Diskriminácia pri hľadaní práce
Stalo sa Vám že ak ste sa niekde uchádzali o prácu prvá otázka bola skade ste a ak ste nebývali priamo v meste nemali záujem? Dodám ešte že ide o práce normálne klasické cez deň a človek býva 9 km od daného mesta kde hľadá prácu... Ide konkrétne o mamu ktorej sa to stávalo teraz aj v minulosti pričom je v meste skôr aj autom aj autobusom ako ľudia čo síce geograficky patria pod dané mesto, ale sídlisko je od mesta daleko... A možno aj otázka pre zamestnávateľov čo ich k tomuto vedie?
@anonym_autor nestretla som sa s tým. Dokonca ja chodím za prácou 35km. Hlásilo sa 50 uchádzačov a vybrali si mňa. 🤷♀️ takže nie je pravidlom, že si zamestnávateľ vyberá zamestnancov priamo z miesta sídla firmy.
ja som si minule precitala clanok, kde recruiterkina prva otazka je, ci vies byt do 40minut v praci. Ak nie, ani na pohovor nevola....akoze prekvapila som sa, lebo ja teda dochadzam hodinu vlakom a este cca 20 minit mhd
@katkaseiner Tak toto je autom 10 minút, autobusom podľa časti mesta 10 až 20 minút. Teda nechápem zmýšľanie tých ľudí čo vyberajú... Však aj ľudia z dedín chcú niekde robiť a nenechajú prácu preto že 15 minút do nej cestujú...
@katkaseiner Tak toto je autom 10 minút, autobusom podľa časti mesta 10 až 20 minút. Teda nechápem zmýšľanie tých ľudí čo vyberajú... Však aj ľudia z dedín chcú niekde robiť a nenechajú prácu preto že 15 minút do nej cestujú...
@anonym_autor uplne suhlasim, u nas napr plati ze som s mojim cestovanim v robote castejsie ako kolega co byva 5 minut pešo
Na nedavnom pohovore. Bola to praca 30 km dalej a teda islo o 12 hodinove smeny. Na pohovore sa ma vyslovene pytali ako budem dochadzat a co v pripade, ze budu meskat spoje.
Potom zavolali, uprimne povedali, ze keby som bola z daneho mesta, tak ma beru. Ale ze bohuzial, pre nich meskanie kvoli spojom neprichadza do uvahy.
A to jej aj povedali, ze je to kvoli tomu, alebo si to len namysla?
@anonym_autor áno, ale nešlo o vzdialenosť, ale možnosť sa dostať do práce včas. Ak vieš prísť včas, nemusíš odchádzať skôr a prichádzať neskôr, nikoho do toho nič. Aj keby si cestovala 100 km. Ja som tiež mala dochádzať a prvé sa pýtali na deti. Ako ich budem riešiť (choroby....). Tak som povedala, že nemám záujem.
To je hrôza! Zamestnávateľ si chce vybrať zamestnanca! Čoskoro sa nebude môcť spýtať ani na dosiahnuté vzdelanie.
@anonym_autor sú zamestnávatelia aj tolerantní k týmto veciam. Ak vidia, že robiť chceš a vieš to dobre. Nuž,len nie je to pravidlo.
Áno stretla som sa s tým, ale to mali už v inzeráte napísané že uprednotneny budú kandidáti z daného mesta, príde mi to v poriadku ze si chce zamestnávateľ určiť koho zamestna
Skusenost od nas, kolegovia z dedin pri ke, nemali auto cize len spoje. Uz prvy mesiac meskania kvoli spojom a zvysok na nich caka... teraz beru na to miesto vyslovene z mesta
@anonym_autor nie, nebude to tým, že býva 9 km od mesta, ešte keby to bolo 50+ tak možno tomu uverim. A ak neuspela na viacerých pohovoroch, nenapadlo ti, že jednoducho majú lepšieho uchádzača?
@anonym_autor Áno, je to bežná a normálna otázka. Ja bývam 5 kilometrov ďaleko a keď poviem, že nie som presne z centra, alebo že bývam tých 5 kilometrov, tak sa pýtajú, ako budem dochádzať, či mám aspoň k dispozícii auto.
A ide o to, že napríklad ja som mala kolegyňu, ktorá dochádzala každý deň do práce z Komárna do Nitry a veľakrát meškala. Povedala by som, že aj trikrát do týždňa meškala, a z toho veľakrát to bolo cez hodinu, a tým pádom sme my museli za ňu veľakrát nadrábať.
ale ona nemala auto, čiže keď niekto dochádza každý deň vlakom alebo autobusom, spoje sa môžu zrušiť, vlaky meškajú nonstop, alebo keď zaspíš 10 minút, ujde ti vlak a ďalší ide až o hodinu. A toto sa dialo aj mojim známym v práci, zamestnávatelia si na to už ako keby vytvorili takéto „pravidlo“, že prijímajú ľudí, ktorí bývajú čím bližšie, tým lepšie.
Paradoxne, pani na UP mi povedala, ze ma bude posielat aj na pohovory do 50 km. Lenze bohuzial, ak sa jedna o pracu na prevadzke, kde sa otvara v urcity cas a ty tam nie si, je to problem. Co ale chapem, ved otvorit sa musi.
@anonym_autor ano, stretla už dávno. Hľadali ľudí mimo, ktorí žili v meste po privátoch atď. Lebo chceli, aby robili viac. Lebo sa nemajú kam ponáhľať, oproti človeku, ktorý je z mesta, ma tam rodinu a teda co robiť po práci a nie tam vysedavat
Na nedavnom pohovore. Bola to praca 30 km dalej a teda islo o 12 hodinove smeny. Na pohovore sa ma vyslovene pytali ako budem dochadzat a co v pripade, ze budu meskat spoje.
Potom zavolali, uprimne povedali, ze keby som bola z daneho mesta, tak ma beru. Ale ze bohuzial, pre nich meskanie kvoli spojom neprichadza do uvahy.
@martinkatinka Ja mám auto svoje a veru tiež keď som bola na pohovore raz v meste krajskom čo je 30km dookola riešil že koľko je to km, koľko času, koľko precestujem. Pričom je to po diaľnici 25 minút a bola tam dobrá hodinová mzda, do školy som chodila, keby sa mi to neoplatí nehlásim sa. Nakoniec ma nezobrali.
A to jej aj povedali, ze je to kvoli tomu, alebo si to len namysla?
@anonym_fc43a0 ide hlavne o inzeráty kde je číslo že zavolajte a ak zavolá že má záujem a prvá otázka či je z daného mesta a keď povie skade je a ďalej ich nič nezaujíma je to jasné asi. Napríklad jedna ponuka reagovala začiatkom roka 2026 a spýtala že skade je a keď odpovedala zrušila ju že sa ozve neskôr a inzerát bol ešte týždeň a po týždni keď zavolala mama jej bolo to už neaktuálne. Našla niekoho kto nevydržal ani mesiac a inzerát je znova a zase prvá otázka skade je a nezobrala ju. Teda radšej nezodpovedná z mesta ako niekto čo by vydržal robiť roky z dediny 9 km od mesta.
@anonym_autor áno bohužiaľ stalo
S tymto som sa aj ja stretla na moje prekvapenie. Ak by ste boli z tadeto tak by sme vas zobrali, inak nie. Ale myslim si ze zalezi od zamestnavatela.
A čo vek?.... že po 50tke neberieme....s tým sté sa žienky stretli? 🍀🍀🍀
Skusenost od nas, kolegovia z dedin pri ke, nemali auto cize len spoje. Uz prvy mesiac meskania kvoli spojom a zvysok na nich caka... teraz beru na to miesto vyslovene z mesta
@anonym_138c57 no ja byvam v meste aj tak meskavsju spoje a tym padom mesksm aj do prace a nie raz

ja som si minule precitala clanok, kde recruiterkina prva otazka je, ci vies byt do 40minut v praci. Ak nie, ani na pohovor nevola....akoze prekvapila som sa, lebo ja teda dochadzam hodinu vlakom a este cca 20 minit mhd