Aký je optimálny plat pre ženu na Slovensku?
Ahojte, chcem sa spýtať na Vás názor - aky je podľa vás plat pre ženu “tak akurát” na dnešnú dobu? Alebo pri akom čísle by ste si povedali že áno, teraz pekne zarábam a som spokojná. Nemyslím vysnivany niekde do výšin :D (lebo áno, každá si vieme predstavit plat ministerky že :D) ale take reálne cislo, na slovenské pomery, pri ktorom by ste boli spokojne.
Chápem že každá robíme nieco iné, mame iné úväzky a pracujeme v iných mestách. Ale pýtam sa tak zo zaujímavosti, lebo poslednou dobou v mojom okoli čo počúvam ľudí koľko zarábajú, a čo nakupujú, v akých sumách niektorí lietaju, ja si prídem pomaly neschopne🙈 Pritom bola som v tom že zarábam slusne na ženu, len teda ani zďaleka nemám pocit pri porovnávaní s okolím(hlavne ženami), že to je naozaj dost
Pre mna je strasne, ze stale zijeme v dobe, kedy sa niekto pyta aky je slusny plat “na zenu”.
Vôbec nerozlišujem koľko je ok zarobiť ako žena a koľko je ok zarobiť ako muž a nikdy som nechápala, prečo je jedna suma na ženu pekná a na muža málo, aj keď to počujem často… pekný plat je za mňa od 2000€ hore v čistom, reálne mám menej, ale nie je to pohlavím, je to pozíciou
Tak tiez som spokojna s 2000eur v cistom,ked je menej nadavam.Takze od tych 1500 a vyssie je ok na zenu.Muz ale treba viac,nech je spolocny prijem aspon 4000eur,nech rodina nezije od vyplaty k vyplate,ale dokaze aj slusne odlozit.
Za mňa tých 3500 v hrubom - 2500 v čistom je taký bežný štandard ženy, aby sa cítila s ním ok. Nie top manažérska pozícia, ale ani nie operátor.
Len pre seba, či ako samoživiteľka, alebo prispieť do rozpočtu? Mne stačí zarábať na výlety, manžel sa postará o všetko, aj napriek tomu by som chcela zarábať aspoň 1300e v čistom na východe.
Aký plat pre ženu? Ty si sa prebrala zo sna?
Tak podľa mna taký istý ako pre muža za rovnaku prácu, rovnaký výkon, rovnaku zodpovednosť
Ja nechápem, kde na toto chodíte. Aký plat pre ženy? Nikdy som nezarabala menej, ako moji mužskí kolegovia, zarábam viac, ako moji kolegovia, čo sú tam o rok dlhšie, zarábam viac ako iní muži niekde inde a menej ako iné ženy inde. Plat nemá s pohlavím nič spoločné. Ak áno, tak sa nechávate odrb. vat
Na dnesnu dobu ako mlada osoba, ktora chce normalne zit a nie prezivat, zaroven setrit do buducna, ale aj investovat, pisem, ze aspon 2000€ v cistom. Pod si uz ozaj neviem predstavit, hlavne, ak chce mat raz vlastne byvanie.
Len pre seba, či ako samoživiteľka, alebo prispieť do rozpočtu? Mne stačí zarábať na výlety, manžel sa postará o všetko, aj napriek tomu by som chcela zarábať aspoň 1300e v čistom na východe.
@anonym_68355b Skôr myslím ženy čo majú aj deti. Lebo jasne že za slobodna som mohla byt v praci aj dlhšie a nadrobit nieco naviac, ale keď ma človek deti, tak vyzdvihuje zo skolky, chce sa venovať aj deťom
Tak 2000 by bolo ideál, realita je iná. Keby máme s mužom aspoň 3000 dokopy, bolo by dobre, keďže nemáme žiadne dlhy a neresti.
@anonym_68355b Skôr myslím ženy čo majú aj deti. Lebo jasne že za slobodna som mohla byt v praci aj dlhšie a nadrobit nieco naviac, ale keď ma človek deti, tak vyzdvihuje zo skolky, chce sa venovať aj deťom
@anonym_autor Deti moze vyzdvihovat aj otec...ale chapem, na SK to nefici.
Ja nechápem, kde na toto chodíte. Aký plat pre ženy? Nikdy som nezarabala menej, ako moji mužskí kolegovia, zarábam viac, ako moji kolegovia, čo sú tam o rok dlhšie, zarábam viac ako iní muži niekde inde a menej ako iné ženy inde. Plat nemá s pohlavím nič spoločné. Ak áno, tak sa nechávate odrb. vat
@anonym_8f8855 Plat pre ženu, som nemyslela ako diskrimináciu ženy vs. muži, ale skôr v ponímaní- že ja napríklad nepracujem na plny pracovný úväzok, vzhľadom k tomu že sa venujem viac deťom, vyzdvihujem zo skolky skoly, aby som to stíhala, plus doma, nakupy atd a nemienim sa zodrať ze z roboty prídem do druhej roboty doma. Manzel býva v praci dlhšie, ale logicky aj viacej môže zarobit, keď ma “iba” robotu a doma sa iba pohra s detmi.
@anonym_autor Deti moze vyzdvihovat aj otec...ale chapem, na SK to nefici.
@anonym_032c85 Áno jasne, ale my to mame dohodnuté doma že ja sa staram o domácnosť, deti, ale nemienim ešte mat aj 100% úväzok. Samozrejme aj muž ide niekedy po deti,keď chce a ma chuť s nimi ist na ihrisko, ale väčšinou to robím ja, keďže pracujem menej ako manzel.
nemas co robit, ze si vyrabas problem? naco sa porovnavas s inymi, co 'lietaju vo vysinach', ked ty si spokojna s tym, co mas? sa rada citis neschopne?
ja by som ako zena bola spokojna aj s tym, ze nezarabam nic, keby rodinu zivil muz.. a vobec by som sa necitila neschopne.. inak sa moja spokojnost so zarobkom odvija od toho, ci si zan mozem dovolit vsetko to, co potrebujem.. a je mi u prdele, ci niekto moj zivot povazuje za nedostatocny, lebo nemam na to, na co ma on.. ked ja o to ani nemam zaujem
Pred 16 rokmi som mala parádny plat i na dnešnú dobu. Potom som si povedala, že stačí a rodina je prednejšia. Som momentálne niekde na polovičke toho zárobku. Viem si predstaviť viac, ale vybrala som si
@anonym_8f8855 Plat pre ženu, som nemyslela ako diskrimináciu ženy vs. muži, ale skôr v ponímaní- že ja napríklad nepracujem na plny pracovný úväzok, vzhľadom k tomu že sa venujem viac deťom, vyzdvihujem zo skolky skoly, aby som to stíhala, plus doma, nakupy atd a nemienim sa zodrať ze z roboty prídem do druhej roboty doma. Manzel býva v praci dlhšie, ale logicky aj viacej môže zarobit, keď ma “iba” robotu a doma sa iba pohra s detmi.
@anonym_autor Tak potom sa treba pýtať na plat pre matku s malými deťmi na čiastočnom úväzku, lebo ja napríklad som odpovedala ako bezdetná žena, ale stále žena. Blbo položená otázka a ak sa takto porovnávaš so ženami, ktoré sú na plnom úväzku, jasné, že z toho vychádzaš “horšie”. A celkovo, ak vám to momentálne vyhovuje tak ako to máte nastavené, tak nemá zmysel sa porovnávať vôbec. Ja jediné na čo pozerám, aby som vedela povedať či som alebo nie som spokojná s platom sú moje výdaje a porovnanie s podobnými pozíciami v okoli.
@anonym_autor bez ohaldu na to kolko ma zena deti a aj bez ohladu na to, ze nemoze kvoli nim ostavat dlhsie v robote ma mat zakladnu mzdu rovnaku ako muz na rovnakej pozicii. Ak muz dostane viac, tak len v pohyblivej zlozke mzdy, kde sa ohodnoti jeho vyssi vykon.
@anonym_autor Zarabam 3000 eur v cistom ako matka 2 deti. Pracujem na 8h odkedy chodia do skolky. Nenadcasovala som nikdy a nikdy ma to nediskriminovalo. Zato poznam kamaratky, co robili na skrateny a prace spravili ako za 8h.. nie dakujem..
2700 v cistom mam...2 deti, 8,5 hod prac. čas...s mužom mame rozdelene vyberanie deti, zo školy a školky
Ja ešte doplním, že si nemyslím, že žena s deťmi, by mala zarobiť menej samozrejme. Skôr, že má iné priority a chápem, že pre ňu môže byť výhodnejšia taká pozícia, kde je možno nižší plat, ale pre ňu lepšia pracovná doba, menej stresu, záťaže atď., hlavne ak to finančne ťahá manžel a ona sa stará komplet o domácnosť, než ako žena bez deti, pripadne aj bez muža, ktorá sama platí bývanie a všetko, či matka samoživiteľka. Ich potreby sú rozdielne a teda aj plat, s ktorým sú spokojné je rozdielny.
tak ja som mala na plny uvazok ako referentka 860 eur, co je hrozne malo, ale my sme nejak nedelili, vacsinu platil vzdy muz, ja som urobila napr. potom nakup potravin, ale ze by som davala nejaku presnu ciastku to nie
V hrubom mám 2400, keď rozpočítam aj odmeny tak v priemere 3200 brutto mesačne. Manžel zarába tiež slušne, cca 3 tis. v čistom. Žijeme si komfortne- máme dom, dve autá, koníčky, krúžky, sporenie, dovolenku, ale nie nejaké extra luxusné.
Takže podľa mňa ten príjem 4000-5000 je fajn na život pri 4 členej rodinke.
Za mňa v každej dobe 0 eur. Chlap má tahať financie, žena domácnosť. Žena by mala pracovať len ak chce. Je mi ľúto každej ženy, ktorá pracuje, lebo musí..
A to mám 25 rokov a VŠ diplom z matematiky, takže nie, nie som ani finančne negramotná, ani stará.
@anonym_autor
Asi závisí od vzdelania dotyčnej dámy, pracovných skúseností a aj nejakého životného ťahu na bránku. Keď ti žena s najvyšším dosiahnutým vzdelaním ZŠ povie,že by mala zarobiť 3500 EUR, tak je to asi blbosť. Keď to povie sudkyňa, tak to viac zaváňa realitou.
Ale ty si sa rozhodla, že priorita je rodina a manžel sa zapája, keď chce, takže predpokladám, že asi netúžiš v prvom rade po finančnom ohodnotení. Ťažko to porovnať so životom ženy, ktorá si s manželom delí domáce práce a starostlivosť o deti a pracuje aj na kariére. Keby som mala tvoje životné nastavenie, tak by som vôbec neriešila to, čo o svojich platoch hovoria ostatní.
Za mňa v každej dobe 0 eur. Chlap má tahať financie, žena domácnosť. Žena by mala pracovať len ak chce. Je mi ľúto každej ženy, ktorá pracuje, lebo musí..
A to mám 25 rokov a VŠ diplom z matematiky, takže nie, nie som ani finančne negramotná, ani stará.
@anonym_068e16
A čo má robiť žena, ktorú tá domácnosť až tak nebaví a zvláda viac ako len umývať riad a utierať pokakané zadky? Ťahať domácnosť a kariéru? Či žena má mať vždy na výber a muž len ťahať ako kôň?
@anonym_068e16 A ty si teda naco studovala? Vaak doma pri sporaku ti to nebude treba. Btw roky v domacnosti sa do dochodku nerataju, a nie kazda zena ma zaludok na to aby trpla, ci si panko nahodou nenajde mladsi model(stava sa velmi casto).
@anonym_068e16
A čo má robiť žena, ktorú tá domácnosť až tak nebaví a zvláda viac ako len umývať riad a utierať pokakané zadky? Ťahať domácnosť a kariéru? Či žena má mať vždy na výber a muž len ťahať ako kôň?
@anonym_80f9ec podľa mňa to, že od žien sa prirodzene očakáva, že budú pracovať znižuje nároky na mužov a potom tu máme 35 ročné chlapčatá, ktoré nie sú schopné sa zaprieť a makať. Žena môže pracovať, ak chce a potom je to o dohode s manželom.
Každopádne, nepoznám ženu, ktorá by mala školopovinné deti + plný úväzok a nebola by skapatá.
@anonym_068e16 A ty si teda naco studovala? Vaak doma pri sporaku ti to nebude treba. Btw roky v domacnosti sa do dochodku nerataju, a nie kazda zena ma zaludok na to aby trpla, ci si panko nahodou nenajde mladsi model(stava sa velmi casto).
@luccys to je potom o výbere manžela. Ja netŕpnem.
VŠ titul mám aj na to, že ak budem chcieť alebo bude treba, viem sa prakticky okamžite zamestnať a zarobiť. Plus ako 19ročná som nemala rovnaké názory, ako mám dnes.

@anonym_autor Ešte upresnim, nepytam sa koľko reálne zarábate, ale koľko si myslite vy, že ne OK zarobit ako žena v dnešnej dobe na SK