icon

Mám nárok na podporu po PN?

lievocenka
Dnes o 13:09

Ahojte, vyzná sa niekto alebo viete mi poradiť či budem mať nárok na podporu? Na internete narážam na rozdielne informácie. Viem, že za posledné štyri roky pred evidovaním musím byť nemocensky poistená 730 dní. Ja mám odpracované 618 dní a PN 109 dní. PN je ale hneď nasledujúci deň po ukončení pracovného pomeru v ochrannej lehote. Nebola som evidovaná na úrade práce. Započítava sa aj toto obdobie do nároku na podporu? Ďakujem.

anonym_cc39b5
Dnes o 13:11

PN sa zial do tohto obdobia nezaratava

anonym_c0996d
Dnes o 13:11

Nie

anonym_55e3d8
Dnes o 13:15

Nie, nemas narok. Zaujimave, ze si ochorela den po ukonceni PP. Ak si vsak ratala, ze ti to vyjde, no tak si sa preratala.

billy_jean
Dnes o 13:17

Počas PN po skončení PP, si nebola poistená pre účely dávok v nezamestnanosti. Pokiaľ si si sama neodvádzala sociálne odvody, tak ti nárok nevzniká.

lievocenka
autor
Dnes o 13:31
@anonym_55e3d8

Nie, nemas narok. Zaujimave, ze si ochorela den po ukonceni PP. Ak si vsak ratala, ze ti to vyjde, no tak si sa preratala.

@anonym_55e3d8 Pre Vašu informáciu ja som dala výpoveď zo zdravotných dôvodov a následne som išla na PN aby som zdravotné problémy vyriešila. To, že som to riešila takto má tiež svoje opodstatnenie 😉 S ničím som nerátala, len budem ukončovať PN a zisťovala som si teraz nejaké informácie a niekde mi vyskočilo, že sa ráta inde že neráta. Už som sa raz o nevedomosť pripravila o podporu.

billy_jean
Dnes o 13:35
@lievocenka

@anonym_55e3d8 Pre Vašu informáciu ja som dala výpoveď zo zdravotných dôvodov a následne som išla na PN aby som zdravotné problémy vyriešila. To, že som to riešila takto má tiež svoje opodstatnenie 😉 S ničím som nerátala, len budem ukončovať PN a zisťovala som si teraz nejaké informácie a niekde mi vyskočilo, že sa ráta inde že neráta. Už som sa raz o nevedomosť pripravila o podporu.

@lievocenka PN sa ti ráta vtedy, ak je počas pracovného pomeru. Počas toho si poistená na účely DvN. Po skončení PP ti poistenie zaniká.

zalka
Dnes o 13:38
@lievocenka

@lievocenka škoda ze si na tu PN nešla v rámci zamestnania.
Teraz nárok nemáš.
Môžeš sa dobrovoľne prihlásiť na balík poisteni a tie chýbajúce dní si doplatiť. Ale pozor, v takom prípade nesmieš byt na UP. Nakoľko by si sa potom musela dat vyradiť z UP a nanovo zaradiť aby ti nárok na podporu vznikol.

anonym_55e3d8
Dnes o 13:42
@lievocenka

@lievocenka no vidis, mala si lepsie spekulovat. PN sa da byt aj pocas trvania PP. Kontroly chodia rovnako. Aj peniaze mas rovnake.

lievocenka
autor
Dnes o 13:48
@billy_jean

@lievocenka PN sa ti ráta vtedy, ak je počas pracovného pomeru. Počas toho si poistená na účely DvN. Po skončení PP ti poistenie zaniká.

@billy_jean Ďakujem za vysvetlenie.

lievocenka
autor
Dnes o 13:56
@zalka

@lievocenka škoda ze si na tu PN nešla v rámci zamestnania.
Teraz nárok nemáš.
Môžeš sa dobrovoľne prihlásiť na balík poisteni a tie chýbajúce dní si doplatiť. Ale pozor, v takom prípade nesmieš byt na UP. Nakoľko by si sa potom musela dat vyradiť z UP a nanovo zaradiť aby ti nárok na podporu vznikol.

@zalka Ďakujem, za vysvetlenie. Bohužiaľ situácia bola taká, že z aktuálnej pracovnej zmluvy by mi vyrátali veľmi malú PN. Pre mňa bolo výhodnejšie ukončiť PP aby mi rátali PN z predchádzajúceho obdobia. Prechádzala som zo zamestnania do zamestnania a tam som bola krátko. Ja som s podporou v nezamestnanosti ani nerátala, ja som bola v tom, že sa mi do ukončenia PN podarí nájsť prácu.

zalka
Dnes o 14:21
@lievocenka

@zalka Ďakujem, za vysvetlenie. Bohužiaľ situácia bola taká, že z aktuálnej pracovnej zmluvy by mi vyrátali veľmi malú PN. Pre mňa bolo výhodnejšie ukončiť PP aby mi rátali PN z predchádzajúceho obdobia. Prechádzala som zo zamestnania do zamestnania a tam som bola krátko. Ja som s podporou v nezamestnanosti ani nerátala, ja som bola v tom, že sa mi do ukončenia PN podarí nájsť prácu.

@lievocenka no ešte máš tu možnosť dobrovoľné platiť... Len je to drahšia možnosť