icon

Je táto pracovná zmluva legálna a spravodlivá?

26. aug 2026

Dobry den, mam nastupit na poziciu recepcnej, ale nepozdavaju sa mi niektore podmienky. Prosim o nazory, ci by ste taku pracu prijali. V inzerate bolo uvedene, ze sa robi 15dni v mesiaci 12h denne sluzby, na pohovore mi bolo manazerkou povedane, ze by bolo idealne, keby som vedela niekedy vziat aj 17-18 zmien, medzitym spomenula, ze ideal by bolo, keby jej uchadzac povedal, ze 20 dni moze odrobit. Bola by som vraj jedina recepcna a ostatne dni by tiahla ona. Pracuje sa aj cez vikendy, priplatky vraj mat nebudem. Je to vobec legalne? Na otazku, ci dostanem klasicku zmluvu na TPP mi povedala, ze nejaku zmluvu dat musime, ale ze to spravia tak, aby som mala nizsie odvody (???). Prepacte, nemam az tolko skusenosti, ale chcela som pracu, kde budem mat normalnu, riadnu zmluvu na TPP. A vikendy preplatene. Lenze to pracovne miesto mi bolo velmi sympaticke, velmi by mi tato praca vyhovovala, no mam zly pocit. Taktiez mi povedala, ze cast vyplaty dostanem na ucet a cast na ruku. Pytala som sa, ci budem mat v zmluve aj 3-mesacnu skusobnu dobu, a vraj nie. Nevedela mi povedat, aku zmluvu mi teda daju, vraj do takych detailov este nechce zachadzat, ze najprv sa mam prist zaucit a uvidia, ci ma prijmu. Mate s tym skusenost? Aky mate na to nazor? Dakujem pekne.

Strana
z2
anonym_6b2b50
26. aug 2026

No dobre by ta odrbali,priplatky za vikendy,nocne su povinnost zo zakona,tu sa zakon riadne ohyba a nizke odvody,nuz zbytok na ruku.Je to hnus,a na takychto by si mal posvietit inspektorat prace.

anonym_2ec196
26. aug 2026

Chcú,aby si prijala podmienky, ktoré sú buď nelegálne, alebo nevýhodné pre teba, prípadne oboje

anonym_63895f
26. aug 2026

@anonym_autor to tohto by som absolútne nešla.
Nie je možné toľko ťahať 12-sok za sebou
príplatky musia dať zo zákona
hocijakú zmluvu, aby boli najnižšie odvody sú slučka pre teba - čo ak ochorieš treba PN, do budúcna možno materská
po ďaľšie môže sa stať, aby si aj tú druhú časť na ruku dostala

anonym_2cea76
26. aug 2026

krátenie daní a odvodov je trestný čin, čiže ak súhlasíš tak si spolupáchateľ a "nejakú zmluvu" by som si najskôr dala predložiť, skontrolovať niekým kto sa tomu rozumie a potom až podpísala

katkaseiner
26. aug 2026

Nepises kolko mas rokov, ale to je vlastne suma fuk... Sice mozno 'pekne' zarobis, ale len na ruku... cize akakolvek PN, materska ci dochodok budu minimalne... za mna je to red flag. Pokial ti nevedia dat normalnu zmluvu v ktorej bude vsetko a samozrejme aj priplatky za vikendy, tak by som tam max ostala kym nic ine nemas... A aj to len zato, ze predpokladam ze financny prijem potrebujes.

anonym_cf1e75
26. aug 2026

poviem ti to tak..chcú vyd*bat so systémom..že príplatky vraj mať nebudeš? tak vraj alebo určite ich nebudeš mať? ak máš robiť aj nočné, tak určite by som túto ponuku nevzala a keby máš len denné príplatok za prácu cez víkend mať musíš..buď ti chcú dať dohodu ale skôr myslím či čiastočný úväzok ale budeš robiť normálne robiť 12tky a časť peňazí dostaneš na účet a zvyšok na ruku (ale pozor, aby ti doplatili vôbec aj ten zvyšok na ruku)..za mňa URČITE by som do toho nešla, vyhni sa oblúkom, ani nad tým neuvažuj..a nehovoriac o tom, že máš ťahať 20 dní? ako wtf? potom aj keď dovolenku si budeš chcieť vziať, môžu ti robiť problém, lebo veď zmluva bude inak postavená ako robíš, keď ochorieš tak nižšiu PN dostaneš, atď, atď..

autor
26. aug 2026
@anonym_cf1e75

poviem ti to tak..chcú vyd*bat so systémom..že príplatky vraj mať nebudeš? tak vraj alebo určite ich nebudeš mať? ak máš robiť aj nočné, tak určite by som túto ponuku nevzala a keby máš len denné príplatok za prácu cez víkend mať musíš..buď ti chcú dať dohodu ale skôr myslím či čiastočný úväzok ale budeš robiť normálne robiť 12tky a časť peňazí dostaneš na účet a zvyšok na ruku (ale pozor, aby ti doplatili vôbec aj ten zvyšok na ruku)..za mňa URČITE by som do toho nešla, vyhni sa oblúkom, ani nad tým neuvažuj..a nehovoriac o tom, že máš ťahať 20 dní? ako wtf? potom aj keď dovolenku si budeš chcieť vziať, môžu ti robiť problém, lebo veď zmluva bude inak postavená ako robíš, keď ochorieš tak nižšiu PN dostaneš, atď, atď..

@anonym_cf1e75 dakujem Vam za rady. Tak nepojdem ani na to skolenie. Moja intuicia ma neklamala🤔 ale manazerka bola velmi mila a vyrecna, asi ma teda chcela chytit, mam 25r, som po skole. Toto im asi nikto teda nezoberie. Aj to mi bolo divne, ze klienti mozu platit len v hotovosti. Divna firma. Za vikendy ze nebudem mat urcite priplatky, a su otvoreni aj cez sviatky, cize ani sviatky by som nemala preplatene. Potom zavala zapletat, ze ved jeden mesiac by mi dala 15 zmien a druhy mesiac 16-18, ze takto by sme si my dve navzajom “pomahali” a ze nadcasy mi preplatia. No urcite nechcem byt 18 dni, 12h v mesiaci v praci. Ved 12ky si hladam prave kvoli tomu, ze mam viac volna. A na otazku, aku budem mat zmluvu, mi povie, ze “do takych detailov este nechcem zachadzat, my sme prevadzku len nedavno otvorili”, wtf?😀

anonym_049070
26. aug 2026

@anonym_autor takýchto vydrbávačov by som nahlásila na Inšpektorát práce...

anonym_54ea78
26. aug 2026

@anonym_autor pre teba absolútne nevýhodné, nechcú ti dat to na čo máš nárok zo zákona. Taku prácu určite nechceš. A aby si sa zaucala a potom ta možno prijmu? Takže chcú od teba prácu zadarmo bohviekolko dní a potom ti povedia ze našli niekoho iného...diki pekne.

billy_jean
26. aug 2026

Dali by ti dohodu, oficialne by ti vykazovali malo hodin, zvysok by ti vyplatili na ruku, bez priplatkov. Toto je nelegalne od hlavy po paty a poslala by som im IP a rovnako aj DU.

sevrin
26. aug 2026

@anonym_autor spýtaj sa Inšpektorátu práce, ten sa ťa hneď spýta na adresu.

brrunetkaa
26. aug 2026

Nahlásila by som ich na inšpektorát práce. A určite by som sa nešla zaúčať lebo isto by si sa zaúčala zadarmo a potom by sa rozhodli či ťa berú…humus aj recenziu by som im hneď napísala na Google nech ľudia vedia čo sú zač

venom19
26. aug 2026

Tak z tohto by benefitovala iba ona, najde si s prepacenim otroka co bude robit mozno nakoniec aj viac ako 18 dni a ani nezaplati co mu patri...smutne je, ze vela ludi stale na takuto pracu pristupy, mozno ak naozaj nemaju ine moznosti. Ty ak mas, utekaj, odrbavacka.

domkakvet
26. aug 2026

@anonym_autor odrobit polovicu zadarmo, to by sa im pacilo a este ako by si zaplakala, ak by sa ti stal uraz a ostala by si PN takmer bez prijmu a o dochodku uz ani nehovorim.

anonym_cf1e75
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_cf1e75 dakujem Vam za rady. Tak nepojdem ani na to skolenie. Moja intuicia ma neklamala🤔 ale manazerka bola velmi mila a vyrecna, asi ma teda chcela chytit, mam 25r, som po skole. Toto im asi nikto teda nezoberie. Aj to mi bolo divne, ze klienti mozu platit len v hotovosti. Divna firma. Za vikendy ze nebudem mat urcite priplatky, a su otvoreni aj cez sviatky, cize ani sviatky by som nemala preplatene. Potom zavala zapletat, ze ved jeden mesiac by mi dala 15 zmien a druhy mesiac 16-18, ze takto by sme si my dve navzajom “pomahali” a ze nadcasy mi preplatia. No urcite nechcem byt 18 dni, 12h v mesiaci v praci. Ved 12ky si hladam prave kvoli tomu, ze mam viac volna. A na otazku, aku budem mat zmluvu, mi povie, ze “do takych detailov este nechcem zachadzat, my sme prevadzku len nedavno otvorili”, wtf?😀

@anonym_autor 😂 😂 prepáč ale to sú také ofajče, že klienti môžu platiť len v hotovosti? zo zákona je povinné už mať všade terminál, takže to si môže vyprávať komu chce..viem, že nemáš skúsenosti, ale nebolo by odveci ten inšpektorát práce - normálne ich nahlásiť..držím palce, aby si zohnala čoskoro niečo, čo ti bude vyhovovať 😉

anonym_cd65c5
26. aug 2026

Pocuj, to sa ani nemusis rozumiet tymto veciam ale je tu tolko "ale", ze sama musis vidiet, ze to je cele zle, vsetko iba odrbkavanie.

anonym_54ea78
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pre teba aj dobuducna rada. Ak si na pracovisku a vykonavas akukolvek pracu tak musíš mat pracovnú zmluvu. Žiadne také ze prídi, vyskúšaj si a uvidíme...toto sa robiť nesmie. Nastupujem všade až po podpise zmluvy. Takisto skúšobná doba je zo zákona povinná.

autor
26. aug 2026
@anonym_54ea78

@anonym_autor pre teba aj dobuducna rada. Ak si na pracovisku a vykonavas akukolvek pracu tak musíš mat pracovnú zmluvu. Žiadne také ze prídi, vyskúšaj si a uvidíme...toto sa robiť nesmie. Nastupujem všade až po podpise zmluvy. Takisto skúšobná doba je zo zákona povinná.

@anonym_54ea78 ze skolenie mi preplatia. Ale pokial nemam zmluvu, neverim slubom

anonym_e92a41
26. aug 2026
@anonym_cf1e75

@anonym_autor 😂 😂 prepáč ale to sú také ofajče, že klienti môžu platiť len v hotovosti? zo zákona je povinné už mať všade terminál, takže to si môže vyprávať komu chce..viem, že nemáš skúsenosti, ale nebolo by odveci ten inšpektorát práce - normálne ich nahlásiť..držím palce, aby si zohnala čoskoro niečo, čo ti bude vyhovovať 😉

tam je toľko porušení zákona a nečakaj keď chcú oklamať štát, že teba neoklamú
už aj tá práca 15 zmien do mesiaca ak by počítali 11,5 hod + obed vychádza s nadčasom a nie to ešte viac zmien a ty chceš mať aj svoj život a nie byť otrokom zamestnávateľa

@anonym_cf1e75 povinné sú bezhotovostné platby, nie mať terminál, terminál je len jedna z možností ako platiť bezhotovostne
môžu mať vytlačený QR kód a ľudia im budú platiť priamo na účet, vtedy nemusia platiť poplatky za terminál a platby kartou

anonym_9bf97a
26. aug 2026

Po vysokej chceš ísť robiť recepcnu? Prečo? A v 25 už by si mohla byť znala týchto praktik...

anonym_84da46
26. aug 2026
@anonym_9bf97a

Po vysokej chceš ísť robiť recepcnu? Prečo? A v 25 už by si mohla byť znala týchto praktik...

@anonym_9bf97a Tiez si myslim. To mohla ist rovno po strednej.

autor
26. aug 2026
@anonym_84da46

@anonym_9bf97a Tiez si myslim. To mohla ist rovno po strednej.

@anonym_84da46 to, preco chcem ist robit recepcnu, nie je temou tejto diskusie, dakujem.

anonym_7a3e3d
26. aug 2026

@anonym_autor boze toto zaucanie bez zmluvy zadarmo je na facku...toto su nekale praktiky zamestnavatelov. Rozhodnutie je na tebe a ak si v nudzi mozno na vykrytie neprijemneho obdobia. Ak v nudzi nie si vykaslala by som sa na to robit im handru ani odvody platit nebudu.

patrike
26. aug 2026

V ziadnom pripade toto neber, ani keby si mala stravit rok na urade prace. Podakuj im a povedz : mam zaujem o pracovny pomer podla zakona, vratane nadcasov, prestavok a priplatkov za vikendy. Celu mzdu na ucet, nic bokom. Potom uvidis, ako ta sami odmietnu.

anonym_17de68
26. aug 2026

@anonym_autor mam nazor ale je nepublikovatelny. Tam by mala nabehnut kontrola z IP a DU a zo socialky.

anonym_56049f
26. aug 2026

Neoplati sa to vôbec
V prvom rade ti to chce dat neofic.a v druhom rade za pár supek a budeš za nu dret ako kôň
Zlé

autor
26. aug 2026
@anonym_56049f

Neoplati sa to vôbec
V prvom rade ti to chce dat neofic.a v druhom rade za pár supek a budeš za nu dret ako kôň
Zlé

@anonym_56049f plat ma byt 1300€ v hruhom. Ale ze ziadne priplatky za vikendy a sviatky, mi pripada ako drzost a neucta voci zamestnancovi, odhliadnuc od toho ze je to aj nelegalne. Ale slecna manazerka sa tvarila, ze je to v poriadku, a bola este mladsia odo mna o dost rokov😕🤷🏽‍♀️

anonym_56049f
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_56049f plat ma byt 1300€ v hruhom. Ale ze ziadne priplatky za vikendy a sviatky, mi pripada ako drzost a neucta voci zamestnancovi, odhliadnuc od toho ze je to aj nelegalne. Ale slecna manazerka sa tvarila, ze je to v poriadku, a bola este mladsia odo mna o dost rokov😕🤷🏽‍♀️

@anonym_autor to sú praktiky firmy hlavne a ona je rada,ze je rada
Hlavne, keď budeš robiť toľko dni to je nič moc
A zrejme aj nočné

negymama
26. aug 2026

zrejme ti chcu dat zmluvu brigadnu, Dohodu o pracovnej cinnosti, napisu ti menej hodin, zvysok hod. mzdy pojde ako "premie" ci odmeny ci nejako podobne to nazvu.
Mensie odvody budu takym sposobom, ze cast vyplaty , ktoru dostanes v hotovosti, nebudes mat priznanu na vyplatnej paskee, tzn nebudu sa z nej pocitat ziadne odvody, to znamena ze zamestnavatel za teba zaplati odvody len z hrubej mzdy priznanej na vyplatnej paske, po odcitani odvodov a zrazky dan. preddavku, dostanes zvysok v cistom na ucet.

samozrejme ak budes chora na pn, ci nap.r otehotnies, ci pojdes po case na ruda prace vsetky soc. davky, materska, pn, davka v nezamestnanosti sa ti budu pocitat len oficialnej mzdy, nie z tej casti, co dostanes na ruku.

takisto pri dohode nemas narok na dovolenku a na stravne.

negymama
26. aug 2026

Neber to.

Strana
z2