Je toto dôvod pre neprijatie do zamestnania?
Ahojte, stala sa mi taká vec. Bola som na pohovore v MŠ. Všetko ok, chcú ma ale naraz sa ma p. riaditeľka opýtala, či môje dieťa ostane v pôvodnej škôlke (chodí do inej). Tak ja, že samozrejme. Tak v tom prípade ma nepríjme, ale keď dieťa prepíšem do ich škôlky tak ma vezme. Je toto v poriadku jednanie? 🤨
Wow, asi ste jedno z mala miest. A cim ta bude vydierat nabuduce!!!! A to by si ju aj ucila? To by som si ja nevedela predstavit akoby sa na to pozerali ine deti- moja je strasne ziarliva- ale ja nie som ucitelka.
tak podľa mňa o niečom svedčí, keď nechceš dať dieťa do ich škôlky. Vydieranie to z jej strany bolo, ale na druhú stranu aj jasný znak z tvojej strany, čo si o ich škôlke myslíš.
@zuzinka888 Ono by to mohlo byť aj výhodou, aj nevýhodou. Napr. ušetríš čas a cestu máte tiež spoločnú. Na druhej strane dieťa tam stále bude mať mamu a to nemusí vypáliť dobre.
@spadnutaslivka ahoj, v tomto nesúhlasím, vôbec to z mojej strany nebolo takto myslené, pôvodná škôlka je úžasná a dieťa v nej mám už 2 roky, neurobila by som to, že ho vytrhnem z kolektívu v ktorom je
@senticka ale prečo si to takto nepodala tej riaditeľke? Odpovedala si samozrejme. Mohla si radšej povedať, že už bude predškoláčka, má svoj kolektív, čiže aj z psychologického hľadiska je pre dieťa lepšie, aby ostala v tej škôlke, do ktorej chodí. A správna učiteľka (ty, aj ona) určite vie, že ide hlavne o dobro dieťaťa.
@senticka nie je to ok. Zas nejaka manipulatorská pani riaditelka. je to snad tvoja vec aku skolku navstevuje tvoje dieta a jej do toho nic. bud rada ze ta neprijali...s takou osobou pracovat by bolo narocne. mala by ta pod palcom..a tak isto aj tvoje dieta.
@heni79 ahoj, ako som písala vyššie, sme malé mesto, škôlky su od seba 5 minút autom, takže naozaj, žiadne benefity
@spadnutaslivka no p. riaditeľka vie, koľko ročné mám dieťa aj vie ako dlho v škôlke je (pýtala sa ma na to priamo). Tak ako pedagóg som si myslela, že pozná všetky nepriazne preloženia dieťaťa do inej MŠ po takejto dobe..
@senticka buď rada, že tam nebudeš. Nestálo by vám to za to (ani tebe, ani dieťaťu)
@senticka suhlasim s tebou. vydierala ta..taketo manipulativne spravanie je hnus. bud rada ze to takto dopadlo
Ešte by som doplnila, že nastupujem do pedagogickej školy, chcela by som byť učiteľka v MŠ. A toto mi perfektne pasovalo, lebo to bol skrátený úväzok, žiadne vypýtavanie sa z práce do školy, všetko by to dobre vychádzalo. Aj preto som chcela robiť tú upratovačku, aby som popri štúdiu videla pedagogiku v praxi. Tak ma to trocha mrzí, že to takto dopadlo 😕
@gabym
V pracovnoprávnych vzťahoch sa zakazuje diskriminácia zamestnancov z dôvodu:
- pohlavia, _náboženského_vyznania_ alebo_viery, rasy, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, zdravotného postihnutia, veku, sexuálnej orientácie, manželského stavu a rodinného stavu, farby pleti, jazyka, politického alebo iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia..
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
Zakázané otázky a zákaz diskriminácie na pohovore
Zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie
a) o tehotenstve,
b) o rodinných pomeroch,
c) o bezúhonnosti
d) o politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti.
@gabym ešte je antidiskriminačný zákon §8 odsek 2 kde
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Ak ide o registrované cirkvi, náboženské spoločnosti a iné právnické osoby, ktorých činnosť je založená na náboženstve alebo viere, nie je diskrimináciou rozdielne zaobchádzanie z dôvodu náboženského vyznania alebo viery, ak ide o zamestnanie v týchto organizáciách alebo vykonávanie činností pre tieto organizácie a podľa povahy týchto činností alebo v kontexte, v ktorom sa vykonávajú, tvorí náboženstvo alebo viera osoby základnú oprávnenú a odôvodnenú požiadavku povolania.
V príklade je vysvetlené že:
Napríklad, ak v rímskokatolíckej cirkvi nemajú ženy povolené slúžiť ako farárky, mohlo by ísť o diskrimináciu na základe pohlavia, ide však o povolenú diskrimináciu vzhľadom na náboženské presvedčenie.
Takže kuchárka, alebo upratovačka na cirkevnej škole jej práca nemá nič spoločné s náboženstvom, tak sa podľa zákona ani nesmú pýtať akého je náboženstva.
Alebo si neviem predstaviť, žeby na inzerát na učiteľku matematiky dali požiadavku aké má mať náboženstvo.
@mamina7070 písala som vyššie, škôlky sú od seba 5minút autom. Ak by som sa aj v zamestnaní zdržala, manžel to porieši

@senticka nemyslím si, že je to ok jednanie. Po takomto vyjadrení by som prudko uvažovala, či chcem s takou osobou robiť.