Je možné pracovať na plný úväzok pri dennom štúdiu?
Ahojte. Môžem ako študent denného štúdia na vš zároveň aj pracovať na plný úväzok? Je to možné?
@lubina skôr moja otázka narážala na tie odvody a ako to vôbec potom funguje s poisťovňami. So zvládaním školy problem nieje..
ked bude student aj zamestnancom, tak sa jeho status zmeni. Zamestnanec musi platit odvody na socialne a zdravotne poistenie. Uz nebude viac poistencom statu, akoby bol keby iba studovat. Bude musiet platit odvody z platu ktory dostane.
A co chces ist studovat ? Pokojne mi napis DM. Tiez chcem studovat a pracovat sucasne a rada by som o tom pokecala.
@domi235 ja už študujem. A dostala som návrh na dobrú pracovnú ponuku. Tak som chcela zistiť ako to funguje
Odvody Ti zamestnavatel bude strhavat zo mzdy. Pozri si vypocet cistej mzdy z hrubej vs supee hrubej (cena prace).
Odvody plati zamestnavatel ale z tvojho platu. Teda aj z tvojho platu ''v tvojom'' mene..dochodkovy socialny fond atd. Ak.budes mat napr.1100 v hrubom v cistom po odratani odvovod mas okolo 900eur. Ale.neviem si to predstavit ako to casovo zvlsdnes . 8 hod. Praca + byt v skole par hodin. Potom prepokladam priprava do skoly zaberie cas
Autorka - prednasky nie su povinne. Tak potom aka je kvalita studia? Len si precitas nejake skripta a hotovo? Co skusky?
@ibatanecnica vďaka za vysvetlenie vyššie. Snáď keby viem že to zvládať nebudem tak sa nič také ani nepýtam.
Prezentácie z prednášok sú nahravané do interného systému školy. Z nich si robím sama poznámky. Čo so skúškami? Školu študujem druhý rok, tak viem ako to tam funguje.
Ano je to mozne. Budete normalne studovat - status student. A zaroven pracovat, u zamestnavatela budete mat status - zamestnanec. Bude za Vas normalne platit odvody. Ma to viacero vyhod - ak by ste nahodou otehotnela pocas studia, tak sa Vam rata normalna materska z prijmu.
Ja som tak pracovala celu VS - najprv skrateny uvazok a potom uz TPP.
Este povas VS som otehotnela a nasledne cerpala matersku. Jedine co Vam skola neuzna je “tehotenske stipendium” ani ziadne vyhody pre studenta. Nakolko na nic nemate narok pokial pracujete 🙂
Ja som studovala a po konci 3 ročníka VS uz na plny úväzok pracovala. V podstate teba ma zaujimat iba tvoja cista mzda, co ti ide na ucet. Ostatne je v hrubej mzde a odvody, rocne zúčtovanie a vsetko robil zamestnavatel. Netusim, ci mal nejake benefity zato, ze som bola študent, mna zaujímala cista mzda na ucte. Ale za mna to bol dost casovy zahul. Mala som 6 rocnu VS a teda som 3 roky nemala cas na nic. Iba skola a praca. Cas v skole som si dorabala alebo nadrabala u zamestnavatela. Proste mi musel vychadzat pracovny mesiac aby som stihla aj zápočty, prednášky, ktore boli povinne (25 rokov dozadu), skusky. Ak mas moznost zobrat skrátený úväzok, napr. na 6 hodin, tak radsej chod do toho skráteného úväzku. Aspon teda ja som bola dost unavena, niekedy v praci od siestej rana do siestej vecera cely tyzden aby mi vychádzal cas v danom mesiaci. Plus psychicky náročná praca. Hned nato som potiahla aj doktorát ale priznam sa, ze uz som toho mala plne zuby a tahala celkom na hrane svojich fyzických moznosti.
@betulinka1 skrátený nebude potreba, ale ďakujem za radu. Do práce nebudem chodiť každý deň.
Autorka neviem co sa paprcis. Ja som sa pytala ako to funguje kedze som sa s tym nestretla.
@ibatanecnica nepaprcim sa, veď som ti aj napísala ako to funguje. Ale je úplne zbytočne písať niekomu, ako to je ťažké a neveim čo. Keby viem že to nezvládnem, tak sa nič takéto nepýtam .
Ty si napisala na TPP. TPP je na 8 hodin, zvycajne sa nerobi v noci. Ako student VS by si sa mohla naucit klast zrozumitelnejsie otazky.
@iwesska vies že ona existuje aj práca, keď nechodíš celý týždne do nej, iba nejaké dni? A stále je to tpp. Ja neviem, či máte predstavu že každý jeden človek kvasí v práci 8 hodín celý týždeň alebo čo. 😄 Snáď keď som napísala že som dostala zaujímajú pracovnú ponuku, tak to nebude nejaká predavačka v obchode.

A preco by to nebolo mozne (pravne to nie je zakazane), len ci to zvladnes...to je ina otazka, denne studiu a plny pracovny uvazok je asi dost narocne. Samozrejme potom uz treba dat aj pozor na odvody do poistovni a pod.