Končí mi RD a som tehotná. Mám nárok ísť na PN?
mamicky poradte mi som v takejto situacii...moja dcera bude mat 3 rocky 7.1.2011 cize konci mi rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi nadalej trva ale kedze momentalne som znovu tehotna nemozem nastupit do prace, termin porodu mam vypocitany na 21.6. 2011...na socialke mi povedali ze ak nenastupim do prace nebudem poberat ziadne peniaze....mate niektora skusenosti s takouto situaciou?
@gapa Prosím ťa ja som sa chcela spýtať na to ako oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi keď som teraz na RD, tá mi končí v auguste tohto roka ale TP mám v máji..oznámenie stačí napísať prostredníctvom mailu?nemusí tam byť žiadny doklad od gyn.?A tým pádom mám nárok aj na materskú že??keď budem nepretržite pokračovať..Ďakujem za odpoveď..
Ahoj @gapa, poprosim ta o radu. Dnom skoncenia rd t.j. 11.2.2014 mi konci aj pp. 30.4.2014 mam termin 2.porodu cize zhruba v polovici marca 2014 mam nastup na 2 md. Co s tymi tyzdnami medzitym?? Mam sa dat pred nastupom na 2.md na pnku? Aku matersku budem dostavat?
@yasminee212 Ak sa po ukončení RP dáš na PN, tak sa ti bude počítať z pravdepodobného vymeriavacieho základu z roku 2013, pretože predpokladám, že si bola celý rok na RP. Tak isto sa bude počítať aj materské. Len PN sa počíta 55 % z VZ od 11. dňa PN. (1-10 deň platí zamestnávateľ) a materské sa vypláca 65% z VZ.
Na RP som od septembra 2011 a konci mi toho 11.2.2014. Tymto dnom mi konci aj pp. Takze ked sa dam od 12.2.2011 do nastupu na md na pnku tak sa mi bude materska pocitat 65% z vymer.zakladu od toho posledneho zamestnavatela aj ked so mnou ukonci pp pred nastupom na md? Cize 11.2.2014?
@yasminee212 ak si už tehotná tak si v ochrannej lehote aj po ukončení pracovného pomeru - 8 mes. Ty túto ochrannú lehotu stihneš, tak budeš mať nárok aj na materské. POZOR: Nástup na materské musí byť presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom. Ak máš pravdepodobný pôrod určený lekárom na 30.4.2014, tak nástup by si mala mať 19.3.2014. Počíta sa z pravdep. VZ od posledného zamestnávateľa.
Takze ked sa pp skonci 11.2.2014 a tymto dnom mi aj konci rd cize syn ma 3 r. tak 12.2.2014 sa mam ist prihlasit s vypisanou pnkou od dr. na urad prace? Do toho 19.3.2014 teda budem na pn a potom mi zacne materska?
A tato md sa mi bude vypocitavat z VZ od posl. Zamestnavatela aj ked uz nebudem jeho zamestnancom od 11.2.2014 ale budem vedena na urade prace ako pn?
@yasminee212 PN-ku zanes na soc. poisťovňu a daj si ju vypísať na posledného zamestnávateľa nie ako nezamestnaná, lebo budeš v ochrannej lehote. Na ÚP stačí odniesť fotokópiu. Áno najprv bude PN-ka a potom od 19.3.2014 materské. A bude vypočítaná od posledného zamestnávateľa, lebo si v ochrannej lehote.
A pnku mi mozu napisat na soc.poistovni na zamestnavatela aj ked tam uz toho 12.2.2014 nebudem zamestnana? Prepac, ze sa tolko pytam ale uz mam z toho mis mas 🙂
@yasminee212 PN-ku ti vypíše lekár a do kolónky zamestnávateľ - vyplní Názov a adresu posledného zamestnávateľa. Ja len, aby ti tam lekár nenapísal nezamestnaná, lebo to bude nesprávne. Ty budeš predsa v ochrannej lehote, tak tam lekár v každom prípade musí uviesť posledného zamestnávateľa. Potom to stačí odniesť do príslušnej pobočky sociálnej poisťovne.
@dena1973 uz chapem 🙂 dakujem krasne, velmi si mi pomohla. Este snad este jedna otazocka 🙂 za odpracovane dni sa povazuju aj dni ked som bola na md a rd? Totizto pred nastupom na md u tohto zamestnavatela som bola zamestnana presne mesiac. Od 1.12.2010 do 30.12.2010 a od 1.1.2011 som isla na md, po skonceni na rd.
@januska7k oznámit tehotenstvo nie je povinnost, len ak pracuješ, máš z toho určité výhody (viac platených prehliadok, si v ochr. dobe...), vtedy treba potvrdenie od lekára (napr. kopia tehot.knižky, tie údaje, čo sú potrebné). Ak si teraz na RD, tak vlastne toto nepotrebuješ, lebo si aj tak v ochr. dobe počas RD, ale môžeš príp. napísať z dôvodu, že by s tebou počítali, resp. sa dohodnúť, či stačí, ak donesieš žiadosť o materské cca mesiac pred nástupom na MD alebo či niečo iné ešte potrebujú. Asi by som ešte chvílu počkala a potom zatelefonovala alebo príp. mailom.
@yasminee212
@dena1973
tak na toto velký pozor!!!!!!!!!! ak ti skončí pp posledným dnom RD, tak nebudeš mať nárok ani na nemocenské ani na materské, pretože ti neplynie ochranná lehota. Tá plynie len ak nem.poistenie zanikne počas tehotenstva a počas RD netrvá nem.poistenie, to sa prerušuje posledným dnom čerpania MD, od prvého dna RD a vtedy si tehotná nebola.
Prečo ti končí pp????? si podpísala dohodu???? máš dovolenku ešte nejakú, zostatok?
@gapa pp mam na dobu urcitu.
@gapa poslala som ti ip 🙂
@yasminee212 a to ti to dali presne do dovršenia 3rokov? to je aj tak jedno, na tvojom mieste požiadam písomne o ukočenie rodič.dovolenky skôr, napr. dnom 9.2.2014 a požiadam o čerpanie dovolenky 10+11.2, tj. aby prac.pomer skončil počas trvania nem.poistenia, to je podstatné. Aj by som im to vysvetlila, že v opačnom prípade nebudeš mať nárok na materské. Resp. oni ti môžu ukončiť prac.pomer kedykolvek, ak máš v prac.zmluve skúšobnú dobu dohodnutú a si robila len mesiac, teda menej ako je skúšobná doba, ale ak vydržali, tak asi nejde o špekulantov, skôr niekto spriaznený. Predpokladám v r.2013 si celý rok čerpala len!!! rodič.dovolenku, nemala si nič iné (čerpanie dovolenky, práca, pn...) z tohoto zamestnaia. V takom prípade sa ti vyráta matetsrké z pravdepodobného vym.základu, za ktorý ti vznikol dôvod na poberanie materského. Mzdárka ti bude musieť vystaviť potvrdenie o pravd.príjme, dohodni sa popredu s nou a mala by ti uviesť minimálne mesačnú hrubú mzdu, pozor na to, aby to bola celomesačná mzda, lebo na soc.poistovni ten údaj vydelia číslom 30 (za každých okolností) a 65% z toho bude tvoja maerská na 1kalend.den.
@yasminee212 Prepáč, ale na túto skutočnosť (v jeden deň ukončený PP a ukonč. RD) som nejako opomenula. Nejako som si neuvedomila, že je v ten istý deň.....Ešte raz prepáč...... 😒
@gapa Ďakujem za opravu...... 😉
Nic sa nestalo 🙂 uz to asi necham tak cele.
Ahojte, chcem vas poprosit o radu. Som zamestnaneckom pomere od r.2007. V juli 2011 som nastupila na matersku dovolenku a momentalne som na rodicovskej dovolenke do 6.9.2014. Avsak, ked som chcela ist skor do prace, tak mi bolo zo strany firmy povedane, ze uz so mnou nepocitaju. Tym padom sa nam situacia doma zmenila a rozhodli sme sa s manzelom, ze skusime druhe dieta, ktore sme aj tak planovali. Keby som cca v aprili tohto roku otehotnela, t.j. porod by bol janura 2015, t.z., ze vznikne obdobie-cca 3 mesiace, kedy by som mala nastupit do prace:
1. Z akej sumy sa mi bude pocitat materska? Na aku vysku mam narok? Nemusim mat odpracovanych 270 dni, aby som mala vobec narok na nejaky matersky prispevok (niekde som to citala)?
2. Ak by som nastupila dnom 6.9. do prace, ale zaroven by som firme oznaila, ze mam rizikove tehotenstvo-t.j. PN. Na aku vysku materskeho prispevku mam narok? Treba tu PN-ku oznamit spolu s oznamenim o ukonceni rodicovskej dovolenke, t.j. mesiac vopred, alebo staci, ked im to prinesiem toho 6.9.-dnom nastupu?
3. Ak by sa nam nedarilo otehotniet, nastupila by som do prace 6.9. a zaroven by mi dali v tento den aj vypoved (podla pracovnej zmluvy mam narok na 3-mesacnu vypovednu dobu-akoze benefit firmy 🙄 ) a v tychto 3 mesiacoch vypovednej doby by som zaroven otehotnela, je tam nejaka ochranna lehota, kedy sa vypoved da anulovat-stornovat-zrusit?
Este by som potrebovala nejake zrhnutie, kedy moze dat zamestnavatel vypoved tehotnej zene alebo zamestnancovi na PN.
Vopred velmi pekne dakujem za pomoc.
🙂
@petkas1
ak ti bude trvať pracovný pomer aspon 1den po ukončení rodičovskej dovolenky s tým, že po RD ti nanovo poistenie zamestnanca vznikne, tak nárok na materské ti vznikne.
najlepšie si zistiť aký máš zostatok dovolenky (doba md sa považuje za výkon práce pre účel výpočtu dovolenky, tj. môžeš mať viac ako myslíš), vyčerpať si ju a potom môžeš íst na pn do nástupu na md (alebo opačne sa dá, či na preskok). Nezabudni na odhlášku v sociálnejpoistovni do 8dní po ukončení RD a nástupe do práce (čerpaní dovolenky, príp. pn) ako osoba riadne sa starajúca o dieta do 6rokov (si z toho titulu dôch.poistená štátom), lebo ked ti skončí RD, tak ti zrušia prerušenie poistenia zamestnanca, tj. akoby ti vznikkne dôch.poistenie zamestnanca a to nemôže byť súbežne s dôch.poistením štátu.
Tiež skontroluj v zdr.poistoevni obdobie poberania RP či máš ok, či treba niečo zdokladovať a nahlásiť. Potom nová prihláška na soc.poistovni najneskôr prvý den čerpania rodič.dovolenky, ak ti potrvá pracovný pomer.
@petkas1 ak si na md nastúpila niekedy v auguste, júli 2011, tak aj keby si si vyčerpala všetku dovolenku za rok 2011, tak predpokladám v r.2012 si mala odprobených aspon 42dní a teda cca 3-4dní dovolenky, ale to podla konkrétnych dátumov a tvojho veku, ak si mala odprcovaných počas RD v r.2012 aspon 42dní (rátajú sa pondelkyaž piatky).
Ak si celý rok 2013 čerpala len RD, tak sa materské vyráta z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md a ktorý ti mzdárka uvedie do potvrdenia pre soc.poistovnu. Malo by to byť minimálne tvoja mzda podla aktuálnej prac.zmlvy v mesiaci nástupu na md, to sa stýtaj potom mzdárky popredu,č o ti uvedie (nech neuvedie len minimum!!!!!, predpokladám máš viac)
@gapa no 2012 som nemala odrobene nic ale teda asi sa tam rata MD a ta skoncila v polovici marca 2012,... ano cely rok 2013 som bola na RD, takze ten vymeriavaci zaklad by mal byt taky isty ako pred prvou MD,... ďakujem velmi pekne za radu stale mi to vrtalo v hlave co spravit a teda tato rada je nad zlato,... takze je to asi takto lepsie ked sa RD skonci po urcitej dobe je MD lebo ak by druha MD bola v prvej RD tak by som nic nedostala len RD,ze? teda ak tomu vsetkemu dobre rozumiem lebo toto je spanielska dedina 🙂 dakujem
@petkas1 ak v polovici marca, tak to máš odrobených v r.2012 určite 22+21 dní(január +febr) je už viac ako 42dní, no predpokladám nebude to už 60 (md netrvala do 23.3 predpokladám, to už by sa inak rátala dovolenka).
Ak by si na md nastupovala hned z RD, tak by sa to rátalo úplne rovnako, tiež by si mala nárok na materské z pravdep. vym.základu, no podstatné by bolo, aby prac.pomer trval v den nástupu na md.
Nie dobrá kombinácia je, ak by RD skončila dajmetomu 2.9.14, od 3.9.14 až do konca roku 31.12.14 by bola pn (nič iné, len dni bez vymeriavacieho základu) a v r.2015 by bol nástup na md, to by sa rátala materská z minima podla mna, lebo nie je splnené, že v predchádzajúcom roku je len doba RD (príp. md) ale je tam aj pn, tj. by to bolo z minima. Preto všeobecne je dobré čerpať najprv dovolenku ale aj to treba niekedy premyslieť velmi dobre, ak je to len krátka doba a nástup na md je další kalendárny rok (tj. ak je ukončenie RD jeden kalend.rok a nástup na md další!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), lebo mzda za obdobie po RD do nástupu na PN sa rozpočíta na kalendárne dni, tj. ak by RD skončila v piatok, potom bola riadna dovoelnka 5dní a pn od pondelka, tj. boli tam 2víkendy!!! (medzi ukončením rd a pn), je to 9kalendárnych dní a mzda za 5dní sa vydelí číslom 9!!!! tj. na den je to menej ako keby rd skončila v nedelu, čerpala by sa dovolenka 4dni a PN vznikla v piatok, tj. mzda za 4dni by sa vydelila počtom dní 4!!! Na tieto krátkodobé obdobia medzi je dobré si dať pozor!!!
no musim to pozriet ale MD trvala 34tyzdnov a ja som na MD nastupila od 1.8.2011 takze to vychadza aj v marci,... takze pre mna bude dobre zistit si kolko mam narok na dovolenku tu vycerpat a potom ist na PN? no uvidim co mi potom mzdarka napise a staci zamestnavatelovi oznamit v auguste pred koncom RD ja mam prac.pomer na dobu neurcitu. juj no to budem mat hlavu ako melon asi z tohto 🙂
gapa Dobrý deň. Chcem sa opýtať. Od roku 2010 som bola zamestnáva. V roku 2011 som išla na MD. 11.5.2014 mi skončil RP. Včera som bola V robote no dnes už som S dcérou na OCR. Pracovný pomer mi končí 31.5.2014. Zistila som že som tehotná. Budem mať nárok na PN a potom na materské? Nástup na materskú by mal byť V decembri.dakujem 🙂
@gapa Dobrý deň. Chcem sa opýtať. Od roku 2010 som zamestnaná. V roku 2011 som išla na MD. 11.5.2014 mi skončil RP. Včera som bola V robote no od dnes som S dcérou na OCR. Pracovný pomer mi končí 31.5.2014.zistila som,že som tehotná. Budem mať nárok na PN A potom na materské? Nástup na materskú by mal byť V decembri. Ďakujem 🙂

@milluska zálelží na konkr. údajoch ak ti celá md trvala v jednom kalend.roku a si celú dovolenku za daný rok vyčerpala, tak nárok nemáš. Ak md bola cez dva kal. roky, tak je nádej, že máš ešte nárok, ak trvala aspon 21dní aj v dalšom roku (soboty a nedele sa do toho nerátajú)
a potom sa radšej pýtaj (aj!) cez stránku soc.poistovne, cez poradnu a s konkrétnymi dátumami, lebo toto ťažko by ti niekto pri okienku zodpovedal aj teraz, myslím.