Ktorú prácu by ste si vybrali?
Ak by ste sa mali v živote rozhodnúť, čo by ste si vybrali?
1. práca, ktorá vás baví (školstvo, vyštudovali ste to), nízky plat, učiť v meste, kde nechcete dlhodobo žiť (Bratislava), ale možnosti prípadného rastu, zopár priateľov, veľa kultúrnych a iných možností
2. práca, ktorá nie je vaša vysnená, ale je to práca s cudzími jazykmi, ktoré ste vyštudovali, 100% HO, takmer dvojnásobný plat, možnosť pracovať odkiaľkoľvek, čiže sa viete odsťahovať do rodného mesta a byť blízko pri rodine, priateľoch. Menej možností, ale stále veľké mesto.
S priateľom deti nemáme a on ma tiež možnosť HO. Láka nás bývať pri rodine a vieme, že chceme odísť, no ja zvažujem aj to, čo s prácou.
2.. prečo menej možnosti ? Ak nie si viazaná na to pracovať každý deň v kancelárii , ale môžeš odkiaľkoľvek , tak máš tých možnosti viac. Tak isto viac peňazí = viac možnosti
písala som vyššie že 2. možnosť, a ešte dodám, máš možnosť rásť viac ako v školstve, v školstve sú tabuľky a aj stále budú. popri HO máš viac možností, viac financií, jazyky píšeš že máš skončené,čiže ťa to tiež baví a máš väčšiu voľnosť. ako ja by som ani neváhala ak by mám takú možnosť teraz pri 3. deťoch.. 🙂
@lenuska9999 mala som na mysli, že v tom meste nie je toľko kultúrnych a športových možností ako v BA. Prípadne aj pracovných, ak by sme raz prišli o prácu. Teraz ešte stále učím.
Uf toto je veľmi ťažké na jednej strane mladi ľudia potrebujú 1) plniť si svoje sny (chces ucit) a chces žiť v meste kde je kultúra a zábava 2) rodina usadenenie sa.
Ja by som najprv na rok skúsila 1 tku (skončiť môžeš kedykoľvek) a potom neskôr ked ťa to prejde (nadšenie, ilúzie) išla na 2. Lebo možno ked neskúsiš 1) neskôr budeš ľutovať, a premýšľať aké by to bolo mať naplnenie a pocit že robíš niečo užitočné (pracovala som v nemocnici viem o čom hovorím) ako len zarábať prachy pri ktorom ten skvelý pocit ale nieje.
Ako moc si od vyššieho platu závislá? Lebo teda ja pôjdem proti prúdu a osobne som za prácu, ktorá ma baví (navyše učiteľov, ktorých to baví potrebujeme ako soľ) a teda mne ani HO nevyhovuje, raz za čas super, dlhodobo a stále nie (toto si musíš zvážiť ty ako to máš)... a teda aj som tak spravila, išla som náročnejšou a finančne horšie ohodnotenou cestou, lebo ma to baví, napĺňa a môžem si to našťastie dovoliť aj za menej peňazí, keby bolo zle, vždy mám iné možnosti... mimo financií by bol pre mňa veľký mínus život v meste, v ktorom nemám také zázemie, som ďaleko od blízkych a nemám to tam až tak rada... toto by ma asi na teraz priklonilo k druhej možnosti, zarobiť, vybudovať niečo a neskôr uvidíš, či sa do školstva raz vrátiš
@zeldia ahoj. Ďakujem za postreh. Asi som tam zabudla dodať, že 1 sa už teraz deje. Ja už učím na škole 3. rok. Práve preto viem, že ma na to určite baví.
Rovnako v Bratislave teraz žijeme.
A ešte jedna možno úplná blbosť keď učíš musíš sa dobre obliekať lebo stojíš každý den pred bandou tvrdých kritikov. Na HO budeš v teplákoch. Ono aj toto “fintenie” ta casom prejde ale prečo si to na chvíľu neužiť.
Ja by som si vybrala 2. Ale inak trošku odveci, ale pracovať full na HO celé dni doma v teplákoch tiež nieje žiadna výhra. Človek v tomto stagnuje. Socializácia aj v práci je dôležitá + ľudia si predstavujú že môžeš pracovať z pláže v Karibiku. Čo nieje vôbec pravda lebo jednak Ty musíš prísť do práce hockedy Ťa oto požiadajú a veľa firiem ma jasne hranice a čas odkiaľ môžeš pracovať remote. Vo veľa krajinach to ani nieje možné (napr. v Dubaji sa nepripojíš cez VPN).
Ale veď keď máš home office môžeš byt v ktorom meste chceš. Aj v Thajsku trebárs
Určite by som išla do druhej. Nie je to len o peniazoch, ale celkovo má tá druhá možnosť viac pozitív. A keby ti učenie chýbalo, stále môžeš ísť na nejaký čiastočný úväzok do školstva, veď dobrých učiteľov je malo v každom regióne, takže problém s prácou by byt nemal.
@lenuska9999 To je naivná predstava, možno pre freelancerov možná ale nie pre obyčajných radových zamestnancov. Pracuješ v určitej krajine kde platis dane a odvody, to že máš HO neznamená že môžeš robiť z plaze na Bali.
Nedá sa skombinovať práca čo ťa baví s čiastočnym úväzkom v práci kde zarobíš? Získaš viac pracovných skúseností z rôznych oblastí a možno tak nájdeš tretiu ešte lepšiu možnosť.
Urcite vyskusaj 2.ku. Do skolstva mozes ist vzdy, ucitelov je nedostatok (aspon teda v mojom okolí casto vidievam inzeraty s ponukou prace).
2. Možnosť na 100%, zvlášť keď ste bez záväzkov.
K prvej práci sa môžeš neskor vrátiť.

2. jednoznačne