icon

Je 1000 € čistého naozaj malý plat?

22. nov 2025

Je 1000 € netto fakt malý plat pre vysokoškolsky vzdelaného človeka v NR kraji ? Voľakedy pred covidom sa zdal super, ale posledné roky inflácia / konsolidácia a človek musí veľmi premýšľať.

Veľakrát neviem vyžiť, tak ako by som ešte pri menšom, keď tu ľudia písali že 1000 netto plat by chceli a je super … no mne sa nezdá.

dadis
22. nov 2025
@anonym_ed539b

@dadis SU som samozrejme videl. Ale SU sa v tn velmi neodlisuje od napr. Tej profesie.Zalezi od odvetvia. Mozes pozriet aj linked. Nemusis profesiu. A to profesia ti tam ete slaha aj remote cela sr a to skresluje. Ale linked nehlada asi pomocne prace a podobne tak to nie je relevantna vzorka.ale nech sa paci, rob ako chces.

@anonym_ed539b 🙂 dakujem, budem

anonym_3334da
22. nov 2025
@anonym_ce255f

@vsetkounas nikdy nerobim nadcasy,keby ich robim mam aj 2000eur v cistom,no to by mi riadne drbalo na hlavu tahat 16tku v zavode.Staci mi 8cka,svoje smeny za 1500eur v cistom a niekedy aj viac.Ale mame takych blaznov.

@anonym_ce255f Môžem sa spýtať kde pracuješ?

anonym_5fc384
22. nov 2025

Ja mam v NR plat 900 netto. Tiez mam VŠ.

anonym_ce255f
22. nov 2025
@anonym_3334da

@anonym_ce255f Môžem sa spýtať kde pracuješ?

@anonym_3334da nechcem pisat kon.nazov fabriky,ale minule tu bola tema a jedna pani to perfektne vysvetlovala a medzi tymi fabrikami,bola aj ta,co pracujem.

zmrzlinka2021
22. nov 2025

@anonym_autor
Ide o vysokoškolsku pozíciu?

Lebo ak ano, je nízky.

anonym_66e058
23. nov 2025

Kosice ani 900 e ciste

anonym_3c222e
23. nov 2025

@anonym_autor je to nízky plat aj pre stredoškolaka. A zbytočne zisťujes, či je nízky alebo nie, ak nemôžeš vyžiť, tak pre teba nízky je. Pre niekoho, kto má partnera s príjmom 3000, je dostačujúci

anonym_ebbf17
23. nov 2025
@vsetkounas

@anonym_ebbf17 minule tu bola diskusia mozno ju najdes kde pisali že nemaju ani 1000 eur v cistom že je to luxus ale ano aj na zapade je 1000 eur v cistom dobry plat niekto nema ani to a ked ma tak robi v zavode soboty nedele nadcasy aby mal viac .

@vsetkounas áno, čítala som to a vtedy som si tak povedala, že mám asi dobrý plat..u mna to je asi tým, že som 5 rokov na tom istom..a prace mi pridávajú stále viac a viac..tak mám take myšlienky a teda nemám VS a robím celkom ‘ľahkú pracu’, ale veľmi zodpovednú.

anonym_59394a
23. nov 2025

@anonym_autor my ak by sme mali s manželom len po 1.000 €, využijeme v pohode, ale žijeme v dome, bez hypo. Všetko je o splátkach, povinné platby prirataj, stravu, vyživované osoby a zrazu zistíš, že je to fakt malo, alebo LTT.

anonym_8d5dcf
23. nov 2025

Mam tolko po 15 rokoch prace v jednej velkej banke.

autor
23. nov 2025

Áno, pre vysokoškolskú pozícia …viacero agend za 1 plat kde inde by možno také robili aj 3 ľudia … :/

autor
23. nov 2025

Ukazes sa, že si šikovný a všetko stíhaš na začiatku prvé roky … a robota sa ti nabaľuje, radšej do budúcna sa neukazovať aký máš potenciál …

dadis
23. nov 2025
@anonym_autor

Ukazes sa, že si šikovný a všetko stíhaš na začiatku prvé roky … a robota sa ti nabaľuje, radšej do budúcna sa neukazovať aký máš potenciál …

@anonym_autor A zvysili ti od nastupu plat? Ja kazdy rok pytam o zvysenie. Pri tejto inflacii, co bola posledne roky, to je nevyhnutne

autor
23. nov 2025

O 100 hrubého za posledných 6 rokov

tiezjedna
23. nov 2025

@anonym_autor je to zúfalo málo...

anonym_98cc46
23. nov 2025

1000 € v čistom nie je vysoký plat v dnešnej dobe pre žiadneho človeka, nie to ešte pre vysokoškolsky vzdelaného, ktorý pracuje na pozícii adekvátnej jeho vzdelaniu.

jaroslav81
23. nov 2025

Podľa mňa to je malý plat na dnešnú dobu...pred 4-5 rokmi ok...ale dnes už málo ...podľa mňa čokoľvek pod 1500€ v čistom je málo...

misanthropicdann
23. nov 2025
@anonym_ed539b

@dadis sorry. Ty tu postnes nejaky blog. Okrem toho 6 rokov stary. To je vtip? Ked das prilis nizku ponuku tak sa ti neprihlasia relevantni uchadzaci. Mala si dat nejake profi statistiky a cisla. Ja som vybral napriklad tn. Nech sa paci.

@anonym_ed539b priemerná mzda človeka s ukončeným vysokoškolským vzdelaním 2. Stupňa je na Slovensku 2.300€
Pre SŠ odbornú je to 1.600€
Pre SŠ všeobecnú to je 1.900€
Stsci si otvoriť štatistický úrad a ich DataCube

anonym_7ac87e
23. nov 2025

Ja mám tiež taký plat, mám vysokú školu a pracujem vo verejnej správe, čiže je to žalostne málo, ľudia vo fabrikách zarábajú viac....

julia51
23. nov 2025
@anonym_66e058

Kosice ani 900 e ciste

@anonym_66e058 pravda. Ja bola som na pohovore v KE a hladali asi nejakeho geniusa lebo chceli aby som hovorila 5 jazykmi za 850 eur. Smiesne no😆

anonym_8e4d9a
23. nov 2025

Je to realny plat. Ano,treba si pozriet ponuky a tak sa tie platy nizko naozaj hybu. To by si ale nesmela diskutovat na koni, pretoze tu ma kazda aspon 4 litre brutto,2 investicne byty. Musela by si ist na forum medzi smrtelnikov.
Ano,ja mam v hrubom 3500, ale vdaka stastiu ktore doteraz nechapem. Manzo ma 1900, ovaja mame VS. Dlho sa pohybujem pri velkych firmach, sukromnikoch i statnej sprave a platy 1500-2000 brutto su uplny standard. Nehrajme sa tu na nieco viac.

anonym_66e058
23. nov 2025
@julia51

@anonym_66e058 pravda. Ja bola som na pohovore v KE a hladali asi nejakeho geniusa lebo chceli aby som hovorila 5 jazykmi za 850 eur. Smiesne no😆

@julia51 ano no....kruta realita v Kosiciach nenavidim to tu

elizita
23. nov 2025
@anonym_autor

O 100 hrubého za posledných 6 rokov

@anonym_autor ja mám tiež VS, vysplhala som sa najviac na 2000€ so služobným autom,no časté služobký na noc,veľmi ma to vycerpavalo a bola som malo s deťmi. Prastila som s tým. Radšej budem mať o polovicu menej € aj stresu a viac času na rodinu

julia51
23. nov 2025
@anonym_66e058

@julia51 ano no....kruta realita v Kosiciach nenavidim to tu

@anonym_66e058 ano. A také ceny na najmy ako v BA. A mozem sa spytat ze v akej pozicii pracujes?

evansova
23. nov 2025

@anonym_autor Ak žiješ sama,splácas hypotéku, platis náklady na bývanie, náklady na stravu, tak to určite nie vysoký plat. Je to len tak-tak

evansova
23. nov 2025
@sasa1310

za mňa nie je dôležité aké máš výdavky a či si sama alebo nie. Ale otázne či ti tých 5 rokov stálo za takýto plat.

@sasa1310 To je na diskusiu. Ak je to nástupný plat, mal by u vysokoškolskom vzdelaní zamestnanca rast, u stredoškolákov sa nemení, ale rastie pomaly.

anonym_66e058
23. nov 2025
@julia51

@anonym_66e058 ano. A také ceny na najmy ako v BA. A mozem sa spytat ze v akej pozicii pracujes?

@julia51 verejna sprava

anonym_ed539b
23. nov 2025
@misanthropicdann

@anonym_ed539b priemerná mzda človeka s ukončeným vysokoškolským vzdelaním 2. Stupňa je na Slovensku 2.300€
Pre SŠ odbornú je to 1.600€
Pre SŠ všeobecnú to je 1.900€
Stsci si otvoriť štatistický úrad a ich DataCube

@misanthropicdann ok. A v com je rozdiel proti tomu co som napisal? Napisal som ze zalezi na type vs a regione. Priemer je kravina. Tahaju to vysokoprofilove pozicie a manaz.. Jasne mozes mat 4.5k ale poznam viacero vs ludi co robia fakturantky alebo referentky za 1200 az 1400 brutto. A nie su to male firmy. Nehovorim ze to je dobry plat. Ale je to realita. Minimalne na severnom slovensku.

anonym_ed539b
23. nov 2025
@anonym_ed539b

@misanthropicdann ok. A v com je rozdiel proti tomu co som napisal? Napisal som ze zalezi na type vs a regione. Priemer je kravina. Tahaju to vysokoprofilove pozicie a manaz.. Jasne mozes mat 4.5k ale poznam viacero vs ludi co robia fakturantky alebo referentky za 1200 az 1400 brutto. A nie su to male firmy. Nehovorim ze to je dobry plat. Ale je to realita. Minimalne na severnom slovensku.

@anonym_ed539b a len doplnim ze boli celkom schopne a maju aj c1 z dvoch jazykov a nie aj a de ale nestandardnych jazykov ako je taliancina a podobne. Cize jazykovo top. Ale ano. Bezny plat sikovnych s vs je okolo tych 2k brutto. Tak ako ta statistika, len ak si niekde v archive tak asi nie.

anonym_d80cb4
23. nov 2025
@anonym_ed539b

@anonym_ed539b absolútny súhlas… to by sme boli akí spokojní keby nám doplatili do toho “štatistického priemeru”. Presne tak, veľa ľudí s VS majú takéto platy po rokoch praxe.
To je take konikovske “pýtaj viac, nájdi lepšiu” - ale v mnohých pozíciách verejnej správy to jednoducho nejde. Tiež sa Radim do tejto skupiny, a to nám 3 roky nezdvihli plat ani len o valorizáciu. Nesťažujem sa, len objasnujem - práca ma bavi, ale teda s financiami sa môžem spoľahnúť na manžela.