icon

Koniec rodičovského príspevku a nárok na podporu

helminka
20. máj 2020

Máte niekto skúsenosť prosím s niečím takým?
Mala som TPP od 04/14 do 16.08/16 a od 10.8.2016 do 12/2017 ďalší TPP, bola som na MD a 18.5. 2020 syn mal 3 roky. Každý úrad vraví niečo iné. Vraj nemám nárok na podporu. Stalo sa vám niečo také?
Ďakujem za odpovede.

klarissa25
20. máj 2020

@helminka nemaš narok na podporu kedže ti skončil PP pred viac ako dvoma rokmi...

alenah31
20. máj 2020

@helminka Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch (od 1. januára 2018), resp. troch rokoch (do 31. decembra 2017) pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti.

To znamená, že na úradoch majú pravdu - nemáš potrebný počet - čiže 730 dni PvN. Nárok na podporu máš do dvoch rokov od skončenia PP. Keby ti PP trval aj počas RD nárok by si mala - teraz bohužiaľ nie. Ale momentálne môžeš až do skončenia pandémie predĺžene poberať RP - je na to tlačivo na stránke ÚPSVaR.

fokuska
20. máj 2020

@helminka Presne ti odpovedala @alenah31
A mna zaujima co presne ti povedal ktory urad, ze kazdy urad vravi nieco ine.

helminka
autor
20. máj 2020

Bola som minulý rok na úrade práce vo februári a povedali mi, že sa mám hlásiť až po skončení RP aj keď už nie som na TPP . Tento rok som bola zas na úrade práce a poslali ma na sociálku, a tam mi povedali, že sa nemám hlásiť až keď mi skončí rodicak. Keby som tam nebola pred rokom a začiatkom tohto roka nič nepoviem.

klarissa25
20. máj 2020

@helminka no bohuzial..

helminka
autor
20. máj 2020

A bolo to v Ba - Karlova Ves. Aj úrad práce aj sociálna poisťovňa. Každý rok som si uplatňovala daň, stále som sa na to pýtala aby som o podporu neprišla, keďže som vedela, že už nemám pracovný pomer.

helminka
autor
20. máj 2020

@alenah31 už aj na predĺženie som sa pýtala, povedali, mi že nemám nárok, riešia iba marec a apríl. Ja som máj.

veronikaszabova
20. máj 2020

@helminka mala si zrusit RD po skonceni PP ( max do 2 rokov od skoncenia PP), poberanie RP prehodit na muza. Zaevidovat sa na UPSVAR a na socialke poziadat o podporu.

fokuska
20. máj 2020

@helminka Tak oni ti nepovedali zakazdym nieco ine. Povedali ti to iste - ze kym poberas RP, tak na urade sa hlasit nemas a nemozes poberat podporu.
To je pravda.
Samozrejme, ze ti samy od seba nedaju "navod", ze ved prepiste RP na otca dietata a vy sa zaevidujte.
Mohla si sa tu popytat uz vtedy a dalo by sa s tym este nieco robit. Alebo si precitat info na stranke uradu a SP, maju vsetko krasne podrobne rozpisane.

helminka
autor
20. máj 2020

@fokuska úrad práce mi povedal, že sa mám registrovať, ale že mám ísť na sociálku a sociálka mi povedala, že sa nemám registrovat, že o podporu nepridem. To mi povedali tento rok vo februári. Čo už, verila som im a vôbec ma nenapadlo sa pozrieť na web. No moja chyba. Len ma to hnevá, že som tam bola niekedy v marci 2018 keď mi skončil PP a žiadala som o RP vtedy som sa na tiež na to pýtala. Určite by som si nenechala pradnut podporu, len tak 🤷. Ďakujem Vám dievčatá za pomoc. Budem vedieť keď budem ešte niekedy tehotná a situácia sa zopakuje 😀

fokuska
20. máj 2020

@helminka Tak do buducna dobra rada - porad sa tu s tymi co sa v tom vyznaju (napr. zalka, evittam tie maju este ovela vacsi prehlad ako ja) a cokolvek ti povedia na urade si pytaj pisomne - alebo komunikuj s uradmi cez e-mail. Vtedy si nemozu dovolit napisat nejaku somarinu, lebo vedia ze sa pod to musia podpisat, cize si daju pozor aby podali spravne informacie.