icon

Čo musí obsahovať dohoda o hmotnej zodpovednosti?

4. aug 2026

V práci som už podpísala dohodu o hmotnej zodpovednosti, no doma som si všimla, že v nej nie je presne rozpísané, za aký tovar a hotovosť zodpovedám. Je tam len všeobecne uvedené, že preberám zodpovednosť za zverené hodnoty.
Má byť v dohode konkrétne uvedené pracovisko, druh zverených hodnôt alebo aj stav podľa inventúry? Inventúru sme pri podpise nerobili.

anonym_1ccc13
4. aug 2026

@anonym_autor samozrejme, vsetko, co si menovala, tam musi byt uvedene. A musi byt vykonana aj inventura, aspon v predoslej praci sme to tak vzdy robili. Aka je tvoja pozicia? Predavacka v obchode alebo vedies sklad...?

autor
4. aug 2026
@anonym_1ccc13

@anonym_autor samozrejme, vsetko, co si menovala, tam musi byt uvedene. A musi byt vykonana aj inventura, aspon v predoslej praci sme to tak vzdy robili. Aka je tvoja pozicia? Predavacka v obchode alebo vedies sklad...?

@anonym_1ccc13 Som predavačka a s pokladňou aj tovarom pracujeme viaceré.

anonym_5f585a
4. aug 2026

DHZ by mala obsahovať: názov/meno zamestnávateľa a zamestnanca, dátum uzatvorenia a vymedzenie zverených hodnôt - napríklad hotovosť, ceniny, tovar, zásoby, materiál apd. A samozrejme podpisy oboch strán. Samotné pracovisko je vhodné uviesť, ale nie je zákonnou podmienkou, ak je z dohody alebo z pracovného zaradenia zrejmé, kde zamestnanec pracuje. Čo sa týka inventúry, tá je nevyhnutná. Zamestnávateľ by mal vedieť preukázať, aké hodnoty ti boli zverené. Výsledkom inventúry bude odovzdávací protokol. Ak by pri podpise neprebehla inventúra ani si neprevzala hodnoty na základe preukázateľného stavu, môže to byť pre zamestnávateľa problém pri prípadnom vymáhaní schodku. Ak by vznikol schodok, zamestnávateľ musí preukázať okrem iného že bola platne uzatvorená dohoda, že ti boli konkrétne hodnoty zverené,
v akej výške boli zverené, a že vznikol schodok.

bobbula
4. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_1ccc13 Som predavačka a s pokladňou aj tovarom pracujeme viaceré.

@anonym_autor ak pracujete viaceré, ide o spoločnú hmotnú zodpovednosť s musia tam byt uvedené aj kolegyne (alebo aspoň spomenutí zamestnanci, na tej a tej pozícii). Ak je hmotná zodpovednosť nedostatočná, pri vzniku škody sa môžeš ohradiť, nesúhlasiť s ňou, môžeš zamestnávateľa žiadať o doplnenie podstatných náležitosti, ale aj s mankom/ zrážkou za škodu jednoducho nesúhlasiť. Oni si z tvojej výplaty škodu bez podpísanej dohody o zrážke a uznaní škody nemôžu uplatniť (nemôžu nič strhnúť, inak to môžeš napadnúť, právo by stalo na tvojej strane).

ivicatolic
4. aug 2026

@anonym_autor a už ťa majú....😁😀😁, ak budú kolegyne " teliatka" ..... zaplatíte všetci - najviac platí vedúca, zástupkyňa, potom predavačky rovnako