icon

Dyskalkúlia a práca: Môžem byť predavačkou s touto poruchou?

27. máj 2026

Zdravim. Myslite ze mozem pracovat ako predavacka ked mam dyskalkuliu ? Z hlavy neviem vydat ani male sumy.

rozculena
27. máj 2026

@anonym_autor to je otázka na zamestnávateľa....

anonym_696de6
27. máj 2026

@anonym_autor Nie sú náhodou teraz pokladne tak robené, že zadáš hotovosť, ktorú ti dal zákazník, a pokladňa ti automaticky vypočíta sumu akú máš vydať.

rozculena
27. máj 2026
@anonym_696de6

@anonym_autor Nie sú náhodou teraz pokladne tak robené, že zadáš hotovosť, ktorú ti dal zákazník, a pokladňa ti automaticky vypočíta sumu akú máš vydať.

@anonym_696de6 vo veľkých reťazcoch,nejaký malý súkromník asi nie.
Je otázne,či vie zadať správnu sumu do pokladne a či vie správne vydať,aj keď jej to pokladňa vypočíta

rozculena
27. máj 2026

Typické prejavy:

problém predstaviť si množstvo
Napríklad niekto musí počítať po jednom aj malé čísla namiesto toho, aby ich „videl naraz“.
veľmi slabý odhad
Ťažko odhadne čas, vzdialenosť, množstvo, cenu alebo koľko je „asi polovica“.
neustále počítanie na prstoch aj v dospelosti
zamieňanie číslic
napr. 63/36, 84/48
problém zapamätať si násobilku alebo jednoduché výpočty
pomalé počítanie
Aj jednoduché príklady môžu byť vyčerpávajúce.
strata v postupoch
Človek vie princíp, ale počas počítania sa „stratí“, preskakuje kroky alebo zabudne, čo práve robil.
problém s orientáciou v čase
Hodiny, dátumy, plánovanie, koľko trvá 15 minút atď.
problém s financiami
Vydávanie peňazí, percentá, zľavy, kontrola účtov.
matematická úzkosť
Stres alebo panika už pri pohľade na čísla.

U dospelých sa často prejavuje skôr prakticky:

problémy s hlavou rátať
neustále používanie kalkulačky
neistota pri číslach
zmätok pri tabuľkách, číslach účtov, PINoch
problém zapamätať si telefónne čísla

anonym_ba8ca9
27. máj 2026
@rozculena

Typické prejavy:

problém predstaviť si množstvo
Napríklad niekto musí počítať po jednom aj malé čísla namiesto toho, aby ich „videl naraz“.
veľmi slabý odhad
Ťažko odhadne čas, vzdialenosť, množstvo, cenu alebo koľko je „asi polovica“.
neustále počítanie na prstoch aj v dospelosti
zamieňanie číslic
napr. 63/36, 84/48
problém zapamätať si násobilku alebo jednoduché výpočty
pomalé počítanie
Aj jednoduché príklady môžu byť vyčerpávajúce.
strata v postupoch
Človek vie princíp, ale počas počítania sa „stratí“, preskakuje kroky alebo zabudne, čo práve robil.
problém s orientáciou v čase
Hodiny, dátumy, plánovanie, koľko trvá 15 minút atď.
problém s financiami
Vydávanie peňazí, percentá, zľavy, kontrola účtov.
matematická úzkosť
Stres alebo panika už pri pohľade na čísla.

U dospelých sa často prejavuje skôr prakticky:

problémy s hlavou rátať
neustále používanie kalkulačky
neistota pri číslach
zmätok pri tabuľkách, číslach účtov, PINoch
problém zapamätať si telefónne čísla

@rozculena keď tak čítam prejavy, asi mám dyskalkuliu aj ja a to som vyštudovala inžinierske štúdium a podnikám a robim s číslami nonstop 🥲 celý život sa mi zamieňajú čísla 36/63 a musím ich zaradom citat keď je napríklad 572738889 a oddeľovať si koľko tam je napríklad osmičiek. Z matiky som vždy prepadala.
Ale zato odhad mám presný skoro na gram/milimeter 🤷🏼‍♀️

@anonym_autor podľa mna by nemal byt problem sa zamestnať. Ide o to že na pokladni budeš mať aj hmotnú zodpovednosť, čiže keď bude manko a nebude ti sedieť pokladnica musíš doplatit zo svojich. Zvážila by som inú prácu resp či si ochotná ísť do takéhoto rizika. Lebo stať sa môže aj keď natukas do PC a ukaze ti koľko máš vydať, že vydáš zle

kiki68
27. máj 2026

@anonym_autor ja mam isty typ a pracujem s kasou. Od oka nikdy nevydavas, to robi system a ukazuje. Len musis vediet co vydavas spocitat. Hoci dnes uz 70% ludi plati kartami/ mobil/ smartwatch. Hotovost maju ludia nad 50 rokov.

kiki68
27. máj 2026
@anonym_ba8ca9

@rozculena keď tak čítam prejavy, asi mám dyskalkuliu aj ja a to som vyštudovala inžinierske štúdium a podnikám a robim s číslami nonstop 🥲 celý život sa mi zamieňajú čísla 36/63 a musím ich zaradom citat keď je napríklad 572738889 a oddeľovať si koľko tam je napríklad osmičiek. Z matiky som vždy prepadala.

@anonym_autor podľa mna by nemal byt problem sa zamestnať. Ide o to že na pokladni budeš mať aj hmotnú zodpovednosť, čiže keď bude manko a nebude ti sedieť pokladnica musíš doplatit zo svojich. Zvážila by som inú prácu resp či si ochotná ísť do takéhoto rizika. Lebo stať sa môže aj keď natukas do PC a ukaze ti koľko máš vydať, že vydáš zle

@anonym_ba8ca9 ono za kasou hned sama nebude, aspon my ludi prvy mesiac nenechavame na Lade v Peak time a tiez nie samych. Lebo staci, ze si nevsimne na terminali, ze to nepreslo. Dnes je to riziko, nakolko ten clovek odide a dovi. Toto sa stava a je to horsie a vacsia skoda ako nejake centy

anonym_76b262
27. máj 2026

@anonym_autor ved v dnesnej dobe kazda moderna pokladna ti presne napise kolko mas vydat 😂 natukas kolko ti da zakaznik a rozsvieti sa ti vydavok staci vediet rozoznat cisla minci a bankoviek, naco je tiez trik kedze vsetky su inej velkosti tak nauc sa ich tvar ako dvojite overenie, ze mas v ruke spravnu bankovku a mincu.

rozculena
27. máj 2026
@anonym_ba8ca9

@anonym_ba8ca9 tak nie každý má všetky prejavy

rozculena
27. máj 2026
@anonym_ba8ca9

@anonym_ba8ca9 hmotnú zodp.v tescu nemajú,ani v lidli

anonym_5b3fc0
27. máj 2026

Pokladna ti sice napise kolko mas vydat, ale si si ista, ze budes vediet vydat spravne? Lebo pokladna ti nenapise 1x 10€ bankovka, 2x 2€ minca a este 50-centovka a 2x 20-centovka ale vyhodi ti 14,90 vydavok.

petronelag
27. máj 2026

@anonym_autor Záleží od toho ako sa to prejavuje v praxi, či dokážeš vydávať podľa kasy lebo to treba robiť dosť rýchlo, asi by bolo lepšie zvoliť si iné povolanie.

mogaa
27. máj 2026

@anonym_autor tak môžeš, ale zamesntávateľa nebude zaujímať že máš dysku....budeš mať manko, tak ho platíš🙂tak to v obchode je...

kacena4
27. máj 2026

ja mam a teda netrufala by som si robit za pokladnou, mozes robit "predavacku" dokladat tovar starat sa o obchod ale k pokladni by som nesadla