Kde pracujete tesne pred dôchodkom?
Moja otázka kde je najlepšie robiť pár rokov do dôchodku, resp. kde pracujete vy?
Keďže sa rieši teraz dôchodková prognóza a mne vyšlo skoro do 69 rokov pracovať. Ja si neviem predstaviť kde by som mohla robiť po 60tke, hlavne aby som vladala fyzicky.
Riešili sme to s rodinou, mamina navrhla že buď učiteľku, v škôlke na kuchyni alebo upratovačku, že tieto profesie sa nenarobia.
Po prvé na učiteľku nemám školu a ostatné profesie podľa mňa zarábajú strašne málo. Tak kde sa zamestnať?
Už teraz rozmýšľam ako sa moc nenarobit aby som vladala robiť aj vo vyššom veku. Momentálne robím v závode, robíme 12 hodinové zmeny v stoji. Plat celkom fajn, no je to náročné fyzicky pre ženu a neviem si to tu predstaviť až do dôchodku.
Sestra pred 50-tkou začala robiť upratovačku, lebo už nevládala na 3 zmeny robiť. Povedala, že mala prvé týždne čo robiť, zakedy si telo zvyklo, aj na liekoch od bolesti bola. Takže upratovačka a ani práca v kuchyni nie sú povolania, kde sa nenarobíš. Možno ešte závisí aj kde robíš upratovačku a či varíš vo veľkej jedálni, alebo v reštaurácií nejakej menšej.
Tak ja si viem predstavit robit v zavode aj na dochodku,mame tam kopec zien vo vyssom veku ale aj muzov uz na dochodoku.Mne vyslo,ze v 66r a muzovi v 65tke.A tiez ma uz 50tku a robi v zavode.Ja mam 40tku.
Upratovačka sa nenarobí? Tak to je tvoja mamka na omyle.
V kuchyni skolskej sa narobis to mi ver
@anonym_autor dievča zlaté, kmotra pracuje v kuchyni zš, že ľahká práca 🤪je tam horúčava, toľko treba veľké hrnce navlačovať, drbú ich za všetko , že by som to dala najradšej vyskúšať tvojej matke., keď také blbosti trepe
Učiteľka sa nenarobí?nech sa mama skúsi postaviť pred skupinu detí a zaujať ich pozornosť aspoň na 20 minút a potom ich skusi niečo naučiť....a potrebna je vysoká škola....
urob si zeriavnicky kurz, robotu zizenies hned a cely den sa nemusis pohnut z miesta
To sa ešte 100x zmení príde nová vláda prídu nové pravidlá. Nepočítam s tým ze budem robiť do pomaly 68 veď je to na smiech. Robím vonku a neverím ze dokážem do pomaly 70 robiť v každom počasí von. Učím sa 2 jazyky chcela by som sa časom pohnúť a robiť z domu možno doučovania a preklady ale od toho ma delia ešte roky učenia a certifikáty
To sa ešte 100x zmení príde nová vláda prídu nové pravidlá. Nepočítam s tým ze budem robiť do pomaly 68 veď je to na smiech. Robím vonku a neverím ze dokážem do pomaly 70 robiť v každom počasí von. Učím sa 2 jazyky chcela by som sa časom pohnúť a robiť z domu možno doučovania a preklady ale od toho ma delia ešte roky učenia a certifikáty
@anonym_975165 Ale vek odchodu do dôchodku sa postupne zvyšuje v celej Europe, tomu sa ani Slovensko nevyhne.
@anonym_autor Vsetky tieto profesie nie su absolutne jednoduche...ucitelka - po psychickej strane, velmi narocna robota a ostatne mi zas pridu celkok fyzicky. A vsade je tlak na vykon uz..
Mozno nejaka.jednoducha kancelarska robota, ale v dnesnej dobe AI prave tu primitivnu kancelarsku robotu bude robit a mnohokrat uz aj robi robot.
@anonym_autor a čo robí tvoja mama, keď o spomínaných povolaniach si myslí, že sa pri nich človek nenarobí???
Myslim, ze roky pred dochodkom je dobre robit tvoju profesiu v ktorej si dobre zabehnuta. No a pohodlnejsie z fyzickeho hladiska je v kancli, lebo tie manualne pracujuce zeny su vo vyssom veku uz zrobene. Ked pracujes hlavou, vies si urcit tempo, dat si prestavku a pripadne dorobit neskor, zobrat home office. Manualne prace na smeny su vacsi zaberak, kde clovek stoji alebo manipuluje s niecim tazkym, ma predpisane prestavky a tak. Samozrejme je to individualne. Ale statisticky do predcasneho dochodku chodia manualne pracujuci ludia.
@anonym_autor Vsetky tieto profesie nie su absolutne jednoduche...ucitelka - po psychickej strane, velmi narocna robota a ostatne mi zas pridu celkok fyzicky. A vsade je tlak na vykon uz..
Mozno nejaka.jednoducha kancelarska robota, ale v dnesnej dobe AI prave tu primitivnu kancelarsku robotu bude robit a mnohokrat uz aj robi robot.
@anonym_8571f4 a ucitelka ked je prilis stara, je medzi nou a detmi dvojgeneracny rozdiel, co nie je idealne ani pre jednu stranu.
@anonym_autor ber to pozitívne, možno sa toho ani nedožiješ 🤷🏻♀️.
Prognoza prace do 69 . Je myslene ako vystraha … zabezpec sa sama, kym vladzes, aby si mohla odist do predcasneho skor , ked telo vypovie sluzbu a nevyniesli to nohami dopredu … zvysovanie veku odchodu do dochodku nnema za ucel, aby lidia viac pracovali, ale aby sa dochodku nedozili … samozrejme okrem politikov
Moja susedka pracuje v škole ako upratovačka už 30 rokov. Bude mať 61rokov,ale už v poslednej dobe sa stále sťažuje ze už nevládze, a nevie ako to zvládne ešte do toho dôchodku. Chodí domov narobená, unavená bez nálady, veľmi ju ľutujem. A v tomto veku ju už nikde na nové miesto nevezmu.Je sama, vdova, takže robiť musí.
@anonym_autor
@anonym_autor
kde je najlepšie robiť pár rokov do dôchodku, resp. kde pracujete vy?
Toto je ďalšia všeobecná a zbytočná otázka. Je irelevantné, kde pracuje niekto iný, pretože buď na to nemáš vzdelanie a zručnosti alebo aj máš, ale robiť to nechceš. Veľa ľudí by mohlo robiť lepšie platenú prácu, ale nechcú. Za mňa najlepšie je po 60 už nerobiť. Ale na to sa musí človek pripravovať dlhodobo.
na učiteľku nemám školu a ostatné profesie podľa mňa zarábajú strašne málo
Tak si tú školu urob. Ľudia si bežne robia vysoké školy po 30, dokonca aj po 40 či okolo 50. Chápem, že ak robíš 12 hodinové zmeny vo výrobe, že sa ti nepozdáva predstava robiť to celý život. Ale veď nemusíš - môžeš robiť tú učiteľku, môžeš robiť množstvo iných profesií, stačí vyjsť z komfortnej zóny a urobiť si vzdelanie, ktoré ti teraz chýba či na kvalifikovanejšiu alebo lepšie platenú prácu. Daj si čas a porozmýšľaj, čo by si chcela robiť a choď si za tým.
mamina navrhla že buď učiteľku, v škôlke na kuchyni alebo upratovačku, že tieto profesie sa nenarobia
Vyznie to necitlivo, ale mamina prišla z akej planéty? Že ženy v kuchyni či upratovačky sa nenarobia? S najväčšou pravdepodobnosťou sa narobia oveľa viac ako ty vo výrobe. Naťahovať sa v kuchyni s ťažkými hrncami, v teplom vlhkom prostredí, zväčša obmedzené priestory, som v úžase, že podľa niekoho to nie je náročné.
@anonym_autor a čo robí tvoja mama, keď o spomínaných povolaniach si myslí, že sa pri nich človek nenarobí???
@letfenixa ja sa to bojím aj opytat, tipujem ju na takú simplexnejsie štruktúrovanú osobnosť, ale tiež by som to chcela vedieť
Cisto len, co si viem predstavit robit vo vysokom veku, co vidim najrealnejsie - vratnicka, praca v novinovom stanku, praca v mestskej kniznici. Hlavne ta kniznica je moj detsky sen, tak som to aj vystudovala. Ale 20-30r tam vidam rovnake tvare, na tie miesta sa tazko dostat. Prave preto, ze tam chcu vsetci ostat do dochodku, hoc aj za cenu neslavneho platu. K stankom - tam vacsinou hladaju uz priamo dochodcov...
@anonym_975165 jazyky zvvladne v pohode AI.
Prognoza prace do 69 . Je myslene ako vystraha … zabezpec sa sama, kym vladzes, aby si mohla odist do predcasneho skor , ked telo vypovie sluzbu a nevyniesli to nohami dopredu … zvysovanie veku odchodu do dochodku nnema za ucel, aby lidia viac pracovali, ale aby sa dochodku nedozili … samozrejme okrem politikov
@anonym_4465a3 podla mna zvysovanie dochodku nema vyslovene ucel aby sa toho ludia nedozili. Proste nie su peniaze a tym padom to malo co v statnej kase bude urcite nemozu rozdat ludom pred 60. Zvlast ked sa dnes dozivaju ludia vyssieho veku. To system nedokaze zafinancovat.
Učiteľka do dôchodku🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️bez vzdelania je to už teraz katastrofa pre školstvo/ deti/ rodičov….
@letfenixa Mamina už je na dôchodku. Robila dlhé roky v kuchyni v škôlke a podľa toho mi radí že tam sa človek nenarobí. Že polovicu dňa presedeli a kavickovali.
@anonym_4465a3 podla mna zvysovanie dochodku nema vyslovene ucel aby sa toho ludia nedozili. Proste nie su peniaze a tym padom to malo co v statnej kase bude urcite nemozu rozdat ludom pred 60. Zvlast ked sa dnes dozivaju ludia vyssieho veku. To system nedokaze zafinancovat.
@namornicka Chápem čo hovoríš, no zober si že voľakedy išli ľudia do dôchodku aj v 55ke a dožili v pohode aj 20-30 rokov na dôchodku. A teraz my máme robiť do 69 neviem si to predstaviť fyzicky ako to budeme zvládať. Niektorý moji kolegovia už teraz sú taký narobeny že ledva čakajú kedy budú na dôchodku nech si oddýchnu, venujú sa koníčkom a vnúčatám. A takto čo budeme mať z dôchodku, nič, možno sa toho ani nedozijeme.
@letfenixa Mamina už je na dôchodku. Robila dlhé roky v kuchyni v škôlke a podľa toho mi radí že tam sa človek nenarobí. Že polovicu dňa presedeli a kavickovali.
@anonym_autor a koľko mala rokov, keď do toho dôchodku išla? Asi pracovala v malej škôlke, keď mala čas kavičkovat. Veď tam chystajú jedlo 3-x denne.

@anonym_autor nechceš si dorobiť vysokú školu? Nejakú kancelársku prácu?