icon

Je nelegálna práca na Slovensku trestná?

kristina651
7. jún 2024

Dobrý deň, ak viem, že "neznáma" osoba vykonáva prácu na čierno, ponúka predaj, výkopové práce atd. a samozrejme nemá živnosť ani žiadnu firmu čiže neodvádza dane iba má z toho pekný zárobok. Ak by sa niekto do toho pustil skončilo by to iba pri sankcií? Alebo v takom prípade aj väzenie?

tanyan
•
7. jún 2024

Neviem aké by boli aktuálne následky, ale "neznáma" osoba je potrestaná aj do budúcnosti - nemá nárok na PN, OČR, nezapočítava sa mu to do dôchodku... Potom sa bude sťažovať, že je chudák a štát sa o neho nechce postarať, hoci si je sám na vine.

astronaut321
•
7. jún 2024

@tanyan 1. Pokiaľ nemáš dostať výsluhový, tak je ten dôchodok aj tak napi. 2. Poctivosťou sa nikto nikde nedostal 3. Ste dospelý ľudia, tak sa tak správajte. 4. Žijete v krajine kde nefunguje sociálny systém, lebo si to tak slovenská väčšina priala.
Spýtajte sa súkromníkov v obchodoch po námestiach čo dania a čo nie... Aj tak budú klamať.

melanta
•
Autor odpoveď zmazal
•
melanta
•
7. jún 2024

@astronaut321 nepoctivý si vždy myslí, že poctivosťou sa nikam nedostane. Tí poctivý vieme, že dostaneme.

gab1sol
•
7. jún 2024

@astronaut321 takže poďme to robiť nepoctivo? To sa potom nečudujme, kde je to Slovensko…

alickapusinka
•
7. jún 2024

Však ho nahlas a čakaj následky.

melanta
•
7. jún 2024

Dostal by pokutu, ak by sa mu dokázal únik daní a odvodov, keďže nepriznaním príjmu porušuje zákon o dania z príjmov a iné zákony následne súvisiace. Ale napríklad ak berie cash na ruku a nedáva si to na účet, nedokážu mu to, ak nebudú proti nemu svedčiť tí, ktorí mu platili cash na ruku. Ale aspoň sa zľakne s a prestane možno robiť na čierno. Ale áno, treba to nahlasovať. Tolerovaním tohto sa nikam neposunieme. Každý má začať u seba.

luccija
•
7. jún 2024

@kristina651 ako vieš, že to nerobí na niekoho iného živnosť?

kristina651
autor
•
7. jún 2024

@melanta dostáva cash na ruku a tak tie peniaze vkladá cez bankomat na účet. Tie vklady sa pohybujú cca 1000€/2000€ za týždeň

katkaseiner
•
7. jún 2024

@kristina651 výkopové a pomocne prace za 1000/2000€ za tyzden.. blbost....to si videla? ja neviem, nemas co robit ze spehujes znameho

kristina651
autor
•
7. jún 2024

@katkaseiner ja iba píšem aké mal vklady bol tam vklad aj za 9000€. A určite to nie je "špehovanie". Neviem či by som mohla niekoho iba tak špehovať aké má pohyby má účte.

simca06022011
•
7. jún 2024

velmi by zalezalo na tom, aki aktivni by boli daniari pripadne zivnostensky urad a pod. U nas, bohuzial nefunguju kontroly na takychto ludi. Riesia sa len "papiere". Pokym nebudu danovaci chodit na kontroly jednotlivcom, a riesit, z kade ma na mercedes, na dva byt, dom, ked oficialne nema prijem , pripadne nejaky smiesny, tak sa nic nevyriesi. U nas taketo veci koncia zalozene niekde a nikto nic nevie, nepocul, neda sa dokazat alebo skutok sa nestal :D Povie, ze na vklady na ucet mu dala babka tetky ujovej zeny a vybavene... ved este aj riadne kontroly, fakt podvodnikov, pridu az ked sa mu nahlasia a da im povolenie :DDD

kristina651
autor
•
7. jún 2024

@simca06022011 to beriem, že na tie vklady sa môže vyhovoriť. Ale ako by sa vyhovoril, keď ma vytvorený inzerát, že čo ponúka aj s jeho kontaktnými údajmi

esterr_ka
•
Odpoveď bola odstránená
•
simca06022011
•
7. jún 2024

@kristina651 tak to nahlas, ak ma este aj inzeraty... kludne

alickapusinka
•
7. jún 2024

a čo TI bráni ho nahlásiť. Následky aké by ťa čakali. Takých ako je ten na Slovensku je strašne veľa. Aby si nechodila po daňovom úrade, a polícii.

liz_lemon
•
7. jún 2024

@kristina651 odkial vies, ake ma niekto vklady?

rozculena
•
7. jún 2024

@liz_lemon presne,to aj mňa zaujalo....jedine,že by robila v banke a poznala ho

purple_wolf
•
9. jún 2024

karma je zdarma pamataj ... a zavist aku prejavujes je naozaj trapna a detinska -DOSPEJ