Dobrovoľne žena v domácnosti - skúsenosti
Je tu niektorá, ktorá je doma a stara sa len o rodinu a dom?? skusenosti??
@dai ja som napísala len toľko, že profesný úspech nie je faktor, ktorý by bol rozhodujúci v tom, či je, alebo nie je žena pre mužov atraktívna. Je to v tomto zmysle takpovediac jedno, lebo muži vnímajú krivky, vlasy, pery, oči, pohyb a ak vidia niečo, čo ich zraku lahodí, je im úplne jedno, či je to kardiochirurgička, alebo servírka. V druhom kole, samozrejme prídu na rad aj iné kvality. A samozrejme, vo finále, keď ide o výber ženy pre život, tak si každý hľadá tzv. seberovného partnera, alebo by teoreticky mal. K tomu ostatnému, čo píšeš, sa neviem veľmi vyjadriť, aby som pravdu povedala - nevidím v tom ani zmysel hľadať nejaké škatuľky kam dať ženy pracujúce a ženy v domácnosti - také ani veľmi nepoznám...takže fakt neviem, či sú schopné baviť sa o architektonických slohoch a Picassovom modrom období, alebo len o plnke do torty a ani to veľmi neriešim 🙏
@alaguema tak ja som v takom exponovanom prostredi nasej skoly - polka akoby boli prave tie karieristky - ale take naozaj ze echt🙂 ( riaditelky velkych spolocnosti, majitelky firiem etc. ) a druha plnokrvne matky / zeny v domacnosti s 3-5timi detmi😀 takze mozno preto vnimam tie rozdiely v niektorych smeroch viac....
inak s tvojim prispevkom suhlasim
@majkeel ty si si asi nevsimol, koho som v mojom prispevku oznacila. Tak sa pozri, zaroven si precitaj zopar jej prispevkov a pochopis, preco som to napisala tak, ako som to napisala. Ta zena zije sama, to je prirodzene jej vec, ze ma akergiu na vsetkych muzov, to je tiez jej vec. Ze su vsetci podla nej chrapuni, manipulatori a je neviem co este a jediny uzasny zivot pre zenu je zit bez muza. Ak to tak citi, je to jej rozhodnutie, len nechapem, preco ma neustalu potrebu presviedcat okolie, ze jedine jej model zivota je ten spravny a to pausalne pre vsetky zeny. Uz rozumies, preco som to tak napisala? Tiez som si mohla vselijako vysvetlit tvoj prvy prispevok v tejto teme, ale viem, ako si to myslel. Pre niektore zeny je to skutocne sponzor, ale zdaleka nie pre vsetky. Tak ako existuju zlatokopky, ktote si detmi so zazobanym muzom zabezpecia pohodlny zivot, su rodiny, kde je stastny tak muz ako aj zena, ze je ons doma s detmi, on jej este aj socialne plati. A nemyslim teraz muza, ktory je rad, ze je zena upratana doma. Su zeny, ktorym staci k stastiu varenie, upratovanie, deti a su aj take, ktore ten cas doma vyuziju na zvysenie si kvalifikacie, studium jazykov, zacnu z domu podnikat a pod. Podla mna je dolezite, aby boli spokojni vsetci. A to, ze je mama doma, nemusi vobec znamenat, ze deti dostanu vsetko az pod nos. Spomenula som v predoslych prispevkoch zenu, ktora ma pat deti, roky je doma, teraz uz podnika a jej deti su ovela samostatnejsie, akoby si cakal. Byt doma s detmi vobec nemusi znamenat opiciu lasku a ani to neznamena sa pre deti zodrat. Ides z extremu do extremu. Inak myslis si, ze zena, ktora je doma manzelovi nic nedava? Nenapadlo ta, ze su veci, ktore sa nedaju merat peniazmi? Ja vobec nevychadzam z toho, ze muz nechce travit cas s detmi, rafsej je v praci, to si kde zobral? Ja by som o takeho ani nezavadila.
@majkeel a nemyslim si, ze v tejto teme ide o to, ako celozivotne nepracovat. Ak sa zena rozhodne byt doma nejakych desat, dvanast rokov, pocas ktorych ma zopar rokov matersku, potom rodicak, pripadne si dokaze z domu privyrobit - strazenie dalsieho dietata, doucovanie, pecenie atd. tak to nie je az take nerealne ani na Slovensku. Samoztejme z minimalnej mzdy to nepojde.
Tak dievcata, su aj muzi, co si obdobie, ked je ich manzelka doma - v mojom pripade na tretej materskej - riadne uzivaju. Ja sa teraz s radostou mojim trom detom plne venujem - mam plno casu na ich potreby, kruzky, kamaratov. Neustale mame cas ako rodina chodit na vylety a dovolenky - takmer kazdy vikend v zime lyzujeme a v lete stale plavame, bicyklujeme, chodime na turistiku. Toto som si v takejto miere nikdy nemohla dovolit, nakolko moja praca bola dost casovo narocna + som sa musela neustale vzdelavat. Az by som povedala, ze ma uz to vecne balenie a presuvanie sa nebavi - ale to len tak medzi nami, nakolko to nahlas doma nechcem povedat. Robime to predsa pre nase deti, teraz mame cas, tak sa im plne venujeme. Moj manzel ma okrem toho este cas aj na "panske jazdy" - wellnessy a jachty. Aj tam by nas tahal, ale to uz pri predstave, ze by sme mali absolvovat s 3 detmi, odmietam. Deti nemame kam dat, stari rodicia maju dost svojich zdravotnych starosti.
Manzel by bol najradsej, keby som bola doma este 2-3 roky, ale ja s tym nesuhlasim. Obaja sme sa zhodli na tom, ze sa nebudem hnat skoro do prace ako pri prostrednej dcere, nakolko to sposobovalo vela napatia v rodine.
Takze si nemyslim, ze by bol moj manzel chudacik, ktory drie pre rodinu. Ani mi nikdy nenaznacil, ze ved ja som teraz doma, ako mi je dobre - vie co to obnasa. A tiez vie, ze ani nie som nejaka putka, lebo keby sa mu nieco nepacilo a frflal by, ze naco som doma, vie, ze by som hned vystartovala do prace a jeho pohodlny zivot by bol minulostou.
Takze si myslim, ze je to vzdy o dohode manzelov/partnerov. Som rada, ze my sme na rovnakej vlnovej dlzke a zaroven mame negativnu skusenost zo skoreho navratu do prace po druhom dietati, co nam pomohlo takto sa rozhodnut. Takze predstava chudacika, co len drie a nema nic zo zivota je jedno velke zovseobecnenie. Netreba vzdy skatulkovat a hadzat vsetkych do jedneho vreca.
@vienala ake máš veľke deti? Ja som sa tiež poponáhľala do roboty ked moje dvojčata ešte nemali ani 3 roky a po roku a pol čo som tak uťahana som prišla nato, že toto mi nebolo treba...a važne rozmýšlam vratiť sa na predlženú rodičovsku do 6 rokov. Nešlo o financie ale prave nestratiť kontakt s prácou.
mozno to uz niekto spomenul, ale nevsimla som si, ale mne to pride divne, ked jeden z partnerov je doma a uziva si - stara sa o deti, venuje sa svojim konickom, vzdelava sa len tak pre dobry pocit, ma cas nakupit, v klude navarit, poupratovat .... a druhy zatial maka kdesi v praci, kde je zvycajne uz uplne ina zodpovednost, casto stres, terminy, ktore nepustia, pripadne praca po praci. Vam to pride fer, ze jeden si uziva zivot a ten druhy maka? Ja by som sa citila blbo, nepride mi to spravodlive a i keby mi to muz sam navrhol, tak by som s tym nesuhlasila. Ja som mala matersku len rok a potom som ostala doma bez prijmu 2 roky a stacilo az-az, este ze som mala nasetrene dost penazi a nemusela som si od muza pytat peniaze, stacilo mi, ze som sa financne nemohla podielat na chode domacnosti a citila som sa blbo. Neviem si predstavit, zeby muz 20 rokov niekde makal a ja by som si zatial uzivala jeho peniaze a to je fakt uz uplne jedno, ci by som tie dni travila doma pri telke, alebo vo fitku, alebo dobrovolnicila pre nejaku organizaciu. Taktiez si neviem predstavit v pripade umrtia alebo odchodu manzela zrazu zacat riesit karieru, ja to teda ruzovo nevidim nerobit 20 rokov a potom chciet dobre plateny job a najlepsie cim skor.
Osobne by som rada pozorovala aspon tyzden zeny, ktore su doma,nepracuju a deti su uz v skolkach/skolach, co take cele dni robia, zial ja nepoznam ani jednu, co by robila spominanu charitu, sila, vysivala, strikovala, ci pestovala zeleninu na 10 aroch, spytat sa ich nemozem, lebo vzdy pocuvam, ake su zaneprazdnene, ako ledva stihaju a ake su unavene ( este ze ja si chodim do prace oddychnut a doma mam otrokov, co mi vsetko porobia 🙂 )
@sisaka mas pravdu, uz to tu bolo spomenute viackrat a bolo vysvetlene, kedy je to ok a kedy to ok nie je. Cize ne, tvoj popisany pripad neni fer, ale ako tu uz bolo spomenute, je vela parov, kde ten druhy proste normalne pracuje a robi to rad, lebo je to jeho sposob uzivania si zivota - ved aj tu pisu kocky, ze praca je pre nich dolezita pre sebarealizaciu a dobry pocit - dobre zarobi a ne ako tvoj popisany extrem, ze zodiera sa do krvi kvoli neochote druheho 🙂 Ma to byt na baze dobrovolnosti a suhlasu OBOCH stran, to je cela magia.
@dorottka aky extrem? JA nikde nepisem o zodierani do krvi, Moj muz normalne pracuje, pracu ma rad, Je to jeho firma, to este neznamena, ze tam chodi relaxovat, ma zodpovednost za firmu, zamestnancov ... aj keby sa v tej praci neviem ako vyzival, nikdy sa to nebude dat porovnat s pracou zeny v domacnosti, nikdy to nebude na urovni domacich prac, ze ked si dnes zdriemnem do 10 hod, neutrem prach a na veceru budu cestoviny so syrom tak sa absolutne nic nestane a s velkou pravdepodobnostou si zvysok domacnosti nic nevsimne, nepoznam nikoho kto ma taku vegetnu robotu a este zarobi tolko, ze si ziju slusne a jeho necinnost ho nestoji miesto/zarobok. Pride mi smiesne stavat domace prace na uroven normalnej zarobkovej cinnosti a pomaly muzovi tieto "sluzby" fakturovat, aby to nevyzeralo ako prizivovanie sa, kym niekto nebyva na zamku a nema polia za domom tak ma nepresvedci, ze Je tam co robit kazdy, kazducky den 8 hodin denne.
Samozrejme ak to obom vyhovuje Nie Je o com, JA som pisala, ze mne by to bolo neprijemne.
@sisaka presne podobny pocit mam aj ja🙂 niekedy mam fakt pocit ze to co upratovacka spravi za 30 euro tyzdenne by zeny v domacnosti fakturovali pomaly na 800 euro denne ked citam o tom kolko tie prace v domacnosti stoja😉 a presne ako ty pises - ja mam pracu ktoru mam rada ale hold nie kazdy den je pekny a aj keby bol fajn tak su tam uplne ine povinnosti a miera zodpovednosti aku zienka domaca nepozna - a prave ta zodpovednost prinasa so sebou stres ktory opaet zienka domaca nepozna - ja za seba - obdobie ked som bola doma a mala veget sa s obdobim kedy pracujem porovnavat neda - a ano, bola som v skolskej rade, v spolocenstve zien, chodila s detmi na vylety ako dalsi dozor, chodila detom citat do skolky etc. Proste kopu inych aktivit popri domacnosti ale zivot lazo pkazo, ziadne realne povinnosti len zabava... zatial co moj muz pracoval - tiez v praci co ho bavi ale kde mal povonnosti, kde musel rano vstavat, robit niekedy do noci; pre 5tou doma nebol a ano- jasne ze mal aj financny stres a to pritom zarobi nadstandartne...keby zarobil vyrazne nadstandartne s minimom usilia tak by som to brala asi inak ale on robil normalnu pracu so strastami aj radostami normalneho dna...tak asi ako vaecsina
@dai ale podla mna toto vidiš extremne, ze muz je chodiaca penazenka a uz chudačik nema moznost oddychnut si, pripadne nema do čoho hovorit. Zase hovorim ak je to medzi partnermi takto, tak to je zlé, z toho su len frustrácie. To nemoze fungovať. U nás doma je to o obojstrannej spokojnosti. Tým, ze su naplnené potreby rodiny a mna, tak ja nemam problém naplnit potreby mojho muza, tym myslím napr. jeho koniček, kolko krát mu ja hovorim, oddychni si, kašli na veci, sadni si, kúp si (ak o niečom uvazuje) urob si radost. On chce aby som bola spokojná ja a ja chcem aby bol spokojný on len takto to celkom funguje.
@sisaka nie vobec mi to neprislo blbe😉ten muz, ktory sa chce venovat svojmu podnikaniu, praci nemusi mysliet na to, ze treba vyzdvihnut deti, ist na rodivovske, navarit obed, umyt topanky pouoratovat, vziat deti na kruzky.Moze byt na sluzobke, na porade mimo mesta....alebo moze teda zaplatit opatrovatelku, ktora po skole vyzdvihne deti a zastupi zenu, ktora pride domov min o 17
ved co s tymi detmi?my mame skolku do 16 a nemame ani rannu druzinu a to dochadzam do Ba
len ako hovorim na to treba 2, ktorym to vyhovuje zenu, ktora sa neciti doma ako otrok, chlapa, ktoremu zalezi na detoch a nechce, aby trcali v druzine do 17 a potom leteli domov s mamou ktora popri ulohach vari veceru.Mne povedala minule druzinarka, ze je strasne vidiet ako sa deti zmenili rodicia na nich nemaju tolko casu, otcovia chodia neskoro..povedala, ze deti s nimi rozoberaju veci, ktore by mali hovorit rodicom.
Ja som minula vela penazi pokym som bola doma, ale nelutujem.Mne je luto vidiet tych malych drobcov co maminy rano tahsju do skolky ponahlaj sa nestihnem do roboty:(
a su zeny, ktore naozaj az, ked su doma zistia, ze sa da zarabat aj inym sposobom ako sa pripojit k stadu denne pracujuch.Kolko je zien, ktore zacali piect, predcvicovat zumbu, zacali deti opatrovat.Kamoska si zriadila chovnu stanicu na psikov predtym sedela v banke zrazu ma cela rodina hobby aj prijem vystavy, prechadzky s detmi do lesa so psami.
Mne kariera nic nehovori vzdy som chodila do roboty len kvoli peniazom.Ale, ak niekto potrebuje vacsiu sebarealizacu obliect sa do kostymu mat kolegyne chodit na porady ma moznost.Je to vsetko o prioritach
@sardinka336 ano, lebo keby si prisla domov utahana z prace ulohy.....a muz by Ti zavolal zlato idem do fitka asi by si nebola z toho nadsena.Takto vies, ze doobeda mas cas aj pre seba, navaris deti vyberies skor oni nie su unavene, ze si podvecer robia ulohy a este mas cas poovede s nimi vybehnut von ci len tak byt spolu.A muz nedostane vyhubovane, ze kde je a ty nic nestihas🙂
@eliska13 tak toto naozaj mozem potvrdit. Ked som pracovala v druzine, tak tie deti uz o tej 16:00 maju toho dost od rána...mnohé su v škole od rannej druziny od 7:00 aj skor...neraz sa uz niektoré deti pýtali, ze ,,kedy pride mamina,,? Som ich utešovala, ze mamina je v robote ale iste je uz na ceste a take ze ,,zavolajte mamine,,. A to boli tretiačky!!!! čiže ziadny prvačik nezvyknutý. Ja to vidím na synovi, čím su deti staršie tým menej nas potrebuju...to uz kamarati a behat po vonku, tak si chcem tu malú užiť kym sa dá. Robota mi neutečie, ale tieto roky sa uz nevratia.
@sardinka336 nemam pocit ze to vidim extremne... tvoj muz by nechcel zostat doma? Normalne zacinam mat z tejto temy pocit ze so slovenskom to nie je take zle😉 ludia si lahko najdu pracu aj bez akejkolvek praxe kedykolvek, muzi zarabaju fajne aby uzivili rodiny a pritom su este nadseny ze mozu pracovat a ich zena je doma🙂 ja som len rada ak sa to pohlo tymto smerom - zial v inych diskusiach citam uplne ine veci( vaecsinou su zeny doma lebo si nevedia najst pracu ci sa im pracovat neoplati - nie preto aby vytvarali rodinne zazemie pre muza, vaecsinou su muzi nespokojni ze je vsetko na ich pkeciach a zena nic nerobi- nejak mi z prispevkov tych chlapov nevychadza to ich nadsenie zato ze je zena doma a maju teplu veceru..., a teda ta moja osobna skusenost zo skoly je ze aj ta 5- mamicka co je doma s poslednym drobcom chodi pre deti do druziny o 5tej lebo ich skor z tade nefostane kedze tam su s kamaratmi a hraju sa - od urciteho veku ich pritomnost kamosov naplna viac ako prechadzky s mamou...) - ja verim ze su aj take rodiny kde to funguje ako ty pises, ale stale si myslim ze je to silna mensina ...
@eliska13 určite na tom niečo bude. 🙂 ale ja ani nechcem aby naša rodina vyzerala tak, ze ja pridem utahana z roboty, unavená a uz nemam na nič čas, nič ma ,,nezaujima,, len mat uz pokoj, neriešiť...deti od rana do podvečera v škole, ani s tými deťmi by sme neboli....len v tom kolotoči. Poviem uprimne, radšej skromnejšie budem zit, ale pokojnejšie v klude, pohode. To aj ja som mala take predstavy, ze velky dom, kazde dieta svoju izbu a neviem čo, samozrejme s hypotekou na 30 rokov na krku. Casom som pochopila, ze vobec nepotrebujeme tolke metre štvrcové pre zivot, ked sa dá ideme von a doma ma kazdy svoj kutik, miestečko kde si moze v klude robit svoje, nema kazdy svoju izbu a ani to nie je potrebné. Dievčatá budu spolu a syn ma len pol izbu a to mu na spanie a učenie stačí, inak tam cely den ani nie je, všetci sme aj tak stale na kope v obyvačke alebo su decka vonku.
@sardinka336 to je zvlastne co pises o tej druzine - to deti nebehali po vonku? Nemali olovrant, program? Ja co si seba pamaetam tak na mamu som sa pytala len ked som zostala posledna v druzine - a bolo jedno ci boli 2 hodiny poobede alebo 4.... proste pytala som sa ked som sa nudila, nie ze by som bola unavena... u nas mam fakt o 5tej problem zaparkovat lebo vsetky mamky domace este stale postavaju pri skolskom dvore a cakaju na deti - mnohokrat aj od 2hej, 3tej tam sedia a cakaju - deti sa hraju, maju zabezpecenu stravu, su vonku, ulohy napisane... co by doma dostali co tam nemaju?
@dai no opytam sa ho, či nechce byt doma🙂
ale jeho praca bavi, on sa mi nikdy v zivote nestazoval ze to robit nechce, sak je viac menej sam sebe panom.
Ale v BA si určite najdu pracu!! Ved všade ta zaučia...čo take potrebuješ? Hovorim o priemerných zamestnaniach, len tu na koniku ma kazdy vše 1000 euri...no ja v školstve nemam, x pozicii nema...Moj muz pracuje v strojarstve a čo chodi po Slovensku po fabrikách vsade haldaju ludi, vsade!! Nema kto robit, jednak ludia nechcu radšej budu na sociálke a aj preto lebo platy su ake su...
A čo si myslíš, ze spokojná matka bude pisat na konika? A načo? Pisat bude len taka čo je nspokojna. Moj syn ma 10 rokov, druzina do 15:00 mu stači, potom chce ,,neorganizovane,, bud sa bicyklovat, behat s kamaratmi ktorí bývajú pri dome. V druzine ich nechavaju aj z pohodlnosti...najmenšie im spi do 16:00 tak potom kym sa vymoce tak jasne ze je zaverečna. Pokial viem tak v škd si robia ulohy a po 15:00 su v triede a tam sa hraju - štatne školy. Do 15:00 su u nas deti vonku potom idu do triedy olovrantovat, robit ulohy a viac menej pri nejakých hrách či uz vyrabanie alebo spoločenske hry čakaju na rodičov, okolo 16:00 uz vela deti ide domov a o 16:30 idu ,,do zbernej triedy,, kde uz je miš maš deti...nie dakujem, tolko tam fakt by nemusia.
@ada99 nečítala som všetky príspevky ale ak chce pomáhať v manželovej firme, tak to by som brala. A popritom sa starať o domácnosť. PRedpokladám že bude mať viac času na domácnosť. TAkže nebude úplne žena v domácnosti - možno bude mať kontakt s ľuďmi, nestratí prehľad. Iné je, keď je žena stále doma a okrem domácnosti nič nemá. Ale zase by som si odkladala bokom nejaké peniaze pre prípad rozchodu. ČLovek nikdy nevie. Treba sa dohodnúť.
@dai sak presne ako pišeš, matka ma všetko zabezpečene, tak o čo by sa starala? Ja denne chystam tu stravu, varim, pomaham s ulohami, ktore v škd nestihne lebo tam do tej 17:00 skratka nie je, načo ked som doma...
Pre mna je to stale ,,inštitucionálna vychova,, ved sama som v nej robila...ja nechcem aby moje deti vychovavala škola a pani druzinarka vidi moje dieta viac ako ja sama. Moc do toho vidim preto to nechcem, aj ked druzinarky su zlate, milé uz aj mna nazvala jedna ziačka, ze ja som ako jej ,,mama,, zial...lebo mna videla väčšinu dna a so mnou riešila veci, ktore by mala riešit s mamou.
@sardinka336 no vieš, ale nie každý si môže dovoliť byť doma, moja dcéra chodila do družiny prvá a posledná odchádzala a to som mala šťastie, že som si našla prácu od - do na jednu smenu. Tiež by som bral polovičný úväzok ale financie nepustia. Nemusím žiť v prepychu, máme klasický trojizbák, vtedy sme nemali ani auto ani záhradu, chodili na chaty ktoré boli najlacnejšie a musela som chodiť do práce aby sme mali na jedlo, nájom, výlety, krúžky. Manžel tiež robil ale z jedného platu by sme nevyžili ani zo skráteného. Tiež sa uskromním s málom a našla som si robotu kde nemusím byť od rána do večera aby som bola s rodinou. ale tomu potom zodpovedá aj plat a každé skrátenie prac. doby by malo za následok skrátenie platu a to už by bolo horšie.
ja som mala ako decko takto mamu doma (sice nebola moc dobrovolne, po revolucii si nevedela najst robotu a ked oco dostal mozgovu porazku, uz ani nemohla) a ja ako decko si to neviem vynachvalit, proste bola s nami a myslim, ze pri detoch a uz aj vnucke od najstarsej sestry stale mala co robit..
Keby sme si to mohli dovolit, tak budem doma tiez po materskej, minimalne, kym budu deti male.. Ale kedze to tak nepojde, chcem sa zamestnat aspon na polovicny uvazok niekde blizko ich skoly a neskor som sa rozhodla aj s muzom, ze chcem byt profesionalnym rodicom.. To bude moja kariera.. Na zenach v domacnosti nevidim nic zle, venuju sa rodine, domacnosti a verim tomu, ze je za tym vzdy rozhodnutie oboch manzelov..
@kvetinka75 sak mne to je jasné, že nie vzdy to ide. Tu sa bavime o tom, ked to ide...
@sisaka "jeden z partnerov je doma a uziva si - stara sa o deti, venuje sa svojim konickom, vzdelava sa len tak pre dobry pocit, ma cas nakupit, v klude navarit, poupratovat .... a druhy zatial maka kdesi v praci, kde je zvycajne uz uplne ina zodpovednost, casto stres, terminy, ktore nepustia, pripadne praca po praci. Vam to pride fer, ze jeden si uziva zivot a ten druhy maka?"
jeden si uziva a druhy maka...niekedy ano. ale to treba posudzovat podla konkretnej situacie. jeden extrem - zena si doma uziva, muz maka v robote. fajn. ale druhy extrem - zena sa stara statok so zahradou, zvieratami, ktore treba opatrit. a varenie nie je len zarezat sacok s cestovinami, ale vari z domacich surovin, ktore treba spracovat, zakonzervovat, ulozit..je rozdiel uvarit sacok cestovin z tesca a spravit domace cestoviny, vyzaduje to viac casu, zrucnosti, organizacie..
a potom su aj muzi, ktori chodia do roboty, a ano, robia, ale bavi ich to...tak kto si tu uziva a kto maka?
"ked si dnes zdriemnem do 10 hod, neutrem prach a na veceru budu cestoviny so syrom tak sa absolutne nic nestane"
rozumiem, ako to myslis, ze v praci je stres, zodpovednost, ale nie vsetci su manazeri, ten, kto maka za pasom, sice tam musi chodit dennodenne, ale 8 hodin a padla, po 8 hodinach ma muz volno a moze sa venovat konickom tiez, a ked si nahodou zdriemne do 10 lebo zaspi, zoberie si dovolenku alebo pecko, tiez sa nic strasne nestane..(chapem, ze to nejde len tak zobrat si dovolenku, niekde sa neda, ale narazam nato, ze nie vsetci su v robote, kde bez nich neprebehne pracovny den)
zato zena je v pohotovosti nonstop. nerobi cely den, ale povacsine mu si byt k dispozicii. hej, moze ist aj na kavu s kamoskami, aj ku kadernicke, ale cca 2-3 hodiny denne ma volno, inak tu musi byt stale pre deti, dajme tomu dvojrocne furt visi na mame, nemusi byt ani rozmaznane, proste mesiac dva ma take obdobie ze sa nehne od mamy, ta mama pomal ani na zachod nejde sama - to tiez "lezie na nervy"
pointou je, ze byt v praci ma aj vyhody - stretavas sa s ludmi, socializujes sa, pocas prestavok klebetis o tom, co ta bavi, si s "kamosmi", mas pocit uzitocnosti, ze si nieco dosiahla, ked aj za pasom, ale zivis rodinu..
doma je to stereotyp, nie je tazke uvarit, upratat, a niekedy su aj tie cestoviny so syrom, ale je to furt dokola a dokola, bez vikendu, bez zmeny, akoolvek lubis svoje deti, niekedy by si si od nich rada "oddychla" a nepocula stale mami, mami, toto chcem, tamto chcem....
a teraz nielen k tebe, ale tak vseobecne - v dnesnej dobe zena v domacnosti ma sice pracku, susicku, umyvacku riadu, roboticky vysavac, ale ma to psychicky narocnejsie, zvysuje sa tlak okolia, aby bolo vsetko perfektne upratane, vyzdobene podla rocneho obdobia handmade vlastnymi vrobkami, navarene zo zdravych najlepsie biosurovin, aby to stihla vsetko pofotit a podavat na socialne siete, deti aby chodili na x kruzkov, sama aby sa vzdelavala..
nie vsetky su take, ale kolke z nas, ked vidia fotku tu na MK, ze ma navarene, upratane, hackuje o 8.00 s kavou maju pocit menejcennosti?
aj si kolke uvedomujeme, ze ano, nie je to realita, ale potom nas napadne, co ak ano? co ak to ma kazd den takto a este ma na tej fotke aj nechty nalakovane a mame pocit, ze sme zlyhali, lebo dnes budu "iba" cestoviny so syrom?
@sardinka336 neviem... nemyslim ze s tou pracou to je take jednoduche... a teda necitam diskusie len na konovi, skor k normalnym clankom na tieto temy v novinach...uprimne - ja hladam aktualne 10 ludi - na pohovore som ich uz mala 100vky , ale najst tych spravnych je fakt tazke - a to pritom jasne ze zaucimae - procesy a pc je to najmenej, horsie je najt typovo ludi ktori by sa hodili do zvysku teamu kedze ide o silno kolektivnu pracu ktora vyzaduje urcite vlastnosti ( tie neviem vyrobit ani do nich zaucit - jasne, da sa na nich pracovat ale aspon nejaky zaklad tam byt musi, a ochota ucit sa😉 by si neverila kolki ju absolutne nemaju - chcu len nieco pohodlne a teple a dajte mi pokoj😉 ) a znalost cudzich jazykov - myslim nie tu kuchynsku ale realnu... a predpokladam ze takto je to aj v inych firmach kde hladaju ludi... ja ked pocujem poziadavky mamiciek co su dlho na materskej velakrat mam pocit ze ten vlastny business je pre ne jedina cesta lebo nikto im nevie dat tolko kolko oni pytaju ( a to nemyslim peniaze ale dalsie vyhody oproti ostatnym ktore chcu ), tie ktore sa vracaju normalne pritom su uplne super a ja ich velmi rada zamestnavam, ale po tych 2och retazovych materskych sa to zacina nejako lamat - to je teda aspon moj pocit z realnych pohovorov...
- kazdy porovnava len to co pozna - ja taku druzinu aku ty popisujes si pamaetam ako dieta, ale teraz ju moje deti nemaju - ulohy si robia hned po obede este v triedach, potom idu ale uz do druziny - obrovsky priestor asi s 5timi roznymi miestnostami hned vedla telocvicne - kazda miestnost je urcena na nieco ine - v niektorych vyrabaju, v inych hraju spolocenske hry, dalsia je ako citaren ( deti mozu v ramci druziny byt aj v skolskej kniznici a citat ), tie co chcu mozu ist do telocvicne... a samozrejme dvor kde vaecsinou decka najdem hrat futbal ci sa bicyklovat... nemam pocit ze by ich v tomto case niekto vychovaval, je na nich aby si riadili svoj cas... ja uz presne viem kde najdem svoju dceru podla casu kedy pre nu idem - ak do 3tej ( cize do olovrantu ) je na 100% v kniznici, ak neskor tak vonku alebo v telocvicni ... u syna v skolke je to samozrejme organizovanejsie - tiez su ale po olovrante uz len vonku alebo v telocvicni podla pocasia...
fakt je ze moje vnimanie je ovplyvnene asi aj tym ze byvame v meste v byte - kde ich len tak neposlem von, ak by som chcela aby boli vonku musim ist este stale s nimi... ja sa velakrat presuvam domov z prace skor ako o 5tej, cestou ich vyzdvihnem a sme potom spolu - ale teda vzdy ich vytrhavam z nejakej cinnosti ktoru vidim ze robia radi... vcera som prisla napr. neskoro - maly hral pexeso so spoluziackou a bol taky zabraty do toho ze som aj tak musela este 10 minut cakat pokial dohra, detto dcera este docitavala kapitolu v kniznici... ked prideme domov zo skoly tak uz cas travime len spolu - pri stole veceriame a rozpravame sa - velakrat az pokial neideme spat, takze nemam pocit ze by deti boli ukratene o kontakt s rodicmi a som si na milion percent ista ze mojej dcere ziadna druzinarka mamu nenahradzuje😀
@stevvvka toto bol pre mna trosku taky prispevok mimo realitu🙂 jedna vec ze aj zeny ktore pracuju presne tie iste veci robia ( apson ja teda zavaram, domace cestoviny len ked mi prepne - ale uz sa stalo aj take🙂 ale domace jedlo je normalka, pecenie , varenie - toto opaet asi skor suvisi s tym co koho bavi - ja peciem vzdy do skolky/skoly - aj keby som mala do 1nej v noci stat v kuchyni, ale bavi ma to tak to spravim...) non stop v pohotovosti kvoli detom musi byt aj pracujuca zena😉 to iste co sa im moze stat ked je matka doma sa moze stat aj ked pracuje - asi len ten stres je samozrejme neporovnatelny, kedze matka doma nemusi nic riesit len to co sa stalo, matka v praci este aj tu pracu k tomu...
a to porovnavanie zienky v domacnosti a prace za pasom 8 hodin mi pride uz uplne uletene, detto to ako si normalny pracujuci moze zdriemnut do 10tej rano🙂 uz vidim ako by mu to v praci prepacovali keby to robil tak casto ako ta zienka domaca🙂
ten tlak na zenu ked je doma ze ma mat postarane o domacnost? mas pocit ze tlak na zenu v praci v tomto smere je iny?🙂 ze jej sa toleruje ked je neupravena a ma bordel? ja by som skor povedala ze tlak na zeny je rovnaky, na druhej strane prave tym ze akceptujeme tie idealy na socialnych sietach si ho same vytvarame😉 a znovu - lahsie sa s tym tlakom vysporiadava zene v domacnosti ktora ten cas na fitko, nechtiky , vlasy, upratovanie a pod. ma, ako zene v praci ktora toho casu ma velmi malo a teda v mojom pripade ho venujem radsej rodine ako nechtikom a pod. ...😉
ja tu v tejto teme teraz len volne filozofujem - myslim ze je super ked sa najdu 2ja ktorym to vyhovuje... fakt ale je ze je omnoho viac pripadov kde to vyhovuje len tej zene - ktora jasne ze ma totalne pohodlicko ked je doma oproti napr. tomu chlapovi za pasom🙂 a iste, my sa tiez s muzom bavime ze by bolo fajn si zobrat ten sabbatical na taky rocik... z mojho pohladu to na stalo vedie k zakrpateniu pokial sa naozaj zena nepohybuje v podnecujucej spolocnosti , co zial si priznajme vaecsina sa nepohybuje... ( pricom zenu ktora maluje a prezentuje, pise knizky, organizuje kruzky a pod. ja nepokladam za zienku domacu - tato sa realne niecomu venuje a vzdelava sa v tom, to je pre mna ine... pisem o tych klasickych zenach ktorych realnou starostou naozaj je mat upratane a navarene )

@celasapremenim ja s tebou plne suhlasim... tiez mi chyba ten pohyb , bytie vonku, casova sloboda etc. co som mala ked som bola na materskej ... mne len pride neferove ze muz sa niekde vlastne akoby vnimal ako chodiaca penazenka ktora ma zabezpecit spokojny zivot zene...jeho potreby akoby boli posuvane na posledne miesto v rodine - nech robi a zaraba a najlepsie nech nehovori do vychovy lebo len matka vie co a ako😉