Aký máte plat, kde a ako ste si našli prácu?
Ahojte, rada by som vedela skúsenosti aj iných ľudí, že koľko máte plat, alebo koľko zarábajú vaši muži? A ako ste sa dostali k terajšej práci? Ste nútení odchádzať do zahraničia, alebo máte dobre školy a pracujete spokojne tu...
@doty1 ale toto chapem, to je normalna odpoved a reakcia, kebyze sa ta niekto opyta, niekto uplne cudzi alebo nei tak blizky, tak povies, to, co si prave napisala. to je proste normalna reakcia. a tak by to mali brat aj ti, ktori tuto temu videli. aj tu zacali v podstate hodnotit, aka je ta otazka nenormalna a autorka je neviem co.. to napriklad mne prislo byt voci nej nemiestne asi tak, ako niekomu pride byt nemiestna otazka zarobku 🙂
sú firmy, kde je prezradenie výšky platu dôvodom na rozviazanie pracovného pomeru
a zadavatelka mozno len cakala otazku ako je na tom ona, aby sa mohla pochvalit 🙂
Tak damy, na margo zde vznikajucich konfliktov a namitiek... taketo "komplexy" su len lokalne, ze mame problem verejne povedat, kolko zarobime. Cesi aj Slovaci su na tom podobne. No robila som personalneho konzultanta v Holandsku, a tam to bola uplne normalna vec, ze si kolegovia povedia, kolko kto ma, kolko ma manzel u ktoreho zamestnavatela a podobne. A tiez, ked chcem viac, Slovak ide rovno hladat novu pracu. Tam, co som bola, isiel za sefom, povedal, robim tu tolko a tolko, ste spokojni? Tak chcem viac (10,20,30%). Asi je to normalne aj inde (SRN, UK, USA) a potom maju zahranicni zamestnavatelia u nas s takouto komunikaciou problem.
@luzzia vieš, položila nemiestnu otázku a dostala nemiestne odpovede, to je všetko. Ak by sa spýtala či sú ostatní spokojní so svojim platom, koľko si myslia, že by mali zarábať a podobne, možno by boli ostatní otvorenejší, drvivá väčšina ľudí proste považuje výšku svojho príjmu za svoj súkromný údaj....a v konečnom dôsledku ak sa ma niekto opýta, koľko zarábam a pritom sám o svojom plate drží bobríka mlčania, tak som automaticky nedôverčivá...
Ale chapem... prisla som tu na SK do prvej firmy a po par tyzdnoch som pochopila, ze si o mne kolegyne sepkaju... nechapala som preco? No nechcenym omylom zistili informaciu o mojom prijme a zavistivo si sepkali, preco mam ja nova o tolko viac ako ony, co uz tu robia neviem ako dlho. V NL normalne v takej situacii idem za sefom a poviem, co mam na srdci. A on mi to pravdepodobne odsuhlasi!
effka ma nechytaj za slovíčka mna sa na to nik nepýtal, až shia. Ja mám do 500 eur, manžel nad 700 a ja som sa dostala k praci tak, že som tam brigadovala najprv, manžel mal prácu vybavenú poviem narovinu nakoľko všetci takmer píšete, že ste spokojné a zarábate dobre neviem potom, prečo sa vlastne ludia na SVK sťažujú. A ako písala Luzzia ide mi len o všeobecný prehľad, ta neviem čo sa čertíte ako by ste boli dáke herečky a naozaj nemali ste reagovať
@luzzia ja ani nemám skúsenosť zo zahraničia a vždy som takto pristupovala k svojmu platu...ale nikdy som ho neriešila s nikým iným, len so svojim zamestnávateľom alebo zadávateľom práce....lebo mňa nezaujíma koľko kto zarába, či má kolega ktorý je tu týždeň aj s cestou viac ako ja, alebo menej....mňa zaujíma to, koľko chcem ja za svoju prácu ak ju vykonám zodpovedne a kvalitne.
sissi 27 už som odpovedala, a za prácou dochádzame,a školy stredné s maturitou
@dajana40 neporovnavaj cele slovensko a ich spokojnost / nespokojnost s platmi s par ludmi co su registrovani na MK, a ktori ti odpovedia na tvoju otazku.
@libka28 to je síce pekné, že si robila v NL, ale ty porovnávas dve úplne rôzne krajiny. A teraz nehovorím o zamestnancoch. Pracujem v HR od roku 2008, všetko zahraničné firmy (CH, NL, BE), ale na SVK sa riadia našimi zákonmi a zvyklostami. A bohužiaľ, stále je to vo väčšine firiem tak, že mzda je tabu - či je to uvedené v samotnej zmluve alebo smerniciach. Firma si môže dať do smerníc v zásade čo chce, pokiaľ to neporušuje zákon. A tu sa dostávame k podstate problému. Keďže je to dlhé roky tabu, ľudia sa o tom boja hovoriť, ak povedia, druhí im môžu závidieť vyšší plat, potom príde za nadriadeným 10 podriadených, že aj oni chcú vyšší plat, lebo Janko či Marienka má taký a taký. Šéf ich vacsinou pošle kade ľahšie a ja ako HR mám 5 výpovedi na stole. Btw. ja o svojom plate nehovorím okrem manžela nikomu. Či kvôli závisti, alebo ochrane vlastného súkromia, keďže zverejnovanim osobných údajov sa tieto dajú krásne zneužiť. Ak ste zárobkovo zaujímaví pre určitú zaujmovu skupinu.

@lasina viesto ze ty nezavidis nezmamena ze dalsieho polmiliona tiaz nie a ver so zavistou sa stykam aj v kruhu sirsej rodiny a to ani nevedia presnu vysku mojho platu staci ze vidia co mame