icon

Kto pracuje so spoluobčanmi?

7. nov 2021

Zdravím...hneď na úvod, aby som nebola označená za rasisti poviem,že mi cigáni nevadia, nevadí mi ich farba pleti, ani oni ako etnikum.
Pracujete s nimi? Keď áno, prosím Vás ako?
Rúška 0bodov, aj keď im to 15x poviem (a dokým zavolám policajtov odídu,alebo si ich rýchlo dajú), nesmie sa v prevádzke jesť/piť/fajčiť skrz farbu okresu....nič 0bodov, už som viacerých takto načapala a do ksichtu klamali,že nefajčili.
Stále mi sem chodia s cudzími OP, už som aj policajtov volala 🙈
Permanentne sú s nimi problémy...je nejaká možnosť ako a nimi pracovať a neprísť o nervy?
Ďakujem za odpovede 🙏

1mika1
Autor odpoveď zmazal
vanda323
7. nov 2021

Ahoj, ja som pracovala, čo konkrétne ťa zaujíma . Mňa tá práca bavila ľudia super zábava bola

vanda323
7. nov 2021

Aha čítam tvoj príspevok už druhý krát.....všetko to čo píšeš má súvis s chudobou bohužiaľ.... generačnou...ďalej nízke vzdelanie....a moje odporúčanie pre teba neexistuje vlastne 😄 Ja som toho názoru, keďže je to moja krv, správam sa k nim čo najmilšie, v živote ich každý len odsudzuje , veľa lásky ani od rodičov ( hlavne osada) nepoberu....tak sa snažím byť milá usmievavá 😄

bimbambom
7. nov 2021

@vanda323 nie , neodsudzuje ich každý .

mandala77
7. nov 2021

už len ten názov "spoluobčania" hovorí o Teba a postoji k Rómom. Sú to občania rovnako ako Ty. Mne ako rasistka z vyššie uvedeného prídeš, takto presne všetci rasisti povedia, cigáni mi nevadia, volajú ich spoluobčania... Ako konkrétne s nimi pracuješ? Že robíš v nejakej prevádzke, t. j. krčme alebo bistre? Ak by si robila s nimi, napr. na úrade práce alebo ako sociálna pracovníčka, tak sa čudujem, že na takú prácu by vybrali práve Teba a určite takú prácu, nerobíš.

deti95060810
7. nov 2021

@mandala77 👎👎👎

slovakboy
7. nov 2021

@mandala77 Nemyslim že tu má autorka zlý postoj k Rómom. Píše že proti ním nič nemá nerobila by tu robotu. Ale nedokáže akceptovať ich správanie.
@vanda323 To dokáže a je k nim milá. Ja s Rómami nerobím tak neviem to úplne posúdiť. Snažím sa k nim správať vždy milo a slušne rovnako ako k bielym. Nerobiť rozdiel v tone hlasu v postoji v pohľade do očí. A väčšinou to funguje. Nesmú cítiť zly pristup. No niektorí to zneužívajú. Ale je ich ovela menej. Skús na nich nekričať keď požaduješ nasadenie rúšok. :”Prosím nasaďte si správne rúška berme na seba ohľad.” Ono niekedy je to ťažké aj od bielych požadovať. Včera v obchode bol predo mnou jeden Róm s košíkom poctivo mal respirátor a dodržoval dvoj metrové odstupy. Čo chceme vidieť to sa na nás lepí. Ale rozhodne s tebou súhlasím že je to o nervy a máš to ťažké. Nie si na to zvyknutá. Hlučne správanie je pre nich typické ale to je aj u Číňanov aj u Indov a iných kultúr. Súvisí to s temperamentom. Oni zas nevedia pochopiť keď prídu do Holandska. Aj ja som pre Holanďanov hlučný. Proste niektoré rozdiely treba akceptovať a nesprávať sa k ním ako k barbarom. Lebo takí budú. Ale ani ja by som nezniesol hlučných susedov. Nemám ružové okuliare. Vždy sa však ba každého Roma pozriem bez predsudkov. Dám sebe aj jemu šancu byť k sebe láskaví. Keď to nefunguje som sklamaný. Často ale funguje a zažil som už aj vďačne prejavy z druhej strany.

vanda323
7. nov 2021

@bimbambom Prepáč, nemyslela som to tak. Písala som rýchlo....nie jasné že nie každý.....

vanda323
7. nov 2021

@slovakboy Tak ono áno....veľa neromov nedokáže akceptovať správanie nás Rómov, to je pravda. Veľa krát napríklad vysvetľujem ľuďom že čo Neromom príde smiešne nám rómom nepríde a naopak...sme proste etnikum máme svoje tradície ktoré Vám Neromom napríklad prídu nenormálne ale my sme na to hrdo. Je to ťažké...veľa predsudkov máme aj my voči Vám aj vy voči nám....určite no není debata na pár riadkov

autor
8. nov 2021

@mandala77 mne nevadí farba ich pleti.
Správajú sa voči mne ako k handre, sú neskutočne drzi, ja sa k nim chovam normálne, a rovnako ako k neromom.
Pozdravim, slušne s nimi jednam. Bohužiaľ, oni voči mne nemajú žiaden rešpekt, robia si čo chcú. A ak mi príde kontrola, ja riskujem pokutu, pretože mám v prevádzke ľudí, ktorí nechcú mať rúška, ktorí kašľu na nariadenia.
Bohužiaľ, som za to zodpovedná, pretože v tej prevádzke robím a mám ju na starosti.

autor
8. nov 2021

@vanda323 viem, sú aj slušní rómovia. Moja susedka je a vychádzame spolu v dobrom, nikdy žiadne problémy, pozdravime sa, kecneme.
Lenže žiaľ, takých je žiaľ veľmi málo, a ešte aj ona sama mi vravela, že sa hanbí za takých, aki chodia ku mne do prevádzky,lebo potom ich všetci hádžu do 1 vreca.

autor
8. nov 2021

@slovakboy neviem žiaľ, čakala som aj negatívne ohlasy na toto, ale myslím,že keby sa so mnou vymenili na jeden deň, tiež by boli zúfalí.
Keby som rasista, ako uviedla tá mandala, tak by som rovno dala výpoveď a nepracovala s nimi.
Ale ja hľadám spôsob, ako s nimi pracovať, a zároveň neprísť o nervy 🤷 lenže žiaľ 😂 aj tak budem pre určitých ľudí rasista, nuž nevadí 🤷
Ale ďakujem aspoň za pochopenie 🙏

mandala77
8. nov 2021

Používaš pojem - pracovať s nimi, to si zvolila dosť nešťastné slovné spojenie, lebo pojem pracovať s Rómami sa používa v zmysle, že je niekto sociálny pracovník, ktorý pracuje s rómskou komunitou. V práci máš určite šéfa, tak sa porozprávaj s ním, čo máš robiť ak niekto nedodržiava opatrenia a či môžeš zavolať políciu. Ono, voči komukoľvek, kto sa správa drzo, tak tam si netreba nechať skákať po hlave. Ale ono to je často o povahe.

autor
8. nov 2021

@mandala77 volala som už aj policajtov, ale majú to na háku 😔 ja nechcem dať výpoveď, preto hľadám nejaké spôsoby, ako s nimi pracovať, neprísť o nervy a neriskovať pokutu. Ako ja mám veľkú trpezlivosť, ale zase stále sa nervovat tiež nie je výhra 🤷