icon

Krátenie dovolenky počas dvoch materských aj rodičovských po sebe

emmaissabella
23. jan 2017

Ahojte, viete mi poradit, prosim, kolko dovolenky cca by som mala mat ak som bola na 2 MD aj RD po sebe? Na prvu MD som nastupila v auguste 2012 (za rok 2012 som si vycerpala skoro vsetku dovolenku) ale vznikne mi narok za rok 2013 a ak ano kolko asi dni ak mam do 33 rokov? Na dalsiu MD som nastupila v decembri 2013, t.j. vznikne mi narok za rok 2014? Moj zamestnavatel mi tvrdi, ze mam za dve MD narok len na 6 dni dovolenky, lebo mi ju kratili. Moze byt tento vypocet spravny? Mohlo tam dojst az k takemu vyraznemu krateniu? Dakujem za vsetky ohlasi. Skusim este zavolat do Soc. poistovne, co mi povedia. Pekny den 🙂

llaurita
23. jan 2017

@evittam Dakujem ti krasne za rychlu odpoved 🙂 S tou PN-kou je to asi vyhodnejsie, ale ja som taky poctivec, takze nerada otravujem doktorov s PN, ked to nie je opodstatnene. Este ale porozmyslam, aj tak neviem, ci budem mat dost dovolenky. No mala som v zmluve odmenu za vedenie, ktoru som ale dostavala kazdy mesiac, cize realne to ani odmena nebola, kedze som mala aj pracovnu zmluvu na veducu poziciu... Nasa mzdarka je moja kamoska, takze ju upozornim, aby dala ako VZ aj tu odmenu?

majusqa77
23. jan 2017

@llaurita urcite nech ti to tam da. plus ak sa zvysovali platy ostatnym, nech da navysenie aj tebe

evittam
23. jan 2017

@llaurita Presne ako pise @majusqa77.

emmaissabella
autor
23. jan 2017

@majusqa77 mne tiez vznikol narok pocas MD a RD na zvysenie platu. Takze ked nastupujem 27.1. (26.ma syn 3 roky), tak di nasledujuci den beriem dovolenku a dostanem novy platovy dekret + si v ten den vycerpam 1 den dovolenky, aby som bola v peaci po RD. Ale neboli by vyhodnejsie nadtupit na 1 den a necerpat ten 1 den dovolenky? Ci to nema vplyv na vypocet podpory, ci som bola alebo nebola na dovolenke ten 1 den po nadtupe? Dakujem.

majusqa77
23. jan 2017

@emmaissabella ak ti preplatia dalsiu dovolenku, dosiahnes maximum tak ci tak

emmaissabella
autor
23. jan 2017

@evittam mne tiez vznikol narok pocas MD a RD na zvysenie platu. Takze ked nastupujem 27.1. (26.ma syn 3 roky) a nasledujuci den si beriem dovolenku a dostanem novy platovy dekret + si v ten den 27.1. vycerpam 1 den dovolenky, aby som bola v praci po RD. Ale nebolo by vyhodnejsie nastupit do prace 27.1. na 1 den a necerpat ten 1 den dovolenky? Ci to nema vplyv na vypocet podpory, ci som bola alebo nebola na dovolenke ten 1 den po nastupe? Dakujem.

evittam
23. jan 2017

@emmaissabella Na co sa pytas 2x to iste?! Odpoved si dostala.

emmaissabella
autor
23. jan 2017

@majusqa77 Syn ke teraz chory. Keby som zajtra nastupila na OCR, mozem zaroven nastupit do prace k 27.1. (poslem papier, ze nastupujem) a zastavit sa tam podpisat dohodu o ukonceni PP a usetrim si dovolenku na preplatenie?

llaurita
23. jan 2017

@majusqa77 @evittam dakujem 🙂 nemusite odpovedat, ale len tak pre zaujimavost, ste mzdarky?

evittam
23. jan 2017
majusqa77
23. jan 2017

@emmaissabella a naco chces riesit ocr? Nemas aktivne nemocenske poistenie teraz

emmaissabella
autor
23. jan 2017

@majusqa77 aby som si neminula dovolenku, ktoru mi budu preplacat. Ci to nedava zmysel financne? Aj tak ideme zajtra k lekarke na vysetrenie. Tak preto.

evittam
23. jan 2017

@emmaissabella Ty fakt nevies citat? Co chces usetrit?! Tak este raz:
27.1. dohoda o skonceni PP +dovolenka. Od 28.1.si nezamestnana. Jeden den dovolenky bude cerpany a ostatne ti preplatia. Bodka.

majusqa77
23. jan 2017

@evittam obdivujem tvoju trpezlivost ;)

@emmaissabella ak budes miesto cerpania dovolenky 1 den mat ocr si to akurat pokazis. Poistenie sa neobnovi a podpora sa ti bude ratat z platu pred nastupom na md.

emmaissabella
autor
23. jan 2017

@evittam
@majusqa77 Baby, ste super, ze takto trpezlivo a netistne radite maminam ako sa neokaslat 👍 👍 👍 Rozmyslam v com sa vyznam ja, co Vam viem ponuknut ako barter, no, keby ste potrebovali nieco prelozit z / do Aj, rada pomozem. Alebo konverzacnu hodinu anglictiny, alebo upiect bezlepkovu tortu, rada pomozem 💃

evittam
23. jan 2017

@emmaissabella O to tu nejde. Ale naozaj uz priemerne inteligentna osoba sa nepyta xkrat na to iste co jej uz bolo napisane....A to sa fakt nehnevaj,ze to pisem takto uprimne.

evittam
23. jan 2017

@majusqa77 😉 Neboj,aj ta moja ma svoje hranice...

emmaissabella
autor
23. jan 2017

@majusqa77 Na toto presne som sa pytala, ze ktora varianta je vyhodnejsia z hladiska ratania podpory. Pytam sa dovtedy, kym nechapem suvislosti a dovody. Jedna vec su instrukcie ale druha vec je aj vyznam a dosledky zvoleneho postupu. Kazdopadne, dakujem za Vasu trpezlivost 👍 👍

emmaissabella
autor
23. jan 2017

@evittam To je v poriadku 🙂 Ja diskusie na mk neberiem osobne 🙂 🙂 🙂

emmaissabella
autor
23. jan 2017

Posledna otazka 🙏 Ked mi bolo odpovedane (viackrat uspesne 🙏 za co DAKUJEM, mam toto forum ako autor nejako uzatvarat, alebo to ostava navzdy otvorene pre dalsichvdiskuterov a ja sa len odhlasim z notifikacii? Dakujem veeelmi pekne. 😘

emmaissabella
autor
25. jan 2017

@majusqa77 Pozdravujem znova, z prace som dostala stan

emmaissabella
autor
25. jan 2017

@majusqa77 Pozdravujem Vas, z prace som dostala stanovisko, ze za druhu matersku mam narok na dovolenku 0 dni a za 1. matersku 6,5 dna. Takze to je ich finalne stanovisko.

evittam
25. jan 2017

@emmaissabella Tak ich upozorni,ze to tak nie je a hotovo. Ake finalne stanovisko?! Nech si osoba zodpovedna za ten vypocet nastuduje Zakonnik prace! @majusqa77 ti tu dala vypocet. Proste sa nenechaj drbat o to co ti patri! Posli im inspektorat prace a danovy urad!

emmaissabella
autor
25. jan 2017

@evittam Nástup na materskú 20.8.2012 do: 14.4.2013
Nárok na dovolenku v roku 2013 za alikvotnú časť od 1.1.2013 do 14.04.2013 má 6,5 dňa.

Pokračovala na rodičovskom až do 15.12.2013, od 16.12.2013 nastúpila opäť na materskú dovolenku do 10.8.2014. Od: 11.8.2014 do 26.1.2017 je na rodičovskej dovolenke.
Otázka, či má nárok aj na dovolenku počas druhej materskej, keď neodrobila 60 dní počas roka, nakoľko materská sa ráta ako pracovný pomer. - Ich odpoved je nie.

majusqa77
25. jan 2017

@emmaissabella tak im posli toto http://www.nip.sk/?id_af=428&ins=nip
pripadne si ty priamo napis na inspektorat prace a ich meil daj do kopie (ze prosis o pomoc pri rieseni situacie, ked ti zamestnavatel odmieta priznat dovolenku)

majusqa77
25. jan 2017

resp. samozrejme - je to na tebe, ci ti ide o tie prachy..

evittam
25. jan 2017

@emmaissabella Plati co som ti napisala a ako ti to vypocitala @majusqa77. Na zaklade coho to tak vypocitali? Pocas MD mas narok na riadnu dovolenku na zaklade Zakonnika prace-bodka.

stejja9
25. jan 2017

@emmaissabella mala som podobny problem po prvej MD+RD, najprv mi uznali cez 40 dni, ja som si ju uz aj cerpala, potom prisli na to, ze mi ju mali pokratit, a nakoniec aj pocitali, aj kratili, stale iny vypocet.. aj s pomocou tu na mk, aj som si to sama nastudovala, aby som vedela, ako to je, napisala som list na inspektorat prace, kde som vysvetlila, aky mam problem s vypoctom dovolenky a ze zamestnavatel striela"" dni ako mu pridu.. prisiel mi list, s vypoctom, potvrdenim, ze tak ako som to pocitala, ze to bolo spravne, a ukazala som to na personalnom. zabralo to, a na mojom pripade si nastudovali vypocty dovolenky. 😉

emmaissabella
autor
25. jan 2017

@evittam
@majusqa77
@stejja9 Dakujem. Obratim sa na Inspektorat prace. zajtra podpisujem dohodu o skonceni PP k 27.1., neviete nahodou, ci mozem aj po podpise spatne narokovat vyplatenie dovolenky? V dohode o ukonceni sa nepise pocet dni, iba, ze mi preplatia vzniknutu prislusnu dovolenku.

majusqa77
25. jan 2017

@emmaissabella dovolenka by mala byt preplatena s poslednou vyplatou. co mam skusenost, IP sa snazi reagovat hned