Je dohoda o mlčanlivosti a pokuta bežná v účtovníctve?
Pracujem v účtovníctve a teraz nám dali podpísať samostatnú dohodu o mlčanlivosti. Chápem, že nesmieme vynášať údaje o klientoch, platoch a firemných financiách, ale zarazilo ma, že je tam zmluvná pokuta niekoľko tisíc eur a platí to aj po odchode z firmy.
Kolegovia to podpísali bez väčšieho riešenia. Ja neviem, či je to pri takejto práci bežné, alebo by som si mala dať znenie najprv skontrolovať.
Údaje o klientoch podliehajú GDPR, čiže vysoké pokuty sú logické. Nevidím dôvod nepodpísať takýto dodatok.
Čo sa týka zákazu hovoriť medzi zamestnancami o svojich platoch - toto bolo možné v minulosti. Už niekoľko rokov zákon hovorí o tom, že zamestnávateľ ti nemôže zakázať hovoriť s kolegami o platoch. Takže ak aj takýto zákaz podpíšeš, nebude platný a zamestnávateľ nebude môcť pokutu vymáhať. Určite by som sa zamestnávateľa opýtala, či si je vedomý, že aj keď to podpíšeš, tak hovoriť o platoch zo zákona môžeš a on ťa nemôže za to sankcionovať (zákon je nad tým, čo podpíšete).
Údaje o klientoch podliehajú GDPR, čiže vysoké pokuty sú logické. Nevidím dôvod nepodpísať takýto dodatok.
Čo sa týka zákazu hovoriť medzi zamestnancami o svojich platoch - toto bolo možné v minulosti. Už niekoľko rokov zákon hovorí o tom, že zamestnávateľ ti nemôže zakázať hovoriť s kolegami o platoch. Takže ak aj takýto zákaz podpíšeš, nebude platný a zamestnávateľ nebude môcť pokutu vymáhať. Určite by som sa zamestnávateľa opýtala, či si je vedomý, že aj keď to podpíšeš, tak hovoriť o platoch zo zákona môžeš a on ťa nemôže za to sankcionovať (zákon je nad tým, čo podpíšete).
@melanta skor su myslene asi platy ostatnych zamestnancov (ako uctovnicka s nimi asi tiez prichadza do styku) nie vlastny plat
@anonym_autor zmluvná pokuta? ako zamestnanec? A podľa akého zákona by mala byť táto zmluvná pokuta dojednaná?
Daj skontrolovat, vo vacsine pripadov pracovnppravneho vztahu zmluvna pokuta je neplatna a zamestavatel ju legalne nemoze vyzadovat. Ale vsetko zavisi od znenia zmluvy.
Preco s tym mas problem? Ved ked nic neporusis moze byt pokuta aj milion eur…
@bg92 problem s tym ma aj samotne pravo nakolko len vo velmi specofickych pripadoch ju vramci pracovnopravneho vztahu povoluje 😂 tu som skor zato, ze bude neplatna ale nevidim znenie tak to neviem s urcitostou posudit ale podla popisu sa priklanam k neplatnosti.
@bg92 problem s tym ma aj samotne pravo nakolko len vo velmi specofickych pripadoch ju vramci pracovnopravneho vztahu povoluje 😂 tu som skor zato, ze bude neplatna ale nevidim znenie tak to neviem s urcitostou posudit ale podla popisu sa priklanam k neplatnosti.
@anonym_ede332 no presne, chcela by som vidiet to znenie dohody o mlcanlivosti kde je uvedená tá zmluvná pokuta a ako sa to prepája s pracovnou zmluvou a zákonníkom práce.
@anonym_autor robim v poistovni mam pristup k citlivym udajom a toto sme nepodpisovali. Ale kazdy rok mame niekolko skoleni na tuto temu. GDPR plati aj tak. Vasa firma nedoveruje zamestnancom 😒 asi ma na to dovod otazka je ci sa chce chranit alebo je za tym nieco viac
@anonym_autor robim v poistovni mam pristup k citlivym udajom a toto sme nepodpisovali. Ale kazdy rok mame niekolko skoleni na tuto temu. GDPR plati aj tak. Vasa firma nedoveruje zamestnancom 😒 asi ma na to dovod otazka je ci sa chce chranit alebo je za tym nieco viac
@anonym_582734 to, ako to máte nastavené u vás, úplne postačuje. Stačí preškoliť o zákonných povinnostiach, mať o tom záznam. Potom ak zamestnanec poruší zákon, znáša dôsledky.
A čo sa týka dôvodov zamestnávateľa autorky otázky, tipovala by som neznalosť zákonov, prípadne spojená s hlúposťou. Keby dotyčný oslovil právnika, tak by vedel, že nič z tohto nie je potrebné.
@anonym_582734 to, ako to máte nastavené u vás, úplne postačuje. Stačí preškoliť o zákonných povinnostiach, mať o tom záznam. Potom ak zamestnanec poruší zákon, znáša dôsledky.
A čo sa týka dôvodov zamestnávateľa autorky otázky, tipovala by som neznalosť zákonov, prípadne spojená s hlúposťou. Keby dotyčný oslovil právnika, tak by vedel, že nič z tohto nie je potrebné.
@melanta presne tak, zakon plati aj bez papiera, skor mi to pride ako zastrasovanie, nepaci sa mi tento.pristup
@anonym_autor som uctovnicka, nie v prvej firme a toto som v zmluve nemala ani raz.

aj u nas vo firme sme to podpisovali, pracujem predsa s citlivymi udajmi, ci uz firemnymi alebo zakaznickymi, ktore by sa napr. stali velkou konkurencnou vyhodou, kebyze uniknu kam nemaju. Takze chapem firmu, ze sa takto chrani, podvedome si das pozor, aby si na to myslela. A po odchode je to podla mna len nejake urcite obdobie, nie dokonca zivota si myslim, ale to si musis precitat v tej zmluve.