icon

Ako zvládnuť prácu v poľnohospodárstve počas tehotenstva?

mimusa0107
4. jan 2024

Zdravím som na začiatku tehotenstva 6+4tt pracujem ako ošetrovateľ a kŕmič oviec je to fyzicky náročná práca 12h. Pričom dviham aj ťažké predmety takisto aj zvieratá.
Chcem sa opýtať čo je zamestnávateľ povinný spraviť aby som sa vyhla riziku potratu ? Čo ak nebude chcieť prispôsobiť prácu mojmu stavu ? V septembri som si prešla mmt
.

pribinak
•
4. jan 2024

@mimusa0107 a už si písomne informovala zamestnávateľa že si tehotná?

janai1
•
Odpoveď bola odstránená
•
subartic
•
4. jan 2024

@mimusa0107 mal by ti vyhoviet. Hospodárske zvieratá sú potencionálnym prenášačom chorôb ktoré môžu zapríčiniť spontánny potrat alebo poškodenie plodu . Napr. brucelóza.

mimusa0107
autor
•
4. jan 2024

@pribinak ano oznámila len mam teraz dovolenku tak zatiaľ sme to neriešili. Len chcem vedieť na čo mám nárok

jaskolka
•
4. jan 2024

@mimusa0107 máš nárok na to, aby ta dal na pozíciu, v ktorej nebudeš v riziku. Ak to nie je možné, tak máš nárok na voľno a na plnú náhradu mzdy počas voľna.

kiki68
•
4. jan 2024

Ak si oznamila, tak Ta musia preradit. Nesmies dvihat veci tazsie ako 5kg, raz za den Max 10kg. Takze podla mna Ta da kdesi do kanclu ( ak tam je moznost). Totiz ono staci brat napr utrogestan a uz nesmies ani obsluhovat stroje. ( je to priamo na letaku), Proste to they je trosku o inom.

andaluzia12
•
5. jan 2024

Taktiež pracujem v poľnohospodárstve, nie však v prvovýrobe, povedzme že som riadiaci pracovník. V mesiacoch jún - október mám obrovské množstvo nadčasov, pričom robím aj 12 dní v kuse bez voľna, niekedy 8, niekedy 12 hodín denne. Prichádzam do kontaktu s chemikáliami. Keď otehotniem, plánujem sa dať vypísať na PN....

janai1
•
Odpoveď bola odstránená
•
andaluzia12
•
5. jan 2024

Budem mať PN a mám dobrú poistku, obávam sa nebudem zvládať toľko nadčasov.

janai1
•
Odpoveď bola odstránená
•
mimusa0107
autor
•
6. jan 2024

@andaluzia12 ja tiež počas sezóny robím aj 17h denne ale robím 2 dni a 2 mám voľno. Nikde som čítala že by si nemala viac ako 8 h robiť. Zamestnávateľ je povinný ta preradit na ine miesto kde nebude ohrozené tvoje zdravie. Plat ti musí ostať. Musíš napísať žiadosť zamestnanca o preradenie