icon

Je legálne posielať mzdu na účet, ktorý nevlastním?

29. okt 2025

Zdravim, podla noveho moze mi zamestnavatel posielat mzdu na ucet, ked nie som jeho majitelom?

janai1
•
Odpoveď bola odstránená
•
petamich
•
29. okt 2025

Zamestnavatel ti posle mzdu na ucet aky mu povies (minimalne v komercnej teme), nikdy sa ma nikto nepytal, ci je ten ucet moj.

martinmmartin
•
29. okt 2025

Ale teraz sa overuju prijemcovia takze musi uviest aj meno maitela uctu

biba_18
•
29. okt 2025

@martinmmartin áno. ale nemusí byť jeho

janai1
•
Odpoveď bola odstránená
•
chrobak7
•
29. okt 2025
@martinmmartin

Ale teraz sa overuju prijemcovia takze musi uviest aj meno maitela uctu

@martinmmartin Jediné, čo banka robí je to, že overí názov účtu, ktorý zadal príkazca. Ak sa zhoduje s názvom účtu v banke, tak sa platba zrealizuje. Ak sa nezhoduje, upozorní platiteľa, že názov je iný, ako uviedol a príkazca môže aj tak dať príkaz na úhradu.

Ak príkazca neuvedie názov účtu, nie je čo skontrolovať a platba sa zrealizuje.

Zamestnanec môže uviesť kohokoľvek účet na úhradu mzdy. U nás vo firme sú viaceré manželské páry, ktoré si dávajú obe výplaty uhrádzať na jeden účet.

martinmmartin
•
29. okt 2025
@chrobak7

@martinmmartin Jediné, čo banka robí je to, že overí názov účtu, ktorý zadal príkazca. Ak sa zhoduje s názvom účtu v banke, tak sa platba zrealizuje. Ak sa nezhoduje, upozorní platiteľa, že názov je iný, ako uviedol a príkazca môže aj tak dať príkaz na úhradu.

Ak príkazca neuvedie názov účtu, nie je čo skontrolovať a platba sa zrealizuje.

Zamestnanec môže uviesť kohokoľvek účet na úhradu mzdy. U nás vo firme sú viaceré manželské páry, ktoré si dávajú obe výplaty uhrádzať na jeden účet.

@chrobak7 suhlasim, dik

anonym_cc1a47
•
29. okt 2025

@anonym_autor ja som musela dať v prvej práci svoj účet, teraz v druhej o 10 rokov neskôr už len číslo účtu, ďalšie info neboli potrebné.