Je normálne, ako pracujú učiteľky v materskej škole?
Kamarátka má soš kaderníčku potom si dorobila maturu a zrazu sa rozhodla že ide na BC. Učitelstvo MŠ spravila si 3 roky a má papier, robí kratký dlhý týžden, jeden týždeň robí od 10:00 do 16:00 a druhý od 6:00 do 12:00 je toto normálne ? Ešte za 990 eur keď má triednictvo ešte viac a majú toľko prázdnin voľna víkendy sviatky voľné ...druhá kamarátka tiež učiteľka ale má normálnu pedagogickú a 3 roky BC a začala si robiť Mgr no asi skončí lebo nezohnala pracovné miesto učitelky pretoze v našom meste idú len cez známosti fleky, nikdy som nevidela ešte na profesii alebo niekde na portáli že zhaname učiteľku do MŠ tak je z nej normálne pracujúca žena vo Fabrike maká 8-čky za minimálnu mzdu cize 680-750 eur plus víkendy sviatky proste nepretržitá prevádzka a stále sa sťažuje že nemá nechať s kým deti nemôže cez prázdniny toľko voľna zobrať že je to život na nič a ja jej verím je to také no.
Áno,učiteľky v MS majú základný úväzok 112 hodín priamej pedagogickej činnosti s zvyšok je príprava na doma. Tak je to v štátnych škôlkach.
Ja robím v súkromnej...robíme plných 160 hodín + domáca príprava. Domácu prípravu nemáme zaplatenú. Zarobím 870€. Mám Mgr.titul.
Kým vy prídete z práce a máte voľný čas, ja robím prípravy denne, píšem plány,ktoré mi každé 2 týždne záberu polovicu soboty.. ešte máte potrebu sa sťažovať a navážať sa do iných zamestnaní? Nech sa páči,môžete si aj vy ísť dorobiť štúdium a robiť v škôlke, aby ste zistili,aká je to pohodová práca. Zodpovednosť za 20 život 3 ročných detí..aké náročné je pre vás venovať čas svojmu jednému dieťaťu? Tak si predstavte,že ich máte 20... Prebalovat, fúkať nosy, kŕmiť, prezliekať, sadat na nocnik, uspavat, nespustit oči a nepolavit pozornosť niekoľko hodín.. stačili by vám aj 4 hodiny, nie to ešte 8.. už len ten ruch je vyčerpávajúci..
Ale nikdy by som si nedovolila navážať sa do zamestnania,ktoré som nikdy nerobila..celkom odvaha z vašej strany
@zaba22 a zabudla si na pomôcky, ktoré často nakupujeme z vlastných peňazí alebo ich doma vyrába celá rodina. Tlačím na vlastnej tlačiarni na vlastný papier, laminujem na vlastnej laminovačke do vlastných fólií. Nosím do škôlky hračky a knihy mojich detí,.......
@mirkam78 dobre, takze veci co ma primarne doma naucit rodic, dieta nevie a podme za to vinit ucitelky...? Tak?
🤦🤦🤦
@katulienka160 sak vy ste pisala, ze s tymi schopnostami uz prichadzaju z domu. Ja tvrdim, ze vela veci ich ucia ucitelky aj keby to mali vediet od mamy. Asi sme sa nepochopili.
@anonym_autor
Mám strednú pedagogicku školu v odbore učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo, išla som hneď po ZŠ. 8 mesiacov som pracovala v MŠ ako učiteľka.
Je náročné byť začiatočníkom v školstve. Nie je to práca kde si odrobím, prídem domov a neriešim. Doma ešte treba písať prípravy, akoby taký scenár čo budem deti učiť a ako, lebo aj v MŠ majú získavať nejaké vedomosti. A to nie že mne alebo iným mladým učiteľkám by sa chcelo písať doma každý deň prípravy na 4-5 strán po dobu jedného roka až dvoch, ale jednoducho to musíme robiť aby sme sa stali samostatným pedagógom.
A tie prázdniny využívame aj na prípravu do práce, čo sme z papierovaciek nestihli robíme vtedy, alebo chystáme výzdoby, pripravujeme pomôcky..
Naštastie ale už učiteľkou v MŠ nie som. Možno v inej by sa mi páčilo viac, kde by kládli nižšie nároky... A momentálne som spokojná na pozícii vychovávateľky.
Chcela tým povedať to ze hlavne začiatok pedagogickej kariéry je náročný. No po rokoch to ide už lepšie a lepšie. Už má človek viac skúseností s prácou s deťmi, ako treba vyučovať, už sa nemusí doma toľko pripravovať lebo pomôcky a materiály ma po rokoch nazbierané. Vtedy až je byť v školstve fajn. Pokiaľ nie si na pozicii zástupkyni, triednej,... Ono možno niektorym sa paci aj takáto práca, len píšem svoj pohľad ze nechcela by som mať až toľko toho na hlave v práci, nie som skrátka ten typ.
Uznávam, ze ked je to nejaka trieda s malo deťmi a ak aj učiteľka ma za sebou roky praxe tak ta robota je jednoduchsia už a aj viac si taka učiteľka vie vychutnať prázdniny ako začínajúca. Aspoň si myslím.
Súhlasím s tým ze zeny v inych odvetviach by si tiež zaslúžili vyššie platy a tiež viac dovoleniek. Mam nepopulárny názor, ale častokrát aj mne to tak pride ze sa príliš sťažujeme my pedagogicky ale nemyslim si ze sa mame až tak zle.
A možno prave preto máme také platy a prázdniny, lebo v začiatkoch sme si to museli poriadne odmakat. Kdezto iné ženy v inej práci prídu domov ale už sa aspoň na zajtrajší deň do prace nemusia doma pripravovať ako učiteľky ci vychovávateľky.
@estellas nie plat jej závidím to vôbec ...skôr to že mi je ľúto tej kamošky a druhých žien čo nemôžu takto robiť a za nič, moja kamoška učí v škôlke na dedine na východe kde majú v triede až 8 deti v malej su na nich vždy 2-3 a ona mi hovorí že sa tam nudi a že chodí do roboty oddychovať teraz boli na plaveckom výcviku a povedala mi že všetky ucitelky si išli zatiaľ zaplávať do wellnessu a môžem pokračovať do nekonečna takisto aj výlety kto si môže len tak namiesto roboty chodiť na výlety ? Alebo do wellness ? A všetko v kľude v pohode naobeduju sa dajú si kávičku pokecaju poohovaraju a idú si na autíčko domov, v noci si v kľude spinkaju a zatiaľ čo druhá drie v tej robote ako kôň deň noc v horucave dvíha ťažké konštrukcie a nemôže sa ani poriadne najesť to je život čo ? ;)
@anonym_autor dobrých učiteliek je určite málo. Za prácou sa dá aj cestovať. Ja som cestovala 30 km. A myslím si, že sú to druhé mamy našich detí. Cez deň s nimi trávia viac času ako rodičia. Tie platy sú úbohé. Však tie ženy sú jednou nohou v base. A ešte sa naťahovať s rodičmi je horšie ako s deťmi. Tento komentár- resp. diskusia je plná zla a nenávisti.
Reálne by som učiteľku nerobila ani za 1900, je to neskutočná zodpovednosť, nechápem túto závisť ľudí, však aj druhá kamoška má na výber nech ide robiť do Lidla za 1200, jej problém, že robí za pásom, nikdo ju tam neznasilňuje
@anonym_autor toto je teda závisť platu, nech sa páči kto závidí nech si urobí školu a nech príde učiť do Mš- veď my sa len hráme ako si mnohí myslia. Ale nikto si neuvedomuje že učiteľka má v triede minimálne 20 deti a za každé nesie zodpovednosť, je jednou nohou v base. A rodičia ani nehovorím aké majú nároky a ešte si dovolia vyskakovať, je to krásna práca s deťmi ale náročná a hlavne na psychiku a o tom že strácam sluch po rokoch z toho hluku ani nehovorím .... To čo zarábame my učiteľky tu na SK je málo na to akú máme zodpovednosť
@anonym_autor no ale uz nemame socializmus cez 30 rokov. Nerozumie. Amo je mozne, zw aj po takej dobe sa niekto cuduje ze nekfalifikovana praca, ktoru by sa naucila aj opica je ohodnotena menej ako kvalifikovana praca. Tento post je realne dokonalym obrazkom slovenskej mentality a v neposlednom rade toho, ako pristupujeme k detom. Mne totizto dost zalezi na tom, kto bude s mojim dietatom a myslim si, ze na to, aby tam bol kvalitny clovek so znalostami a schopnostami ho treba normalne ohodnotit. Ale v tomto state su deti menej ako suciastky do aut...
@anonym_autor no ale uz nemame socializmus cez 30 rokov. Nerozumie. Amo je mozne, zw aj po takej dobe sa niekto cuduje ze nekfalifikovana praca, ktoru by sa naucila aj opica je ohodnotena menej ako kvalifikovana praca. Tento post je realne dokonalym obrazkom slovenskej mentality a v neposlednom rade toho, ako pristupujeme k detom. Mne totizto dost zalezi na tom, kto bude s mojim dietatom a myslim si, ze na to, aby tam bol kvalitny clovek so znalostami a schopnostami ho treba normalne ohodnotit. Ale v tomto state su deti menej ako suciastky do aut...
@miruskakos a vidis,minule ukazovali priemerny plat v BA vo Volkwagene 3100eur v hrubom,co je vyse 2000eur v cistom.Ano je to sice pasova robota,ale aspon tam maju krasne platy.A take platy by mala byt minimalka,aby sa Slovaci mali dobre a dokazali slusne zit a prestali takto zavidiet.Hned by aj Slovensko pekne prosperovalo,lebo ludia by to minali zase dalej a teda do ekonomiky.Ale toto nechcu,chcu aby bola medzi slovakmi nenavist a zavist,aby sa malo iba malo ludi dobre.Trochu im daju viac a Slovak ich uz velebi,ze wau,tym zalezi na ludoch.
Nemali by robit rozdieli medzi vychodom a zapadom,vsade by mali byt rovnake ceny aj platy.
@anonym_autor Nechápem zmysel tvojho príspevku.Kazdy si nejako zaraba na svoj chlebík každodenný a každá praca má svoj zmysel.
@anonym_autor tak si sprav Bc. na Pg aj ty a budeš sa mať super s kopu prázdninami,voľnami,ruka hore 🙈A hlavne už nebudeš zavidieť učiteľkám ich zamestnanie 🤣
@estellas nie plat jej závidím to vôbec ...skôr to že mi je ľúto tej kamošky a druhých žien čo nemôžu takto robiť a za nič, moja kamoška učí v škôlke na dedine na východe kde majú v triede až 8 deti v malej su na nich vždy 2-3 a ona mi hovorí že sa tam nudi a že chodí do roboty oddychovať teraz boli na plaveckom výcviku a povedala mi že všetky ucitelky si išli zatiaľ zaplávať do wellnessu a môžem pokračovať do nekonečna takisto aj výlety kto si môže len tak namiesto roboty chodiť na výlety ? Alebo do wellness ? A všetko v kľude v pohode naobeduju sa dajú si kávičku pokecaju poohovaraju a idú si na autíčko domov, v noci si v kľude spinkaju a zatiaľ čo druhá drie v tej robote ako kôň deň noc v horucave dvíha ťažké konštrukcie a nemôže sa ani poriadne najesť to je život čo ? ;)
@anonym_autor tak táto tvoja kamoška ktorá sa nudí v práci a chodí tam oddychovať je lenivá ženská ktorá v MŠ nemá čo robiť.V každom zamestnaní sa nájde presne takáto osoba ktorá sa len vezie a dostáva peniaze za ničrobenie.Sorry ale tomu wellnesu tiež neverím,lebo aj keď sú deti na plaveckom je za nich zodpovedná učiteľka a keby sa mimo bazéna niečo stalo ma ta učiteľka pekne zavarené a neviem ktorá normalna osoba by si toto zobrala natriko.

No veď chod si urobiť školu a nezavid. A potom šup robiť do škôlky a uvidíš tu pohodu.....a prázdniny? Veď dovolenka alebo náhradné voľno. Vyber si aj ty viac dní dovolenky naraz a hotovo.