Je záväzok o neotvorení kancelárie legálny?
Ahojte, dostala som super pracovnú ponuku, výborne platenú, prešla som všetkými kolami až sme na konci ostali tri, dnes sme mali také posledné kolo kde nám na konci šéf oznámil, že žiada podpísanie papiera kde sa zaväzujeme že si neotvorime vlastnú účtovnícku kanceláriu v tomto meste, ževraj aby si "nevychovaval" konkurenciu. Tie dve baby hneď súhlasili, ja som na pochybách môže vôbec žiadať aby som podpísala takýto papier a na základe toho má neprijať ak odmietnem? Keď som sa pýtala na následky teda že podpíšem ale nedodrzim to tak že to už mám nechať na neho ako by to dopadlo. Má vôbec nejaký takýto papier nejaku váhu? Práca je to super ale toto ma odrádza
Ak máš takúto podmienku v zmluve, mala by byť aj priamo definovaná, čiže aj následky za porušenie.
@viestta to poznám, ale toto nieje v zmluve ani doložené k zmluve je to len pre neho papier o záväzku
Konkurencna dolozka, kde su jasne stanovene podmienky napr. ako dlho po odchode z danej firmy nesmies pracovat v rovnakom obore, ake su sankcie atd je jedna vec, tento nezmysel je nieco uplne ine. A velmi by som vahala, ci chcem pracovat pre niekoho takeho. Vlastne, nevahala 🤷♀️
V tejto brandži je konkurecna doložka bežná vec. Musi byt jasne definovana. To čo žiada je ale cez čiaru. Akože neotvoriť si vlastnú uctovnicku firmu v rámci mesta nikdy je cez mimo. Cieľom účtovníka je byt samostatny senior uctovnik, ktorý si robí popri svojej práci aj vlastné ksefty a klientelu si časom vybuduje ak je dobrý, pripadne robí pár firiem, daňových priznani znamym/kamarátom.
Konkurencna dolozka by mala byt, aby bola v poriadku lepsie specifikovana... Ak nechce, aby si mala vlastnu uctovnu kancelariu, tak napr 1 rok po odchode a bude ti ten rok platit nejaku sumu ako uslu mzdu. Inak je to nezmysel, ak robis ucto, aby si isla robit napr na benzinku, kedze nemozes robit to, co vies... Nemoze to potom pravne vymahat, ak to je takto formulovane... Je to na zastrasenie...
Ma tam nejakú klauzulu v akom časovom horizonte alebo ako si to predstavuje že nikdy? A ako by si to chcel nárokovať keby si o desať rokov otvoris vlastnú? Chápem kým pracuješ pre neho, ale toto nie je právne podložené nemá ti ako do budúcna zakázať otvoriť si svoju kanceláriu. A hlavne by som pre takého človeka nechcela pracovať bude problémový.
Doplním k už spomenutej konkurenčnej doložke - právny aspekt z pohľadu zákonníka práce má vtedy, ak je súčasťou pracovnej zmluvy. A zákaz konkurenčnej činnosti po skončení pomeru môže byť dohodnutý maximálne na 1 rok.
Ďakujem za odpovede.
Toto nebola konkurenčná doložka išloen o nejaký záväzok a tento zákaz mal trvať navždy, nechce žiadnu konkurenciu
Navždy? Asi by mi bolo jasné, ako uvažuje tento človek a s takým by som pracovať nechcela.
Porad sa popredu s právnikom ci je niečo také nárokovatelne tu ti moze x ľudí povedať ze sa im to nezdá ale radšej by som to ukázala kým to podpises niekomu kompetentnému. Lebo na Slovensku je možné všetko aby ta o 20 rokov nezaloval ked sa rozhodneš podnikat

Konkurencna dolozka byva celkom beznou sucastou pracovnych zmluv. Zvycajne byva aj celkom jasne definovana