak nie som doma a potrebujem,syn je u maminy.Uz sme si zvykli.

natalia85
20. apr 2017

Milé mamičky, prosím vás poraďte mi kde môžem si nájsť prácu v pracovnom čase od 7:30 do 15:30hod.Mam dve maloleté deti o ktoré sa väčšinou starám sama. ☹