Je táto pracovná zmluva legálna a spravodlivá?
Dobry den, mam nastupit na poziciu recepcnej, ale nepozdavaju sa mi niektore podmienky. Prosim o nazory, ci by ste taku pracu prijali. V inzerate bolo uvedene, ze sa robi 15dni v mesiaci 12h denne sluzby, na pohovore mi bolo manazerkou povedane, ze by bolo idealne, keby som vedela niekedy vziat aj 17-18 zmien, medzitym spomenula, ze ideal by bolo, keby jej uchadzac povedal, ze 20 dni moze odrobit. Bola by som vraj jedina recepcna a ostatne dni by tiahla ona. Pracuje sa aj cez vikendy, priplatky vraj mat nebudem. Je to vobec legalne? Na otazku, ci dostanem klasicku zmluvu na TPP mi povedala, ze nejaku zmluvu dat musime, ale ze to spravia tak, aby som mala nizsie odvody (???). Prepacte, nemam az tolko skusenosti, ale chcela som pracu, kde budem mat normalnu, riadnu zmluvu na TPP. A vikendy preplatene. Lenze to pracovne miesto mi bolo velmi sympaticke, velmi by mi tato praca vyhovovala, no mam zly pocit. Taktiez mi povedala, ze cast vyplaty dostanem na ucet a cast na ruku. Pytala som sa, ci budem mat v zmluve aj 3-mesacnu skusobnu dobu, a vraj nie. Nevedela mi povedat, aku zmluvu mi teda daju, vraj do takych detailov este nechce zachadzat, ze najprv sa mam prist zaucit a uvidia, ci ma prijmu. Mate s tym skusenost? Aky mate na to nazor? Dakujem pekne.
Zhrniem ti to. Zaplatí ti každú hodinu, čo tam stráviš, ale dá ti minimálku. 20x 12 hod. za 1300 €. Choď do toho! 😀
Rovno by som na firmu poslala danovakov
Este je tu verzia, ked tam povedzme kazdy mesiac maju inu naivku zadarmo na "zaucenie" a potom ju vyhodia bez vyplaty. Zmluvu nema, nemoze nic ziadat ...
@anonym_autor vzdy plati to co mas v pracovnej zmluve, to si zapamataj, ak nemas skusenosti.
Cize ak ti chcu dat nejaku dohodu, budu riesit to ze ti budu oficialne vykazovat menej odpracovanych hodin, alebo ak zmluvu pracovnu (TPP), tak na nizsi pocet hodin officialne, cize ti daju ze robis napr 4h denne, a nie vikendy, oficialne v praci nebudes. A dorataju ti zvysok, za nejaku smiesnu sumu, vyplatia na ruku.
Nesuhlaisla by som, pracu by som nezobrala. Ako pises, mas byt v praci 12h najlepsie 20dni v mesiaci :DDD to je aj fyzicky tazke a nie to este zadarmenko, bez istoty zaplatenia mzdy, bez mzdy ktoru si zasluzis za tu pracu a benefitov z toho plynucich.
Inak je ta ponuka cela v podstate nezakonna od prac. casu, cez vyplacanie az po "najskor sa zaucte, potom uvidime" :D ja by som si zgustla im poslat inspektorat tam.
Až sa mi vynorila v hlave prvá práca po strednej 😂 teraz už samozrejme keby to niekto len spomenul na pohovore tak dovidenia. Nechoď do toho 🙏 za tie hodiny čo tam odpracujes a bohvie čo ti reálne zaplatia zarobia krajšie inde. A hlavne áno poriadnu zmluvu na tpp je najlepšie, žiadne odrby takéto a neplatenie víkendov napríklad. To je zo zákona.
@anonym_56049f plat ma byt 1300€ v hruhom. Ale ze ziadne priplatky za vikendy a sviatky, mi pripada ako drzost a neucta voci zamestnancovi, odhliadnuc od toho ze je to aj nelegalne. Ale slecna manazerka sa tvarila, ze je to v poriadku, a bola este mladsia odo mna o dost rokov😕🤷🏽♀️
@anonym_autor 1300 v hrubom za 18 dvanástok by som nebrala, ani keby bolo všetko absolútne legálne a na zmluvu. už aj dokladač tovaru v supermarkete má pomaly viac a za normálnu pracovnú dobu. akože nie. toto určite nevezmi. okrem iného, ako každá píše, smrdí to porušovaním zákona.
@anonym_autor po vete citujem:
"ze najprv sa mam prist zaucit a uvidia, ci ma prijmu"
->by som sa otocila na opätku, ukazala im prostrednik a isla prec😎
@anonym_autor nuž na zmluvu ti dajú minimálku a ostatné na ruku....samozrejme príplatky nepreplatia - to ti ale povedala....nie nezobrala by som to.....oni to budú mať ošetrené tak, že na zmluve ti daj minimálku to pôjde cez účet a ostatné na ruku...ak by si nad tým predsa len uvažovala, vydiskutuj si s nimi že je rozdiel robiť 17dní a rozdiel 20dní......ale treba rátať s tým že PN, odvody, dovolenky všetko pôjde z minimálky tej čo bude na zmluve....takže ano síce aj tak zarobíš celkom pekne, ale vedia ťa oklamať kedykolvek, platné je to čo je na zmluve
@anonym_autor po vete citujem:
"ze najprv sa mam prist zaucit a uvidia, ci ma prijmu"
->by som sa otocila na opätku, ukazala im prostrednik a isla prec😎
@anonym_c34129 no presne, za to je pokuta ako bejk.
Zamestnanec musi byt najneskor den dopredu prihlaseny do soc. poistovne.
Ked im pride kontrola a najdu niekoho nacierno sa "zaucat" tak pokuta neminie nielen zamestnavatela ale este aj toho zamenstnanca.
MOja skoncila v provom semestri jednu vs a hlasila sa na druhu, a medzitym mala pol roka "volno" , tak prva praca bola tiez v hoteli ale chyzna.
na prvy mesiac jej dali iba dohodu /ale cela vyplata na ucet, ziadne na ruku/, mala aj zmluvu hned, preplatene vikendy atd. A stym, ze ked budu spokojni , daju jej od dalsieho mesiaca TPP.
Tiez to bol taky mierny odrb, lebo prvy mesiac tym padom nemala narok na stravne.
Ale aspon to dostal, a co mala v zmluve, a dalsi mesiac uz mala TPP.
@anonym_autor toto okamžite nahlásiť na IP, jasný odrb, na dohodu, takže nič hodín, nijaké odvody....👎
@anonym_autor zober si, ze teraz 25.8. prijali moju dceru do zamestnania - mensi obch. retazec. Ma zmluvu na tpp, od prveho dna je prihlasena na socialnu a zdr. poistovnu, prvy den skolenie, a az na dalsi den zaucanie... skolenie i zaucanie je uz v ramci plateneho prac. casu. Dokonca hned v prvy den aj mala poskytnuty obed. Toto je standartny postup.
@anonym_autor Ved hovorim, robi jedna zadarmo mesiac, potom vymenia za druhu. Posli ich vies kam.
@anonym_autor a dovolenku by si vôbec mala nejakú?
@anonym_autor chcú ta oklamať, budeš robiť ako otrok za minimalku. Hľadaj inú prácu.
@anonym_54ea78 ze skolenie mi preplatia. Ale pokial nemam zmluvu, neverim slubom
@anonym_autor aké školenie?
@anonym_autor podla hesla. Ked vtačka lapaju, pekne mu spievaju.
Najprv zmluva , potom nastup.
autorka ja sama robim aj mzdarku, standartne pride majitel firmy, donesie mi prac. zmluvu, casto pride aj s pracovnikom. S tym nastup je od pondelka, od prveho v mesiaci,... ale vzdy par dni pred nastupom.
Ja mam cas na zavedenie do personalistiky, spisanie potrebnych dokumentov, nahlasenie pracovnika - prihlaska do soc. a zdr. poistovne a podobne.
Clovek nastupi, od prveho zaskolenia je legalne zamestnanz a plateny, ak s nim nie je zamestnavatel v ramci zaucania spokojny, vzdy sa da rozviazat pr. pomer v skusobnej dobe. Takisto moze odist pracovnik ak nie je spokojny.
tieto krutenia s vyskou mzdy, rozsahom hodin, znizovanim odvodov cez platbu "na ruku", takmer vzdy zavanaju neserioznostou.
Moj muz roky dozadu jediny x pristupil na take ze cast vyplaty na ruku, a dopadlo to tak ze cca po pol roku to sefa omrzelo, ze na to nema, a prestal mu vyplacat ten "doplatok", a nic sa nedalo dokazat, platilo len to co bolo v zmluve.

@anonym_autor táto manažérka chce robiť recepcnu, keď ti povedala ze by ste to robili vy dve, a ona sa bude s tebou striedať? To je tiež divne.